Contactează-ne

Actualitate

Incendiu devastator la o firmă din Tîrgu Neamţ. 5 ore de luptă cu flăcările

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ un depozit de materiale de construcţii a ars ca o torţă ■ pompierii militari au avut nevoie de 5 ore pentru a stinge flăcările ■ cauza nu a fost stabilită ■ în iulie, alt incediu de mari proporţii a izbucnit la Tîrgu Neamţ, în piaţa agroalimentară ■

Un incendiu devastator a mistuit un depozit de materiale de construcţii din Tîrgu Neamţ. Nedoritul incident a avut loc pe 8 octombrie, după lăsarea întunericului, iar militarii din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Neamţ au avut nevoie de 5 ore pentru a stinge flăcările. Focul a fost alimentat de materialele combstibile şi inflamabile, anvelope auto sau lubrifianţi, aflate în depozit. Deocamdată cauza sinistrului nu a fost stabilită, iar specialiştii lucrează la acest aspect. Totul a început în jurul orei 21:10, cînd au fost văzute flăcările iar incendiul a fost anunţat la ISU Neamţ prin apel la numărul unic de urgenţă 112. S-a reclamat faptul că s-a aprins un depozit de materiale de construcţii şi piese auto în oraşul Tîrgu Neamţ, pe strada Obor. La locul evenimentului s-au deplasat trei echipaje de pompieri militari din cadrul Detaşamentului Tîrgu Neamţ, cu trei autospeciale de stingere cu apă şi spumă. „Forţele sosite la locul intervenţiei au constatat că flăcările se manifestau generalizat, la întreaga construcţie, pe o suprafaţă de aproximativ 500 metri pătraţi“, conform unui comunicat al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Neamţ. Din acest motiv au fost solicitate la locul intervenţiei încă două echipaje de pompieri din cadrul Detaşamentului Tîrgu Neamţ, cu două autospeciale şi un echipaj de la Piatra Neamţ, cu o autospecială de stingere. Pînă la final s-a transformat în scrum depozitul de materiale de construcţii şi piese auto, realizat din structură de lemn cu învelitoare din plăci de azbociment, pe o suprafaţă de aproximativ 500 metri pătraţi, bunurile materiale din interiorul depozitului (materiale de construcţii pentru finisaje exterioare, materiale pentru instalaţii, anvelope auto, acumulatori auto, lubrifianţi auto şi alte consumabile auto), iar în exteriorul depozitului, au ars circa 20 de metri cubi cherestea, lambriu pvc şi alte materiale de construcţii. Salvatorii nemţeni au luptat cu flăcările, care ameninţau şi o construcţie învecinată, aproximativ 5 ore, iar la final o maşină de pompieri a rămas să păzează locul peste noapte. Din fericire, au fost doar pierderi materiale, nu şi victime omeneşti. Specialiştii ISU Neamţ nu au stabilit încă ce a generat focul şi încă se lucrează pentru identificarea cauzei probabile de producere. Şi în ceea ce priveşte pagubele de la sinistrul petrecut în seara zilei de 8 octombrie încă se mai fac evaluări, dar este cert că ele sînt imense, de ordinul miliardelor de lei vechi. Nu s-a comunicat dacă patronii respectivei societăţi aveau marfa asigurată şi imobilul care a ars în întregime.

