Contactează-ne

Actualitate

In memoriam, Ion Popa-Burcă

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ conferinţa de joi, de la Biblioteca Judeţeană face parte din proiectului „Să cunoaştem istoria judeţului prin memoria comunităţii. Oameni, locuri, fapte“ ■ omul de ştiinţă şi pedagogul pietrean Ion Popa-Burcă a fost autor de manuale didactice, cărţi de geografie şi atlase ■

Biblioteca Judeţeană G.T. Kirileanu Neamţ organizează o conferinţă dedicată profesorului naturalist şi geograf Ion Popa-Burcă, om de ştiinţă şi pedagog, în cadrul proiectului „Să cunoaştem istoria judeţului prin memoria comunităţii. Oameni, locuri, fapte“. Acţiunea va avea loc joi, 27 iunie, cu începere de la ora 12.30, în Sala Info- Club II. Despre viaţa şi opera sa didactică vor vorbi profesorii Neculai Vasiliu şi Elena Popa-Burcă. Întîlnirea va fi moderată de prof. Mihaela Mereţă, directorul-manager al Bibliotecii Judeţene. Ion Popa-Burcă s-a născut la 29 noiembrie 1875 la Piatra Neamţ şi a decedat la 25 mai 1937, la vîrsta de 62 de ani. Ca o amintire faţă de acest oraş, pe care Ion Popa-Burcă l-a iubit atît de mult, soţia sa, Eugenia Popa-Burcă, a comandat o troiţă pe care a amplasat-o la Muzeul de Străjerie al Liceului Teoretic de Fete, actualmente Colegiul Naţional „Calistrat Hogaş“. Troiţa a fost realizată de Pompiliu G. Clement, un copil de 15 ani şi jumătate, din strada Lăpuşneanu 74, viitorul mare sculptor. Ion Popa-Burcă a lăsat învăţămîntului cîteva manuale didactice deosebit de importante: „Atlasul geografic pentru şcolile secundare“; „România şi ţările locuite de români“; „România (1866-1906)“; „Harta agronomică a României“ (la cererea Ministerului Agriculturii). Este autor al hărţilor murale ale continentelor şi ale României Mari.

Despre Ion-Popa Burcă

„Profesorul Ion Popa-Burcă a desfăşurat o largă şi susţinută activitate încă de la începutul carierei sale didactice. Alături de ceilalţi profesori de la Facultatea de Ştiinţe Bucureşti, a fost îndrumat de către eminentul om de ştiinţă prof. dr. Grigore Antipa, în serviciul căruia a lucrat timp de 19 ani ca asistent al Muzeului de Istorie Naturală. De la Grigore Antipa a luat exemplu de muncă, dar şi marele talent pedagogic“ (prof. dr. Mihai Ciobanu, directorul Muzeului de Ştiinţe Naturale din Piatra Neamţ). „Era bunătatea întrupată, atît faţă de colegi, cît şi faţă de copii. Cel mai bun coleg, şi cu cei de seama lui, şi cu cei mai tineri. Profesorii tineri ori suplinitorii ocazionali n-au simţit, în relaţiunile cu el, cea mai mică rezervă, ori răceală, nici exteriorizarea vreunei cît de mici superiorităţi, nici în vorbă, nici în atitudine“ (Petre V. Haneş). „A mai plecat dintre noi un suflet de elită: profesorul Ion Popa-Burcă, acela care, fără întrerupere, timp de 40 de ani încheiaţi, a propovăduit de pe catedra liceului Mihai Viteazul din Bucureşti. A plecat aşa cum a trăit: măreţ, fulgerător, dar fără ură acest ilustru reprezentant al unei omenii fără pereche, un dascăl eminent, un iscusit popularizator ştiinţific, dar, mai ales, omul chibzuit şi senin şi prietenul devotat pe care nimeni şi nimic nu l-au putut abate din linia dreaptă a unei atitudini cavalereşti“ (ziarul „Universul“, 27 mai 1937, Paul. I. Papadopol). „Un cărturar cu un rar simţ estetic şi moral al valorilor omeneşti, un specific preţuitor al scrisului de-acum, un tezaur de cunoştinţe cu privire la lume şi locuri. Era o desfătare povestirea atîtor întîmplări depărtate, unele triste, altele glumeţe, pe care le sublinia cu zîmbetul său discret de fin comedian“ (ziarul „Curentul“, 29 mai 1937, Ioachim Botez). „Ion Popa-Burcă a fost un suflet închinat şcolii: toată lumina fiinţei sale şcolii a închinat-o, văzînd în ea cel mai nobil, cel mai înălţător din aşezămintele unui neam“ (prof. Nicolae Ion, Liceul „Mihai Viteazu“ Bucureşti). „Opera sa profesorală, calităţile sale sufleteşti, idealul în serviciul căruia a stat neîntrerupt timp de 40 de ani, bunătatea ce a constituit farmecul vieţii sale, ştiinţa şi experienţa sa vastă, puse în slujba învăţămîntului, dragostea nemărginită pentru şcoală, toate aceste mari însuşiri vor rămîne ca o pildă veşnic vie pentru şcolari şi pentru şcoală“ (av. G. Petrovici). „Cărturar de seamă, pedagog înnăscut, conştiincios în împlinirea datoriei, era un educator desăvîrşit al tineretului prin exemplu admirabil pe care ni-l dădea în fiecare clipă“ (prof. univ. Al. Otetelişanu).

