Contactează-ne

Actualitate

Iatã de ce Arsene, seful CJ, a fost retinut de DNA

Știe publicată cu

în data de

• Ionel Arsene este acuzat de trafic de influentã • el ar fi sãvîrsit fapta în 2013, cînd era deputat • anchetatorii spun cã a primit 100.000 de euro pentru a interveni pe lîngã functionarii ANI • miza era „înfundarea“ unei persoane cu functie de conducere din administratia localã •

Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie, Biroul Teritorial Bacãu, au lovit administratia publicã nemteanã chiar la vîrf, iar pe parcursul zilei de joi, 18 ianuarie 2018, au dispus retinerea pentru 24 de ore a presedintelui Consiliului Judetean Neamt. Ionel Arsene este acuzat de anchetatori de trafic de influentã. Conform anchetatorilor, faptele au avut loc în urmã cu cinci ani, în 2013. La acea datã, Arsene era deputat în Parlamentul României si presedinte al organizatiei judetene Neamt a PSD. Confrom DNA, Ionel Arsene ar fi primit 100.000 de euro pentru a interveni la functionarii Agentiei de Integritate, miza fiind acuzarea unei persoanã cu functie de conducere din administratia publicã localã pentru conflict de interese sau incompatibilitate. Numai cã cel care i-a înmînat banii lui Arsene l-a „turnat“ mai apoi, fapt ce s-a lãsat recent cu încãtusarea actualului presedinte al CJ Neamt. În ordonanta procurorilor se aratã cã, în cauzã, existã date si probe care contureazã urmãtoarea stare de fapt: „În cursul anului 2013, inculpatul Arsene Ionel, în calitate de deputat în Parlamentul României si presedinte al organizatiei judetene Neamt a unui partid politic, a primit de la o persoanã (martor în cauza), suma de 100.000 euro pentru a-si folosi influenta pe care a lãsat sã se creadã ca o are asupra unor persoane din conducerea Agentiei Nationale de Integritate, în scopul de a se constata nerespectarea dispozitiilor legale privind conflictul de interese si regimul incompatibilitãtilor în cazul unei persoane care, la acea vreme, avea functie de conducere în administratia localã“, conform unui comunicat al Directiei Nationale Anticoruptie. Anchetatorii au mai arãtat cã banii au fost remisi de martor într-un loc public, respectiv într-un restaurant situat pe raza municipiului Bucuresti. Purcoiul de euroi ar fi trebuit sã ajungã la functionarii ANI prin intermediari. „Inculpatului Arsene Ionel i s-au adus la cunostintã calitatea procesualã si acuzatiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedurã penalã“, se mai aratã în comunicatul DNA. Astãzi, 19 ianuarie 2018, presedintele Consiliului Judetean Neamt va fi prezentat Tribunalului Bacãu cu propunere de arestare preventivã pentru 30 de zile. Rãmîne de vãzut dacã judecãtorii din judetul vecin îl vor priva pe Arsene de libertate. Oricare ar fi hotãrîrea judecãtorilor, mãsura poate fi atacatã la instanta superioarã, Curtea de Apel Bacãu. Procurorii mai mentioneazã cã punerea în miscare a actiunii penale este o etapã a procesului penal reglementatã de Codul de procedurã penalã, avînd ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situatie, sã înfrîngã principiul prezumtiei de nevinovãtie.

