Contactează-ne

Educatie

Gura nu doare: Ministrul Sănătăţii, promisiuni pentru spitalele din Neamţ

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ „Eu îmi asum continuarea finanţării, deşi nu este o sumă mică“, a declarat ministrul Sorina Pintea, referindu-se la Secţia Pediatrie a Spitalului Judeţean ■ s-a discutat de noul bloc chirurgical, extinderea şi dotarea UPU şi realizarea unui Centru de Radioterapie şi Oncologie ■ ministrului i-a plăcut ce a găsit la Spitalul Roman şi a făcut unele promisiuni de finanţare ■

Aflată în vizită în Neamţ joi, 2 august, ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a făcut unele promisiuni pe unde a trecut, anunţînd finanţări pentru proiecte începute, dar şi pentru altele viitoare, plus dotări cu aparatură medicală. La Spitalul Judeţean, însoţit de conducerea CJ, oficialul a participat la o şedinţă cu managerul Codruţ Munteanu şi şefii de secţie, a vizitat cîteva secţii şi lucrările de reabilitare. Ministrul a afirmat că lucrările la Secţia Pediatrie trebuie continuate, la fel cele neterminate de la noul bloc chirurgical, Alte subiecte de discuţie au fost extinderea, modernizarea şi dotarea cu aparatură a Unităţii de Primiri Urgenţe şi realizarea unui Centru de Excelenţă de Radioterapie şi Oncologie. „Este nevoie de finalizarea acestui obiectiv. Secţiile de pediatrie au nişte condiţii speciale: împărţirea pacienţilor pe saloane se face pe grupă de vîrstă, pe patologii. Sînt lucruri mai delicate, de aceea este obligatoriu să finanţăm această investiţie ca să se finalizeze cît mai repede. Cînd ai şantier şi ai şi activitate medicală, nimeni nu te scuză vizavi de igienă, de infecţiile asociate actului medical! Eu îmi asum continuarea finanţării, deşi nu este o sumă mică“, a declarat ministrul Pintea. Aceasta, însoţită de preşedintele CJ, Ionel Arsene şi de primarul Lucian Micu, a vizitat în aceeaşi zi şi Spitalul Municipal de Urgenţă Roman, trecînd prin principalele secţii, concluzia a ceea ce a văzut fiind una favorabilă unităţii. „Pentru mine, ca ministru, acest spital a fost o surpriză plăcută. Am avut discuţii punctuale cu cei din conducere, cu primarul şi preşedintele Consiliului Judeţean. De comun acord, am stabilit nişte linii de acţiune pe care ministerul să le sprijine. Am primit un memoriu din partea conducerii. După cum se ştie, Programul Regional Operaţional finanţează doar unităţile de primiri urgenţe din cadrul spitalelor judeţene. Nici eu şi nici mangerul spitalului n-am înţeles de ce spitalul municipal de urgenţă nu poate fi finanţat la fel ca unul judeţean, cînd ambele sînt de urgenţă. Am primit de la Roman nişte solicitări legate de dotarea cu aparatură medicală la Secţia ATI şi la blocul operator. Avem posibilitatea să facem aceste dotări printr-o finanţare a Băncii Mondiale; am achiziţionat şi vom livra aparatură pentru terapie intensivă, iar licitaţia pentru blocul operator este aproape de final, astfel încît vom putea sprijini şi dotarea de aici. Este foarte important că putem şi vrem să facem acest lucru“, a declarat Sorina Pintea.

