Contactează-ne

Cultural

Ia, un simbol de ţară, sărbătorită la Taşca

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ o expoziţie de creaţii populare, în special de costume populare şi cu precădere de ii, a fost organizată la Centrul Cultural din Taşca ■ au fost şi expuneri pe tema iei sau altiţei ■

Centrul Cultural Taşca a fost marţi, 12 iunie 2018, gazda unui eveniment cultural care a reuşit să aducă întru bucuria publicului ia românească. Activul cultural, avînd-o în frunte pe profesoara Dorina Mucenicu, iar alături pe membrii Asociaţiei Culturale Eu Cred, precum şi pe gospodinele satului cu drag de meşteşugurile casnice, avea să pregătească o expoziţie de creaţii populare, aşa cum numai bătrînii locului mai obişnuiau să facă în tinereţe. Obiectul care a adunat în jurul său forţele culturale şi săteşti a fost costumul popular, cu precădere ia românească, ce reprezintă un veritabil simbol de ţară. Programul cultural-artistic a fost precedat de expunerile pe tema iei sau altiţei susţinute de către profesoara Dorina Mucenicu, iniţiatoarea de proiect în urmă cu patru ani, preotul Dan Caia, profesorul Marin Udroiu şi Florentina Buzenschi, toţi îmbinînd în expozeurile lor istoria, simbolistica şi estetica straiului popular românesc, toate pe fondul elementului religios creştin-ortodox. „Vorbim astăzi despre ia românească ca despre unul dintre frumoasele obiecte tradiţionale ale acestui neam şi ale acestui popor. Ia reprezintă mult mai mult decît un obiect vestimentar, fiind o poveste şi o carte de istorie. Poporul român se identifică printre altele cu portul său popular şi poate în cel mai autentic mod cu ia, acest element vestimentar plin de simboluri. Purtăm ii ca să ne identificăm cu etalonul frumuseţii, bunătăţii şi fericirii populare. Româncele noastre de-a lungul veacurilor au investit în conceperea iei o parte din spiritul perfecţionist feminin, aspiraţiile lor spre frumuseţe, bunătate, fericire şi iubire. Iar fiece împunsătură de ac avea menirea de a proteja purtătorul acestei cămăşi în toate vicisitudinile vremii“, au fost o parte din vorbele preotului Caia, ascultate cu mare atenţie de către publicul tăşcăuan. Partea artistică a evenimentului, avea să aducă în scenă dulcele glas al interpreţilor folk Mihai Coşerariu, Cristina Marin şi Elena Ropotoaia, membri ai grupului Eu Cred, dar şi melosul vocilor plăcute ale interpretelor Sînziana Ailenei, Alice Prundu, Teodora Caia şi Otilia Zacharias, directorul Centrului Cultural Taşca. Ar mai fi de reţinut colecţiile de costume populare expuse spre vizionare şi apreciere, aparţinînd Dorinei Mucenici, Vioricăi Saon şi Virginiei Coşerariu, obiectele de artă populară generînd un adevărat dialog pe tema iei. De menţionat prezenţa la manifestare a unor membre ale Şezătorii Populare de la Piatra Neamţ, organizaţie care are ca obiect de activitate cusăturile populare.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Caravana Zilele Filmului Românesc, la Piatra Neamţ

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ invitat special este regizorul Tudor Giurgiu

Caravana Zilele Filmului Românesc by TIFF ajunge la Cinema Mon Amour din Piatra Neamţ pe 18 şi 19 octombrie, cu patru producţii lansate deja în mari festivaluri precum Cannes, Berlin sau TIFF: La Gomera, Monştri., Parking şi Mo. Invitatul serii de vineri, 18 octombrie, va fi regizorul Tudor Giurgiu, care va sta de vorbă cu publicul despre Parking, povestea de dragoste a unui poet român emigrant şi a unei cîntăreţe spaniole, filmată în Andaluzia, cu vedete spaniole pe afiş. Spectatorii vor putea urmări şi La Gomera, regizat de Corneliu Porumboiu şi propus de România la Premiile Oscar, Monştri. (r. Marius Olteanu), un film despre dragoste, relaţii şi compromisurile lor, lansat la Berlin, precum şi Mo (r. Radu Dragomir), o istorie despre abuz de putere şi hărţuire, cu Dana Rogoz în rolul principal. Biletele pot fi cumpărate de pe Eventbook.ro şi de la casierie.

