Contactează-ne

Actualitate

Iatã de ce Arsene, seful CJ, a fost retinut de DNA

Știre publicată în urmă cu

în data de

• Ionel Arsene este acuzat de trafic de influentã • el ar fi sãvîrsit fapta în 2013, cînd era deputat • anchetatorii spun cã a primit 100.000 de euro pentru a interveni pe lîngã functionarii ANI • miza era „înfundarea“ unei persoane cu functie de conducere din administratia localã •

Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie, Biroul Teritorial Bacãu, au lovit administratia publicã nemteanã chiar la vîrf, iar pe parcursul zilei de joi, 18 ianuarie 2018, au dispus retinerea pentru 24 de ore a presedintelui Consiliului Judetean Neamt. Ionel Arsene este acuzat de anchetatori de trafic de influentã. Conform anchetatorilor, faptele au avut loc în urmã cu cinci ani, în 2013. La acea datã, Arsene era deputat în Parlamentul României si presedinte al organizatiei judetene Neamt a PSD. Confrom DNA, Ionel Arsene ar fi primit 100.000 de euro pentru a interveni la functionarii Agentiei de Integritate, miza fiind acuzarea unei persoanã cu functie de conducere din administratia publicã localã pentru conflict de interese sau incompatibilitate. Numai cã cel care i-a înmînat banii lui Arsene l-a „turnat“ mai apoi, fapt ce s-a lãsat recent cu încãtusarea actualului presedinte al CJ Neamt. În ordonanta procurorilor se aratã cã, în cauzã, existã date si probe care contureazã urmãtoarea stare de fapt: „În cursul anului 2013, inculpatul Arsene Ionel, în calitate de deputat în Parlamentul României si presedinte al organizatiei judetene Neamt a unui partid politic, a primit de la o persoanã (martor în cauza), suma de 100.000 euro pentru a-si folosi influenta pe care a lãsat sã se creadã ca o are asupra unor persoane din conducerea Agentiei Nationale de Integritate, în scopul de a se constata nerespectarea dispozitiilor legale privind conflictul de interese si regimul incompatibilitãtilor în cazul unei persoane care, la acea vreme, avea functie de conducere în administratia localã“, conform unui comunicat al Directiei Nationale Anticoruptie. Anchetatorii au mai arãtat cã banii au fost remisi de martor într-un loc public, respectiv într-un restaurant situat pe raza municipiului Bucuresti. Purcoiul de euroi ar fi trebuit sã ajungã la functionarii ANI prin intermediari. „Inculpatului Arsene Ionel i s-au adus la cunostintã calitatea procesualã si acuzatiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedurã penalã“, se mai aratã în comunicatul DNA. Astãzi, 19 ianuarie 2018, presedintele Consiliului Judetean Neamt va fi prezentat Tribunalului Bacãu cu propunere de arestare preventivã pentru 30 de zile. Rãmîne de vãzut dacã judecãtorii din judetul vecin îl vor priva pe Arsene de libertate. Oricare ar fi hotãrîrea judecãtorilor, mãsura poate fi atacatã la instanta superioarã, Curtea de Apel Bacãu. Procurorii mai mentioneazã cã punerea în miscare a actiunii penale este o etapã a procesului penal reglementatã de Codul de procedurã penalã, avînd ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situatie, sã înfrîngã principiul prezumtiei de nevinovãtie.

Arsene, un apropiat a lui Liviu Dragnea

Ionel Arsene, în prezent presedinte al PSD Neamt si al Consiliului Judetean Neamt, a avut o evolutie politicã fulminantã, spun unii. Iar gurile rele mai afirmã cã ascensiunea, presedinte de partid, parlamentar, presedinte de CJ, ar fi avut o strînsã legãturã cu prietenia sau colaborarea apropiatã cu seful social-democrat de la nivel central. Liviu Dragnea. Catalogat de multi drept omul lui Dragnea, Ionel Arsene s-a fãcut vãzut în fata sediului DNA sau la instantele de judecatã cînd seful de partid mergea sã dea cu subsemnatul sau sã rãspundã în fata judecãtorilor. Mai mult, a avut o atitudine extrem de rãzboinicã în Comitetul Executiv al PSD în care s-a dezbãtut si votat retragerea sprijinului politic al fostului premier Mihai Tudose. Ca urmare, în perioada presedintiei sale la CJ Neamt, prin judet au venit numerosi ministri, fie din cabinetul Grindeanu, fie din cabinetul Tudose si au curs promisiunile cu fonduri guvernamentale pentru numeroase investitii ce ar fi trebuit sã se producã în Neamt. Mai mult, unele voci, dupã demisia lui Tudose, îl dãdeau ca posibil viitor ministru în noul guvern, ba unii îl vedeau chiar o variantã de premier. Între timp, pe fir a intrat DNA si rãmîne de vãzut dacã vinovãtia sa va fi sau nu probatã de anchetatorii care îl acuzã cã si-ar fi traficat influenta. Dacã va fi gãsit vinovat si condamnat, este extrem de probabil sã fie punct final pentru cariera sa politicã, sau aceasta sã sufere destul de mult. Desi sînt si exemple contrare. Chiar la vîrful partidului din care face parte. Reamintim cã Ionel Arsene a fost ales în 2012 parlamentar USL în Colegiul 7 Camera Deputatilor, el obtinînd 14.859 de voturi, contracandidati fiindu-i Anton Gorea (PP-DD) – 2.808 voturi si Marius Rogin (ARD) – 2.327 voturi. (G. MUNTEANU, C. FILIP)

