Contactează-ne

Social

In memoriam Gheorghe Amaicei (1933 – 2019)

Știre publicată în urmă cu

în data de

„Dacă ar fi să mă mai nasc o dată pe această planetă numită Pământ, tot învăţător m-aş face! Ce este mai înălţător şi mai frumos decât a fi grădinar de suflete umane, aşa cum ne spuneau unii dintre învăţătorii şi profesorii noştri dragi!? Am servit învăţământul românesc timp de 47 de ani, iar în cadrul Asociaţiei Învăţătorilor am activat timp de 18 ani. Mi-am făcut meseria cum am putut mai bine, obţinând rezultate meritorii. Voi pleca pe calea fără de întoarcere cu mulţumirea sufletească că mi-am făcut datoria faţă de ţară, neam şi familie. Un rămas bun şi am rugămintea către colegi de a duce tradiţia învăţământului nemţean mai departe!“. Textul cu valoare testamentară a fost transcris din Cartea de onoare a Asociaţiei Învăţătorilor Neamţ. Dincolo de aceste cuvinte simple se află viaţa unui OM frumos, drept, mândru, neclintit în faţa vremurilor bune sau rele. Un profesor renumit care şi-a iubit şi respectat Familia, Şcoala şi Ţara. Pentru noi, cei din Asociaţia Învăţătorilor a fost coleg şi prieten, dar înainte de toate a fost şi va rămâne Domnul Preşedinte. Rămas bun, stimate domnule profesor Gheorghe Amaicei! Îţi rămân aici faptele vrednice, iscusite, dorul de a ne pune la treabă, de a ne antrena în acţiuni folositoare nouă, dar mai ales, obştii. Iar, în Ceruri, nu vei înceta să porţi cu tine amintirile peregrinărilor prin munţi şi codri, a partidelor de vânătoare sau a lucrului la prisacă. Nu vei înceta să porţi iubirea de prieteni, de familie, de oameni! Dumnezeu să te odihnească în pace! Transmitem condoleanţe familiei!

Consiliul director al Asociaţiei Învăţătorilor Neamţ

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Neamţ: Am intrat în zodia ploilor

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ meteorologii au emis o informare de instabilitate valabilă trei zile ■ sînt anunţate tunete, fulgere, vînt şi poate şi căderi de grindină ■ nici după acest episod nu scăpăm de instabilitate ■

După o lungă perioadă de secetă am intrat în zodia ploilor, iar meteorologii au emis o avertizare de vreme rea valabilă trei zile. Sînt anunţate descărcări electrice, vînt şi probabile căderi de grindină.

Nici după acest episod nu scăpăm de instabilitate, care se va menţine toată săptămîna, dar şi la început de iunie. Informarea meteorologică a intrat în vigoare de pe 25 mai, de la ora 12:00 şi este valabilă pînă miercuri, 27 mai, la ora 23:00.

„În intervalul menţionat, în cea mai mare parte a ţării vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată. Aceasta se va manifesta prin averse, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vîntului, vijelii şi căderi de grindină. Ploile vor avea şi caracter torenţial, iar în intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantităţile de apă vor depăşi 15-25 l/mp şi pe arii restrînse 30-40 l/mp.

Vremea se va menţine instabilă pe tot parcursul acestei săptămîni, în majoritatea regiunilor“, conform Administraţiei de Meteorologie. Din cauza instabilităţii şi regimul termic are de suferit, fiind anunţate valori termice sub normalul perioadei. În cea mai rece zi mai nu vor fi mai mult de 13 grade la amiază.

În schimb, nu va fi prea frig peste noapte. Pe 26 mai, ne putem aştepta la cer variabil şi episoade de ploaie la cel mult 15 grade în cel mai cald moment al zilei. Condiţii de precipitaţii vor fi şi după lăsarea întunericului, cînd mercurul din termometre nu trece de pragul de 9 grade.

