Publicitate

■ la o serie de fapte prevăzute în Legea 61 amenzile au fost majorate ■ lăsarea în libertate a animalelor periculoase, „picturile“ pe pereţi, gesturile obscene, provocarea de scandaluri, deranjarea vecinilor cerşetoria sau prostituţia, sînt cîteva dintre ele ■ cei care se opun poliţiştilor sau jandarmilor pot ajunge la închisoare ■

Scandalurile, nerespectarea orelor de linişte, refuzul de legitimare, cerşetoria dar şi lăsarea în libertate a animalelor periculoare pot fi sancţionate mai dur. Asta după ce a trecut de Senat un proiect de act normativ ce prevede amenzi mai mari pentru astfel de fapte şi nu numai. Este vorba de propunerea legislativă pentru modificarea art. 3 din Legea nr. 61 / 1991, care a primit girul senatorilor însă votul final aparţine Camerei Deputaţilor. În acest moment fapte cum ar fi cerşetoria, refuzul de a te legitima, lăsarea în libertate a animalelor periculoase şi scrisul sau desenatul fără drept pe clădiri ori ruperea sau distrugerea unor afişe sau reclame se pedepseşte cu amenzi de la 100 la 500 de lei. Noile norme prevăd sancţiuni contravenţionale între 300 şi 800 de lei. Mai sînt prevăzute sancţiuni între 400 şi 1. 200 de lei pentru săvîrşirea în public de fapte, acte sau gesturi obscene, proferarea de injurii, expresii jignitoare sau vulgare, ameninţări cu acte de violenţă, provocarea ori participarea efectivă la scandal, în locuri sau localuri publice, deranjarea vecinilor prin gălăgie ori alungarea din locuinţa comună a soţului sau soţiei, a copiilor, precum şi a oricărei alte persoane aflate în întreţinere. Acum, astfel de fapte sînt taxate cu 200 pînă la cel mult 1.000 de lei. Ameninţările cu acte de violenţă împotriva persoanelor sau bunurilor acestora sau aruncarea asupra unei persoane sau construcţii cu obiecte de orice fel, cu substanţe inflamante, iritant-lacrimogene, cu efect paralizant, corosive sau care murdăresc, dacă nu au rezultat vătămări ale integrităţii corporale ori pagube materiale, se produc în instituţii de învăţămînt, sau de sănătate ar putea aduce amenzi între 2.500 şi 4.000 de lei. În prezent, amenzile sînt între 1.000 şi 3.000 de lei. Sancţiunile aplicate pentru constituirea unui grup în scopul de a săvîrşi acţiuni ilicite, contrare ordinii şi liniştii publice, organizarea sau participarea la jocuri de noroc neautorizate, prostituţie sau vînzarea armelor cu aer comprimat sau cu gaze comprimate în magazinele neautorizate vor fi majorate de la 500 – 1. 500 lei, la 700 pînă la 1. 800 de lei.

Alte sancţiuni

Amenzi cuprinse între 700 şi 1.800 de lei ar urma să plătească şi cei care se fac vinovaţi de provocarea ori participarea efectivă la scandal sau cei care tulbură liniştea locatarilor între orele 22.00 – 08.00 şi 13.00 – 14.00 prin producerea de zgomote, larmă sau prin folosirea oricărui instrument muzical la intensitate mare în localuri. Creşte şi perioada pe durata căreia se dispune suspendarea activităţii localurilor care servesc băuturi alcoolice pe timpul desfăşurării adunărilor publice, grevelor, manifestărilor sportive sau alte întruniri publice, în imediata apropiere, de la 10-30 de zile, la 20-40 de zile. Prin acelaşi document se prevăd sancţiuni mai mari pentru cei care se opun forţelor de ordine. Cei care se împotrivesc poliţiştilor sau jandarmilor să legitimize o persoană, să efectueze controlul corporal, al bagajelor şi al vehiculului sau dacă se opun conducerii unei persoane la sediul poliţiei, riscă închisoarea de la 3 luni la un 1 sau amendă. Poliţistul are dreptul să solicite persoanei legitimate să ţină mîinile la vedere şi să renunţe temporar la mijloacele ce pot fi folosite pentru un atac armat. Poate solicita persoanei să adopte o poziţie inofensivă, ce permite realizarea efectivă şi în siguranţă a controlului. Solicitarea de a adopta o poziţie inofensivă trebuie să fie adecvată pericolului pe care-l poate reprezenta persoana şi să nu depăşească nevoile reale pentru atingerea scopului intervenţiei. Este interzisă solicitarea adoptării poziţiei şezut sau culcat în cazul femeilor cu semne vizibile de sarcină, persoanelor cu semne vizibile ale unei dizabilităţi şi copiilor. Totuşi, persoana legitimată are dreptul de a fi informată verbal, de poliţist, cu privire la motivul legitimării. Cei conduşi la sediul poliţiei au dreptul de a fi informaţi cu privire la motivele conducerii, drepturile pe care le poate exercita, dreptul de a formula contestaţie împotriva dispunerii măsurii, dreptul de a fi asistata de un avocat, de a comunica direct cu acesta în condiţii de confidenţialitate, de a nu da nici o declaraţie fără prezenţa acestuia, de a informa un membru de familie sau alta persoană pe care o indică, de a fi consultaţi de un medic, de a comunica prin interpret daca nu înţelege limba română sau dacă, din cauza unor deficienţe, nu se poate exprima.

loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.