Contactează-ne

Actualitate

În bătălia de la Bruxelles, Klaus Iohannis şi-a pierdut masca

Știre publicată în urmă cu

în data de

Luni 20 iulie, s-a încheiat bătălia de patru zile de la Bruxelles, în care liderii celor 27 de ţări ai Uniunii Europene şi-au tot dat coate, iar unii au bătut cu pumnul în masă.

Miza bătăliei a fost suma de 750 miliarde de euro, necesară relansării economice a UE, după pandemie, care a constituit bugetul multinaţional pe şapte ani, 2021 – 2027. Din cele 750 de miliarde euro, 360 miliarde vor fi acordate ca fonduri nerambursabile, iar restul, vor fi acordate din fondurile Uniunii Europene şi din împrumuturi.

În toiul bătăliei, Klaus Iohannis a fost surprins când a rămas fără mască. Marţi 21 iulie, preşedintele nostru ne-a curmat emoţiile, anunţându-ne în direct că s-a bătut şi a reuşit să pună mâna pe 80 miliarde din cele 750, cu care vrea să „reclădească România“.

În toiul bătăliei de la Bruxelles au fost şi răuvoitori, care au pus condiţii statelor est europene. Premierul Olandei, un fel de Ludovic Orban, care conduce un guvern fără majoritate în parlament, a condiţionat primirea sumelor de către aceste state, dacă sunt respectate principiile statului de drept. Klaus Iohannis a asigurat conclavul european că „în România, tema statului de drept a fost rezolvată în sens pozitiv, prin referendumul de anul trecut şi prin schimbările politice care s-au făcut“.

Din această declaraţie rămâne să înţelegem că în România, statul de drept s-a instalat în data de 4 noiembrie 2019, odată cu Guvernul Orban, cu votul majoritar al PSD-lui. Atunci, Preşedintele Iohannis ne-a atenţionat, ca să nu uităm, că „Fără mine, statul de drept în România s-ar fi rupt“. Deci statul de drept exista, dar risca să se rupă. Preşedintele nu a pomenit nimic la Bruxelles, despre faptul că în februarie 2020 Guvernul Orban a fost trimis acasă prin moţiune de cenzură. Că repunerea lui Orban pe funcţie, a fost declarată neconstituţională.

Că el, Klaus Iohannis, a încălcat flagrant statul de drept, deoarece nu a revocat „de îndată“ pe Laura Codruţa Kovesi şi pe ministrul Justiţiei Ana Birchall. Că în iunie 2020, nu l-a atins nici cu o floare pe Ludovic Orban, când acesta a instigat populaţia să nu respecte deciziile Curţii Constituţionale. Acestea au fost ruperile reale ale statului de drept.

Acum statul de drept s-a oprit din rupere odată cu arestarea procurorului Negulescu, zis „Portocală“, care constituia elita DNA, aflată sub conducerea lui Kovesi. Este pentru prima oară în istoria Uniunii Europene, când acordarea fondurilor bugetare este condiţionată de „respectarea statului de drept“.

Rămâne să aflăm cine va stabili care sunt cazurile în care un stat UE a încălcat „statul de drept“. Despre asta, Klaus Iohannis nu ne-a precizat nimic, pentru că la această bătălie nu a participat. Îşi căuta masca şi îşi dădea coate cu omologii.

Fudulie, preţ de 80 miliarde

Nici nu a terminat preşedintele expozeul său pe tema „M-am bătut“, că a sărit europarlamentarul PNL, Siegfried Mureşan cu lăuta, preamărind prestaţia şefului, taxând rezultatul prestaţiei, ca fiind „foarte bun pentru România“.

Prins cu pantalonii în vine, văzând că a pierdut startul în faţa colegului Mureşan, europarlamentarul PNL, Rareş Bogdan, ca să nu rămână de căruţă, a taxat prestaţia preşedintelui ca pe „o victorie epocală“. Miercuri 22 iulie, Ludovic Orban declara fudul: „Avem fonduri la care nici nu visam“.