Arsene, un apropiat a lui Liviu Dragnea

Ionel Arsene, în prezent presedinte al PSD Neamt si al Consiliului Judetean Neamt, a avut o evolutie politicã fulminantã, spun unii. Iar gurile rele mai afirmã cã ascensiunea, presedinte de partid, parlamentar, presedinte de CJ, ar fi avut o strînsã legãturã cu prietenia sau colaborarea apropiatã cu seful social-democrat de la nivel central. Liviu Dragnea. Catalogat de multi drept omul lui Dragnea, Ionel Arsene s-a fãcut vãzut în fata sediului DNA sau la instantele de judecatã cînd seful de partid mergea sã dea cu subsemnatul sau sã rãspundã în fata judecãtorilor. Mai mult, a avut o atitudine extrem de rãzboinicã în Comitetul Executiv al PSD în care s-a dezbãtut si votat retragerea sprijinului politic al fostului premier Mihai Tudose. Ca urmare, în perioada presedintiei sale la CJ Neamt, prin judet au venit numerosi ministri, fie din cabinetul Grindeanu, fie din cabinetul Tudose si au curs promisiunile cu fonduri guvernamentale pentru numeroase investitii ce ar fi trebuit sã se producã în Neamt. Mai mult, unele voci, dupã demisia lui Tudose, îl dãdeau ca posibil viitor ministru în noul guvern, ba unii îl vedeau chiar o variantã de premier. Între timp, pe fir a intrat DNA si rãmîne de vãzut dacã vinovãtia sa va fi sau nu probatã de anchetatorii care îl acuzã cã si-ar fi traficat influenta. Dacã va fi gãsit vinovat si condamnat, este extrem de probabil sã fie punct final pentru cariera sa politicã, sau aceasta sã sufere destul de mult. Desi sînt si exemple contrare. Chiar la vîrful partidului din care face parte. Reamintim cã Ionel Arsene a fost ales în 2012 parlamentar USL în Colegiul 7 Camera Deputatilor, el obtinînd 14.859 de voturi, contracandidati fiindu-i Anton Gorea (PP-DD) – 2.808 voturi si Marius Rogin (ARD) – 2.327 voturi. (G. MUNTEANU, C. FILIP)

Citește știrea
Advertisement
loading...
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Știai că poți face afaceri cu bani europeni? Iată cum!

Știe publicată cu

în data de

Dacă ți-ai dorit dintotdeauna să ai afacerea ta, dar lipsa banilor ți-a pus bețe în roate, trebuie să știi că există soluții! În primul rând încetează să mai visezi la acest lucru și fă ceva concret. Pune pe hârtie idei, dorințe, cifre. Mai pe scurt, apucă-te de creionat planuri pentru viitorul tau business, pentru că un plan bine pus la punct îți poate aduce succesul răsunător la care visezi si te poate transforma din angajat în angajator. Iar dacă idei ai, dar bani nu prea, atunci cauta un investitor. E adevărat că, dacă nu ai experiență în afaceri, un potential investitor este mai greu de găsit, dar nu imposibil. Oricum, mai exista o variantă. Programe pe fonduri europene cu finanțare neramburasabilă.

Iată câteva informații utile, care te pot duce spre împlinirea visului tău:

Start Up Nation este un program destul de cunoscut și accesat de tineri în principal, iar cel mai important este faptul că poți investi în afacerea ta bani pe care nu îi ai. Mai exact, Start Up Nations oferă suma de 200 de mii de lei nerambursabili, cam 42 de mii de euro, dacă vei avea un proiect câștigător. Schema este destul de simplă. Te înscrii cu un proiect, te dai peste cap să ai un dosar cu tot ce trebuie și apoi, dacă ai făcut totul ca la carte aștepți să primești finanțare.

Te poți axa atât pe un business în mediul rural cât și în mediul urban. Se acceptă inclusiv francizele, iar dacă te axezi pe producție vei avea mari șanse de câștig. În cazul în care afacerea ta ajunge în impas, poți apela la diverse firme care îți pot sări în ajutor. Pentru recuperare creanțe sau pentru consultanță este recomandat să cauți specialiști. Aceștia vor ști exact ce au de făcut și îți te vor scăpa de probleme.

Afaceri pentru românii din străinătate. Dacă ai plecat peste hotare și ai vrea să te întorci în țară, poți face acest lucru. Mai mult, ai toate motivele! Un program pe fonduri europene îți oferă 35 de mii de euro plus cursuri de antreprenoriat, dacă ești hotărât să începi un business. Mai multe detalii despre acest program găsești aici, iar dacă ai rude plecate în străinătate, le poți vorbi despre această modalitate de a accesa bani europeni.

