Contactează-ne

Actualitate

În învăţămînt, proteste faţă de salarizarea unică

Știre publicată în urmă cu

în data de

- liderii FSLl apreciază că învăţămîntul prin legea salarizări unice se află în treimea inferioară a grilei - sindicaliştii sînt nemulţumiţi faţă de finanţarea învăţămîntului cu sub 3% din PIB al anului în curs -

Legea unică a salarizării, atît de trîmbiţată de Guvernul PSD, este apreciată de sindicaliştii din învăţămînt ca discriminatorie, situînd acest sector în treimea inferioară a inficatorilor de ierahizare, cu alocări sub 3% din PIB al anului 2018.

În perioada imediat următoare, noi, liderii de sindicat din învăţămînt, va trebui să intervenim radical pentru a determina pe cei care au decizia politică să-şi întoarcă cu adevărat faţa la educaţie. Legea 153 a sistemului unic de salarizare, lege dorită şi de noi, numai unitară nu este, din moment ce învăţămîntul, declarat ca prioritate, pe o scară de 1 la 12 se înscrie între coeficienţii de ierahizare 1,64 -1,76, deci în treimea inferioară. Ce fel de prioritate naţională este un domeniu în care se investeşte anul acesta mai puţin de 3% din PIB? Asta înseamnă mai puţin de jumătate faţă de media europeană. Cum vrem să avem meseriaşi, cum vrem să avem oameni educaţi care să facă, în sfîrşit, ca această ţară să prospere. Legea salarizării unice a fost prost concepută şi, după părerea mea, cu scopul ca cei care, oricum cîştigau mult, să cîştige şi mai mult în viitor. Sănătatea, un domeniu considerat şi el prioritar stă un pic mai bine decît noi, dar şi aici ar trebui mai mulţi bani investiţi în infrastructură, şi în salarizare“, a declarat Gabriel Ploscă, liderul FSLl Neamţ.

Acesta a exemplificat cîteva poziţii din noua grilă de salarizare. O educatoare cu gradul I, cu peste 25 de ani vechime, fără persoane în întreţinere avea, la 31 decembrie 2017, 2.936 lei, iar de la 1 ianuarie 3.067 lei, adică o creştere de 1,31%. Problema există însă după trecerea contribuţiei de la angajator la angajat, cînd venitul net al acestei categorii va fi de 3.672 lei. O învăţătoare cu grad I şi vechime peste 25 de ani avea 2.312 lei, iar după 1 ianuarie 2.438 lei. De la 1 martie aceeaşi categorie de personal ar trebui să plece acasă cu 2.892 lei, majorarea fiind de 454 lei. Un profesor 1 cu gradul didactic definitiv, cu vechime de la 1 la 5 ani, fără persoane în întreţinere, avea la 31 decembrie 1.809 lei, iar de la 1 ianuarie are 1.934 lei, respectiv o creştere de 125 lei. De la 1 martie acelaşi cadru didactic va avea 2.132 lei, creşterea fiind de 338 lei. Un profesor cu gradul 1, cu vechime între 15-20 ani şi o persoană în întreţinere avea la sfîrşitul anului trecut un net de 3.011 lei, de la 1 ianuarie are 3.159 lei, iar din martie ar trebui să primească 3.767 lei, creşterea fiind de 608 lei. În ceea ce priveşte personalul didactic auxiliar şi nedidactic veniturile cu care acestea pleacă acasă sînt şi ele modificate. Un contabil şef avea la 31 decembrie, 3.554, la 1 ianuarie 2.683 lei, iar la 1 martie 3.197 lei. O îngrijitoare avea 1.373 lei, 1.447 la 1 ianuarie şi va avea 1.726 la 1 martie.

Lucrurile nu stau prea rău, însă, inflaţia şi creşterea preţului la benzină, care a dus la explozia tutur preţurilor va eroda în totalitate aceste venituri“, a concluzionat Gabriel Ploscă.

