Contactează-ne

Actualitate

GALERIE FOTO: Flori de Munte – ediţia XXIV – 2018, un regal patriotic şi cultural la Taşca

Știe publicată cu

în data de

■ administraţia condusă de primarul Daniela Ursache a pus la cale un eveniment memorabil pentru cetăţenii localităţii şi nu numai ■ pentru prima dată, la Taşca a fost organizată şi o paradă militară ■ „Pe aceste meleaguri au mărşăluit spre Ardeal, în iarna anului 1917, ostaşii Regimentului 15 Infanterie, care a dus victorios steagul României pînă la Budapesta. Sîntem datori noi, cît şi generaţiile viitoare, să ne cinstim înaintaşii şi să sperăm că vom fi uniţi într-o Românie mai bună“, a declarat edilul ■

Taşca a sărbătorit duminică, 19 august, Ziua Comunei, intitulată sugestiv Flori de Munte. Ajunsă la a XXIV-a ediţie, manifestarea în aer liber a lui 2018 s-a constituit într-un adevărat regal patriotic, religios şi cultural-artistic. Activitatea a început la ora 11.00 printr-un moment plin de solemnitate desfăşurat la Monumentul Eroilor din centrul comunei, unde publicul tăşcan avea să fie părtaş la ceremonia militară oferită de Comandamentul Batalionului 634 Infanterie Petrodava şi dedicată Centenarului Marii Uniri, dar şi veteranilor de război ai comunităţii. Din rîndul oficialităţilor care au răspuns invitaţiei gazdelor făcînd deplasarea la Taşca, s-au numărat Daniela Soroceanu, prefectul de Neamţ, Ioan Asaftei, vicepreşedintele CJ Neamţ şi alţi demnitari judeţeni. După intonarea Imnului de Stat al României, au cuvîntat, pe rînd, Daniela Ursache, primarul de la Taşca, în calitate de gazdă şi de iniţiatoare a evenimentului şi oficialii judeţeni pomeniţi mai sus.

Treceţi, batalioane române Carpaţii…

„Cu binecuvîntarea lui Dumnezeu, ne-am hotărît să scriem o pagină de istorie în conştiinţa colectivă a neamului românesc. Am fost martori şi ctitori ai unor momente înălţătoare dedicate eroilor acestor meleaguri, pomenirii şi cinstirii lor, precum şi sărbătoririi comunei Taşca, în anul Centenarului Marii Uniri. (…) Motivul pentru care, pentru prima dată în istoria comuni Taşca, am organizat o ceremonie militară, este că Armata şi Biserica reprezintă cei mai importanţi piloni ai conştiinţei noastre naţionale. (…) Sîntem în anul Centenarului, la 1 Decembrie se vor împlini 100 de ani de la Marea Unire şi consider că şi noi, străjerii Văii Muntelui, trebuie să celebrăm cum se cuvine împlinirea de veacuri a românilor. Pe aceste meleaguri, au mărşăluit spre Ardeal, în iarna anului 1917, ostaşii Regimentului 15 Infanterie, care a dus victorios steagul României pînă la Budapesta. (…) Urmaşii bravilor eroi, care în drumul lor spre casă s-au oprit la Alba Iulia, au adus la bun sfîrşit ceea ce Mihai Viteazul realizase la data de 27 mai 1600, prima unire politică a celor trei ţări româneşti. