Contactează-ne

Actualitate

IT –işti de la Săbăoani, cu tricolorul prin lume

Știe publicată cu

în data de

■ 16 elevi de la Liceul Teoretic „Vasile Alecsandri” au fost în Portugalia, în cadrul unui proiect Erasmus ^

16 elevi de la Liceul Teoretic ”Vasile Alecsandri ” Săbăoani, din clasa a X-a, specializarea matematică – informatică, însoţiţi de profesoarele Cojan Lilioara şi Ciobanu Ioana s-au aflat în oraşul Barcelos din Portugalia, în cadrul Proiectului Erasmus+ ”Început de cariera IT”/ ”IT career start-up”, finanţat cu sprijinul Comisiei Europene, în perioada 2-22 septembrie 2018. „Proiectul şi-a propus să dezvolte cooperarea instituţională, la nivel regional şi internaţional, în vederea sprijinirii orientării elevilor, către o carieră IT, conform pregătirii lor iniţiale, prin creşterea calităţii şi modernizarea serviciilor oferite de unitatea şcolară. Pregătirea mobilităţii a presupus un proces riguros de selecţie şi ore de pregătire pedagogică, culturală şi lingvistică, atât de limbă engleză, cât şi portugheză. În timpul mobilităţii, elevii au participat la 90 ore de pregătire practică în companii IT din oraşul Barcelos, timp în care şi-au îmbunătăţit competenţele profesionale, familiarizîndu-se atît cu metode, tehnici şi instrumente inovative, în web design, cît şi cu modul de lucru şi comunicare într-o firmă europeană. Proiectul a deschis noi orizonturi elevilor şi prin participarea la programul cultural, organizat în marile oraşe ale Portugaliei, precum Guimaraes, Braga, Porto, Ponte de Lima şi Viana do Castelo, sau prin relaţiile stabilite cu elevii din Lituania, Cehia, Polonia, de aceeaşi vîrstă, cu aceleaşi interese, aflaţi alături de ei în campusul studenţesc timp de trei săptămîni”, se precizează într-un comunicat de presă semnat de purtătorul de cuvînt, Popa Elena – Brînduşa.

Opiniile participanţilor . ”Noua experienţă Erasmus+, alături de elevii mei, mă ajută în predarea orelor de Informatică şi TIC, în relaţionarea cu elevii – în urma cunoaşterii lor într-un context non-formal – şi în promovarea unităţii atît la nivel local, cît şi european”, a declarat profesor Cojan Lilioara. ”Mobilitatea din Portugalia m-a făcut să-mi dau seama că informatica reprezintă viitorul. Am urmat un program de practică bine structurat, în care mi-am dezvoltat atît creativitatea în web design, cît şi abilităţile de lucru în echipă. În timpul stagiului am descoperit cultura, valorile şi modul de viaţă al portughezilor. Această ţară mi-a creat o stare care te face să vrei să trăieşti, nu numai să exişti. Natura e de-a dreptul minunată, iar obiectivele turistice (însemnînd edificii arhitecturale mari, create de mîini mici, cum ar fi măreţul pod Dom Luis I, din Porto, catedrala Santa Luzia, din Viana do Castelo, biserica Bom Jesus şi Castelul din Guimaraes, oraşul în care această ţară a luat naştere) te fac să simţi dincolo de pereţii acestor construcţii. Totul te proiectează înapoi, în istorie. Oceanul Altantic, de asemenea, m-a purtat împreună cu valurile spre infinit, acolo unde orice este posibil”, a declarat Robu Andreea, elevă în clasa a X-a A.

Citește știrea
Advertisement
loading...
Postează comentariu

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Neamţ: Bătrîn de 70 de ani, sentinţă cu executare

Știe publicată cu

în data de

■ inculpatul şi-a înjunghiat consoarta şi a primit o pedeapsă de peste 3 ani de închisoare ■ el este bun de plată cu 8.600 de lei ■ rămîne de văzut dacă sentinţa va fi contestată ■

Un localnic de 70 de ani, din Chilii, comuna Valea Ursului, a fost condamnat la 3 ani şi 4 luni de închisoare după ce a fost la un pas să-şi ucidă consoarta. Prin sentinţa de pe 24 aprilie 2019, Vasile Cozma a fost obligat la plata sumei de 8.632 de lei, cheltuieli cu transportul şi îngrijirea victimei în spital, plus cheltuieli judiciare. Consoarta agresată nu a cerut bani de la septuagenar. De menţionat este faptul că bărbatul a fost încarcerat de pe 21 ianuarie anul trecut şi pînă pe 19 ianuarie, apoi a fost eliberat. Decizia Tribunalului Neamţ nu este definitivă, dar dacă va deveni, septuagenarul va ajunge în închisoare. Fapta a avut loc pe 20 decembrie 2018. Chiar în ziua de Ignat, pe fondul consumului de alcool, el şi-a înjunghiat nevasta în vîrstă de 69 de ani, în zona claviculei. Victima a fost transportată la Spitalul Roman, iar pentru salvarea vieţii medicii au intervenit chirurgical. Ulterior s-a stabilit că viaţa femeii a fost pusă în pericol, septuagenarul a fost reţinut, iar mai apoi magistraţii Tribunalului au emis pe numele lui un mandat de arestare preventivă de 30 de zile. La data pronunţării pe 21 decembrie, inculpatul a contestat măsura, dar nu a avut cîştig de cauză. La mai puţin de o lună de la faptă, procurorii din cadrul Parchetului de pe lîngă Tribunalul Neamţ au finalizat urmărirerea penală şi l-au trimis în judecată pe agresor. Ulterior judecătorii au verificat starea de detenţie şi au decis să-l elibereze, aplicînd cea mai blîndă măsură, controlul judiciar. „În temeiul art. 348 raportat la art. 207 al. 1 şi 2 Cod procedură penală, raportat la art. 241 al. 1 lit. a Cod procedură penală, constată încetarea de drept, la data de 20.01.2019, a măsurii arestării preventive a inculpatului C.V., arestat preventiv în baza încheierii nr. 73/U/21.12.2018 a Tribunalului Neamţ şi dispune punerea în libertate a inculpatului, la data respectivă, dacă nu e arestat în alta cauză. Respinge, ca rămasă fără obiect, cererea inculpatului de înlocuire a măsurii arestării preventive cu măsura controlului judiciar“, conform instanţei. Rămîne de văzut dacă pedeapsa cu executare va fi contestată sau nu.

