Contactează-ne

Actualitate

Hram la schitul sfîntului care ocroteşte păgubiţii

Știe publicată cu

în data de

■ duminică, 11 noiembrie, credincioşii din zona Tîrgu Neamţ şi nu numai ei sînt aşteptaţi la schitul din satul Dumbrava-Timişeşti ■ despre Sfîntul Mina, făcător de minuni, se spune că este protectorul celor păgubiţi, care-i cer ajutorul pentru prinderea hoţilor ■

Credincioşii din zona Tîrgu Neamţ sînt aşteptaţi duminică,11 noiembrie, să participe la sărbătorirea hramului schitului Sfîntul Mina, din satul Dumbrava, comuna Timişeşti. Schitul, amplasat la ieşirea din Tîrgu Neamţ, aparţine de Mănăstirea Sihăstria, fiind ridicat pe locul unui paraclis vechi, cu acelaşi hram, înfiinţat în 1955, dar mistuit de un incendiu cîţiva ani mai tîrziu. După 1990, fostul stareţ al Sihăstirei, arhimandritul Victorin Oanele a avut iniţiativa reconstruirii paraclisului, alături de care s-a ridicat şi o clădire din piatră pentru chilii. Paraclisul a fost sfinţit la 28 mai 1995, de către mitropolitul Daniel, iar în 2003 s-a început construcţia unei biserici mari, cu hramul Sfîntul Mare Mucenic şi Tămăduitor Pantelimon. Vieţuitorii schitului păstrează aceeaşi rînduială ca la Mănăstirea Sihăstria, săvîrşind zilnic Sfînta Liturghie, iar Sfîntul Maslu săptămînal, în fiecare miercuri, cînd lăcaşul este neîncăpător pentru mulţimea credincioşilor prezenţi la slujbă. Despre Sfîntul Mina, făcător de minuni, se spune că este protectorul celor păgubiţi, care-i cer ajutorul pentru prinderea hoţilor. De aceea, în popor, ziua de 11 noiembrie este numită şi sărbătoarea tîlharilor, fiindcă se spune că şi hoţii respectă cu sfinţenie această zi, pentru a nu fi prinşi. Sfîntul Mina s-a născut în prima jumătate a secolului al III-lea în Nakyos, în apropiere de Memphis, străvechea capitală a faraonilor şi a trăit în timpul împăraţilor romani Diocleţian şi Maximian. A rămas orfan pe cînd era copil. Cînd avea 11 ani i-a murit tatăl, iar mama, la trei ani după el. Ajunge în armata imperială, însă o părăseşte după ce Diocleţian a emis primul edict de persecutare a creştinilor. Se retrage în deşert, dedicîndu-se vieţii ascetice. Aici îl va întîlni pe Sfîntul Macarie Egipteanul care îi va spune că locul lui este în mijlocul mulţimii, ca să ia aminte toţi la vorbele şi faptele sale. Sfîntul Mina ascultă acest îndemn, părăseşte deşertul şi ajunge în Cotyaeum, cel mai apropiat oraş. Acolo avea loc o serbare în cinstea zeilor, iar Sfîntul Mina mărturiseşte în faţa participanţilor că este creştin, motiv pentru care este luat de soldaţi şi dus înaintea prefectului Pyrrhus. Pentru că a refuzat să se lepede de credinţa în Hristos, i s-a tăiat capul. Părticele din moaştele sale se găsesc şi în România, în biserica Sfîntul Mina – Vergu din capitală, precum şi în Catedrala Mitropolitană din Iaşi. Şi în biserica Sf.Mina din cartierul Obcin(Suceava) sînt prezente două fragmente din moaştele sfîntului, acestea fiind aduse din Grecia, în august 2001, de către Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor.

