Contactează-ne

Actualitate

Întîlnirea cu ONG-urile, mai mult un monolog

Știe publicată cu

în data de

■ în faţa reprezentanţilor asociaţiilor non-guvernamentale primarul Lucian Micu s-a lăudat cu investiţiile pe care şi le propune ■ edilul şef crede că bugetul naţional va fi votat în luna februarie, iar cel local abia la jumătatea lui aprilie ■

Întîlnirea primarului de Roman cu 18 reprezentanţi ai principalelor ONG-uri active în oraş a fost ceea ce s-ar putea numi un monolog despre bugetul pe 2019, mult întîrziat, şi despre o trecere în revistă a principalelor proiecte ce urmează ale municipalităţii din acest an. „Aşa cum v-am obişnuit în ultimii doi ani, şi dumneavoastră, ONG- urile active aţi devenit parte a activităţii Primăriei Roman, datorită numeroaselor colaborări pe fare le-am avut împreună. De aceea ne dorim, în continuare, finanţarea nerambursabilă a celor mai bune proiecte. Pe lîngă celelate direcţii pe care vom acţiona în primărie şi prin atragerea de fonduri europene din alte surse, pe parcursul acestui an vor intra peste 10 milioane de euro investiţii în infrastructura Romanului, pentru toate categoriile de investiţii: infrastructură rutieră, pietonală, peste 40.000 mp de trotuare ce vor fi reabilitate, 15 străzi asfaltate, investiţii în infrastructura educaţională, unde vom moderniza două grădiniţe şi corpul B de la Şcoala Vasile Alecsandri, extinderea reţelelor de gaze pe toate străzile din municipiu, parcări de reşedinţă, reabilitare peisagistică în zona B-dului Republicii şi, evident, colaborarea cu dumneavoastră. În ultimii ani, am descoperit că împreună putem face lucruri frumoase, municipiul Roman devenind un oraş viu din punct de vedere cultural“, a declarat primarul Lucian Micu. Edilul a spus că datorită succesului pe care l-au avut anul trecut ONG-urile care au colaborat la proiectul Roman-Capitala Tineretului, unde tinerii romaşcani au avut cel mai bun proiect, la doar un punct de cîştigător (Iaşi), s-a decis să adauge la proiectele destinate ONG- urilor un capitol separat prin care să se aloce pe lîngă cei 150.000 lei bugetaţi anul trecut, încă 50.000 lei, bani destinaţi proiectului pentru tineri. Primarul a vorbit de un termen optim de votare a bugetului naţional undeva la nivelul lunii februarie, ceea ce ar presupune ca după dezbaterea sa obligatorie la nivel local să intre în vigoare undeva după jumătatea lunii aprilie, în termen de 45 de zile de la aprobarea celui naţional, ceea ce va întîrzia mult demararea investiţiilor. El a sugerat ONG-urilor să înceapă creionarea principalelor proiecte de pe acum, studiind ghidurile publicate pe site-ul primăriei, în aşa fel ca finanţarea activităţilor din proiecte să fie demarată în luna iunie.

Citește știrea
Advertisement
loading...
Postează comentariu

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Neamţ: Reţinut pentru că şi-a dat foc la casă

Știe publicată cu

în data de

■ în urma grozăviei, patru persoane au suferit atac de panică, iar una a fost spitalizată ■ piromanul ar putea fi arestat ■

