Publicitate

■ Decebal Draghiş este acuzat de trafic de influenţă şi instigare la spălare de bani ■ el este unul din cei care au vorbit de sacoşele de bani din dosarul Microsoft: „Banii îmi erau aduşi de regulă la birou şi în aceeaşi zi îi dădeam mai departe lui Gheorghe Ştefan, în diverse locaţii, într-un apartament al acestuia din Bucureşti, la Hotel Marshal sau la hotelul lui Dorin Cocoş“ ■

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au finalizat urmărirea penală şi au dispus trimiterea în judecată a unuia din denunţătorii fostului primar de Piatra Neamţ, Gheorghe Ştefan. În cauză este vorba de Decebal Draghiş, cel care a făcut mai multe dezvăluiri nefavorabile lui Pianlti în celebrul dosar Microsoft. Conform datelor oficiale, Decebal Silviu Draghiş este acuzat de săvîrşirea infracţiunilor de trafic de influenţă şi instigare la spălare de bani, în forma participaţiei improprii. În aceeaşi cauză a fost deferită justiţiei şi Luminiţa Cecilia Mazilu, avocat în cadrul Baroului Bucureşti, aceasta fiind acuzată de infracţiuni de trafic de influenţă şi spălare de bani. În rechizitoriu, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt.

Inculpaţii Mazilu Luminiţa şi Draghiş Decebal au pretins de la un om de afaceri (martor), în cursul lunii decembrie 2009, un procent de 10% din suma ce urma să-i fie atribuită de Administraţia Fondului de Mediu, pentru două proiecte. În schimbul banilor pretinşi, cei doi inculpaţi au promis martorului că îşi vor exercita influenţa pe lîngă funcţionarii publici cu funcţii de conducere din cadrul instituţiei publice menţionate anterior, pentru a-i determina să aprobe cererile de finanţare privind proiectele respective“, conform DNA.

În acelaşi context, în perioada 22.06.2010 – 10.01.2012, Mazilu şi Draghiş au primit de la omul de afaceri, în tranşe, prin transferuri bancare suma de 430.752 euro, reprezentînd contravaloarea unor contracte fictive de asistenţă juridică. Pentru a disimula adevarata natură a provenienţei sumei de bani primită în condiţiile arătate, avocata Mazilu şi o altă persoana ce a acţionat fără vinovăţie ca urmare a instigarii lui Draghiş au transferat banii în conturile unor societăţi în baza unor contracte de prestări servicii care nu au fost realizate niciodată.

Sumele reprezentînd preţul traficului de influenţă, astfel introduse în circuitul civil, au fost în final, în cea mai mare parte, retrase în numerar şi predate de doi intermediari inculpatului Draghiş Decebal“, au mai arătat procurorii anticorupţie.

În cauză s-a dispus măsura asiguratorie a sechestrului asupra unor bunuri mobile şi imobile ce aparţin lui Draghiş.

Draghiş şi sacoşele voluminoase de bani

În octombrie 2016, Decebal Draghiş, un afacerist din Focşani, a fost audiat de judecători ca martor al apărării lui Pinalti în dosarul Microsoft. El a spus judecătorilor că l-a cunoscut pe fostul edil în 2008 prin intermediul pietreanului Gabriel Moraru, iar acesta din urmă i-a facilitat obţinerea unor contracte la Oil Terminal Constanţa. Vrînceanul ar fi înfiinţat în 2009 două firme offshore pentru activităţi în domeniul petrolier.

În 2009, la solicitarea lui Gheorghe Ştefan am acceptat să folosesc cele doua firme offshore pentru a încheia contracte în legătură cu servicii IT. Plăţile urmau să se facă în favoarea lui Gheorghe Ştefan. Pe Claudiu Florică l-am cunoscut după ce mi-a fost prezentat de Gheorghe Ştefan la Hotel Marshal. După această întrevedere, am stabilit să mă întîlnesc cu Florică pentru a perfecta contractele. Ulterior, m-am deplasat cu avocata Luminiţa Mazilu la sediul firmei lui Claudiu Florică pentru a semna contractele. Mi s-a explicat că are nevoie de o firmă tampon pentru acele contracte, eu eram pe dinafara subiectului. Nu am prestat în baza contractelor, dar au fost efectuate plăţi. Banii de la Florică au intrat în două tranşe, în total aproximativ 4 milioane de dolari. Iniţial, convenisem ca eu să iau un comision de zece la sută pe care nu l-am mai obţinut“, a spus Draghiş, adăugînd că banii de la Florică ajungeau în baza unor contracte fictive în firmele unui alt intermediar, Toni Răzvan, acesta îi scotea cash şi îi dădea lui, pentru a-i remite lui Pinalti.

Toni Răzvan îmi aducea banii în pungi sau în genţi ieftine. Banii îmi erau aduşi de regulă la birou şi în aceeaşi zi îi dădeam mai departe lui Gheorghe Ştefan, în diverse locaţii, într-un apartament al acestuia din Bucureşti, la Hotel Marshal sau la hotelul lui Dorin Cocoş. Am efectuat plăţi şi prin virament, inclusiv pentru două apartamente ale lui Gheorghe Ştefan din Piatra Neamţ. Banii daţi lui Gheorghe Ştefan erau în lei, şi mai mari şi mai mici, de aia plasele erau aşa voluminoase“, a declarat martorul care ar fi trebuit să fie de partea lui Ştefan.

loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.