Contactează-ne

Actualitate

Inginer, ziarist, salvator de vieţi

Știre publicată în urmă cu

în data de

Folosește ← → (săgețile) pentru navigare

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Neamţ îi recompensează pe militarii salvatori pentru meritele în activitatea depusă în slujba semenilor. Unul dintre pompierii militari care s-a remarcat este romaşcanul Dumitru Iuştiuc. Recent el a fost decorat cu „Medalia pentru Merit cls. a III-a“, pentru numeroasele misiuni dificile la care a luat parte. Distincţia a fost acordată într-un cadru festiv, în baza Legii nr. 29, din 31 martie 2000 privind sistemul naţional de decoraţii al României. Peste cîteva zile, plutonierul adjutant Dumitru Iuştiuc va împlini 45 de ani, fiind născut la data de 8 mai 1974. Cu începere de la 1 noiembrie 2007 deţine în cadrul ISU Neamţ funcţia de subofiţer operativ principal şi conductor cîine. S-a remarcat îndeosebi prin misiunile de salvare sau degajare a celor căzuţi în fîntini, puţuri, sau fose. Iată motivarea superiorilor care l-au decorat: participarea la o misiune pentru degajarea unei persoane înecată în fîntînă, cu adîncimea de 35 de metri, în comuna Traian, pe data de 17 noiembrie 2012; participarea la o misiune pentru degajarea unei persoane înecată în fîntînă, în comuna Bîra, pe data de 23 mai 2014; participarea la o misiune pentru salvarea unei persoane, cu multiple traumatisme, dintr-o fîntînă cu adîncimea de 26 metri, în comuna Moldoveni, pe data de 24 octombrie 2015; participarea la o misiune pentru degajarea unei persoane înecată într-o fîntînă cu adâncimea de 27 metri, în comuna Dulceşti pe data de 25 decembrie 2015; participarea la o misiune pentru degajarea unei persoane înecată în fîntînă, în municipiul Roman, pe data 15 noiembrie 2016; participarea la o misiune pentru degajarea a două persoane înecate într-o fosă în comuna Horia, pe data de 27 august 2015; participarea la o misiune pentru salvarea unei persoane surprinsă de o surpare a unui mal de pămînt, în comuna Doljeşti, pe 31 mai 2016; participarea la o misiune pentru degajarea unei persoane înecată în fîntînă, cu adâncimea de 10 metri, în municipiul Roman, pe 15 noiembrie 2016; participarea la o misiune pentru degajarea unei persoane căzută în fosă în localitatea Săbăoani, în data de 27 decembrie 2017; participarea la o misiune pentru salvarea unei persoane de 120 kg, căzută într-un puţ cu adîncimea de 15 metri şi 60 cm diametru, în municipiul Roman, în data de 2 iunie 2018; participarea la o misiune pentru salvarea unei persoane dintr-o fîntînă adîncă de 20 metri, în localitatea Teţcani, în pe 2 iunie 2018. De menţionat este faptul că înainte de a alege cariera de salvator, Dumitru Iuştiuc a fost reporter la Monitorul de Neamţ timp de cinci ani, în perioada 1992 – 1997.