Planuri

În acest sens, demnitarul a mai afirmat că va merge, împreună cu preşedintele Consiliului Judeţean, Ionel Arsene, la Ministerul Dezvoltării Regionale pentru că la viitoarea finanţare pentru unităţile de primiri urgenţe să fie prinse şi spitalele municipale de urgenţă: „ Au fost bugetate 44 de proiecte, fiecare avînd o valoare de 1,5 milioane euro, fiind deja semnate 37 de contracte. La ora la care vorbim ar mai fi şapte locuri libere, în care am include şi reabilitarea Centrului de Primiri Urgenţe Roman“. Ministrul a salutat finanţarea din fonduri locale, judeţene şi ale Primăriei Roman a unor proiecte de dotare a spitalului. Există posibilitarea finanţării cu fonduri europene a 150 de proiecte, pînă la 29 octombrie, pînă la această oră fiind depuse 17 asemenea documentaţii. Ministrul a mai spus că un alt gen de discuţii a fost acela legat de structura de paturi a spitalului, legată de o analiză pe care o face Uniunea Europeană în spitalele din România, după indicatori stabiliţi de aceasta. „Această analiză s-a materializat în opt master-planuri, pe regiuni de dezvoltare, după care se analizează alocările bugetare. Este necesară o flexibilizare a structurii de paturi din spitale şi îndreptarea acesteia spre nevoile pacienţilor“, a mai spus oficialul. Vizita în Neamţ face parte dintr-o serie de acţiuni prin care ministrul doreşte să cunoască realităţile din sistemul medical, pentru a vedea cu ce poate Guvernul contribui la dotarea cu aparatură a spitalelor, fie din fonduri proprii, fie din fonduri europene sau împrumuturi de la Banca Mondială. „Ministrul Sorina Pintea a făcut o vizită în Spitalul Roman. Mă bucur cînd persoanele cu decizie ies din birouri pentru a vedea realitatea din sistemul de sănătate din fiecare localitate. Nu vreau să par naiv şi să cred că după această vizită toate lipsurile din spitalul nostru vor dispărea, dar am încredere că măcar cîteva lucruri se pot îmbunătăţi. Eforturile noastre de a moderniza saloanele, de a achiziţiona aparatură cît mai modernă, de a atrage medici specialişti trebuie să fie continuate de dorinţa celor din minister de a îndrepta parte din banii din Sănătate şi către Spitalul din Roman. Spitalul nostru deserveşte şi populaţia din toate comunele din jur. Nu e deloc uşor, de aceea cred că aparatura nouă şi schimbarea legislaţiei în interesul sănătăţii cetăţenilor pot îmbunătăţi mult situaţia de acum. Mai rămîne calitatea umană, dar, încet încet, vom schimba mentalităţi, pentru că atunci cînd ai tot ce îţi trebuie munca e mai uşoară şi stresul mai mic“, a declarat primarul Lucian Micu.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Neamţ: La Definitivat, un singur 10

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ în judeţul Neamţ, rata de promovabilitate este de 77, 88%, superioară celui naţionale ■ examenul a fost promovat cu notă maximă de profesoara Alexandra Ghiuzan de la Liceul Ion Ionescu de la Brad Horia ■

Au fost publicate rezultatele candidaţilor înscrişi anul acesta la examenul de definitivare în învăţămînt. Potrivit datelor centralizate de Ministerul Educaţiei şi Cercetării, procentul de promovabilitate la nivel naţional este de 69,17%, Neamţul situîndu-se peste acesta, 77,88% dintre candidaţi au reuşit să promoveze examenul.

Conform unui comunicat de presă al Inspectoratului Şcolar Judeţean Neamţ, au fost declaraţi promovaţi, înainte de contestaţii, 81 de candidaţi cu medii între 8 şi 10.

Pentru a fi declarat promovat, un candidat trebuie să obţină minimum media 8, calculată ca medie ponderată a notelor obţinute la toate probele de examen, inclusiv proba scrisă. Nota la proba scrisă are o pondere de 70% în calculul mediei finale, care trebuie să fie de cel puţin 8 (opt) pentru promovarea examenului.

În această sesiune, în judeţul Neamţ 121 de candidaţi au avut dreptul de a susţine proba scrisă din data de 22 iulie şi au fost prezenţi 115 candidaţi, iar dintre aceştia, 11 s-au retras din motive de ordin personal. Nu a fost nici o lucrare anulată. Notă maximă la examenul de definitivat a obţinut o singură candidată, Alexandra Ghiuzan, profesor de Cultură Civică la Liceului Ion Ionescu de la Brad Horia.

Contestaţiile au putut fi depuse, conform calendarului examenului, la centrul de la Colegiul Naţional Calistrat Hogaş Piatra Neamţ sau au putut fi transmise on-line sau pe fax, în zilele de 29 iulie, în intervalul orar 13-20, respectiv 30 iulie, în intervalul orar 08.00- 12.00. Rezultatele finale se vor afişa la centrele de examen şi pe site-ul definitivat.edu.ro. în data de 4 august.

Cadrele didactice care nu au promovat examenul se vor putea prezenta la o nouă sesiune, potrivit metodologiei, de cel mult trei ori. Cei care nu au promovat examenul se pot prezenta la o nouă sesiune după reluarea, de fiecare dată, anterior susţinerii examenului, a stagiului de practică de un an şcolar.

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: Debut în lupta pentru un post în învăţămînt

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ 598 de candidaţi se vor lupta să obţină titularizarea pe o catedră sau post didactic ■ Inspectoratul Şcolar a asigurat condiţiile igienico-sanitare de prevenire a îmbolnăvirilort cu coronavirus ■

Cele patru centre la examenul de titularizare în învăţămînt, respectiv cele de la: Colegiul Tehnologic Spiru Haret, Şcoala Gimnazială Nr.5 Piatra Neamţ, Colegiul Tehnic Forestier şi Şcoala Gimnazială Nr.2, au fost pregătite să primească cei 598 de candidaţi.

„Am transmis în şcoli, încă de vinerea trecută, faptul că la examenul de titularizare s-a modificat o procedură şi probele de examen au început mai devreme, respectiv la ora 09.00. Asta a presupus ca toţi candidaţii să fie prezenţi, în sălile de examen, pînă la ora 08.15.