Ceva mai bine din punct de vedere termic va fi pe parcursul zilei de miercuri, 27 mai, cînd se vor înregistra 17 grade. Trebuie să ne aşteptăm la ploaie atît ziua, cît mai ales după lăsarea întunericului, cînd se vor înregistra 10 grade. Chiar dacă joi, 28 mai, nu mai sîntem sub avertizarea meteo de ploi, sînt anunţate ploi intense la cel mult 16 grade.

Pare că ploile se opresc peste noapte, cînd minima saltă la 12 grade. Cea mai rece şi mai urîtă zi se anunţă a fi cea de vineri, 29 mai, cînd continuă să plouă slab. Dacă meteorologii au dreptate în miezul zilei termometrele vor indica numai 13 grade, valoare comparabilă cu cea care se va înregistra peste noapte, 11 grade.

Nu scăpăm de ploi nici în week-end, iar sîmbătă, 30 mai, sînt anunţate averse după amiază. Maxima zilei va fi de 16 grade, iar noaptea aduce o minimă de 11 grade. În ultima zi a lui Florar nu vedem soarele şi plouă slab la cel mult 17 grade. Precipitaţii sînt anunţate şi la început de Cireşar.

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: Ce aduce sfîrşitul lui Florar

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ după codurile colorate de precipitaţii condiţiile meteo se mai îmbunează ■ vremea bună ţine numai cîteva zile, pentru că de duminică, 24 mai, se reîntorc ploile ■ regimul termic este modest pentru final de Florar ■

Luna mai se apropie de final şi nu prea am avut parte de căldura la care am sperat pe final de primăvară. De altfel, Florar a păstrat aceeaşi notă ca lunile anterioare şi se poate spune fără să greşim că această primăvară a fost una capricioasă.

La fel rămîn condiţiile meteo pînă la începerea verii. După avertizările „colorate“ de ploi, vom avea parte de cîteva zile cu vreme mai bună, însă de duminică, 24 mai, meteorologii spun că se reîntorc precipitaţiile, iar vremea rea ţine cîteva zile.

În principiu condiţiile meteo de vineri 22 mai, sînt comparabile cu cele de joi, va fi cer variabil cu soare, iar la amiază nu vor fi mai mult de 15 grade Celsius în Piatra Neamţ.

După lăsarea întunericului cerul se degajează şi va fi una din cele mai reci nopţi din intervalul de prognoză, iar mercurul din termometre se opreşte la valoarea de 8 grade, modest pentru final de primăvară.

Ceva mai bine va fi sîmbătă, 23 mai, cînd va fi cer variabil cu soare iar la prînz avem promisiunea unei maxime de 18 grade. Chiar şi aşa noaptea va fi încă rece, iar minima rămîne cantonată la pragul de 8 grade. Atît ţine vremea bună pentru că de duminică, 24 mai, se reîntorc precipitaţiile. Conform informaţiilor de pe site-ul Administraţiei Naţionale de Meteorologie vor fi ploi ceva mai importante din punct de vedere cantitativ, iar maxima scade la 15 grade.

Sensibil mai bine va fi peste noapte cînd se vor înregistra 9 grade. Şi săptămîna viitoare debutează cu ploaie, dar ceva mai slabă din punct de vedere cantitativ şi sînt precipitaţii atît ziua la o maximă de 16 grade cît şi noaptea la o minimă de 10 grade. De cer acoprit şi ploi slabe cantitativ vom avea parte şi marţi, 26 mai.

Peste zi mercurul din termometre ajunge la valoarea de 16 grade, iar noaptea ar putea fi şi momente cu cer degajat dar minima nu trece de pracul de 10 grade. Precipitaţii sînt anunţate şi pentru ziua de miercuri, 27 mai, nu zărim soarele, ziua vor fi cel mult 16 grade, iar noaptea aduce o minimă de 11 grade, şi plouă. Începînd de joi, 28 mai, vremea se mai răzbună niţel, dar nu scăpăm de precipitaţii.

