Publicitate

■ toţi elevii de la şcolile din comuna Gîrcina au primit cadouri din partea administraţiei locale ■ şi copiii cu vîrste sub 3 ani, care provin din familii cu venituri modeste, au beneficiat de daruri de Crăciun ■

Primăria şi Consiliul Local Gîrcina au alocat pentru copiii de vîrstă şcolară din toate satele comunei suma de 15.000 de lei, bani necesari achiziţionării de cadouri. Acestea au fost înmînate cu prilejul serbărilor ce au avut loc la şcoală înainte de vacanţa de Crăciun şi Anul Nou, fiind o reală surpriză pentru cei cărora le-au fost dedicate. Dincolo de aceste acţiuni care s-au derulat la clase, una de suflet a fost organizată şi cu ajutorul unor sponsori sîmbătă, 22 decembrie, ea avîndu-i în centrul atenţiei pe 30 de copiii cu vîrste sub 3 ani, care nu sînt încă prinşi în sistemul educaţional. A fost vorba despre copilaşi cu care soarta nu a fost prea darnică, ei provenind din familii cu posibilităţi materiale mai modeste. Cadourile le-au fost date acasă, de către angajaţii Primăriei Gîrcina. „Am vut toată înţelegerea de la domnii consilieri locali, care au aprobat suma necesară pentru procurarea de codouri destinate elevilor din Gîrcina, Almaş şi Cuiejdi. De altfel, pe tot parcursul anului aleşii locali s-au aflat lîngă comunitate, votînd proiecte în interesul tuturor gîrcinenilor. Au mai fost şi unele contre, dar interesul general a primat. Aşa că, nu-mi rămîne decît să le mulţumesc. Revenind la acţiunile dedicate copiilor, consider că ele ar trebui făcute nu doar de Crăciun, pentru că cei cărora le sînt destinate au nevoie de ajutor şi în restul anului. De aceea o să-i urmărim constant, pentru a fi aproape de nevoile lor“, a declarat primarul Mihai Gavril Gontaru. Cele spuse de edil au fost completate de viceprimarul Constantin Toma, care a exemplificat alte iniţiative ale primăriei votate în consiliul local. Între ele, acordarea a două ajutoare de urgenţă în valoare de cîte 10.000 de lei pentru familii aflate în situaţii limită. Una dintre ele a vizat o familie din Gîrcina, a cărei casă a fost grav afectată de ploile din această vară. Practic, locuinţa nu mai putea fi folosită iar banii alocaţi, plus un ajutor de la guvern, au îndreptat nedorita situaţie. În celălalt caz era vorba despre membrii unei familie din Cuiejdi, mamă, cinci copii şi doi bunici, care îşi duceau traiul într-o singură cameră. „Trebuie să spunem că pentru reconstruirea locuinţei s-au implicat localnici, reprezentanţii bisericii din Cuiejdi şi un consilier local din Gîrcina. Este vorba despre domnul Marin Amariei, care a lucrat benevol“, am mai aflat de la Primarul Mihai Gavril Gontaru şi viceprimarul Constantin Toma. Ar mai trebui precizat că administraţia localităţii a acordat şi alte ajutoare de urgenţă pentru cazuri deosebite în care se aflau persoane suferinde sau cu posibilităţi materiale modeste, afectate de situaţii de nimeni dorite.

