Contactează-ne

Actualitate

Hram de Sfîntul Gheorghe

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ biserica din Roman ce poartă numele Sfîntului Mare Mucenic a fost luni în sărbătoare

Părintele arhimandrit Pimen Costea, vicar eparhial al Arhiepiscopiei, alături de un sobor de preoţi şi diaconi, împreună cu protopopul Dragoş Munteanu au oficiat duminică seara, 22 aprilie, slujba Vecerniei unită cu Litia la Biserica Sfîntul Mare Mucenic Gheorghe din Roman, lăcaş de cult care, în cursul zilei de ieri, şi-a celebrat hramul. În cuvîntul său, Pimen Costea a vorbit celor prezenţi despre femeile mironosiţe, şi despre căutarea şi aflarea luminii lui Hristos. „Mulţi i-au promis lui Iisus că nu îl vor părăsi, evidenţa însă este alta. Femeile mironosiţe sînt primele care L-au văzut înviat pe cînd ceilalţi au văzut doar mormîntul gol. Ele s-au bucurat de această mare cinste. În drumul nostru către biserică, îl descoperim fiecare dintre noi pe Hristos cel înviat. Dar ca să îl găseşti pe Dumnezeu îţi trebuie linişte. Necredinţa noastră, îndoiala, slava deşartă şi îngîmfarea duc împreună cu mîndria la pierderea definită a liniştii. Şi ne trezim într-o tulburare lăuntrică profundă în care ne întrebăm: Oare mai este Hristos în noi?“, a spus părintele Pimen Costea. Părintele Ioan Gherasimescu, parohul Bisericii Sfîntul Gheorghe, a mulţumit soborului preoţilor slujitori şi credincioşilor prezenţi vorbind totodată despre proiectul de reabilitare a sfîntului lăcaş. „Biserica noastră este singurul lăcaş de închinăciune din Roman care poartă hramul Sfîntului Mare Mucenic Gheorghe. Casa aceasta are 170 de ani de cînd a fost zidită, a suferit în timp anumite degradări pe care le vom repara datorită unui proiect mai amplu de reabilitare“, a precizat părintele paroh Ioan Gherasimescu. Lucrările la sfîntul lăcaş din Roman, ctitorie a vornicului Grigore Done, au început în anul 1842 şi au fost finalizate în anul 1848. Biserica are o eleganţă cu totul deosebită care, prin vechimea construcţiei, volumetria şi originalitatea stilului, trezeşte admiraţia fiecărui vizitator, fiind o excepţie ca zămislire şi duh, o admirabilă metaforă a arhitecturii, ce produce o bucurie vizuală fără pereche.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Neamţ: În comă după ce a căzut de pe bicicletă

Știre publicată în urmă cu

în data de

Un bărbat în vîrstă de 65 de ani a ajuns în comă la spital, luni, 13 iulie, după ce a căzut de pe o bicicletă.

“Din primele cercetări efectuate de polițiști a reieșit că, în timp ce un bărbat de 65 de ani, din Botești, conducea o bicicletă pe strada Humăriei, drumul fiind în pantă, s-ar fi dezechilibrat și ar fi căzut pe cartea carosabilă, autoaccidentându-se.

În urma impactului a rezultat rănirea bărbatului, care a fost preluat și transportat la spital pentru îngrijiri medicale de specialitate, fiind diagnosticat cu politraumatism accident rutier, TCC cu pierderea cunoștinței, contuzie coloană cervicală, aflându-se în comă profundă.

Din cauza stării de sănătate, acesta nu a putut fi testat alcoolscopic.

Polițiștii continuă cercetările sub aspectul comiterii infracțiunii de vătămare corporală din culpă”, au comunicat poliţiştii nemţeni.

FOTO: generica

Citește știrea

Actualitate

Un nemţean, erou în Anglia

Știre publicată în urmă cu

în data de

Un tînăr în vîrstă de 25 de ani, născut în Neamţ, dar stabilit în prezent în Anglia, a fost premiat recent de poliţiştii din zona în care locuieşte după ce, împreună cu un cetăţean englez, a salvat o femeie care vroia să se sinucidă aruncîndu-se de pe un pod, notează www.stiri-neamt.ro.

Eroul, pe numele său Cornel Constantin Vîntu, este născut la Piatra Neamţ şi are domiciliul în comuna Grinţieş, însă de ceva timp se află în Sheffield. La operaţiunea de salvare a participat şi un cetăţean englez în vîrstă de 38 de ani care a declarat pentru presa din Anglia: „Am trecut imediat în ajutor și Vântu a fost repede în spatele meu. Am apucat-o pe femeie, am ținut-o strâns și în câteva minute am auzit sirenele de poliție”.

Comandantul Poliției din South Yorkshire, care i-a premiat pe cei doi zilele acestea, a declarat că intervenția celor doi a fost decisivă în salvarea femeii. „Acesta este un moment incredibil de mândrie, de a recunoaște eforturile cetățenilor care au salvat, fără dubiu, viața unei femei aflate în suferință. Este important să fie recunoscute acțiunile dumneavoastră și vă felicit pentru vitejia dumneavoastră”, a transmis comandantul Poliției din South Yorkshire, Paul McCurry, conform sursei citate.

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: Luna lui Cuptor nu îşi merită numele

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ în a doua jumătate a lui iulie regimul termic va fi modest ■ sînt aşteptate maxime cuprinse între 19 şi cel mult 25 de grade ■ după mijlocul acestei săptămîni revin precipitaţiile ■

Luna lui Cuptor nu-şi prea merită numele în acest an şi cu excepţia cîtorva zile cu regim termic aproape de limita caniculei, în rest au fost valori termice modeste.

Pentru a doua jumătate a lunii iulie meteorologii au prognozat valori termice sub media perioadei, care în Piatra Neamţ vor fi cuprinse între 19 şi cel mult 25 de grade. Cam de joi încolo revin precipitaţiile, în general fiind vorba de furtuni cu toată suita caracteristică de fenomene, vijelii, tunete şi fulgere şi poate şi căderi de grindină.

Temperaturi modeste au fost în Neamţ şi pe 13 iulie 2020, iar la ora 13 termometrele indicau 20 de grade la Piatra Neamţ şi Roman, în timp ce la Tîrgu Neamţ erau 18. Deosebit de frig pentru acest moment al anului era la staţia de pe Ceahlău – Toaca, numai 3 grade Celsius. Pe 14 iulie nu ne putem aştepta la schimbări în registrul meteo- cel mult 19 grade la amiază, iar noaptea 11.

Se mai încălzeşte niţel miercuri, cam 23 de grade. Sensibil mai cald va fi după lăsarea întunericului cînd se vor înregistra 12 grade. Joi, 16 iulie, va fi bine în prima parte a zilei, cînd pe fondul unui cer mai mult senin se ajunge la o maximă de 24 de grade.

După amiază se strică vremea şi meteorologii anunţă furtuni. Cele mai calde zile vor fi cele de vineri şi sîmbătă. La Piatra Neamţ se vor înregistra 25 de grade Celsius, dar nu trebuie uitată umbrela acasă, pentru că după amiază sînt anunţate furtuni violente cu tunete şi fulgere. Regimul termic diurn îl va influenţa şi pe cel nocturn şi vor fi temperaturi în creştere de la 14 la 16 grade.

Duminică, 19 iulie, debutează cu timp bun, soare şi temperaturi diurne de pînă la 24 de grade. Nu ieşim din zodia furtunilor care se întorc spre după amiază. Noaptea va fi cea mai caldă din întreg intervalul de prognoză şi minima saltă la 17 grade.

Citește știrea

Trending