Misiune sub pămînt

Iată unul din cazurile la care Dumitru Iuştiuc a intervenit şi care a fost publicat în cotidianul Monitorul pe data de 4 iunie 2018, cu titlul Scoşi în viaţă de sub pămînt: „Două neverosimile cazuri au avut loc la finele săptămînii trecute, în municipiul Roman şi zona limitrofă, pompierii specializaţi în misiuni de căutare-salvare trebuind să coboare sub pămînt, de unde au scos în viaţă două persoane. Într- unul dintre cazuri, se pare, a fost vorba despre o tentativă de suicid iar în celălalt de un accident de muncă. Astfel, sîmbătă, 2 iunie, în jurul orei 7.30, Dispeceratul Integrat ISU Neamţ a fost anunţat, prin Sistemul naţional unic pentru apeluri de urgenţă 112, pentru a interveni într-o misiune de salvare a unei persoane căzute într-un puţ de 14 metri în Roman, de lîngă firma Odlo, pe Strada Chimiei. La faţa locului s-au deplasat, conform ISU, autospeciale cu şapte subofiţeri de la Detaşamentul Roman şi modulul multirisc cu trei subofiţeri de la Detaşamentul Piatra Neamţ. Cînd au ajuns la locul evenimentului, pompierii au constatat că în puţ este o persoană de sex masculin, de aproximativ 35 de ani şi au acţionat pentru scoaterea lui. Bărbatul, care făcuse armata taman la pompieri, săpa un puţ şi, la un moment dat, s-a terminat stratul argilos, intrînd într-o zonă de prundiş. A construit un podeţ, se pare nu prea stabil pe care, în momentul în care a călcat, l-a rupt şi s-a prăbuşit în gol. Era conştient în momentul în care salvatorii au intrat să-l scoată, deşi avea un picior «praf», a avut prezenţă de spirit, punîndu-şi masca pentru respiraţie şi a cooperat cu pompierul care a coborît după el, nimeni altul decît plutonierul major Dumitru Iuştiuc.

Altă faţetă a activităţii lui Dumitru Iuştiuc

Prezentăm în continuare un articol scris în iulie 2011, intitulat „Plutonierul major Iuştiuc şi Kara – cea mai bună echipă de salvare din ţară“, în care relatam alt aspect din viaţa de pompier al fostuilui nostru coleg. Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Petrodava“ Neamţ, instituţie care are posibilitatea de a interveni în cele mai crunte scenarii, beneficiază, mai nou, de un cîine de căutare şi salvare a persoanelor. Kara, un ciobănesc belgian Malinois, a absolvit prima cursurile centrului de dresaj a Ministerului Administraţiei şi Internelor de la Sibiu şi, în prezent, este cantonată la Roman. De zglobiul patruped, cu un nas foarte fin şi capacităţi de căutare deja dovedite, se ocupă plutonierul major Dumitru Iuştiuc. Cei doi formează cel mai bun cuplu chino-tehnic din ţară, pe specializarea lor, avînd recunoaşterea „clasei I“ şi urmînd să se mobilizeze, în caz de nevoie, în întregul judeţ, în alte zone ale României sau chiar peste hotare.

O echipă de 9,60

Dumitru Iuştiuc a părăsit acum vreo trei ani şi jumătate echipa gazetarilor de la Monitorul, alegînd o carieră în cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Neamţ. Acesta a urmat cursurile Centrului Chinologic „Dr. Aurel Greblea“, din Sibiu, pe care le-a încheiat ca şef de promoţie la o specializare foarte grea. În prezent, pompierul face echipă cu Kara, în caz că s-ar întîmpla vreo nenorocire. Kara este o căţea cu vîrsta de un an şi jumătate, din rasa ciobănesc belgian Malinois şi este folosită în special pentru misiunile de căutare şi salvare urbană. În caz de cutremur, explozii, calamităţi naturale sau prăbuşiri de clădiri din orice alte motive, patrupedul este gata, în orice moment, să caute supravieţuitorii. „Cîinele a intrat în dotarea ISU Neamţ anul trecut, în luna mai, pe cînd avea 5 luni. A trecut, alături de un coleg, care acum nu mai lucrează în sistem, printr-o fază de predresaj, pînă în martie, anul acesta. Pe data de 7 a aceleiaşi luni, am plecat cu cîinele la Sibiu, unde am urmat cursurile şcolii de dresaj. Pregătirea a durat pînă pe 24 iunie, cînd am intrat în faza de examinare, ce a durat o săptămînă. A fost, pentru mine şi cîinele de serviciu, o perioadă destul de grea, însă şi foarte frumoasă. Am avut patru module de pregătire, fiecare încheiate cu cîte o evaluare, în cel mai mare centru chinologic din Europa. Am urmat, totodată, cursuri teoretice pentru specializarea de conductor de cîini, constînd în tot ceea ce ţine de anatomia şi fiziologia cîinilor sau metodologia de dresaj. Am primit atestarea pentru «căutare şi salvare urban㻓, a explicat plutonierul major Dumitru Iuştiuc. Acesta, fără să intre în aspectele care pot constitui secrete de serviciu, a explicat şi procedura foarte riguroasă de examinare. Cuplul chino-tehnic a susţinut probe timp de 7 zile, pentru a fi încadrat într-o categorie şi a primi atestarea. „La Sibiu se ţin cursuri pentru personalul Ministerului Administraţiei şi internelor în 11 specializări, a noastră fiind una dintre cele mai recent introduse. Am fost, în total, şapte cupluri chino-tehnice la examinarea pe «căutare şi salvare urbană», alături de Kara reuşind să avem cea mai mare notă, 9,60“, a mai precizat Dumitru Iuştiuc.

