Contactează-ne

Actualitate

Hram sub Cetate, la Sf. Haralambie

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ biserica de la Tîrgu Neamţ împlineşte 162 de ani de la sfinţire ■ lăcaşul de cult a fost zidit între anii 1853-1856, fiind pictat de un colaborator al pictorului Nicolae Grigorescu ■

Biserica Sf. Haralambie din Tîrgu Neamţ îşi sărbătoreşte hramul sîmbătă, 10 februarie. Enoriaşii se vor aduna, după obicei, la slujba religioasă ce va fi oficiată de preotul paroh Teoctist Caia şi părintele coslujitor Marian Filip, luînd parte şi la rugăciunile rînduite în această zi de către Biserica Ortodoxă, pentru pomenirea celor trecuţi la cele veşnice, această sîmbătă fiind cunoscută în popor sub numele de Moşii de iarnă. Biserica Sfîntul Haralambie din Tîrgu Neamţ are în spate mai bine de un secol şi jumătate de existenţă. Între 2012 şi 2016 au fost efectuate diferite lucrări de reparaţii şi modernizare sub coordonarea celor doi preoţi, care au beneficiat de sprijinul locuitorilor din zonă şi al autorităţilor locale. S-a schimbat acoperişul, s-a spălat pictura interioară, s-a aurit catapeteasma şi s-a raşchetat parchetul. S-a înnoit astfel toată biserica, fiind puse şi pavele în curte. Aceste lucrări au fost încununate de resfinţirea lăcaşului de către ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, în mai 2016. Evenimentul marca atunci şi împlinirea a 160 de ani de la prima sfinţire a bisericii, realizată în 24 aprilie 1856. De la preotul Gheorghe Marian Filip am aflat faptul că biserica a fost zidită între anii 1853-1856, fiind pictată de un colaborator al pictorului Nicolae Grigorescu, pe nume Neculai Lefteriu. „Se spune că unele icoane din catapeteasma bisericii ar fi fost pictate de însuşi Grigorescu. Noi avem şi o icoană veche a Maicii Domnului, de prin anul 1600, care a fost iniţial în capela de la Cetatea Neamţ“, preciza preotul. Despre istoricul acestui lăcaş nu există foarte multe informaţii, dar se ştie că hotărîrea de a se construi biserica s-ar fi luat de către fruntaşii locului, după ce într-o noapte de Înviere credincioşii din zonă nu au reuşit să ajungă la nici o biserică fiindcă nu au putut trece apa Ozanei învolburate care luase în aval toate podurile şi podeţele. Se spune că oamenii, pregătiţi de marea sărbătoare, s-au aşezat în locul de astăzi al bisericii şi au ascultat de acolo clopotele bisericilor, spunîndu-şi unii altora Hristos a Înviat! şi Adevărat a Înviat!. Biserica Sf. Haralambie şi slujitorii săi sînt cunoscuţi pe plan local şi pentru implicarea în activităţi cu copii şi tineri. Preotul paroh Teoctist Caia şi soţia sa Olguţa au înfiinţat, în urmă cu circa două decenii, corul Angelli şi au derulat numeroase proiecte, inclusiv prin parteneriate încheiate cu instituţii de învăţămînt şi de cultură de peste Prut. De asemenea, preotul misionar protopopesc Gheorghe Marian Filip este de mai mulţi ani iniţiatorul şi organizatorul activităţilor filialei locale a Asociaţiei Tinerilor Ortodocşi Români, coordonînd şi grupul Străjerilor Cetăţii Neamţ.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Neamţ: Proiectile găsite pe ogor

Știre publicată în urmă cu

în data de

Un bărbat din Sagna, care îşi ara ogorul, a găsit un proiectil exploziv, pe 2 aprilie. El i-a chemat pe pirotehnişti şi aceştia au mai găsit trei proiectile explozive, toate provenind din Al Doilea Război Mondial.