Citește știrea

Actualitate

Manifestările lunii octombrie la Casa Culturii Ion Creangă

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ în spaţiile instituţiei se vor organiza diferite spectacole, concursuri, repetiţii pentru balurile bobocilor şi altele ■ Cupa Federaţiei & Trofeul Steel Man va fi pe 12 oactombrie, pe 18 e Bursa locurilor de muncă, iar pe pe 24 octombrie, va fi pusă în scenă de artiştii Teatrullui Mihai Eminescu din Botoşani „O noapte furtunoasă“ ■

Casa Culturii Ion Creangă din Tîrgu Neamţ a anunţat programul activităţilor ce vor fi organizate în octombrie. Astfel, antepenultima lună din acest an a debutat cu o reprezentaţiei teatrală, fiind vorba despre o piesă pentru copii, iar în intervalul 7-9 octombrie a fost găzduită o expoziţie intitulată „Galeria Eroilor“, manifestare care a fost organizată de instituţia de cultură din oraşul de sub Cetatea Neamţ în colaborare cu Asociaţia Obştească de Binefacere De la Inimă la inimă, care funcţionează în capitala Republicii Moldova, Chişinău. Pe 9 octombrie s-au derulat activităţi de comemorare a Holocaustului, cu implicarea elevilor şi cadrelor didactice ale Colegiului Ştefan cel Mare, iar pe 10 este planificată o consfătuire a cadrelor didactice, educatori şi învăţători. Pe data de 11 octombrie va avea loc o conferinţă organizată de Sanitas, sindicatul cadrelor medicale. Pe 12 octombrie este programată a se desfăşura Cupa Federaţiei & Trofeul Steel Man, o competiţie sportivă aflată la a zecea ediţie, iniţiată de Clubul Sportiv Steel Man Tîrgu Neamţ. Şomerii şi alte persoane care vor să se reorienteze în carieră sînt aşteptaţi pe 18 octombrie la Bursa locurilor de muncă. Spre finalul perioadei, pe 24 octombrie, va fi pusă în scenă „O noapte furtunoasă“, o adaptare a piesei scrise de Ioan Luca Caragiale de artiştii Teatrullui Mihai Eminescu din Botoşani. Zile următoare, pe data de 26 şi 27 octombrie se va desfăşura Festivalul Internaţional „Magia dansului“ organizat de Casa Culturii Ion Creangă, în colaborare cu Asociaţia Magia Copilăriei Tîrgu Neamţ. Pe parcursul lunii vor avea loc şi alte activităţi, cum ar fi cursuri de canto popular şi dans sportiv, repetiţiile ansamblurilor folclorice Ozana şi Ţinutul Zimbrului, ale coralei Bazil Anastescu, dar şi repetiţii ale spectacolelor organizate de liceele oraşului pentru apropiatele baluri ale bobocilor. Programul anunţat de Casa Culturii mai poate fi completat cu manifestări şi activităţi culturale ocazionale sau pot surveni modificări ale acţiunilor programate, au precizat reprezentanţii instituţiei.

Citește știrea

Actualitate

Cursuri de engleză

Știre publicată în urmă cu

în data de

Biblioteca Judeţeană, în parteneriat cu Asociaţia Culturală „Valea Bistriţei“ Piatra Neamţ organizează, între 15 octombrie 2019 – 5 februarie 2020, două cursuri de limba engleză, nivel începător şi intermediar. Ele se adresează tinerilor şi adulţilor şi vor fi susţinute de profesorul Doina-Cecilia Iordăchescu. Fiecare curs are 36 de ore, se vor desfăşura bisăptămînal, pe parcursul a 24 de şedinţe de cîte 90 de minute, conform următorului program: cursul de limba engleză – nivel începător (21 octombrie 2019 – 5 februarie 2020) are loc luni şi miercuri, în intervalul orar 17.00 – 18.30, iar cursul de engleză – nivel intermediar (15 octombrie 2019 – 30 ianuarie 2020) se vor desfăşura în zilele de marţi şi joi, în intervalul 10.30 – 12.00. Înscrierea are loc în perioada 9 – 21 octombrie 2019 la Filiala de Carte Străină a Bibliotecii Judeţene. Preţul unui curs este de 226 lei, din care 220 lei se achită Asociaţiei „Valea Bistriţei“ Piatra Neamţ pentru plata lectorului, iar 6 lei se achită Bibliotecii Judeţene, taxă pentru materialele necesare desfăşurării cursurilor.

Citește știrea

Trending