Topul 3 idei de afaceri care te pot transforma din angajat în angajator:

1. Culturile bio sunt din ce în ce mai căutate. Asta, pentru că românii au devenit interesați nu doar de cantitate, ci și de calitate. Așadar, o afacere care să stârnească interes poate fi în domeniul agricol. O seră cu roșii bio, de exemplu, îți poate aduce un venit frumușel. Trebuie să știi, însă, că drumul acesta nu va fi ușor. În primul rând vei avea nevoie să obții certificate pentru produsele tale. Acestea vor atesta faptul că deții produse bio. Înclusiv semințele pe care le utilizezi vor trebui să aibă un astfel de certificat. Cei care au pornit la drum în acest domeniu recunosc că nu este simplu, dar merg mai departe, iar experiența lor se se vede de la an la an.

2. Fabrică de pâine. O idee de afaceri care s-ar putea să prindă foarte bine. Asta, pentru că românii pun preț pe pâinea “cea de toate zilele” și vor ceva de calitate. Ideal ar fi să te pricepi la așa ceva sau măcar să îți placă.

3. Scoală de IT pentru copii. În unele orașe există deja așa ceva iar afacerea pare a avea un adevărat succes. Copiii sunt interesați de programare și cursurile sunt pe placul lor. În plus, vara se organizează tabere, iar învățătura și distracția merg mână în mână.

Așadar, câteva soluții și idei plus ce ai creionat tu în mintea ta, pot fi baza unei afaceri de succes. Curaj!

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: Medii de 10 la Evaluare

Știe publicată cu

în data de

■ cinci elevi au obţinut media 10, la fel ca în sesiunea din iunie anul trecut ■ sînt şanse ca după recorectare, cifra să crească, alţi 6 elevi fiind foarte aproape de calificativul maxim ■ procentul de promovare pe judeţ a fost de 68,5%, ceva mai bun decît în 2018 ■ au fost şi 93 de elevi cu medii între 1 şi 1,99 ■

