Publicitate

■ „Eu îmi asum continuarea finanţării, deşi nu este o sumă mică“, a declarat ministrul Sorina Pintea, referindu-se la Secţia Pediatrie a Spitalului Judeţean ■ s-a discutat de noul bloc chirurgical, extinderea şi dotarea UPU şi realizarea unui Centru de Radioterapie şi Oncologie ■ ministrului i-a plăcut ce a găsit la Spitalul Roman şi a făcut unele promisiuni de finanţare ■

Aflată în vizită în Neamţ joi, 2 august, ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a făcut unele promisiuni pe unde a trecut, anunţînd finanţări pentru proiecte începute, dar şi pentru altele viitoare, plus dotări cu aparatură medicală. La Spitalul Judeţean, însoţit de conducerea CJ, oficialul a participat la o şedinţă cu managerul Codruţ Munteanu şi şefii de secţie, a vizitat cîteva secţii şi lucrările de reabilitare. Ministrul a afirmat că lucrările la Secţia Pediatrie trebuie continuate, la fel cele neterminate de la noul bloc chirurgical, Alte subiecte de discuţie au fost extinderea, modernizarea şi dotarea cu aparatură a Unităţii de Primiri Urgenţe şi realizarea unui Centru de Excelenţă de Radioterapie şi Oncologie. „Este nevoie de finalizarea acestui obiectiv. Secţiile de pediatrie au nişte condiţii speciale: împărţirea pacienţilor pe saloane se face pe grupă de vîrstă, pe patologii. Sînt lucruri mai delicate, de aceea este obligatoriu să finanţăm această investiţie ca să se finalizeze cît mai repede. Cînd ai şantier şi ai şi activitate medicală, nimeni nu te scuză vizavi de igienă, de infecţiile asociate actului medical! Eu îmi asum continuarea finanţării, deşi nu este o sumă mică“, a declarat ministrul Pintea. Aceasta, însoţită de preşedintele CJ, Ionel Arsene şi de primarul Lucian Micu, a vizitat în aceeaşi zi şi Spitalul Municipal de Urgenţă Roman, trecînd prin principalele secţii, concluzia a ceea ce a văzut fiind una favorabilă unităţii. „Pentru mine, ca ministru, acest spital a fost o surpriză plăcută. Am avut discuţii punctuale cu cei din conducere, cu primarul şi preşedintele Consiliului Judeţean. De comun acord, am stabilit nişte linii de acţiune pe care ministerul să le sprijine. Am primit un memoriu din partea conducerii. După cum se ştie, Programul Regional Operaţional finanţează doar unităţile de primiri urgenţe din cadrul spitalelor judeţene. Nici eu şi nici mangerul spitalului n-am înţeles de ce spitalul municipal de urgenţă nu poate fi finanţat la fel ca unul judeţean, cînd ambele sînt de urgenţă. Am primit de la Roman nişte solicitări legate de dotarea cu aparatură medicală la Secţia ATI şi la blocul operator. Avem posibilitatea să facem aceste dotări printr-o finanţare a Băncii Mondiale; am achiziţionat şi vom livra aparatură pentru terapie intensivă, iar licitaţia pentru blocul operator este aproape de final, astfel încît vom putea sprijini şi dotarea de aici. Este foarte important că putem şi vrem să facem acest lucru“, a declarat Sorina Pintea.

Planuri

În acest sens, demnitarul a mai afirmat că va merge, împreună cu preşedintele Consiliului Judeţean, Ionel Arsene, la Ministerul Dezvoltării Regionale pentru că la viitoarea finanţare pentru unităţile de primiri urgenţe să fie prinse şi spitalele municipale de urgenţă: „ Au fost bugetate 44 de proiecte, fiecare avînd o valoare de 1,5 milioane euro, fiind deja semnate 37 de contracte. La ora la care vorbim ar mai fi şapte locuri libere, în care am include şi reabilitarea Centrului de Primiri Urgenţe Roman“. Ministrul a salutat finanţarea din fonduri locale, judeţene şi ale Primăriei Roman a unor proiecte de dotare a spitalului. Există posibilitarea finanţării cu fonduri europene a 150 de proiecte, pînă la 29 octombrie, pînă la această oră fiind depuse 17 asemenea documentaţii. Ministrul a mai spus că un alt gen de discuţii a fost acela legat de structura de paturi a spitalului, legată de o analiză pe care o face Uniunea Europeană în spitalele din România, după indicatori stabiliţi de aceasta. „Această analiză s-a materializat în opt master-planuri, pe regiuni de dezvoltare, după care se analizează alocările bugetare. Este necesară o flexibilizare a structurii de paturi din spitale şi îndreptarea acesteia spre nevoile pacienţilor“, a mai spus oficialul. Vizita în Neamţ face parte dintr-o serie de acţiuni prin care ministrul doreşte să cunoască realităţile din sistemul medical, pentru a vedea cu ce poate Guvernul contribui la dotarea cu aparatură a spitalelor, fie din fonduri proprii, fie din fonduri europene sau împrumuturi de la Banca Mondială. „Ministrul Sorina Pintea a făcut o vizită în Spitalul Roman. Mă bucur cînd persoanele cu decizie ies din birouri pentru a vedea realitatea din sistemul de sănătate din fiecare localitate. Nu vreau să par naiv şi să cred că după această vizită toate lipsurile din spitalul nostru vor dispărea, dar am încredere că măcar cîteva lucruri se pot îmbunătăţi. Eforturile noastre de a moderniza saloanele, de a achiziţiona aparatură cît mai modernă, de a atrage medici specialişti trebuie să fie continuate de dorinţa celor din minister de a îndrepta parte din banii din Sănătate şi către Spitalul din Roman. Spitalul nostru deserveşte şi populaţia din toate comunele din jur. Nu e deloc uşor, de aceea cred că aparatura nouă şi schimbarea legislaţiei în interesul sănătăţii cetăţenilor pot îmbunătăţi mult situaţia de acum. Mai rămîne calitatea umană, dar, încet încet, vom schimba mentalităţi, pentru că atunci cînd ai tot ce îţi trebuie munca e mai uşoară şi stresul mai mic“, a declarat primarul Lucian Micu.

loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.