14 iulie, alt incendiu devastator

Pe 14 iulie 2018, un incendiul puternic pornit la un operator economic din piaţa de la Tîrgu Neamţ a afectat trei firme, după ce flăcările s-au propagat la construcţiile altor firme. Conform datelor oficiale de la acea vreme, incendiul a fost anunţat prin 112, la ora 19.24. Focul se manifesta la o clădire de pe strada Mihai Eminescu, iar la locul indicat de apelant s-au deplasat şase echipaje de pompieri militari cu cinci autospeciale de stingere cu apă şi spumă, o autospecială de intervenţie şi salvare de la înălţime şi o autospecială de comandă din cadrul Detaşamentului de pompieri Tîrgu Neamţ şi Piatra Neamţ, încadrate cu patru ofiţeri şi 29 de subofiţeri. Forţele specializate au fost sprijinite de cinci voluntari din cadrul SVSU Tîrgu Neamţ. La sosirea pompierilor, incendiul se manifesta generalizat la întreaga construcţie. Focul puternic a făcut scrum bunuri materiale din interiorul spaţiului comercial cu o suprafaţă de circa 60 metri pătraţi, două congelatoare, un frigider, o maşină de spălat, instant gaz, aparat de cafea, grătar electric, şi alte bunuri electrocasnice, lambriu, instalaţie electrică, tîmplărie pvc, tavanul pe o suprafaţă de aproximativ 60 metri pătraţi, acoperişul realizat din astereală de lemn cu învelitoare de azbociment pe o suprafaţă de circa 120 metri pătraţi. Incendiul s-a propagat un alt operator economic unde a ars acoperişul realizat din lemn cu învelitoare din azbociment pe o suprafaţă de aproximativ 100 metri pătraţi, tavanul realizat din bîrne de lemn cu plăci de rigips pe o suprafaţă de circa 60 metri pătraţi şi s-au degradat trei vitrine frigorifice, casa de marcat, două cîntare electronice, maşina de tocat carne, boiler electric şi documente. Flăcările au ajuns la imobilul unei a treia firme unde s-au făcut scrum acoperişul şi mansarda din lemn pe o suprafaţă de circa 200 metri pătraţi şi bunuri din interiorul spaţiului, tavanul din lemn cu o suprafaţă de aproximativ 100 metri pătraţi. La hala pieţei a ars acoperişul din astereală de lemn cu învelitoare din tablă pe 100 metri pătraţi şi s-a degradat acoperiul halei pe vreo 700 metri pătraţi. Au fost salvate de foc şase buncăre în care erau stocate aproximativ 300 de tone de grîu, clădirea învecinată şi un şopron de depozitare materiale. Toată operaţiunea de stingere a incendiului în care nu au fost înregistrate victime a durat aproximativ 2,5 ore. La final specialiştii au concluzionat că totul a fost provocat de un scurtcircuit la un conductor electric defect.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

“Moldova vrea autostradă!”, politicieni luaţi la rost de Ziua Unirii Principatelor

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ romaşcanul Bogdan Roman, membru al Asociaţiei "Mişcarea pentru Dezvoltarea Moldovei", a participat, vineri, 24 ianuarie, la "sabotarea" manifestărilor legate de Mica Unire

Membrii Asociaţiei “Mişcarea pentru Dezvoltarea Moldovei” şi o parte dintre activiştii unor organizaţii civice afiliaţi la mişcarea “Împreună pentru A-8” au ţinut ca, vineri, 24 Ianuarie, de ziua Micii Uniri, să le reamintească politicienilor adunaţi la Iaşi că moldovenii s-au săturat de promisiunile neonorate ale “şefilor” de la Bucureşti.

Printre politicienii care au participat la manifestările de la Iaşi au fost: preşedintele Klaus Iohannis, premierul Ludovic Orban, oficialităţi centrale şi locale.

Pe bannerele activiştilor prezenţi, printre care s-a numărat şi romaşcanul Bogdan Roman, a stat scris faptul că moldovenii s-au săturat de ceremonii sterile şi de promisiuni neonorate de a scoate Moldova din sărăcie. S-au săturat de centralizarea deciziilor la Bucureşti, decizii care privesc populaţia plătitoare de taxe şi impozite, luate doar în birourile de la Capitală.

S-au săturat de politicile publice incoerente ale unei clase politice incapabile să ia măsuri benefice pentru această ţară. “Demersul nostru de astăzi este firesc din perspectiva scopurilor noastre şi anume apărarea intereselor Moldovei. Sîntem nevoiţi să ieşim în stradă, acum, sub guvernul liberal, cum am ieşit şi anul trecut cînd la putere era PSD-ul.

Politicienii de la Bucureşti, acompaniaţi de cei locali, fac promisiuni peste promisiuni că vor lua măsuri pentru dezvoltarea Moldovei, că vor face autostrăzi, că vor întreprinde demersuri pentru atragerea, pentru încurajarea investiţiilor în economia regiunii. Toate acestea rămîn vorbe goale.

