Publicitate

■ primarul Ştefan Lucaci şi Consiliul Local Tămăşeni au pus bazele unei veritabile tradiţii ■ localitatea din lunca Siretului este vatră de civilizaţie pe meleagurile de lîngă Roman ■

Una dintre cele mai dezvoltate unităţi administrativ-teritoriale din judeţul Neamţ, comuna Tămăşeni, care mai are în componenţă şi satul Adjudeni şi-a celebrat duminică, 21 octombrie, în premieră, ziua. Data nu a fost aleasă întîmplător de către primarul Ştefan Lucaci şi Consiliul Local, mai ales că am intrat în linie dreaptă cu pregătirile pentru celebrarea Centenarului – 100 de ani de la Marea Unire de la 1 decembrie 1918. Fii ai satelor amintite şi-au lăsat trupurile pe cîmpurile de luptă, fiind martizizaţi pentru neatîrnarea ţării şi împlinirea idealului naţional. Astfel, începînd de la primele ore ale dimineţii, suflarea din comuna Tămăşeni a mers, aşa cum face de fiecare dată în zilele de duminică şi nu numai, la biserică, pentru a asista la ceremonialul religios oficiat de către preoţii romano- catolici. Liderii administraţiei publice locale şi invitaţii lor au fost, de asemenea, prezenţi în rîndurile credincioşilor, ascultînd rugile şi cuvintele de învăţătură ale preoţilor, în ziua în care întreaga suflare a localităţii de pe malul Siretului, nu de puţine ori încercată din greu de vicisitudinile naturii, a celebrat Divinitatea, România şi, nu în ultimul rînd, pe cei care au trudit în a face din aceste sate o mîndră comunitate. Pe treptele din faţa Sfîntului Altar a fost aşezat tricolorul, însoţit de candele ale căror lumină au adus aminte de jertfele înaintaşilor. Ceremonialul religios s-a terminat la orele amiezei, cand creştinii care au ieşit din sfîntul lăcaş au rămas în zona centrală a satului, acolo unde primarul Ştefan Lucaci şi membrii Consiliului Local Tămăşeni, alături de preoţi, au oferit jertfă pentru martirii satelor, la monumentul eroilor. Cu acelaşi prilej, au fost omagiaţi şi cei care, prin exemplul lor de viaţă, au întemeiat familii şi au contribuit la dezvoltarea întregii zone. „Sîntem în faţa unui moment emoţionant, care, deopotrivă, ne leagă de istoria acestor locuri şi de cei care s-au jertfit pentru România. Dorim ca această zi să rămînă în memoria colectivă, ca un început al unei tradiţii a comunei Tămăşeni. În fiecare toamnă, de acum încolo, dorim să ne aducem aminte de cei care nu mai sînt printre noi dar şi de cei care, prin exemplul viu, ne fac mîndri că sîntem parte a acestor locuri. Le doresc tuturor locuitorilor comunei Tămăşeni un sincer «La mulţi ani!» şi să îi ţină Dumnezeu sănătoşi, alături de familiile lor şi de Biserică“, a menţionat primarul localităţii celebrate. Sărbătoarea a continuat, după sfinţirea monumentului eroilor din Tămăşeni, cu o depunere de coroane, după care au avut loc momente artistice susţinute de către elevii şcolilor din Tămăşeni şi Adjudeni. Un moment cu totul aparte a fost hora satului, în zona părculeţului care înconjoară biserica satului, în aceasta prinzîndu-se deopotrivă localnicii şi oaspeţii lor din comunele învecinate sau municipiile Roman ori Piatra Neamţ.

Un început de tradiţie

Evenimentele de la Tămăşeni nu au fost lipsite de prezenţa unor personalităţi ale vieţii politice din judeţul Neamţ, o dovadă în plus a faptului că această comunitate are parte de respectul şi susţinerea cuvenite. Nu au lipsit deputatul Mugur Cozmanciuc, şeful PNL Neamţ dar nici deputatul USR, fiu al satului, Iulian Bulai. Au venit cu drag alături de primarul Ştefan Lucaci şi consilierii locali ai Tămăşenilor edilul de la Cordun, Adrian Ciobanu, primarul comunei Gherăeşti, Pavel Bereşoae, viceprimarul Ioan Tiron, de la Cordun, consilierii judeţeni Mihaela Isciuc, Gabriel Lucaci, Marius Nechita, Valentin Stavarache, Dumitru Acatrinei, Dionisie Dumitraşcu, consilierul local Graţian Iacob sau consilierii locali din Tămăşeni. A mai fost în sînul comunităţii pe care o respectă prim vicepreşedintele PNL Neamţ, George Lazăr, precum şi Daniel Cucu, de la Dulceşti, Roxana Lohan şi Monica Anton. Ambii deputaţi prezenţi au luat, de asemenea, cuvîntul în cadrul emoţionantului moment care a avut loc la Monumentul Eroilor, vorbind despre jertfa înaintaşilor. Petrecerea a continuat, apoi, pînă după lăsarea întunericului, pe scena special amenajată evoluînd Mioara Velicu şi Viorica Macovei, alături de talentele locale. Seara, a fost organizat un frumos foc de artificii. De precizat că prima menţiune documentară a comunei Tămăşeni apare încă din Letopiseţul Ţării Moldovei scris de Grigore Ureche. Satul a intrat în istoria României prin lupta ce s-a dat aici, în ziua de 12 octombrie 1449, între urmaşii lui Alexandru cel Bun, Alexandrel, susţinut de polonezi şi Bogdan, fiul nelegitim al aceluiaşi domn, susţinut de Iancu de Hunedoara. Lupta s-aîncheiat cu înfrangerea lui Alexandrel, Bogdan devenind domn al Moldovei sub numele de Bogdan al II-lea, acesta fiind tatăl lui Ştefan cel Mare. Încă din primele menţiuni documentare, satul purta numele de Tămăşeni, ori alte variante care sînt uşor de recunoscut şi se pot reduce la acelaşi nume de bază. Dicţionarul onomastic, editat de Academia Română în anul 1963 deriva denumirea localităţii Tămăşeni de la numele unguresc de Toma-Tamaş, iar academicianul Iorgu Iordan în Toponimia românească, dădea aceeasi derivaţie. Vatra veche a satului a fost spre apus, pe locul numit popular Cânepişte. Bătrînii afirmă că străbunii lor au întemeiat satul sub dealul Traianului înainte de anul 1700. Astfel se explică faptul că vatra comunei este situată în zona inundabilă a Siretului. Încă din secolul al XVI-lea satul a fost proprietatea mănăstirii Galata din Iaşi, dăruit acesteia la 22 februarie 1578 de către domnul Moldovei, Petru Şchiopul.

loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.