Ce-au făcut, ce-ar mai vrea să facă

După cum se ştie, de prin octombrie 2017, la Primăria Gîrcina a fost instală o nouă echipă de conducere, formată din cei doi edili mai sus menţionaţi. De atunci, alături de consiliul local şi funcţionarii administraţiei toţi s-au implicat în derularea proiectelor deja începute, chestie de normalitate, au implementat unele noi şi au în plan destule altele. Şi pentru că e sfîrşit de an, prilej de bilanţ pentru oricine, relatăm cîte ceva din activitatea şi reuşitele lui 2018 ale administraţiei comunei. Cum Gîrcina face parte din Grupul de Acţiune Locală Ceahlău asocierea a fost benefică, fiind aprobată, în baza unei finanţări de 130.000 de euro prin Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale, achiziţionarea unui buldoexcavator performant (de 100.000 de euro), un tractor şi utilaje pentru deszăpezire, care pot fi folosite şi la alte activităţi, funcţie de anotimp. Ca o realizare a actualilor edili poate fi trecut şi iluminatul stradal nocturn, după ce oamenii au cerut acest lucru. Se intenţionează extinderea şi în alte zone ale comunei, pentru aceasta urmînd a se depune cereri de finanţare cu fonduri europene sau guvernamentale. Un alt proiect ce a prins contur este cel realizat în colaborare cu Primăria Girov, ce a vizat o linie de curent electric la Dealul lung (Frăsinel). Deja cîteva familii s-au racordat şi, după cum spune primarul Gontaru, electricarea şi întocmirea planului urbanistic general deschide perspective de dezvoltare a zonei, imposibile dacă nu era linia de tensiune. Ar mai fi de notat achiziţionarea unor staţii de autobuz pentru navetişti (investiţie de circa 600 de milioane de lei vechi), montarea unui sistem de monitorizare cu camere de luat vederi, care au fost amplasate în puncte cheie din Gîrcina, recepţia bazei sportive din Oprişeni şi amenajarea unui părculeţ de joacă în apropierea primăriei. Acesta din urmă va fi dat în folosinţă la primăvară. Edilii Gîrcinei au reuşit să modernizeze a doua „legătură“ a localităţii cu municipiul reşedinţă de judeţ, drumul Oprişeni – strada Dragoş Vodă (Piatra Neamţ). Este o cale de acces la nivel de trafic uşor, care a presupus pietruirea, realizarea de rigole, drenări, etc. În ceea ce priveşte şcoala, un proiect de 700.000 de euro, care este deja construită, administraţia locală aşteaptă ca la anul ă fie aprobaţi şi banii pentru cele necesare dotării grădiniţei şi a unităţii de învăţămînt cu mobilier didactic (inclusiv a două laboratoare) şi ridicarea unei săli de sport. Mai trebuie menţionat şi faptul că a fost recepţionată şi predată către Compania Judeţeană Apa Serv reţeaua de alimentare cu apă şi canalizare.

Important este să conlucrăm, să fim sinceri unii cu alţii şi să spunem lucrurilor pe nume atunci cînd e cazul

Ca priorităţi pentru 2019, edilii spun că au în vizor şi infrastructura rutieră şi gazul metan. La prima se intenţionează asfaltarea a peste 2 kilometri de drum şi pietruirea altora. La a doua, chiar înainte de Crăciun, era terminat pentru a fi depus la Delgaz Grid dosarul pentru soluţie tehnică de realizare. Tot la anul se doreşte începerea demersurilor pentru extinderea reţelei electrice în satul Cuiejdi. Şi ar mai fi proiecte avute în vedere, dar totul depinde de bani, care, din păcate, la fel ca în toată România, sînt destul de puţini în administraţie. „Bugetul este mic, unul de subzistenţă, dar încercăm să rezolvăm cît mai multe cu ceea ce avem la dispoziţie. Aşa cum am mai spus, sînt extrem de mulţumit că am o relaţie bună cu viceprimarul Constantin Toma, cu membrii Consiliului Local Gîrcina, cu funcţionarii din primărie şi, lucru extrem de important, cu cetăţenii. Sigur, nu-i putem mulţumi pe toţi la un nivel pe care ni-l dorim sau pe care şi-l doresc, dar important este să conlucrăm, să fim sinceri unii cu alţii şi să spunem lucrurilor pe nume atunci cînd e cazul. Moştenim o situaţie financiară grea de la fosta conducere a primăriei, am avut popriri pe conturi, am achitat din datorii, dar mai sînt. Mergem înainte cu gîndul de a rezolva cît mai multe probleme ce ţin de administraţia locală. Şi pentru că tot se apropie Anul Nou, vreau să transmit colegilor din primărie, consilierilor şi cetăţenilor un sincer «La Mulţi Ani!» şi cele puse în plan pentru 2019 să se împlinească“, a transmis primarul Mihai Gavril Gontaru.

loading...

1 COMENTARIU

  1. Interesant…Incepe să îmi placă.Trebuie totuși avute în vedere următoarele:Doamna primar va ieși în curând de la mititica și va candida iarăși la o primărie pe care a construit-o singură în ultimii 20 de ani.Și nu va fi ușor pt cei care vor candida cu dânsa…
    Referitor la parcul de joacă ce se dorește a se da în folosință în zona primăriei,nu văd unde ar fi spațiu pt asta pentru că acolo abia se găsește loc de parcare.De aceea recomand factorilor decizionali de acolo ca în loc de buldozere să aibă în vedere achiziționarea terenurilor care se vor vinde în viitorul apropiat în zonă cum ar fi casă și teren la tanti Bălașa (Corfu) sau chiar pe ulița de lângă primărie,pentru că sunt care vor vinde în zonă.
    Altfel,pare o echipă interesantă și ca om la 50 de ani care sunt născut acolo și plecat de 25 de ani din zonă,chiar dacă nu mai re(cunosc) pe nimeni din poza cu specialiștii implicați în funcționarea primăriei,eu le doresc sănătate,putere de muncă și succes.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.