Citește știrea
Advertisement
loading...
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Dulamă, “avansat” de la mansardă

Știe publicată cu

în data de

Autor

■ revenit la muncă, Dulamă a primit biroul de la etajul II al fostului vice ■ cînd a plecat din instituţie avea biroul la etajul IV ■ încă nu ştie ce atribuţii va primi ■

Laurenţiu Dulamă, care s-a întors victorios în instanţă pe funcţia de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Neamţ, era la muncă, luni, 24 iunie. Şi, surpriză sau nu, fusese “avansat” în biroul de la etajul II în care stătuse fostul vicepreşedinte Diaconu. “Avansarea” survine în contextul în care înainte de a fi mazilit din CJ, fusese mutat “cu forţa” într-un birou “anonim” de la etajul IV, fiindu-i retrase şi atribuţiile. Cît priveşte atribuţiile, luni nu ştia încă prea multe despre acest subiect, aşteptînd să poarte o discuţie cu preşedintele Ionel Arsene pe această temă. “Mia-m dat demisia de la Salubritas şi, vineri, a fost prima zi de muncă la Consiliul Judeţean Neamţ. A fost o plăcere şi o onoare să-mi revăd colegii cu care am muncit timp de doi ani de zile. Aştept revenirea domnului preşedinte pentru a discuta despre atribuţiile pe care le voi avea. Eu îmi doresc să continui ceea ce am început şi, evident, ce s-a făcut în anul în care am lipsit. De asemenea, îmi doresc să-mi finalizez mandatul de consilier judeţean, respectiv vicepreşedinte, din partea PMP. Sigur că am discutat despre noua mea situaţie cu domnul Tomac, cu domnul preşedinte Băsescu, am fost felicitat pentru victorie şi de colegii din Biroul Executiv Naţional al PMP. Le-am spus şi dînşilor că trebuie să mulţumesc în primul rînd justiţiei pentru că a îndreptat abuzul prin care am fost îndepărtat din funcţie. La nivel naţional, PMP şi-a recuperat o funcţie importantă obţinută în urma alegerilor locale din 2016”, a declarat Laurenţiu Dulamă, cel care luni era în plin proces de amenajare a noului birou. Reamintim că acesta a rămas fără funcţia de consilier jude]ean după ce s-ar fi constatat că ar fi fost incompatibil dintr-un motiv considerat ridicol de toată lumea: soţia lui lucra la o firmă ce avea contract cu Apa Serv, societate subordonată CJ Neamţ. “Subţirimea” acestui motiv a fost constatată definitiv şi de judecători, care au decis că Dulamă trebuie să-şi recapete atît fotoliul de consilier judeţean, cît şi pe cel de vicepreşedinte. Acest lucru s-a întîmplat în şedinţa de săptămîna trecută, însă multă lume se întreba, inclusiv Dulamă, dacă va fi exilat din nou la etajul IV şi va rămîne tot fără atribuţii. Cît priveşte biroul, lucrurile s-au clarificat, mai rămîne de văzut cum va fi cu atribuţiile.

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: Cadavru în canalul de la Săvineşti

Știe publicată cu

în data de

Pompierii nemţeni intervin în aceste momente, luni, 24 iunie, pentru a scoate un cadavru din canalul de la Săvineşti. “Misiune degajare cadavru la Hidrocentrala de la Săvineşti. Se deplasează o autospecială complexă de intervenţie cu barcă”, au comunicat reprezentanţii ISU Neamţ în momentul declanşării misiunii.

Vom reveni.

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: Strivit de TAF

Știe publicată cu

în data de

Un bărbat de 40 de ani, a fost strivit de un TAF plin cu lemne, pe 21 iunie, într-o pădure din localitatea Boboieşti. “Pacient sex masculin, 40 ani, diagnostic: politraumatizat prin strivire (TAF şi lemne); pacientul a rămas la locul solicitării”, au comunicat reprezentanţii Serviciului de Ambulanţă Judeţean Neamţ. Salvatorii nemţeni au mai intervenit, tot pe 21 iunie, la un accident tragic produs Secuienii Noi, unde un autoturism a intrat în coliziune cu un TIR: la victimă sex masculin, 42 ani, diagnostic: SCR prin accident rutier (victimă încarcerată); victima a rămas la locul solicitării; victimă sex masculin, 11 ani, diagnostic: traumatism coloană cervicală prin accident rutier, traumatism toraco-abdominal, preluat de un echipaj cu asistent medical şi predat la CPU a Spitalului Municipal Roman. Din CPU a fost preluat de un echipaj cu medic în vederea efectuării transferului interclinic la o clinică din Iaşi”, au mai comunicat rerpezentanţii SAJ Neamţ.

Citește știrea

Trending