Dacă în următoarele două săptămîni nu se va reveni asupra alocărilor bugetare faţă de învăţămînt, sindicatele vor trece la pichetarea ministerelor Educaţiei, Muncii şi Finanţelor, timp de o săptămînă.

Sursă foto: http://www.radiounirea.ro

Citește știrea
Advertisement
loading...
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Neamţ: Şi-a tîlhărit fosta concubină, a ajuns la răcoare

Știre publicată în urmă cu

în data de

Un bărbat, în vîrstă de 35 de ani, din Piatra Şoimului, care a comis două infraţiuni de tîlhărie, a fost identificat de poliţişti şi arestat preventiv. “La data de 16 iulie, polițiștii de investigații criminale din cadrul Poliției orașului Roznov au reținut un bărbat din localitatea Piatra Șoimului, bănuit de comiterea a două infracțiuni de tîlhărie. Din cercetările efectuate de polițiști s-a stabilit faptul că, la data de 14 iulie , în timp ce o tînără de 23 de ani, din Piatra Șoimului, se afla într-un parc din Roznov, fostul său concubin în vîrstă de 35 de ani, pe fondul consumului de alcool și prin exercitarea de acte de violență, i-ar fi sustras geanta în care se aflau documentele personale și telefonul mobil. În momentul izbucnirii conflictului, o tînără de 23 de ani, din Roznov, alături de care se afla fosta sa concubină, ar fi intervenit, spunîndu-i acestuia că telefonul său mobil se află în aceeași geantă, moment în care bărbatul a lovit-o cu pumnul în zona feței. Prejudiciul cauzat prin activitatea infracțională a fost recuperat integral și restituit persoanelor vătămate. În urma documentării activității infracționale, acesta a fost reținut de polițiști pentru 24 de ore, fiind introdus în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă din cadrul I.P.J. Neamț. Astăzi, acesta urmează să fie prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Piatra Neamț, cu propunerea de luare a unei măsuri preventive”, au comunicat reprezentanţii IPJ Neamţ.

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: Percheziţii la hoţi din maşini

Știre publicată în urmă cu

în data de

Poliţiştii nemţeni au efectuat o serie de percheziţii, pe 16 iulie, la persoane bănuite că au furat dintr-un autoturism. “La data de 16 iulie, polițiștii de investigații criminale sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului de pe lîngă Judecătoria Roman, au efectuat trei percheziții domicilare la persoane bănuite de comiterea infracțiunii de furt calificat. Din investigații a reieșit că, în noaptea de 30 iunie/1 iulie, trei persoane cu vîrste cuprinse între 22 și 47 de ani, din Roman, ar fi sustras din interiorul unui autoturism staționat pe o stradă din Roman, autoturism ce aparține unui bărbat de 31 de ani, din Bacău, o stație de emisie-recepție și o antenă. Prejudiciul creat prin activitatea infracțională este estimat la 500 de lei. În urma perchezițiilor, un bărbat în vîrstă de 47 de ani a fost condus la sediul poliției, în vederea continuării cercetărilor. În baza probatoriului administrat, polițiștii l-au reținut pentru 24 de ore, fiind cercetat sub aspectul comiterii infracțiunii de furt calificat. Astăzi, acesta urmează să fie prezentat Parchetului de pe lîngă Judecătoria Roman, cu propunere de luare a unei măsuri preventive. Activitatea a beneficiat de sprijinul luptătorilor Serviciului pentru Acțiuni Speciale din cadrul I.P.J. Neamț. Cercetările continuă în vederea despistării și documentării întregii activități infracționale a celor implicați”, au comunicat reprezentanţii IPJ Neamţ.