O carieră bogată

Dumitru Iuştiuc a absolvit Facultatea de Zootehnie a Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Iaşi, ceea ce explică cunoştinţele vaste referitoare la animale şi dragostea faţă de acestea. În perioada 2002-2007, acesta a lucrat ca redactor al cotidianului Monitorul, ocupîndu-se de domenii destul de grele, printre care şi cel legat de activitatea pompierilor militari. A susţinut concurs şi, în luna noiembrie 2007 a intrat în rîndurile cadrelor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Neamţ. „Îmi place foarte mult ceea ce fac şi faptul că sînt, în continuare, într-un colectiv de excepţie. După ce am urmat cursurile chino-tehnice a început o nouă etapă pentru mine. Avem o posibilitate în plus de intervenţie, în situaţiile cele mai dramatice, de care sperăm să nu avem parte niciodată. Cîinele Kara este încadrat în «clasa I» şi se antrenează, zilnic, pentru îndeplinirea misiunilor specifice. Are parte de condiţii foarte bune, de alimentaţie specială, numai pe bază de granule şi program zilnic de muncă. În prezent, prin mijloace ştiinţifice nu există o posibilitate de căutare cu succes 100% a persoanelor prinse sub dărîmături. Un cîine bine antrenat se apropie cel mai tare de acest procent“, a conchis Dumitru Iuştiuc.

Folosește ← → (săgețile) pentru navigare

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Sabia lui Ştefan primită de la papa Sixt, expusă la Piatra

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ un ceremonial militar şi religios a avut loc ieri, la statuia domnitorului din Parcul Central ■ replica armei va putea fi văzută pînă pe 12 decembrie, la Muzeul de Artă ■ sabia originală primită de la papa Sixt al VI-lea după bătălia de la Vaslui este la Istanbul, la Muzeul Topkapî ■

Next post
Folosește ← → (săgețile) pentru navigare

În cadrul unui ceremonial militar şi religios desfăşurat ieri, în oraşul de sub Pietricica, a fost prezentată o replică fidelă a sabiei domnitorului ştefan cel Mare.

Evenimentul a avut loc lîngă statuia voievodului din centrul oraşului, foarte aproape de Curtea Domnească ctitorită cu cinci secole în urmă de domnitorul care şi-a legat numele şi de ţinutul Neamţului.

Sabia aflată în custodia Ordinului Militar Sfînta Maria – Creştin Ortodox din Braşov va putea fi văzută pînă pe data de 12 decembrie, la Muzeul de Artă din Piatra Neamţ.

Ceremonia a fost organizată în contextul împlinirii a 101 ani de la înfăptuirea Marii Uniri şi a fost organizat de către Inspectoratul de Jandarmi general de brigadă Constantin Stavăr Neamţ, cu sprijinul Inspectoratului Nicolae Titulescu Braşov, Ordinului Militar Sfănta Maria, în colaborare cu Primăria Piatra Neamţ şi Complexul Muzeal Judeţean.