Patru persoane au necesitat îngrijiri medicale după ce au suferit atac de panică din cauza unui incendiu pus de o mînă criminală la o locuinţă particulară din Tupilaţi. Evenimentul nedorit a avut loc pe 23 aprilie şi s-a cerut ajutor prin numărul unic de urgenţă 112, apelul fiind înregistrat în Dispeceratul Integrat ISU – Ambulanţă al judeţului Neamţ la ora 17.43. La locul indicat de apelant s-au deplasat trei echipaje de pompieri militari de la Detaşamentul de pompieri Roman cu două autospeciale de lucru cu apă şi spumă şi o ambulanţă SMURD. Ajunse la faţa locului, forţele profesioniste de intervenţie au localizat şi lichidat incendiul care se manifesta generalizat la acoperişul unei case de locuit, precum şi în interiorul locuinţei. În urma incendiului au ars bunuri din locuinţă şi acoperişul casei şi s-au degradat pereţii pe o suprafaţă de aproximativ 60 de metri pătraţi. „La locul evenimentului patru persoane au necesitat îngrijiri medicale, prezentînd atac de panică. Li s-a acordat primul ajutor medical calificat de către echipajul SMURD. O femeie a fost transportată la spital de către echipajul SMURD, celelalte victime refuzînd transportul la spital“, conform unui comunicat al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Neamţ. La final specialiştii au cercetat şi au ajuns la concluzia că nu a fost vorba de un accident, ci dimpotrivă, focul a plecat de la o mînă criminală, sau tehnic spus „folosirea intenţionată a sursei de aprindere pentru a genera incendiul“. Autor a fost chiar proprietarul în vîrstă de 49 de ani, care anterior se certase cu familia şi ameninţase că va incendia locuinţa. El fusese reclamat de fiica de 28 de ani, fiind prins în flagrant de poliţişti. În urma audierilor acesta a fost reţinut pentru 24 de ore, fiind acuzat de săvîrşirea infracţiunilor de distrugere prin incendiere şi ameninţare. Bărbatul urma a fi prezentat unui procuror din cadrul Parchetului de pe lîngă Judecătoria Piatra Neamţ cu propunere de arestare preventivă. Rămîne de văzut dacă suspectul va fi privat de libertate sau dacă va fi aplicată o măsură preventivă mai blîndă. Poate control judiciar, pentru că arestul la domiciliu ar fi cam impropriu, deoarece casa nu prea mai este „capabilă“ să asigure condiţii de locuire din cauza incendiului. Un at incendiu provocat de o mînă criminală a avut loc sîmbătă, 20 aprilie, în jurul orei 22, la un stog de fîn din localitatea Chilii, comuna Valea Ursului. Au intervenit militarii de la Detaşamentul de Pompieri Roman cu o autospecială de stingere cu apă şi spumă şi serviciul voluntar al comunei Oniceni cu autospeciala din dotare. Au ars circa şapte tone de fîn din cauza „folosirii intenţionată a sursei de aprindere pentru a genera incendiul“.

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: Mort în casă

Știe publicată cu

în data de

Pompierii nemţeni au fost solicitaţi marţi, 23 aprilie, în jurul orei 14.48, să intre în casa unui romaşcan care nu răspundea la uşă. S- au deplasat trei echipaje de pompieri militari cu o autospecială de descarcerare, o autospeciala de intervenţie şi lucru la înălţimi, precum şi o ambulanţă SMUDR. Echipajele au pătruns în apartament pe o fereastră şi din păcate proprietarul a fost găsit decedat.

Citește știrea

Actualitate

Piatra Neamţ: Buget sărac, speranţa în fondurile europene

Știe publicată cu

în data de

Primarul municipiului Piatra Neamţ, Dragoş Chitic, a anunţat într-o conferinţă de presă susţinută miercuri, 24 aprilie, că bugetul oraşului este afectat de o politică fiscală guvernamentală defavorabilă şi de creditele din perioada 2005-2007, dar şi-a exprimat încrederea că vor fi găsite soluţii pentru ca aceste aspecte să nu îi afecteze pe pietreni. Una dintre soluţii, fondurile europene, în acest sens reamintind că pînă la 31 martie au fost depuse proiecte în valoare de peste 92 de milioane de euro. “Săptămîna aceasta, luni, 22 aprilie, a fost aprobat bugetul Municipiului Piatra Neamţ pentru anul 2019. Şi în acest an bugetul oraşului este afectat de o politică fiscală guvernamentală defavorabilă localităţilor din întreaga ţară, prin alocarea unor sume insuficiente ţinînd cont că s-au transferat şi cheltuieli suplimentare către autorităţile locale. Bugetul municipiului Piatra Neamţ este totodată afectat şi de creditele mari contractate de municipalitatea pietreană în perioada 2005-2007. Rolul meu ca primar este să găsesc soluţii pentru ca pietrenii să nu simtă constrîngerile bugetare locale. Oraşul, chiar şi în aceste condiţii trebuie să funcţioneze şi să se dezvolte, trebuie întreţinut corespunzător, calitatea serviciilor publice trebuie să crească iar problemele comunităţii trebuie rezolvate. Una dintre soluţiile pentru dezvoltarea localităţii este atragerea de fonduri, în principal europene. În acest sens au fost realizate şi depuse pentru finanţare europeană pînă la 31 martie proiecte în valoare de peste 92 de milioane de euro, care vor moderniza şi dezvolta într-un ritm accelerat oraşul Piatra Neamţ în următorii trei ani. Voi prezenta în fiecare lună situaţia proiectelor depuse şi stadiul proiectelor finanţate din bani europeni de care va beneficia municipiul Piatra Neamţ în următoarea perioadă”, a declarat Dragoş Chitic. Acesta a folosit prilejul conferinţei de presă şi pentru a transmite pietrenilor un mesaj cu ocazia Sărbătorilor Pascale: “Bucuria Învierii Domnului să vă pătrundă în suflet, să vă lumineze calea în viaţă şi să vă umple inimile de bucurie! Vă doresc un Paşte Fericit alături de cei dragi!”.

Citește știrea

Trending