Publicitate

• manifestări dedicate Micii Uniri de la 1859 au fost organizate ieri la Piatra Neamț, Roman, Bicaz și Tîrgu Neamț •

Cîteva sute de persoane au răspuns, ieri, invitației primarului Dragoș Chitic, care i-a chemat la «Hora Unirii», eveniment devenit tradiție, organizat de Primăria Piatra Neamț pe platoul de la Curtea Domnească. Manifestarea dedicată Unirii Principatelor a început la ora 11, la ea mai participînd vicepreședinții CJ, Laurențiu Dulamă și Mihai Asaftei, consilieri județeni și locali, șefi ai unor instituții, cadre militare, veterani și elevi. După scurte alocuțiuni despre semnificația actului de la 24 ianuarie 1859, cei prezenți s-au prins în Hora Unirii.De remarcat postarea pe un perete al fostului sediu al primăriei a unui imens steag tricolor, care va rămîne acolo. Manifestarea de la Piatra Neamț a fost organizată și cu sprijinul Centrul de Cultură și Arte Carmen Saeculare și Garnizoana Piatra Neamț. Unirea a fost sărbătorită și la Bicaz, printr-o manifestare organizată în fața primăriei de către Liceul Carol I, Școala Mărceni și Școala Dodeni sub îndrumarea profesorilor de istorie Alina Suciu, Xenia Sîrbu, Mihai Apopei și a profesorului de muzică Geta Vasilache, acestora alăturîndu-se și alți dascăli. Au cuvîntat despre evenimentul istoric primarul Nicolae Sălăgean și profesorul Mihai Apopei. Edilul-șef a făcut publică chemarea sa la unitate, înțelegere și prietenie. „Unirea de la 24 ianuarie 1859, în istoria noastră, a românilor, este cunoscută ca Unirea Mică, dar eu consider că e Unirea Mare,pentru că a fost momentul istoric ce a stat la baza constituirii mai apoi a statului național unitar român, eveniment care s-a produs la 1 decembrie 1918, zi în care Ardealul, Maramureșul, Bihorul și Basarabia s-au unit cu țara, rezultînd România Mare“, a spus primarul Bicazului, înainte de a adresa îndemnul ca întreaga asistență să se prindă în Hora Unirii. Primăria a oferit un ceai fierbinte copiilor, un pahar de vin fiert celor maturi și fiecăruia dintre participanți cîte o plăcintă poale-n brîu.

Dincolo de formalismul unor astfel de activități, Ziua Unirii Mici a fost marcată în toate școlile din Roman și zonă, în avans cu o zi. La cercurile de istorie sau prin ieșiri din unități, cei mici au aflat despre evenimentul de la 24 ianuarie 1859, cînd prin voința unioniștilor din cele două Principate a fost ales ca domnitor Alexandru Ioan Cuza, înfăptuindu-se, astfel,visul milenar al românilor, o parte din unitatea statală, înfăptuită, pentru scurt timp și la 1601, de Mihai Viteazul. Ieri, pe un frig cumplit, la -15 grade Celsius, a avut loc și tradiționala manifestare de la Stejarul Unirii, la care au participat, cîteva sute de persoane: de la copii de grădiniță, însoțiți de părinți sau bunici, pînă la politicieni, înfrunte cu primarul Lucian Micu, consilieri și parlamentarii Laurențiu Leoreanu, Iulian Bulai și Dan Manoliu.

Ziua Unirii a fost marcată și la Tîrgu Neamț, printr-o manifestare organizată pe platoul din fața Casei Culturii. Au fost prezenți primarul Daniel Harpa, vicele Vasile Apopei, city-managerul Geanina Fedeleș, protopopul Neculai Axentioi, deputatul Dan Andrușcă, consilieri, cadre didactice, copii și pensionari, simpli cetățeni. Garda de onoare a fost asigurată de Străjerii Cetății Neamț, coordonați de preotul misionar Gheorghe Marian Filip. Așa cum i-a obișnuit pe locuitorii urbei, primarul Daniel Harpa a postat și pe pagina sa de Facebook imagini de la eveniment și un mesaj pentru locuitorii orașului.

loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.