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: Sancţiuni consistente la textile cu probleme

Știe publicată cu

în data de

■ sancţiunile s-au cifrat la 62.000 lei ■ marfă neconformă de peste 271.000 lei a fost retrasă de la comercializare ■

Lucrătorii din cadrul Protecţiei Consumatorilor Neamţ au ars la buzunar vînzătorii de produse textile. S-a întîmplat în perioada 20 – 30 martie cînd a avut loc o acţiune de verificare a modului de comercializare, denumire, marcare şi etichetare a produselor textile, făcînd parte dintr-o serie de controale, pe acestă temă, la nivel naţional. Au fost verificaţi 51 de operatori economici, valoarea produselor controlate fiind de 1.008.099 lei. La 47 operatori economici au fost identificate abateri de la prevederile legale, valoarea produselor cu abateri fiind de 271.234 lei. „Au fost aplicate 26 avertismente şi 25 amenzi contravenţionale în valoare totală de 62.000 lei şi s-a dispus măsura opririi temporare de la comercializare pentru confecţii textile în cantitate de 3.307 bucăţi, în valoare totală de 271.234 lei“, conform unui comunicat al Protecţiei Consumatorilor Neamţ. Printre abaterile depistate de comisari se numără nemarcarea compoziţiei fibroase (la 5 operatori economici); informaţiile marcate pe etichetă nu erau complete: lipsa denumirii produsului, lipsa instrucţiunilor de întreţinere (3 firme); nemarcarea în limba română a tuturor informaţiior de pe etichetele ataşate produselor, implicit a compoziţiei fibroase (42 de firme); detalii legate de promoţii, respectiv data la care încetează oferta sau, dacă este cazul, faptul că oferta specială se referă la stocul de bunuri disponibil; data de începere a perioadei în care se aplică preţul special sau alte condiţii specifice, dacă oferta specială nu a început încă (de ex: în cadrul promoţiei „-20%. Oferta specială“, produsele aveau ataşată cîte o etichetă de culoare roşie „-20%“, fără a avea înscris preţul nou, promoţia de tip „Cumperi şi primeşti 50% la al doilea produs“, nu specifica faptul că reducerea se aplică produsului mai ieftin). În acest context, comisarii vin cu recomandări utile pentru consumatori: achiziţionaţi produse numai din magazine şi/sau raioane specializate, unde se eliberează documente de cumpărare (factură, bon fiscal, chitanţă fiscală), de care aveţi neapărat nevoie, în caz de reclamaţie; acordaţi o atenţie deosebită la achiziţionarea articolelor de îmbrăcăminte care poartă numele unor mărci celebre, dar al căror preţ este exagerat de mic în raport cu preţul real al unor astfel de produse, existînd riscul ca acestea să fie contrafăcute; eticheta oricărui produs trebuie să menţioneze compoziţia fibroasă a acestuia, denumirile fibrelor componente, urmate de procentul în greutate al fiecărei fibre; în cazul în care produsul are şi căptuşeală, compoziţia acesteia trebuie precizată în mod expres; orice produs textil trebuie să aibă instrucţiunile de întreţinere marcate pe eticheta din material textil; respectaţi instrucţiunile de întreţinere – acestea trebuie să acopere toate tratamentele, în următoarea ordine: spălare, clorurare, călcare, curăţare chimică şi uscare în maşina de uscat cu tambur rotativ, indiferent dacă se aplică sau nu.

Citește știrea

Actualitate

Infractori la închisoare

Știe publicată cu

în data de

Un tînăr de 25 de ani, din Cordun a ajuns la închisoare pe 23 aprilie, după ce a fost condamnat la 2 ani de detenţie pentru furt calificat. Faptele au avut loc în perioada 21-22 mai 2015 cînd, în calitate de angajat al unei firme din localitatea amintită, a sustras 11 termocupole cu fire de platină, cauzînd un prejudiciu de 46.584 lei. În aceeaşi zi, un pietrean de 61 de ani a fost depistat la Girov şi dus la penitenciar după ce fusese condamnat definitiv pentru loviri la 1 an de detenţie. Asta după ce pe 19 mai 2014, cu alte persoane, a agresat victima care a suferit leziuni vindecabile în 25-30 de zile de îngrijiri medicale.

Citește știrea

Trending