„Replica sabiei lui ştefan cel Mare şi Sfînt a fost adusă în România în urma demersurilor efectuate de către cîţiva patrioţi români din cadrul Jandarmeriei, Ordinului Militar Creştin Ortodox Sfînta Maria şi Casei de Comerţ Balcanice, care îşi are sediul la Braşov. Mulţi români care au mers în Turcia au văzut această sabie la Muzeul Topkapî.

Este unul dintre cele mai preţioase obiecte rămase de la domnul Moldovei. A fost primită de Ştefan cel Mare după bătălia de la Vaslui din partea papei Sixt al VI-lea, în semn de recunoaştere a rolului Moldovei în apărarea creştinătăţii”, a declarat sergentul-major Magdalena Gabriela Muraru, purtător de cuvînt al Jandarmeriei Neamţ.

Despre original se ştie că este realizată din oţel de Toledo, cel mai bun material existent în perioada feudală pentru fabricarea armelor. Mînerul în forma de cruce şi îmbrăcat în fir de argint împletit este împodobit cu stema Moldovei.

Lungimea totală a armei este de 125 de centimetri, al lamei de 102 cm şi cîntăreşte 2,5 kilograme. Mînerul sabiei se termină cu un buton aplatizat sub formă de disc, placat cu aramă, pe faţa superioară fiind inscripţia: „Eu domnul Ştefan, voievod!“ şi semnul crucii.

Circulă două variante despre modul cum sabia a ajuns la Istanbul. Conform uneia dintre ele, sabia a fost trimisă chiar de Ştefan cel Mare sultanului, în ultimii ani de domnie, ca recunoaştere a meritelor unui adversar redutabil, sau strict din raţiuni de strategie politică în ton cu vremurile.

Se mai spune că sabia a luat calea Istanbulului la sfîrşitul primei domnii a lui Petru Rareş, fiul lui ştefan cel Mare. Acesta a încercat să redeschidă lupta cu imperiul, în 1538, dar campania sultanului Soliman Magnificul a dus îndepărtarea voievodului.

Otomanii au impus ca domn în Moldova pe ştefan al V-lea, zis şi Lăcustă-Vodă (din cauza unei invazii de insecte din timpul său), iar trupele turceşti au jefuit tezaurul, luînd şi sabia lui Ştefan.

Next post
Folosește ← → (săgețile) pentru navigare

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: -20 de grade pe Toaca şi – 10 grade la Roman

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ acesta era indicele de răcire vineri, la ora 10 ■ în restul teritoriului au fost temperaturi mai bîlnde ■ pînă la mijlocul lunii ne bucurăm de valori blînde, de pînă la 8 grade ■ minimele nocturne vor fi la limita îngheţului ■

Folosește ← → (săgețile) pentru navigare

Vîntul a făcut prăpăd în dimineaţa de vineri, 6 decembrie 2019, şi de Moş Nicolae chiar dacă a fost soare, a fost deosebit de frig.

Cel puţin în zona Roman unde indicele de răcire a coborît la pragul gerului. Conform informaţiilor de pe site-ul Administraţiei Naţionale de Meteorologie la ora 10 termometrele indicau valori pozitive în aproape tot judeţul. În vîrf de munte, pe Toaca, dar şi la Piatra Neamţ, erau temperaturi de 2 grade, la Tîrgu Neamţ erau 3 grade, însă la Roman era mai frig decît pe munte şi erau temperaturi negative, de -3 grade.

Vîntul lipsea doar la Tîrg unde indicele de răcire era acelaşi ca temperatura din termometre. În schimb a făcut prăpăd pe munte unde la acelaşi moment indicele de răcire era de -20 de grade, dar ger au simţit şi romaşcanii pentru că în zonă s-au resimţit -10 grade.

Şi la Piatra Neamţ a fost rece, dar nu cît la Roman, aici indicele de răcire fiind de numai -3 grade. Aşa stînd lucrurile trebuie spus că meteorologii dau asigurări că vor fi valori termice în creştere şi cam pînă la jumătatea lui decembrie trebuie să ne aşteptăm la soare şi maxime de pînă la 8 grade.