În prima parte a zilei va fi cer variabil şi se ajunge la valori termice de 17 grade. După amiază ar putea veni ceva averse de ploaie. Noaptea nu aduce schimbări, va fi cer variabil dar pot veni şi ceva precipitaţii, iar mercurul din termometre rămîne cantonat la 11 grade.

Cea mai caldă zi de săptămîna viitoare pare a fi cea de vineri, 29 mai, cînd vor fi 20 de grade, dar tot cu ceva averse în a doua parte a intervalului. Cam la fel va fi vremea în week-end, iar în perioada 30 – 31 mai, va fi soare, valori termice diurne de pînă la 22 de grade, dar după amiază sînt anunţate furtuni.

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: Vin ploi şi se va răci considerabil

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ meteorologii au emis o informare de precipitaţii valabilă pînă pe 21 mai ■ valorile termice scad cu 10 grade ■ precipitaţii mai sînt aşteptate şi după expirarea atenţionării ■

După două zile în care ne-am bucurat de temperaturi estivale şi timp frumos, vremea se schimbă dramatic. Meteorologii au emis o informare de instabilitate atmosferică accentuată fiind anunţate ploi importante din punct de vedere cantitativ.

Va avea de suferit şi regimul termic, iar mercurul din termometre va fi în cădere liberă cu vreo 10 grade. Informarea meteo vizează toată ţara, a intrat în vigoare de pe 18 mai, de la ora 22:00 şi expiră pe 21 mai, la ora 09:00.

„În intervalul menţionat vor fi perioade de timp în care instabilitatea atmosferică va fi accentuată, îndeosebi în regiunile sud-vestice, sudice şi centrale, precum şi în zonele de munte. Aceasta se va manifesta prin averse ce vor avea şi caracter torenţial, frecvente descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vîntului şi pe arii restrînse vijelii şi căderi de grindină.

În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantităţile de apă vor depăşi 15- 25 l/mp, iar mai ales în cursul zilei de miercuri (20 mai) şi în noaptea de miercuri spre joi (20/ 21 mai) pe arii restrînse 35-40 l/mp“, conform ANM. Pe 20 mai, sînt aşteptate precipitaţii consistente, dar şi furtuni cu toată suita de fenomene caracteristice, vijelii şi poate şi grindină.

Comparativ cu ziua trecută, valorile termice scad, iar la amiază nu vor fi mai mult de 15 grade. Plouă şi peste noapte cînd termometrele vor indica 12 grade. Ziua de joi, 21 mai, aduce cer acoperit dar pare că la Piatra Neamţ precipitaţiile se opresc, iar maxima rămîne cantonată la 15 grade. După lăsarea întunericului cerul se degajează şi vor fi 10 grade. Se mai încălzeşte niţel vineri, 22 mai, cînd revedem soarele care saltă mercurul din termometre pînă la 17 grade.

Peste noapte cerul va fi degajat, dar va fi cam rece, numai 7 grade. Una din cele mai calde zile din intervalul de prognoză pare a fi cea de sîmbătă, 23 mai, cînd va fi soare şi la amiază se vor înregistra cam 20 de grade. În schimb noaptea va fi cea mai rece din toată săptămîna şi minima se opreşte la 7 grade. De duminică, 24 mai, se reîntorc precipitaţiile. În prima parte a zilei va fi timp bun, însă chiar dacă va fi soare, nu vor fi mai mult de 17 grade la prînz.

Apoi se adună norii şi ar putea aduce ceva precipitaţii. Cerul va fi acoperit şi după lăsarea întunercului, cînd va ploua slab la o minimă mai vrednică, de 12 grade. Săptămîna viitoare debutează cu cer acoperit şi precipitaţii slabe.

Luni, 25 mai, plouă atît ziua, la o maximă de 17 grade, cît şi după lăsarea întunericului cînd minima se opreşte la valoarea de 11 grade. Dacă meteorologii nu dau greş, ploi, dar slabe din punct de vedere cantitativ, sînt aşteptate pînă la mijlocul săptămînii viitoare.

Citește știrea

Trending