Publicitate

■ pînă aseară, judeţul s-a aflat sub avertizare de cod galben de ploi abundente ■ din păcate, acesta a fost prelungit şi pentru astăzi ■ precipitaţiile din ultimele zile au creat iarăşi numeroase probleme în diverse zone ale judeţului ■

Precipitaţiile au continuat să facă necazuri în judeţul Neamţ, în ultimele 48 de ore, dar ca ieri, cel puţin în zona Piatra Neamţ, parcă nu a mai plouat aşa de mult de ceva vreme. Dacă dimineaţă era destul de senin şi erau speranţe că se anunţă, în sfîrşit, o zi cu soare, lucrurile au început să se schimbe de pe la ora 11. Nebulozitatea a crescut încet şi sigur, iar tunetele s-au intensificat, vreme de aproximativ o oră şi ceva un vuiet continuu abătîndu-se peste oraş. Iar de pe la ora 12.30 a început ploaia, aşa cum anunţaseră şi meteorologii. În scurt timp, mari cantităţi de apă au luat în stăpînire străzi, trotuare şi zonele verzi. Asta spre disperarea tuturor, pentru că de zile în şir tot curge din cer. Şi de precipitaţii nu scăpăm. Marţi, Administraţia Naţională de Meteorologie anunţa cod galben de ploi abundente în 36 de judeţe, pînă aseară, la ora 21. Apoi, meteorologii au prelungit codul galben de ploi torenţiale pentru de 22 judeţe din sudul, nord-estul şi sud-estul ţării, pînă în această seară. Astfel, începînd de miercuri, ora 12.30 pînă joi la ora 23.00, îndeosebi în regiunile estice şi sud-estice, în zona Carpaţilor Orientali şi Meridionali, mai ales în cursul după-amiezilor şi la începutul nopţilor, vor fi averse ce vor avea şi caracter torenţial, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului ce vor lua izolat aspect de vijelie. Se vor înregistra cantităţi de apă de peste 20 -25 l/mp şi pe arii restrînse de 40 -50 l/mp. De codul galben sînt vizate judeţele Bistriţa Năsăud, Suceava, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Harghita, Mureş, Bacău, Vaslui, Galaţi, Vrancea, Covasna, Braşov, Sibiu, Vîlcea, Argeş, Dîmboviţa, Prahova, Buzău, Brăila, Ilfov şi Călăraşi. În aceste condiţii vor fi scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pîraie, viituri rapide pe rîurile mici cu posibile efecte de inundatii locale şi creşteri de debite şi niveluri pe unele rîuri, cu posibile depăşiri ale cotelor de apărare.

Ce-a fost ieri

Ploile torenţiale căzute marţi, în ultima zi a lunii lui Cuptor, au creat alte probleme în judeţul Neamţ. La ora 13.30, pompierii au fost solicitaţi să intervină în satul Siliştea, din comuna Români, pentru a salva două femei în vîrstă care nu puteau ieşi din case din cauza apelor care inundase curţile şi au pătruns în locuinţe. Echipajele din cadrul Detaşamentului Roman s-au deplasat cu două autospeciale de intervenţie cu două motopompe, dar cînd au ajuns la faţa locului au constatat că batrînele au reuşit să se autoevacueze din locuinţe. „Femeile au fost preluate de pompieri şi duse într-o zonă de siguranţă”, au comunicat ulterior cei de la ISU Neamţ. Necazuri au fost şi în alte două zone ale judeţului. La orele prînzului, DN 15 a fost blocat pe ambele sensuri de circulaţie, în localitatea Buhalniţa, comuna Hangu, după ce pe carosabil au căzut trei arbori. La locul intervenţiei s-au deplasat o autospecială cu patru subofiţeri din cadrul Gărzii II Poiana Teiului, un echipaj de la drumuri naţionale şi Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă din comuna Hangu. La ora 12.50 traficul a fost reluat în urma intervenţiei echipajului de la Drumuri Naţionale. După prînz, solicitările au venit din zona satului Vădurele, comuna Alexandru cel Bun, acolo unde mai multe curţi au fost inundate. Iniţial s-au deplasat două echipaje de pompieri cu o autospecială de intervenţie şi un autoturism de serviciu cu două motopompe din cadrul Detaşamentului de Pompieri Piatra Neamţ, precum şi voluntarii de la SVSU Alexandru cel Bun, cu un buldoexcavator. Întrucît numărul curţilor inundate creştea, la ora 15.30 s-a luat decizia de a suplimenta forţele de intervenţie cu încă un autocamion de intervenţie.

Ce-a fost zilele trecute

În urma manifestării fenomenelor meteo periculoase, pompierii militari din cadrul Detaşamentului Tîrgu Neamţ – Garda II Poiana Teiului au intervenit pe 30 iulie pentru degajarea unui copac căzut pe drumul naţional din comuna Hangu, sat Chiriţeni. De asemenea, un arbore a căzut pe carosabil în comuna Poiana Teiului, sat Poiana Largului, un caz similar fiind întîlnit şi în satul Roşeni. Pompierii au fost chemaţi şi să scoată apa dintr-un beci în satul Ruseni, comuna Borleşti. Pe lîngă acestea, a fost efectuată şi o misiune de stingere a unui incendiu produs la un utilaj forestier în oraşul Roznov. Un Ifron a luat foc în curtea unui operator economic de pe Strada Tineretului. La locul indicat de apelant s-au deplasat două echipaje de pompieri militari cu o autospecială şi o ambulanţă SMURD de prim ajutor din cadrul Detaşamentului de pompieri Piatra Neamţ, fiind solicitat în sprijin şi un pompier voluntar cu o autospecială de stingere din cadrul Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Roznov. Ca urmare a producerii incendiului, au ars instalaţia electrică, furtunuri de la instalaţia hidraulică şi s-a degradat cabina utilajului. Cauza probabilă de producere a incendiului a fost un scurtcircuit la un conductor electric defect. Reamintim că autorităţile nemţene au făcut un bilanţ al pagubelor provocate în judeţ de inundaţiile care au avut loc la sfîrşitul lunii iunie şi început de iulie. Suma calculată pentru înlăturarea efectelor la nivelul judeţului Neamţ este de 16.976.800 lei. În cazul oraşelor, sumele sînt destul de mici: 154.000 lei pentru Piatra Neamţ, 33.510 lei pentru Roman, 218.110 lei pentru Bicaz, 15.600 lei pentru Roznov şi 224.840 lei pentru Tîrgu Neamţ. Sume mult mai mari sînt pentru comunele: Farcaşa – 3.390.130 lei, Hangu – 1.510.600 lei, Borca – 1.252.300 lei, Poiana Teiului – 1.187.700 lei, Dămuc – 808.260 lei, Grinţieş – 753.200 lei, Crăcăoani – 571.700 lei şi Icuşeşti – 484.540. Infrastructura ce este în administrarea judeţului a suferit pagube ce necesită pentru refacere suma de 1.099.840 lei, iar restul comunelor au înregistrate pagube mai mici, de ordinul sutelor de mii sau zecilor de mii de lei. În Neamţ s-au înregistrat în intervalul 28 iunie – două iulie inundaţii catastrofale, principalele probleme fiind înregistrate pe Valea Bistriţei, dar şi în zona Roman.

loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.