Emoţiile Evaluării Naţionale au ţinut în tensiune peste 4000 de elevi din Neamţ, iar marţi dimineaţă, emoţiile au fost la cote maxime, în aşteptarea primelor rezultate. Conform calendarului de desfăşurare a examenului, în cursul zilei de 25 iunie, la centrele de testare s-au afişat notele obţinute de absolvenţii claselor a VIII-a care au susţinut Capacitatea în sesiunea iunie 2019. Fruntaşii din Neamţ la acest examen au fost cinci elevi care au obţinut medii de 10. Performerii care au luat nota maximă atît la proba de limba şi literatura română, cît şi la matematică sînt: Dorian Mihai Antoniu şi Georgiana Fărcăşel (ambii de la Colegiul Naţional Roman-Vodă), Elena Cojocaru (Colegiul Naţional Petru Rareş Piatra Neamţ), Denisa Gaman (Liceul Vasile Conta, Tîrgu Neamţ) şi Elena Rebeca Lateş (Şcoala Gimnazială Nr. 2, Piatra Neamţ). Şi anul trecut, înaintea contestaţiilor, tot cinci elevi obţinuseră media maximă. Ca o coincidenţă, şi atunci doi elevi proveneau de la Colegiul Naţional Roman-Vodă (Diana Elena Manolache şi Iarin Cristian Bârgăoanu), iar unul era de la CN Petru Rareş (Ioana Alexandra Brănuţ), în timp ce alţi doi erau de la unităţi din oraşul Tîrgu-Neamţ (Elena Casiana Bobric, de la Liceul Vasile Conta şi Ivona Casiana Vartic, de la Şcoala Domnească Grigore Ghica Vodă). Revenind la sesiunea din acest an a Evaluării Naţionale, trebuie precizat că s-au prezentat la examen 4093 elevi, iar procentul de promovabilitate a fost de 68,50%, ceva mai mare decît cel înregistrat anul trecut înainte de contestaţii (67,9%). Pe tranşe de medii, pe lîngă cele cinci medii de 10, alţi 328 de elevi au avut rezultate foarte bune (medii între 9,00 şi 9,99). De asemenea, calificative bune au obţinut 516 elevi cu medii între 8 şi 8,99, iar alţi 597 de absolvenţi au avut lucrări notate cu medii între 7 şi 7,99. Un număr de 683 de elevi au luat medii între 6 şi 6,99, iar 621 de candidaţi au obţinut medii între 5 şi 5,99. Sub linie sînt 557 de elevi care au medii între 4 şi 4,99, respectiv 405 elevi cu lucrări notate între 3 şi 3,99. Cei mai slabi sînt 234 de elevi cu medii între 2 şi 2,99, iar în zona ruşinoasă sînt 93 de elevi care au reuşit contraperformanţa de a lua medii între 1 şi 1,99. De menţionat că la nivel naţional, un număr de 106.838 candidaţi au reuşit să ia medii mai mari sau egale cu 5, iar 429 de elevi au luat media 10. Imediat după afişarea rezultatelor, începînd cu ora 14, au putut fi depuse şi contestaţiile celor nemulţumiţi de notare. Media la Evaluarea Naţională are o pondere de 80% din media de admitere computerizată. Rezulatele finale după corectarea contestaţiilor se vor afişa vineri, 29 iunie, după care, în perioada 3-7 iulie se va trece la completarea fişelor pentru admiterea computerizată. Repartizarea computerizatã în învăţămîntul liceal de stat a absolvenţilor clasei a VIII-a se va face pe data de 12 iulie, iar între 15 şi 18 iulie se vor depune dosarele de înscriere la şcolile la care candidaţii au fost repartizaţi.

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: Peste 1.000 de amenzi în trafic

Știe publicată cu

în data de

■ au fost folosite atît radarele inscripţionate cît şi cele neinscripţionate

Oamenii legii din cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Neamţ au organizat o acţiune în trafic ce a avut drept scop combaterea cauzelor generatoare de accidente rutiere. Demersul s-a soldat cu peste 1.000 de amenzi. Totul a avut loc în perioada 17 – 23 iunie, cînd poliţiştii de la Serviciului Rutier Neamţ au urmarit, în primul rînd, combaterea excesului de viteză, prin folosirea aparatelor radar inscripţionate şi neinscripţionate. S-a acţionat, în principal, pe DN 15 C, DN 15 D şi DN 15, unde s-au înregistrat cele mai multe accidente rutiere, produse pe fondul vitezei excesive sau a neadaptării acesteia la condiţiile de drum. „În cele şapte zile de controale, poliţiştii rutieri au aplicat peste 1.000 de sancţiuni contravenţionale conform O.U.G. 195/2002 R. Astfel, în cadrul acţiunii, au fost reţinute peste 100 de permise de conducere, dintre care 60 pentru depăşirea cu mai mult de 50 km/h a vitezei maxime admise, peste 20 pentru alcool, 7 pentru depăşire neregulamentară şi 16 pentru alte abateri. Totodată, peste 40 de certificate de înmatriculare au fost retrase de poliţişti“, conform unui comunicat al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Neamţ. Pe parcursul activităţii, au fost constatate 17 infracţiuni la regimul rutier, dintre care 9 pentru conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului, 5 pentru conducerea unui vehicul fără permis de conducere, 2 pentru conducerea unui vehicul neînmatriculat şi una pentru părăsirea locului accidentului fără încuviinţarea poliţiei. Poliţiştii dau asigurări că astfel de actiuni vor continua şi în perioada următoare, în vederea combaterii cauzelor generatoare de accidente, respectiv excesul de viteză şi consumul de alcool în rîndul conducatorilor auto.

Citește știrea

Trending