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Neamţ: Hoţ din magazin, prins

Știre publicată în urmă cu

în data de

Un bărbat de 46 de ani, din Roman, a fost prins în timp ce fura dintr-un supermarket şi a fost reţinut de poliţişti.

“La data de 16 februarie, polițiștii din cadrul Poliției municipiului Roman au fost sesizați de către administratorul unei societăți comerciale cu privire la faptul că un bărbat a sustras produse alimentare dintr-un supermarket din Roman.

Astfel, la fața locului, polițiștii au identificat un bărbat de 46 de ani, din Roman, bănuit de comiterea faptei. Din investigații au reieșit indicii că, acesta ar fi pătruns în societatea comercială, de unde ar fi sustras diverse produse alimentare, intenționînd să părăsească incinta unității economice, fără a achita bunurile.  În acel moment a fost observat de un agent de pază al societății, care a solicitat intervenția unui echipaj de poliție, prejudiciul fiind recuperat integral.

La data de 16 februarie, în urma administrării probatoriului, cel în cauză a fost reținut de polițiști pentru 24 de ore, fiind cercetat sub aspectul comiterii infracțiunii de furt.

De asemenea, în baza aceleiași rezoluții infracționale, la data de 11 februarie, bărbatul ar fi sustras mai multe bunuri dintr-un supermarket din Roman, fiind reținut de polițiști sub aspectul comiterii infracțiunii de furt.

La data de 17 februarie, bărbatul a fost prezentat Judecătoriei Roman, față de acesta fiind dispusă arestarea preventivă pentru 30 de zile”, au precizat poliţiştii nemţeni.

FOTO: generică

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: Copil tîlhărit, autorii reţinuţi

Știre publicată în urmă cu

în data de

Un copil de 15 ani a fost tîlhărit de doi tineri, de 16, respectiv 23 de ani, care i-au luat prin violenţă telefonul mobil şi suma de 40 de lei. Fapta a fost comisă în apropierea unui magazin din Roman, iar tîlharii au fost prinşi şi încătuşaţi.

“Poliţiştii de investigații criminale din cadrul Poliției municipiului Roman au identificat și reținut pentru 24 de ore persoanele bănuite de comiterea infracțiunii de tîlhărie calificată. Cei în cauză au fost introduși în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Neamț.

La data de 17 februarie, polițiștii din cadrul Poliției municipiului Roman au fost sesizați de către un minor de 15 ani, cu privire la faptul că a fost victima unei tîlhării.

Au fost demarate activitățile de cercetare și documentare, iar operativitatea cu care au fost desfășurate de polițiștii de investigații criminale a condus la identificarea persoanelor bănuite de comiterea faptei.