Ba visai Orbane, deoarece Programul de relansare economică a României, realizat de tine împreună cu Iohannis şi lansat în iulie 2020, conta pe 100 de miliarde de euro, a căror sursă era tocmai bugetul multianual pe şapte ani al Uniunii Europene.

Acest program era inspirat de promisiunile avansate de Comisia Europeană. Revenind la Klaus Iohannis, acesta declara „cu cele 80 de miliarde, vom fi în situaţia de a reconstrui România“. Cu o corecţie semnificativă, România nu trebuie reconstruită, ci doar reindustrializată.

Singurul merit al lui Klaus Iohannis a fost că a participat cu votul său la obţinerea unanimităţii celor 27 şefi de state sau prim-miniştri, pentru a se aproba propunerea de buget multinaţional, care va fi votat de Parlamentul European abia în toamnă. Până atunci, să paşti murgule iarbă verde. Parlamentul European dă semne vădite de nerăbdarea de a modifica proiectul aprobat de cei 27, printre care şi de Klaus Iohannis.

Acordarea fondurilor va fi condiţionată de capacitatea ţărilor de a le absorbi. România nu are proiecte viabile, nici măcar în infrastructură. În alte domenii, nici atât. Programul Guvernului Orban, privind „Reclădirea economică a României“, nu este decât o suită de dorinţe enunţate la stadiu de promisiuni electorale.

Specialişti cu scaun la cap atrag atenţia că Guvernul Orban nu va fi capabil să atragă toate fondurile, indiferent ce sume vor fi aprobate în toamnă de către Parlamentul European. Ni se ascunde, din raţiuni pur electorale, faptul că România va returna Uniunii Europene cele 80 de miliarde, sau câte vor fi aprobate în toamnă, până la ultimul cent. Creşte contribuţia României la bugetul UE, de la 1,2% din PIB, la 2%. Vor fi introduse taxe, care nu au mai fost.

Este necesară o dezbatere în Parlament, aceasta fiind singura cale de a fi informaţi. Fondurile vor fi plătite de către copiii şi nepoţii noştri. Ştim foarte bine câţi ani am avut de suferit înainte de 1990, când Ceauşescu a avut ambiţia să ramburseze datoria României, care a fost de numai 10 miliarde de dolari. De data aceasta, rambursarea celor 80 de miliarde euro trebuie să fie asumată conştient de întreaga populaţie a României, pentru că nimic nu este de pomană.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Coronavirus: Naţional – 3.855 cazuri noi. Neamţ – 82 de cazuri noi

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ la Neamţ în total au fost înregistrate 5.474 cazuri

Până astăzi, 25 octombrie, pe teritoriul României, au fost confirmate 209.648 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19).

149.741 de pacienți au fost declarați vindecați.

În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 3.855 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv.

Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 947 de persoane au fost reconfirmate pozitiv. Până astăzi, 6.391 de  persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 au decedat.

În intervalul 24.10.2020 (10:00) – 25.10.2020 (10:00) au fost raportate 73 de decese (37 bărbați și 36 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Alba, Arad, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Călărași, Caraș-Severin, Constanța, Covasna, Dâmbovița, Dolj, Galați, Gorj, Harghita, Hunedoara, Maramureș, Olt, Prahova, Sibiu, Timiș, Vaslui, Vrancea și Municipiul București.

Dintre acestea, 3 decese au fost înregistrate la categoria 40-49 de ani, 7 decese  la categoria de vârstă 50-59 de ani, 16 decese la categoria de vârstă 60-69 ani, 24 decese la categoria de vârstă 70-79 ani și 23 decese la categoria de peste 80 de ani.

71 dintre decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități, 1 pacient decedat nu a prezentat comorbidități, iar pentru 1 pacient decedat nu au fost raportate comorbidități până în prezent.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 10.482. Dintre acestea, 828 sunt internate la ATI.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 3.055.989 de  teste. Dintre acestea, 19.292 au fost efectuate în ultimele 24 de ore, 11.948 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 7.344 la cerere.

De asemenea, de la ultima informare făcută de GCS, au fost raportate și rezultatele a 54 de  teste prelucrate anterior ultimelor 24 de ore și transmise până la data de 25 octombrie.