Ne este clar că politicienii de la centru pur şi simplu nu înţeleg ce se întîmplă aici. Nu înţeleg că Moldova este izolată, că decalajele de dezvoltare se adîncesc, în loc să se estompeze, nu înţeleg că Moldova se depopulează, că oamenii pleacă în masă în alte părţi, dar mai ales în străinătate.

Aşteptăm de la politicieni soluţii pentru ieşirea din subdezvoltare a Moldovei, în mod particular pentru construirea autostrăzilor. Pe scurt le cerem să fie responsabili”, a declarat Dorin Dobrincu, preşedintele Asociaţiei “Mişcarea pentru Dezvoltarea Moldovei”, citat de Bogdan Roman, pe pagina sa de socializare. Acesta spune că astfel de acţiuni vor continua pînă cînd Moldova va deveni, cu adevărat, o prioritate pe agenda politicienilor.

Citește știrea

Actualitate

Judecătorii nemţeni, despre munca lor

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ un magistrat nemţean analizează încărcătura de dosare pe fiecare judecător din judeţ ■ 43 de judecători încadraţi efectiv în 2019 au avut de judecat 204.732 de dosare ■

Magistratul Alina Mihaela Niţă, din Piatra Neamţ, a realizat, pe pagina sa de socializare, o analiză, bazată pe cifre, a muncii unui judecător de la cele patru instanţe din judeţ, subliniind volumul uriaş de muncă.

“Un judecător din Piatra Neamţ, Roman, Tîrgu Neamţ munceşte cît pentru doi din România şi cît pentru 10 din alte ţări europene. Dacă toate posturile de judecător din ţară ar fi ocupate, un judecător ar trebui să judece 882 dosare pe an, dar, cum nu sînt, judecă 1.500-1.600 dosare pe an.

În Germania nu au mai mult de 100 de dosare pe an, dar na, poate nemţii sînt mai puţin procesomani sau poate au legi mai clare şi mai puţine, fiind accesibile tuturor. Dacă un dosar are în medie 100 de file scrise de părţi, avocaţi şi experţi, pe care obligatoriu trebuie să le parcurgă cu atenţie, plus legea aplicabilă, plus jurisprudenţă, decizii date de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi de către Curtea Constituţională a României, oare cîţi kilometri de pagini citeşte un judecător român pe an?”, se întreabă, retoric, judecătoarea Alina Mihaela Niţă.

Aceasta prezintă apoi o situaţie statistică oficială a numărului de dosare pe care le are de judecat, anual, un judecător la instanţele nemţene, cu referire concretă la dosarele aflate pe rol în 2019. La Judecătoria Piatra Neamţ în organigramă sînt 20 de posturi cu un volum de 24.075 dosare şi o încărcătură pe schemă (volum efectiv) de 1.203,8 dosare pentru fiecare judecător.

La Judecătoria Roman în schemă sînt 11 judecători, care au avut în lucru anul trecut 13.319 dosare, cu un volum efectiv de 1.210,8 dosare pe cap de judecător. Judecătoria Tîrgu Neamţ a avut în 2019 de judecat 7.095 de dosare, cu cei 7 judecători în schemă şi un volum efectiv de 1.013,6 dosare.

La instanţa din Bicaz sînt în schemă 5 judecători, cu un volum efectiv de 3.818 dosare, ceea ce înseamnă, teoretic, o încărcătură de 763,6 dosare per judecător. Deci în 2019 în judeţul Neamţ au fost în lucru 204.073 dosare, cu o schemă de 2.313 posturi şi cu un volum efectiv de 882,3 dosare.

Judecătoarea Alina Mihaela Niţă realizează apoi o analiză a încărcăturii de dosare în funcţie de numărul de judecători care au lucrat efectiv în 2019 în instanţele nemţene, motivat de faptul că la fiecare instanţă au existat situaţii particulare, de judecătoare aflate în concediu de maternitate şi ulterior de creştere a copilului.

Astfel, la Judecătoria Piatra Neamţ au fost în lucru 24.075 dosare, numărul posturilor efectiv ocupate fiind de 16,1 ceea ce presupune o încărcătură efectivă de 1.495,3 dosare. La Judecătoria Roman în 2019 au existat pe rol 13.319 dosare, repartizate pe 7,9 judecători, aceştia avînd o încărcătură efectivă de 1.685,9 dosare.

