Contactează-ne

Actualitate

Iniţiativa Fără penali în funcţii publice, un pas spre legiferare

Știe publicată cu

în data de

■ „Curtea a dat aviz favorabil prin care admnite că cele 824.000 de semnături din cele peste un milion strînse sînt valide“, a declarat Radu Samson, preşedintele USR Neamţ ■ el spune că acum ar trebui iniţiat un referendum şi dacă răspunsul va fi validat prin consultarea publică, s-ar putea trece la modificarea Constituţiei ■

Iniţiativa civică Fără penali în funcţii publice, îmbrăţişată şi sprijinită politic de Uniunea Salvaţi România a mai făcut un pas către materializarea ei. Curtea Constituţională a României a constatat faptul că peste 825.000 de semnături, din cele peste un milion, adunate în stradă, sînt valide şi că iniţiativa de modificare a Constituţiei poate intra pe făgaş legislativ. „Sîntem la un an de la începerea campaniei de strîngere de semnături pentru iniţiativa civică «Fără penali în funcţii publice». Timp de şase luni, din martie 2017 şi pînă în septembrie 2018, USR împreună cu sute de voluntari şi organizaţii non-guvernamentale din întreaga ţară şi din străinătate am strîns un milion de semnături pentru această iniţiativă care intenţionează să modifice textul Constituţiei, astfel încît persoanele condamnate definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracţiuni săvîrşite cu intenţie să nu mai poată candida la funcţii publice, atît în administraţia publică locală, în Parlament, sau la funcţia de preşedinte al ţării, pînă la reabilitarea juridică. Pentru a deveni realitate, această prevedere trebuie să ajungă în Constituţie. Semnăturile au fost depuse la Parlament, dar a fost nevoie ca ele să fie validate de către Curtea Constituţională, lucru care s-a întîmplat marţi, 9 aprilie, atunci cînd magistraţii de la CCR au decis că iniţiativa este perfect constituţională. Curtea a dat aviz favorabil prin care admnite că cele 824.000 de semnături din cele peste un milion strînse sînt valide“, a declarat Radu Samson, preşedintele USR Neamţ. Acesta a mai spus că ar trebui iniţiat un referendum pe această temă şi dacă se vor prezenta 30% din alegătorii înscrişi în listele electorale şi jumătate plus unul dintre aceştia s-ar pronunţa favorabil, s-ar putea trece la pasul următor: modificarea Constituţiei. Ca să se poată realiza acest lucru va trebui, însă, să existe voinţă politică, ştiut fiind faptul că au mai existat referendumuri valide în România, precum cel din 2009, cînd opt milioane de români şi-au exprimat voinţa desfiinţării uneia din camerele legislative, adică s-au pronunţat pentru Parlament unicameral, cu 300 de deputaţi, şi nu s-a ţinut cont de această voinţă populară. De altfel, în Parlament a existat şi un Proiect de lege de revizuire a Constituţiei, elaborat de o comisie al cărei vicepreşedinte şi, ulterior preşedinte, a fost senatorul PSD de Neamţ Ioan Chelaru. Proiectul de lege a primit avizul favorabil al Comisiei de la Veneţia, dar zace şi acum în sertarele Parlamentului fără să fi intrat în procesul de legiferare.

Citește știrea
Advertisement
loading...
Postează comentariu

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Piatra Neamţ: De la un scurtcircuit, incendiu în parcare

Știe publicată cu

în data de

Pompierii din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Neamţ au stabilit cauza incendiului care a avut loc la o maşină, în parcarea mall-ului Shopping City. Evenimentul s-a înregistrat luni, 22 aprilie şi a fost provocat de un scurtcircuit electric. Alarma s-a dat prin apel la numărul unic de urgenţă 112, înregistrat în dispeceratul Integrat Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă – Ambulanţă al judeţului Neamţ la ora 12.16, cînd s-a reclamat producerea unui incendiu la un autoturism staţionat în parcarea unui supermarket din municipiul Piatra Neamţ. La locul evenimentului s-au deplasat două echipaje de pompieri militari de la Detaşamentul de Pompieri Piatra Neamţ cu o autospecială de lucru cu apă şi spumă, precum şi o ambulanţă SMURD. Forţele profesioniste de intervenţie au localizat şi lichidat incendiul care se manifesta la compartimentul motor şi bordul autoturismului. Au fost mistuite de foc componente din material plastic ale compartimentului motor şi ale bordului autoturismului.