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

POZA ZILEI – TT, instituţie simbol pentru Piatra Neamţ

Știre publicată în urmă cu

în data de

Cititorii Monitorului de Neamţ şi de Roman continuă să răspundă provocării de a ne trimite fotografii din locurile prin care au trecut sau care le-au reţinut atenţia la un moment dat. Astăzi, o fotografie cu Teatrul Tineretului, instituţie simbol pentru Piatra Neamţ.

FOTO: Borcea Ştefan

Citește știrea

Actualitate

POZA ZILEI – Bocancii unui polițist “de teren”

Știre publicată în urmă cu

în data de

(mai mult…)

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: Autorităţile, alertă maximă din cauza retrovirusului chinez

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ Direcţiile de Sănătate Publică trebuie să ia o serie de măsuri de igienă ■ s-au definit şi în România conceptele de „caz suspect“ şi „caz probabil“ ■ cuvîntul de ordine este igienă şi iar igienă ■

Apariţia unor cazuri mortale de infecţii cu virusul ucigaş „Made in China“ au pus pe jar Organizaţia Mondială a Sănătăţii, care a declarat alertă internaţională maximă, obligînd şi Ministerul Sănătăţii din România să instaureze o celulă de criză.

Aceasta este formată din specialişti la nivelul ministerului, Institutului de Boli Infecţioase Matei Balş şi Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă. Direcţiile de Sănătate Publică au fost şi ele puse în situaţia de a face o serie de recomandări. „S-a primit de la Ministerul Sănătăţii o avertizare referitoare la apariţia într-o provincie din China a unei alerte de infecţie cu un virus mortal, respectiv Coronavirus.

În acest sens, la nivelul Ministerului Sănătăţii s-a constituit un grup tehnic de lucru pentru managementul acestui tip de virus mortal, celulă de criză din care fac parte specialişti din minister, de la Institutul Naţional de Boli Infecţioase Matei Balş, de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă etc.

La nivelul Direcţiilor de Sănătate Publică au fost dispuse o serie de măsuri urgente de informare a medicilor de familie, a celor de la Unităţile de Primiri Urgenţe şi de la Centrele de Primiri Urgenţe din spitale, referitor la măsurile şi procedurile ce trebuie luate. Unităţile sanitare au obligaţia de a asigura substanţe biocide eficiente, în cantităţi suficiente.

Personalul este obligat să poarte echipament de protecţie. S-au dispus şi măsuri de depistare a românilor care au călătorit în China“, a declarat medicul Mirela Grădinaru, purtător de cuvînt al DSP Neamţ.

Deşi în Neamţ nu există nici un caz sever de infecţie respiratorie acută, Direcţia de Sănătate a transmis în teritoriu recomandări privind măsurile ce trebuie luate pentru preîntîmpinarea acestora. Celula de criză a transmis medicilor informaţii referitoare la ceea ce poate constitui o simptomatologie care să alarmeze, definind situaţiile de „caz suspect“ şi „caz probabil“.

Medicii susţin că măsurile de prevenire a îmbolnăvirii cu virusul chinez se suprapun cu cele pe care le recomandă frecvent pentru preîntîmpinarea infecţiilor respiratorii şi gripei. Acestea constau în igiena mîinilor, care trebuie cît mai des spălate cu apă caldă şi săpun, aerisirea incintelor, a triajului epidemiologic zilnic în colectivităţi, precum şi măsuri de evitare a aglomeraţiilor.

Purtătorul de cuvînt al Spitalului Municipal de Urgenţă Roman, Andrea Trifan, a declarat că în ultimele zile, îngrijoraţi de veştile alarmante despre acest virus, s-au prezentat la urgenţe zece persoane, dintre care unii cu tuse veche de 3 luni.

Citește știrea

Trending