La Judecătoria Tîrgu Neamţ, aceeaşi sursă susţine că 7.095 dosare au fost judecate de 4,9 judecători care au avut o încărcătură de 954,5 dosare. Cît priveşte Judecătoria Bicaz, anul trecut cei 4 judecători au avut în lucru 3.818 dosare cu o încărcătură de 954,5 dosare pentru fiecare magistrat.

Analiza magistratului nemţean este realizată pe fondul discuţiilor despre pensile speciale ale judecătorilor, care se vor eliminate otova de către clasa politică. De reamintit faptul că posibilitatea eliminării pensiilor speciale a dus la acţiuni de protest din partea judecătorilor, măsuri adoptate în Adunarea Generală a Judecătorilor din cadrul Curţii de Apel Bacău, instanţă căreia îi sînt arondate şi judecătoriile din Neamţ, respectiv Tribunalul Neamţ.

Judecătorii Curţii de Apel Bacău şi-au exprimat un punct de vedere motivat de iminenta abrogare a dispoziţiilor legale care consacră pensia de serviciu, din perspectiva independenţei şi afectării statutului constituţional al judecătorilor, constatînd că soluţia politică afectează în mod grav independenţa judecătorilor, pensia de serviciu a magistraţilor fiind parte integrantă a stabilităţii financiare a acestora, susţin magistraţii.

Printre măsurile stabilite ce au fost luate a fost şi aceea de suspendare zilnică a activităţii instanţelor, în perioada 22-23 ianuarie, cînd activitatea a fost oprită între orele 11 şi 12, protest ce va fi reluat în aceeaşi formă şi în perioada 27-31 ianuarie. S-a elaborat şi o scrisoare deschisă semnată pînă vineri, 24 ianuarie de către 300 de judecători şi procurori la nivelul întregii ţări.

În documentul amintit se punctează şi faptul că salariile brute au crescut pentru toţi bugetarii din România prin mutarea taxelor , impozitelor şi contribuţiilor de la angajatori la angajaţi. Crescînd major salariul brut, pensile celor pensionaţi recent s-au mărit considerabil, ceea ce a fost o eroare legislativă care a condus la pensii mai mari decît salariul de referinţă în momentul ieşirii la pensie.

În acest sens magistraţii solicită Parlamentului şi Preşedinţiei propuneri de amendare a legislaţiei în vigoare pentru înlăturarea tuturor anomaliilor.

Citește știrea

Actualitate

Percheziţie la un contrabandist de ţigări

Știre publicată în urmă cu

în data de

Poliţiştii nemţeni au efectuat o percheziţie, pe 24 ianuarie, la locuinţa unui bărbat, în vîrstă de 49 de ani, bănuit de contrabandă cu ţigări.

“În urma unei percheziţii domiciliare efectuate pe raza localităţii Horia, poliţiştii au descoperit ţigarete şi alte bunuri, susceptibile a fi provenite din contrabandă. La data de 24 ianuarie, poliţiştii Secţiei de Poliţie Rurală Dulceşti au efectuat o percheziţie pe raza localităţii Horia, la locuinţa unui bărbat de 49 de ani. Întrucît din investigaţiile desfăşurate de poliţiştii a rezultat faptul că acesta ar fi susceptibil de comiterea infracţiunii de contrabandă, pe numele său a fost emis de către Judecătoria Roman, un mandat de percheziţie domiciliară.

În urma descinderilor efectuate la locuinţa acestuia, poliţiştii au descoperit peste 120 de ţigarete, pentru care bărbatul nu deţinea documente de provenienţă. Pe parcursul efectuării percheziţiei, la sediul unei societăţi comerciale administrate de bărbatul în cauză, poliţiştii au descoperit un aparat de confecţionat ţigarete, aproximativ 270 de grame de tutun mărunţit, 5 ţigarete şi peste 190 de filtre.

Produsele din tutun şi bunurile descoperite au fost ridicate de poliţişti, în vederea indisponibilizării. Poliţiştii au demarat cercetările sub aspectul comiterii infracţiunii de contrabandă”, au comunicat reprezentanţii IPJ Neamţ.

 

FOTO: generică

Citește știrea

Trending