Publicitate

- locuinţa parohului Daniel Dosoftei a fost afectată de un puternic incendiu - cauza sinistrului a fost un scurtcircuit la un releu - din vila situată în localitatea Izvoru Muntelui au mai rămas doar pereţii şi nu mai este locuibilă - un incendiu a izbucnit ieri şi la Mănăstirea de maici Paltin, ctitorie a părintelui Iustin -

Un incendiu devastator, a izbucnit în zorii zilei de duminică 11 februarie, în gospodăria preotului din Izvoru Muntelui, Daniel Dosoftei, care avea să-i mistuiască munca de-o viaţă. Intervenţia pompierilor cu trei autospeciale n-a reuşit decît să localizeze focarul pentru a nu se întinde şi la gospodăriile vecine, deşi s-au folosit peste 70 de tone de apă.

Focul a pornit de la o piesă electrică care s-a supraîncălzit, afectînd locul de amplasare a centralei pe lemne, iar de acolo flăcările s-au extins rapid la celelalte încăperi ale locuinţei. Iar ca necazul să fie pînă la capăt a mai explodat şi o butelie“, a declarat unul dintre sătenii din Izvoru Muntelui prezent la faţa locului pentru a da o mînă de ajutor părintelui.

Din discuţia purtată cu tînăr al locului am aflat că incendiul ar fi izbucnit în jurul orei 3.30 dimineaţa şi primul care s-a sesizat a fost unul dintre fiii preotului, care a dat alarma. De la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Neamţ am aflat că nedoritul eveniment a fost anunţat prin numărul unic de urgenţă 112 jurul orei 3.34, fiind cerut sprijin. Salvatorii au ajuns la locul indicat cu trei autospeciale de lucru cu apă şi spumă. Forţele specializate au fost sprijinite de civilii din cadrul Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Bicaz. Efortul a fost maxim, dar casa fiind parţial construită din lemn a ars ca o torţă. Din acoperişul imobilului cu parter şi mansardă de circa 300 de metri pătraţi focul a mistuit cam 100, dar au mai ars şi alte bunuri de la mansardă, aparatură electronică şi electrocasnică, un boiler şi o ladă frigorifică. S-a deteriorat o suprafaţă de aproximativ 100 mp din plaşeul dintre parter şi mansardă şi au mai fost mistuite de foc actele proprietarului dar şi ale imobilului, articole de îmbrăcăminte, mobilier şi alte bunuri. Acestea sînt datele oficiale de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Petrodava Neamţ, dar la faţa locului este un dezastru, peisajul fiind dezolant. Practic, din imobil au mai rămas în picioare doar pereţii, imobilul nemaiputînd fi locuit. Toate camerele au fost afectate de flăcări, mobilierul s-a făcut scum, sau dacă a mai rămas ceva din el nu mai are nici o utilitate, iar din structura casei au mai rămas doar grinzile de lemn înnegrite. Operaţiunea de lichidare a incediului a durat circa 4 ore şi jumătate, a început în jurul orei 4.07 şi s-a încheiat la stingerea ultimului focar, în jurul orei 8.40. În urma cercetărilor efectuate de cadrele de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Petrodava Neamţ s-a ajuns la concluzia că incendiul devastator ar fi fost provocat de un scurtcircuit la un releu defect. Necazul abătut asupra familiei preotului paroh din Izvoru Muntelui a afectat liniştea sătenilor de la poalele Ceahlăului, dat fiind că părintele lor este foarte iubit de izvorăni şi nu numai. De menţionat că printre cei care au dat o mînă de ajutor preotului au fost enoriaşii mai tineri, ei fiind şi primii care au luat decizia de a solicita public sprijin caritabil prin reţelele de socializare. Iată ce se spune într-un mesaj postat pe facebook: „În toiul iernii, un incendiu a mistuit casa familiei preotului Daniel Dosoftei din Izvorul Muntelui Bicaz. Familia greu încercată are grozavă nevoie de sprijinul şi ajutorul nostru. Oameni cu suflet mare pot dona în conturile:

EURO: RO65BTRLEURCRTO239486901;

LEI: RO18BTRLRONCRT0239486901;

USD: RO69BTRLUSDCRT0239486901.

Titular conturi: Dosoftei Petronel Daniel.

Haideţi sa le fim aproape! Orice sumă contează!“.

Alt apel are următorul conţinut:

Apel umanitar! Aşa arată o casă năpăstuita de flăcări! Casa parintelui Daniel Izvoru Muntelui… Începînd de la materiale de construcţii, aragaz, frigider, paturi, perne… etc, lucruri necesare pentru o familie! Haine pentru copii 10 ani (baiat) – 12ani (baiat) -15 an (fata)… Ştiu sigur că sînt oameni cu suflet mare! Dumnezeu să vă întoarcă mila!“.

Ieri, în jurul orei 13.16, un alt incendiu a izbucnit la Mănăstirea de maici Paltin, de la Petru Vodă, aşazămînt ridicat de părintele Iustin Pîrvu Marţi. Dispeceratul ISU Neamţ a fost anunţat, prin apel la „112”, că afecată este o cameră din incinta lăcaşului de cult. La locul indicat s-au deplasat subofiţeri de la Garda de Intervenţie din comuna Poiana Teiului cu două autospeciale, misiunea fiind una uşoară. Asta pentru că ardea funinginea depusă pe interiorul coşului de fum al centralei termice.

loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.