“În data de 02.04.2020, echipa pirotehnică din cadrul ISU Neamț a a fost solicitată pentru o misiune de asanare în comuna Sagna. Un proiectil exploziv de calibru 105 mm a fost descoperit de către un bărbat din comuna Sagna, pe timpul efectuării unor lucrări de arătură.

Au fost făcute cercetări cu ajutorul detectorului de metale pe o suprafață de aproximativ 50 mp și au mai fost găsite încă trei proiectile explozive de calibru 105 mm.

Pirotehniștii au ridicat, transportat și depozitat în siguranță muniția găsită, care ulterior va fi distrusă. Muniția găsită provine din Al Doilea Război Mondial”, au comunicat reprezentanţii ISU Neamţ.

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: Anchetă penală în cazul pacientului cu COVID 19 “plimbat” cu targa

Știre publicată în urmă cu

în data de

Un dosar penal pentru săvîrşirea infracţiunii de “zădărnicirea combaterii bolilor” a fost înregistrat pe data de 2 aprilie, la Parchetul de pe lîngă Judecătoria Piatra Neamţ.

Conform informaţiilor oferite de reprezentanţii Biroului de presă al instituţiei menţionate “obiectul sesizării se referă la faptul că în zilele de 18 şi 20.03.2020, un bărbat din municipiul Piatra Neamţ, în vîrstă de 45 de ani, s-a prezentat la Unitatea de Primiri Urgenţe din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţe Piatra Neamţ acuzînd simptome specifice persoanelor infectate cu virsul COVID 19, fără a se dispune testarea.

În data de 23.03.2020, bărbatul a fost adus cu ambulanţa la unitatea medicală din Neamţ, ocazie cu care s-a dispus testarea, fiind diagnosticat pozitiv. De asemenea se cerectează şi dacă au fost respectate protocoalele privind transportul şi transferul între unităţile medicale a persoanelor infectate cu virusul COVID 19, în condiţiile în care, după diagnosticare, pacientul a fost transferat la un spital din municipiul Iaşi”.

Rămîne de văzut ce vor stabili procurorii, în condiţiile în care imaginile cu pacientul cărat cu o simplă targă au făcut ocolul Internetului.

FOTO: generica

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: Continuă “sezonul” incendiilor de vegetaţie uscată

Știre publicată în urmă cu

în data de

Alte şase incendii de vegetaţie uscată s-au produs în Neamţ pe 2 aprilie, fiind afectate peste 12 hectare. În ziua precedentă se înregistraseră cinci astfel de incendii, cauza fiind aceeaşi: foc deschis în spaţii deschise.

“În data de 02 aprilie, pe teritoriul județului Neamț pompierii au intervenit pentru localizarea și lichidarea a 6 incendii de vegetație uscată. A ars vegetația uscată pe o suprafață de aproximativ 12,35 hectare.

Detașamentul Roman a intervenit pentru stingerea a două incendii de vegetație uscată, astfel:

– în localitatea Muncelu de Jos din comuna Valea Ursului a ars vegetația uscată pe o suprafață de aproximativ 10 ha,

– în localitatea Giurgeni din comuna Valea Ursului a ars vegetația uscată pe o suprafață de aproximativ 6000 mp.

Detașamentul Tîrgu Neamț a intervenit pentru stingerea unui incendiu de vegetație uscată în satul Oglinzi din comuna Răucești care s-a manifestat pe o suprafață de 0,5 ha.

Detașamentul Piatra-Neamț a intervenit pentru stingerea a 3 incendii de vegetație uscată, astfel:

– în localitatea Cîndești a ars vegetația uscată pe o suprafață de aproximativ 500 mp,

– în localitatea Negrești a ars vegetația uscată pe o suprafață de aproximativ 1 ha,

– în localitatea Borșeni din comuna Războieni a ars vegetația uscată pe o suprafață de aproximativ 2000 mp

La aceste misiuni au participat și voluntari din cadrul SVSU din localitățile în care s-au produs incendiile.

Cauza probabilă de producere a acestor incendii a fost stabilită ca fiind focul deschis în spații deschise”, au comunicat reprezentanţii ISU Neamţ.

Citește știrea

Trending