Pe teritoriul României, 26.043 de persoane confirmate cu infecție cu noul coronavirus sunt în izolare la domiciliu, iar 9.907 persoane se află în izolare instituționalizată. De asemenea, 55.355 de persoane se află în carantină la domiciliu, iar în carantină instituționalizată se află 51 de persoane.

În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 1.996 de apeluri la numărul unic de urgență 112.

Ca urmare a încălcării prevederilor Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, polițiștii și jandarmii au aplicat, în ultimele de 24 de ore 7.465 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 1.332.740 lei.

De asemenea, prin structurile abilitate ale Poliției, au fost constatate, ieri, 9 infracțiuni pentru zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută și pedepsită de art. 352 Cod Penal.

Reamintim cetățenilor că Ministerul Afacerilor Interne a operaționalizat, începând cu data de 04.07.2020, o linie TELVERDE (0800800165) la care pot fi sesizate încălcări ale normelor de protecție sanitară.

Apelurile sunt preluate de un dispecerat, în sistem integrat, și repartizate structurilor teritoriale pentru verificarea aspectelor sesizate.

În ceea ce privește situația cetățenilor români aflați în alte state, 6.851  de cetățeni români au fost confirmați ca fiind infectați cu COVID-19 (coronavirus): 1.934 în Italia, 1.253 în Spania, 124 în Franța, 3.017 în Germania, 159 în Marea Britanie, 36 în Ungaria, 28 în Olanda, 2 în Namibia, 4 în SUA,  123 în Austria, 22 în Belgia, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, 8 în Elveția, 3 în Turcia, 2 în Islanda, 2 în Belarus, 93 în Grecia, 9 în Cipru, 2 în India, 2 în Ucraina, 7 în Emiratele Arabe Unite și câte unul  în Argentina, Tunisia, Irlanda, Luxemburg, Malta, Brazilia, Bulgaria, Kazakhstan, Suedia, Republica Congo, Qatar, Vatican și Portugalia. De la începutul epidemiei de COVID-19 (coronavirus) și până la acest moment, 126 de cetățeni români aflați în străinătate, 31 în Italia, 19 în Franța, 43 în Marea Britanie, 11 în Spania, 14 în Germania, 2 în Belgia, unul în Suedia, unul în Elveția, unul în SUA, unul în Brazilia, unul în Republica Congo și unul în Grecia, au decedat.

Dintre cetățenii români confirmați cu noul coronavirus, 797 au fost declarați vindecați: 677 în Germania, 90 în Grecia, 18 în Franța, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, 2 în Namibia, unul în Luxemburg și unul în Tunisia.

Citește știrea

Actualitate

Cursuri exclusiv on-line în Piatra Neamţ, Bicaz, Girov şi Gârcina

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ cafenelele, barurile şi restaurantele, activitate suspendată

Cursurile şcolare se vor desfăşura exclusiv on-line în Piatra Neamţ, incidenţă comunitară de 3,31 la mia de locuitori, Bicaz, 3,48 la mia de locuitori, Girov, 3,9 la mica de locuitori şi Gârcina, 3,6 la mia de locuitori. În Piatra Neamţ, sunt exceptate de la măsurile amintite creşele şi instituţiile de tip after-school. Măsura intră în vigoare începând de luni, 26 octombrie.

Cafenelele, barurile şi retaurantele au activitatea suspendată, doar terasele rămânând deschise. Hotelurile, pensiunile şi motelurile rămân deschise, iar clienţii pot servi masa în restaurantele acestor unităţi.

Cât priveşte măsurile destinate HORECA acestea intră în vigoare de duminică dimineaţă, 25 octombrie. În comuna Girov este un focar de COVID la primărie, cu 11 persoane infectate.

Vom reveni.

Citește știrea

Actualitate

Coronavirus: Naţional – 5.028 cazuri noi. Neamţ – 103 cazuri noi

Știre publicată în urmă cu

în data de

Până astăzi, 23 octombrie, pe teritoriul României, au fost confirmate 201.032 cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19).

144.429 de pacienți au fost declarați vindecați.

În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 5.028 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv. Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 876 de persoane au fost reconfirmate pozitiv. Până astăzi, 6.245 de persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 au decedat.