S-a procedat la repartizarea candidaţilor de aşa manieră încît în fiecare sală de examen să existe cel puţin două discipline didactice. În contextul situaţiei epidemiologice de pandemie cu virusul SARS Cov2 s-au luat măsuri privind normele de acces ale candidaţilor în spaţiile de examen. Dintre cei 598 de candidaţi, 44 provind din promoţia curentă.

Durata de redactare a lucrărilor, de la primirea subiectelor, a fost de patru ore, cu posibilitatea prelungirii cu încă două ore, în anumite situaţii speciale, în cazul candidaţilor nevăzători (în Neamţ nu a fost cazul – n.r.). Subiectele pentru examen au fost întocmite de Centrul Naţional de Politici şi Evaluare în Educaţie şi baremele de corectare vor fi publicate după susţinerea examenului pe site-ul subiecte 2020.edu.ro“, a precizat Mihai Obreja, inspector şcolar general.

Conform calendarului de desfăşurare a concursului de titularizare în învăţămînt primele rezultate vor fi afişate marţi, 4 august, la sediile inspectoratelor şcolare dar şi pe site-ul http://titularizare.edu.ro. Contestaţiile vor fi depuse în zilele de 4 august, pînă la ora 21.00 şi în ziua de 5 august, pînă la ora 12.00. Rezultatele finale se vor afişa pe data de 11 august.

Reamintim faptul că pentru titularizarea pe un post în învăţămînt, respectiv pentru angajarea pe o perioadă nedeterminată, trebuie ca un candidat să obţină la proba scrisă, minim nota 7, iar pentru angajarea pe o perioadă determinată (suplinire) minim 5. Repartizarea candidaţilor pe posturile didactice de predare vacante, publicate, se va face în ordinea descrescătoare a notelor obţinute la proba scrisă şi se va realiza în şedinţă publică on-line, ce se va organiza în perioada 12-14 august.

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: Sute de locuri libere la liceu şi profesională

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ 176 locuri la liceu au rămas neocupate în urma primei etape de admitere computerizată ■ în învăţămîntul profesional de stat şi dual, sînt neocupate alte 499 ■ elevii care nu au fost repartizaţi în prima etapă pot să ocupe aceste locuri libere ■

Absolvenţii de clasa a VIII-a care nu au ocupat un loc într-un liceu sau o şcoală profesională o pot face în a doua etapă, una care se derulează în perioada 24 iulie – 4 august.

Aceste locuri libere au apărut fie ca urmare a neocupării lor în prima etapă, fie ca urmare a nedepunerii dosarelor de către cei repartizaţi computerizat, în prima etapă. La liceu sînt nu mai puţin de 176 locuri, iar la învăţămîntul profesional de alte 499. Inspectorul şcolar general, Mihai Obreja, a explicat modalitatea în care vor putea fi ocupate aceste locuri, de către absolvenţii de gimnaziu.

„Locurile libere la etapa a II-a sînt rezultate în urma nedepunerii dosarelor de înscriere, de către o parte din candidaţi în prima etapă. Pentru etapa a II-a, în judeţul Neamţ există 176 locuri libere la liceu, unde nu sînt incluse locurile speciale pentru romi şi nici cele pentru copiii cu cerinţe educaţionale speciale. Dintre acestea, 125 sînt libere la filiera vocaţională, opt locuri sînt libere la filiera teoretică , 44 la filiera tehnologică, 86 locuri speciale sînt pentru copii de etnie romă şi 49 de locuri sînt destinate copiilor cu cerinţe educaţionale speciale.

Înscrierea şi repartizarea candidaţilor la etapa a II-a se va face, conform procedurilor elaborate de Comisia Judeţeană de Admitere, proceduri pe care noi le-am afişat pe site-ul ISJ şi la sediul şcolilor gimnaziale.

Pentru învăţămîntul profesional au rămas neocupate 499 locuri, din care 422 la învăţămîntul profesional de stat şi 47 locuri la învăţămîntul profesional dual. 42 de locuri sînt destinate special copiilor romi şi 61 locuri pentru copiii cu cerinţe educaţionale speciale, atestate cu documente medicale“, a precizat inspectorul general, Mihai Obreja. Reamintim faptul că prin reţeaua de şcolarizare în judeţul Neamţ au fost aprobate pentru anul şcolar 2020-2021 un număr de 3.024 locuri în licee şi şcoli profesionale.

În etapa a doua există locuri libere chiar şi la colegiile de prestigiu precum: Colegiul Naţional Petru Rareş, Colegiul Naţional Gheorghe Asachi, Colegiul Naţional Roman-Vodă, Colegiul Naţional Ştefan cel Mare Tîrgu Neamţ, unde au rămas libere între 6 şi 11 locuri, neocupate de copiii romi sau cei cu cerinţe speciale educaţionale.

Citește știrea

Trending