Şi minimele mai saltă şi sînt anunţate valori la limita îngheţului. Precipitaţii nu vor fi de nici un fel. Pe 7 decembrie, va fi cer variabil cu soare iar maxima saltă voiniceşte pînă la 7 grade. Şi peste noapte cerul rămîne degajat iar în zori vor fi valori pozitive, dar modeste, de 1 grad. Una din cele mai calde zile din întreg intervalul de prognoză pare a fi cea de duminică, 8 decembrie, cînd soarele aduce o maximă nesperată pentru acest moment al anului, 8 grade.

Cu toate acestea regimul termic diurn nu mai reuşeşte să-l influenţeze  pe cel nocturn şi minima rămîne cantonată la 1 grad. Nu sînt schimbări mari nici la începutul săptămînii viitoare.

Luni, 9 decembrie, vedem din nou soarele care aduce o maximă de 7 grade, în timp ce minima nocturnă saltă la 2 grade. Nici ziua de marţi, 10 decembrie, nu adice prea multe noutăţi şi la finele primei decade a lui decembrie în zona noastră va fi soare şi se ajunge din nou la o maximă de de 8 grade Celsius. După lăsarea întunericului cerul va fi absolut senin şi se va înregistra o temperatură de 1 grad, cu plus.

Cu începere de miercuri, 11 decembrie, regimul termic se mai depreciază. Chiar dacă soarele rămîne la putere, la amiază nu vor fi mai mult de 6 grade. Noaptea nu aduce schimbări de nici un fel şi pe fondul unui cer senin rămînem cu minima pozitivă de 1 grad.

Cea mai rece zi de săptămîna viitoare pare a fi cea de joi, 12 decembrie. Chiar dacă va fi senin şi soare, la amiază cu greu mercurul din termometre saltă pînă la 3 grade Celsius. Din acest motiv şi noaptea minima scade la -2 grade. Vineri, 13 decembrie cerul va fi acoperit şi se vor înregistra 7 grade, în timp ce sîmbătă, 14 decembrie, se înseninează dar nu vor fi mai mult de 4 grade.

Folosește ← → (săgețile) pentru navigare

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: Condamnaţi la închisoare, prinşi şi trimişi la beci

Știre publicată în urmă cu

în data de

Folosește ← → (săgețile) pentru navigare

Două persoane din Neamţ, care au fost condamnate definitiv la pedepse cu închisoarea, au fost prinse recent de poliţiştii nemţeni şi trimise în penitenciar. De asemenea, un puşti de 15 ani a fost internat într-un Centru Educativ, după ce a comis infracţiunea de tîlhărie calificată

Pe 5 decembrie a.c., polițiștii din cadrul Compartimentului Supravegheri Judiciare și Urmăriri au depistat un bărbat, de 50 de ani, din Roman, pe numele căruia era emis un mandat de executare a pedepsei închisorii.

Acesta era condamnat de Judecătoria Roman la o pedeapsă privativă de libertate de 4 ani și 10 zile de închisoare pentru comiterea infracțiunii de complicitate la tîlhărie calificată.

De asemenea, polițiștii au depistat și un minor, de 15 de ani, din Roman, pe numele căruia Judecătoria Roman a dispus, la data de 5 decembrie a.c., internarea într-un centru educativ pe o perioadă de 9 luni, pentru săvîrșirea infracțiunii de tîlhărie calificată.

Minorul a fost condus de polițiști la Centrul Educativ Tîrgu Ocna.

În aceeaşi zi, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală Gîrcina au depistat un bărbat, de 35 de ani, din Bodești, pe numele căruia era emis un mandat de executare a pedepsei închisorii.

Acesta era condamnat de Judecătoria Piatra Neamț la o pedeapsă privativă de libertate de 3 ani pentru comiterea infracțiunilor de conducere a unui vehicul neînmatriculat, conducere a unui vehicul fără permis de conducere și conducere a unui vehicul sub influența alcoolului.

Folosește ← → (săgețile) pentru navigare

Citește știrea

Trending