În intervalul 22.10.2020 (10:00) – 23.10.2020 (10:00) au fost raportate 82 de decese (52 bărbați și 30 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Alba, Arad, Argeș, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Brașov, Caraș-Severin, Cluj, Constanța, Covasna, Galați, Gorj, Harghita, Hunedoara, Iași, Maramureș, Mehedinți, Olt, Prahova, Sibiu, Suceava, Teleorman, Timiș, Tulcea, Vaslui, Vrancea, Ilfov și Municipiul București.

Dintre acestea, 5 decese au fost înregistrate la categoria 40-49 de ani, 6 decese au fost înregistrate la categoria de vârstă 50-59 de ani, 22 decese la categoria de vârstă 60-69 ani, 25 decese la categoria de vârstă 70-79 ani și 24 decese la categoria de peste 80 de ani.

81 dintre decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități, iar 1 pacient decedat nu a prezentat comorbidități.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 10.427. Dintre acestea, 782 sunt internate la ATI.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 3.002.800 de  teste. Dintre acestea, 35.351 au fost efectuate în ultimele 24 de ore, 22.018 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 13.333 la cerere.

De asemenea, de la ultima informare făcută de GCS, au fost raportate și rezultatele a 5.887 de  teste prelucrate anterior ultimelor 24 de ore și transmise până la data de 23 octombrie.

Pe teritoriul României, 24.199 de persoane confirmate cu infecție cu noul coronavirus sunt în izolare la domiciliu, iar 9.725 de persoane se află în izolare instituționalizată. De asemenea, 50.658 de persoane se află în carantină la domiciliu, iar în carantină instituționalizată se află 52 de persoane.

În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 2.617 apeluri la numărul unic de urgență 112 și 912 la linia TELVERDE (0800 800 358), deschisă special pentru informarea cetățenilor.

Ca urmare a încălcării prevederilor Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, polițiștii și jandarmii au aplicat, în ultimele de 24 de ore 6.316 sancţiuni contravenţionale, în valoare de 857.413 lei.

De asemenea, prin structurile abilitate ale Poliției, au fost constatate, ieri, 9 infracțiuni pentru zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută și pedepsită de art. 352 Cod Penal.

Reamintim cetățenilor că Ministerul Afacerilor Interne a operaționalizat, începând cu data de 04.07.2020, o linie TELVERDE (0800800165) la care pot fi sesizate încălcări ale normelor de protecție sanitară.

Apelurile sunt preluate de un dispecerat, în sistem integrat, și repartizate structurilor teritoriale pentru verificarea aspectelor sesizate.

În ceea ce privește situația cetățenilor români aflați în alte state, 6.851  de cetățeni români au fost confirmați ca fiind infectați cu COVID-19 (coronavirus): 1.934 în Italia, 1.253 în Spania, 124 în Franța, 3.017 în Germania, 159 în Marea Britanie, 36 în Ungaria, 28 în Olanda, 2 în Namibia, 4 în SUA,  123 în Austria, 22 în Belgia, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, 8 în Elveția, 3 în Turcia, 2 în Islanda, 2 în Belarus, 93 în Grecia, 9 în Cipru, 2 în India, 2 în Ucraina, 7 în Emiratele Arabe Unite și câte unul  în Argentina, Tunisia, Irlanda, Luxemburg, Malta, Brazilia, Bulgaria, Kazakhstan, Suedia, Republica Congo, Qatar, Vatican și Portugalia. De la începutul epidemiei de COVID-19 (coronavirus) și până la acest moment, 126 de cetățeni români aflați în străinătate, 31 în Italia, 19 în Franța, 43 în Marea Britanie, 11 în Spania, 14 în Germania, 2 în Belgia, unul în Suedia, unul în Elveția, unul în SUA, unul în Brazilia, unul în Republica Congo și unul în Grecia, au decedat.

Dintre cetățenii români confirmați cu noul coronavirus, 797 au fost declarați vindecați: 677 în Germania, 90 în Grecia, 18 în Franța, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, 2 în Namibia, unul în Luxemburg și unul în Tunisia.

Citește știrea

Trending