Investigațiile au relevat faptul că, în timp ce tînărul în cauză se afla în apropierea unei societăți comerciale de pe raza municipiului Roman, doi tineri de 16, respectiv 23 de ani, din județul Bacău și localitatea Icușești, prin exercitarea de acte de violență, l-ar fi deposedat de telefonul mobil și de suma de 40 de lei.

Ieri, în urma documentării activității infracționale, cei doi au fost reținuți de polițiști pentru 24 de ore, sub aspectul comiterii infracțiunii de tîlhărie calificată. Astăzi, aceștia urmează să fie prezentați Parchetului de pe lîngă Judecătoria Roman, cu propunerea de luare a unei măsuri preventive”, se precizează în comunicatul de presă al IPJ Neamţ.

FOTO: generică

Citește știrea

Actualitate

Lasă vaporul pentru Consiliul Judeţean Neamţ

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ Florin Zaharia a fost desemnat candidatul USR pentru preşedinţia Consiliului Judeţean ■ el este comandant de cursă lungă în cadrul unei companii britanice ■

Delegaţii Conferinţei Judeţene a USR Neamţ au ales, recent, prin vot, candidatul pentru preşedinţia Consiliului Judeţean Neamţ şi candidaţii pentru lista de consilieri judeţeni.

„Din cei patru candidaţi interni înscrişi în cursă, vicepreşedintele USR Neamţ, Florin Zaharia, a fost desemnat drept candidat USR pentru funcţia de preşedinte al CJ Neamţ. Acesta a obţinut votul majoritar al delegaţilor USR Neamţ, astfel că nu a mai fost necesară organizarea celui de-al doilea tur”, au transmis reprezentanţii USR Neamţ.

Le mulţumesc tuturor colegilor din USR Neamţ pentru încrederea acordată la alegerile interne şi nominalizarea mea în competiţia electorală pentru preşedinţia CJ Neamţ. Sînt  convins că împreună cu toţi colegii de pe lista candidaţilor, dar şi cu toţi ceilalţi membri, vom reuşi să facem o campanie reuşită şi vom obţine un număr mare de locuri în formarea viitorului consiliu judeţean.

Urmează o perioadă foarte dificilă, dar venim în faţa nemţenilor cu o listă de oameni dornici să propună proiecte pentru cetăţeni şi să aducă transparenţă în cheltuirea banului public. Doar astfel vom putea  să facem diferenţa şi să aducem schimbarea  în administraţia judeţeană, mult aşteptată de toată lumea”, a declarat vicepreşedintele USR Neamţ, Florin Zaharia.

Deputatul Iulian Bulai, preşedintele USR Neamţ, a declarat că are încredere în şansele colegului său: „Conferinţa Judeţeană a adunat circa 150 de delegaţi din filiale USR din tot judeţul. Acestora le mulţumesc pentru efortul lor de a veni la Piatra Neamţ pentru a decide împreună cine ne va reprezenta la alegerile pentru Consiliul Judeţean. Totodată, îl felicit pe colegul meu Florin Zaharia pentru că a reuşit să îşi convingă colegii că este cel mai potrivit pentru a fi candidatul USR la preşedinţia CJ.

Nu este o misiune uşoară, dar nici imposibilă, pentru că Florin este un coleg hotărât şi implicat. Asta ne-a demonstrat-o în toate proiectele în care s-a implicat în cadrul USR. Multe organizaţii locale şi demersuri publice ale USR i se datorează, de aceea am încredere că va face o figură frumoasă în iunie”.

Florin Zaharia are 46 de ani, este căsătorit şi are o fetiţă. Este membru USR din ianuarie 2019, iar implicarea lui în filială a făcut ca la scurt timp să fie ales de colegi ca vicepreşedinte al filialei locale din Piatra Neamţ, dar şi al filialei judeţene. De profesie, Florin Zaharia este inginer transporturi maritime, absolvent al  Institutului de Marină „Mircea Cel bătrân”, secţia Navigaţie şi în prezent este Comandant de Cursă Lungă în cadrul unei companii britanice.

Citește știrea

Trending