Citește știrea

Actualitate

Piatra Neamţ: Proiectele cu bani europeni, în pericol

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ “dezinteresul, amatorismul şi intervenţia politicienilor din arcul guvernamental au bulversat finanţarea proiectelor”, a declarat primarul Chitic ■ în municipiu, trei proiecte majore, printre care modernizarea transportului public, sînt în pericol ■

România e din nou repetentă la atragerea de fonduri europene. Cel puţin aşa susţine primarul municipiului Piatra Neamţ, Dragoş Chitic, într-o luare de poziţie publică făcută miercuri, 17 iulie. El susţine că sînt mai multe proiecte majore pentru Piatra Neamţ, printre care şi cel privind modernizarea transportului public, care sînt în pericol să nu mai primească finanţare. Vinovaţi, în opinia primarului de Piatra, sînt guvernanţii care au dat dovadăd e amatorism şi dezinteres. “Proiecte importante de dezvoltare pregătite de autorităţile locale din întreaga ţară sînt în risc major de a nu mai putea fi finanţate acum din fonduri europene din cauza incapacităţii actualilor guvernanţi în gestionarea banilor alocaţi de Uniunea Europeană. Dezinteresul, amatorismul şi intervenţia politicienilor din arcul guvernamental au bulversat finanţarea proiectelor europene din cadrul Programului Operaţional Regional 2014-2020. După ce au întîrziat finalizarea ghidurilor de finanţare, după ce timp de aproape doi ani ni s-a comunicat să scriem proiecte garantîndu-ne că vor fi suficienţi bani pentru finanţare, acum ni se spune că o parte dintre ele, dacă mai vrem să le realizăm, să le suportăm din bugetele locale. Ce proiecte europene mai pot fi acestea dacă se solicită a fi plătite din fondurile proprii ale comunităţilor? În urma haosului generat de actualii politicieni aflaţi la guvernare în gestionarea alocărilor financiare europene pentru România se anunţă şi o foarte probabilă demisie la vîrful conducerii AM POR , cea mai importantă autoritate guvernamentală prin intermediul căreia se gestionează banii europeni destinaţi autorităţilor locale. Presiunile partidului aflat la guvernare pentru schimbarea pe considerente politice a condiţiilor de finanţare, mutarea unor fonduri alocate autorităţilor locale către programe mai puţin importante pentru comunităţi au făcut să se ajungă acum în această situaţie alarmantă. Riscăm să fim şi în acest exerciţiu financiar ţara cu cele mai puţine fonduri europene atrase! Am tratat la nivelul Primăriei Piatra Neamţ cu toată seriozitatea realizarea şi depunerea în termen a proiectelor pentru atragerea de fonduri europene iar acum ni se transmite că o parte dintre ele nu vor mai fi finanţate pentru că nu mai sînt suficienţi bani. Şi alte primării din ţară se confruntă cu această problemă, am avut discuţii cu primari de municipii indignaţi de această situaţie urmînd să luăm atitudine şi prin Asociaţia Municipiilor. Concret, pentru Piatra Neamţ din motivele prezentate, ni s-a comunicat că nu mai sînt acum suficienţi bani europeni pentru: Reabilitarea şi modernizarea transportului public de persoane (prin care urmau să fie achiziţionate 20 de autobuze electrice şi realizată infrastructura necesară operării acestora), Reabilitarea, modernizarea şi dotarea Colegiului tehnic de Transporturi din Piatra Neamţ, Reabilitarea , modernizarea şi dotarea Grădiniţei cu program prelungit nr. 6. Tot din aceste motive contribuţia proprie pentru reabilitarea cinematografului Cozla creşte de la 2% la 18%. Pentru că am gîndit şi depus pentru finanţare europeană proiecte complementare, există riscul ca unele dintre proiectele pentru care există fonduri să nu-şi mai poată atinge indicatorii luaţi în calcul in stabilirea eligibilităţii. Voi lupta cu toate mijloacele pe care le am la dipoziţie pentru a implementa proiectele europene pregătite pentru Piatra Neamţ. Solicit Guvernului României ca măcar î ceasul al doisprezecelea sătrateze cu responsabilitate gestionarea banilor europeni destinaţ autorităţor locale şi să corecteze erorile care au generat această situaţie pentru că au pîrghiile necesare să o facă. Doar să se vrea!”, a declarat primarul municipiului Piatra Neamţ, Dragoş Chitic.

Citește știrea

Trending