Citește știrea

Actualitate

Şofer băcăuan fugar, prins la intrarea în judeţul Neamţ

Știe publicată cu

în data de

■ cel în culpă nu a vrut să oprească deoarece era băut ■ a fost prins la un filtru, la Tazlău ■ altul s-a urcat la volan deşi era în pragul comei alcoolice ■

Săptămîna patimilor le-a adus necazuri mai multor şoferi care s-au urcat băuţi la volan. Un exemplu este cel al unui bărbat de 36 de ani, din judeţul Bacău. Necazul a venit luni, pe 22 aprilie, cînd oamenii legii din cadrul Secţiei de Poliţie Rurală Borleşti au fost sesizaţi de către colegii din cadrul IPJ Bacău, cu privire la faptul că un autoturism condus de un bărbat despre care exista indicii ca s-ar afla sub influenţa alcoolului, nu a oprit la semnalele acestora şi se deplasează spre localitatea Tazlău. „Poliţiştii nemţeni au instituit imediat un filtru de circulaţie pe Drumul Judeţean DJ 156 C Tazlău, unde au depistat în trafic autoturismul în cauză. La volanul acestuia se afla un bărbat de 36 de ani, din Bacău, care emana halenă alcoolică. Acesta a refuzat să fie testat cu aparatul alcooltest, fiind ulterior condus la spital pentru recoltarea de probe biologice în vederea stabilirii alcoolemiei“, conform Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Neamţ. S-a dispus reţinerea pentru 24 ore, suspectul fiind acuzat de săvîrşirea infracţiunii de refuzul sau sustragerea de la recoltarea de mostre biologice. Urmează a fi prezentat instanţei cu propunere de arestare preventivă. În aceeaşi zi poliţiştii au tras pe dreapta, la Crăcăoani, un autoturism condus de un barbat de 45 de ani, din Bacău. Etilotestul a indicat o valoare de peste 1,10 mg/l alcool pur în aerul expirat. Şi el s-a ales cu acuze penale, la fel ca şi un tînăr de 20 de ani, din Păstrăveni. Acesta a fost depistat în trafic în noaptea de 21/22 aprilie şi avea la fiolă un rezultat de peste 0,80 mg/l alcool pur în aerul expirat. Şi un bărbat de 39 de ani, din Bicaz, are probleme cu legea după ce a fost prins de poliţişti pe 22 aprilie, în Pîngăraţi. În urma verificărilor s-a stabilit că autoturismul respectiv nu figurează ca fiind înmatriculat, iar plăcuţele cu numerele montate au fost atribuite unui alt autovehicul avînd valabilitatea expirată din anul 2018. Poliţiştii continuă cercetările sub aspectul comiterii infracţiunilor de conducerea unui autovehicul neînmatriculat şi cu număr fals de înmatriculare.

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: Copilă opărită

Știe publicată cu

în data de

O fetiţă de doar doi ani a fost transportată la Spitalul Judeţean Piatra Neamţ, pe 22 aprilie, după ce s-a opărit la un picior cu lichid fierbinte. “Bodeşti, pacientă sex feminin, 2 ani, diagnostic: arsură cu lichid fierbinte, gradul II, membru inferior stîng. Pacienta a fost preluată de un echipaj cu asistent medical şi predată la UPU a Spitalului Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ”, au comunicat reprezentanţii SAJ Neamţ.

Citește știrea

Trending