Publicitate

- au fost aplicate sancţiuni de 273.500 de lei în luna ianuarie - cele mai mari au fost în domeniul relaţiilor de muncă - au fost depistate 14 cazuri de muncă nedeclarată - acestea au fost taxate cu 270.000 lei -

Noile norme în domeniul relaţiilor de muncă, contracte cu normă întreagă sau timp parţial, precum şi munca nedeclarată, prevăd sancţiuni aspre în cazul încălcărilor. În prima lună a acestui an inspectorii de uncă au găsit mai multe astfel de nereguli pentru care patronii în culpă au scos din bhuznar 270.000 de lei noi. Aşa rezultă din analiza activităţii Inspectoratului Teritorial de Muncă Neamţ pentru ianuarie 2018. Inspectori din cadrul „Relaţiilor de muncă“ au verificat luna trecută 173 de agenţi economici.

Cu prilejul controalelor au fost aplicate un număr de 12 sancţiuni contravenţionale în cuantum de 270.000 lei“, conform ITM Neamţ.

Mai exact, la 10 angajatori au fost depistate 14 cazuri de muncă nedeclarată. Pentru 12 persoane, angajatorii nu au încheiat forme legale de angajare, pentru o persoană contractul individual de muncă nu a fost transmis în registrul general de evidenţă a salariaţilor cel tîrziu în ziua anterioară începerii activităţii, iar o altă persoană a fost depistată la muncă în afara programului de lucru stabilit în cadrul contractului de muncă cu timp parţial. Pentru toate acestea au fost dispuse 10 măsuri şi s-au aplicat 10 sancţiuni contravenţionale în valoare de 270.000 lei. Cu prilejul controalelor întreprinse în cursul lunii ianuarie 2018, pentru nerespectarea prevederilor legale privind registrul general de evidenţă a salariaţilor au fost sancţionaţi 2 angajatori cu avertismente contravenţionale şi au fost dispuse 60 de măsuri pentru respectarea dispoziţiilor legale referitoare la înregistrarea contractelor în registrul general de evidenţă a salariaţilor, cel tîrziu în ziua anterioară începerii activităţii, completării dosarului personal al fiecărui salariat cu cel puţin actele necesare angajării şi a respectării prevederilor legale referitoare la obligaţia de a elibera salariatului sau unui fost salariat, la cerere, în termenul legal de maxim 15 zile, o adeverinţă care să ateste activitatea desfăşurată de acesta, durata activităţii, salariul, vechimea în muncă şi în specialitate. În ce priveşte activitatea inspectorilor în domeniul sănătăţii şi securităţii în muncă, în ianuarie au avut loc 131 vizite de control şi evaluare la unităţi economice şi au fost aplicate 131 de sancţiuni contravenţionale în cuantum de 3.500 lei. Analiza situaţiei accidentelor de muncă relevă faptul că în prima lună din acest an la ITM Neamţ au fost comunicate 10 evenimente de muncă între care 4 alunecări/căderi la nivelul solului, 3 accidente de circulaţie, 3 intervenţii necorespunzătoare la maşini în funcţiune. Din toate acestea unul s-a soldat cu invaliditate şi 9 cu incapacitate temporară de munc, toate fiind în curs de cercetare. În total, în prima lună din anul 2018 inspectorii de muncă nemţeni au efectuat un număr de 304 controale, ocazie cu care s-au constatat 408 deficienţe în domeniul relaţiilor de muncă şi al securităţii şi sănătăţii în muncă şi s-au dispus tot atîtea măsuri pentru remedierea neregulilor, găsite în teren, aplicîndu-se 149 de sancţiuni contravenţionale care au totalizat 273.500 lei.

loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.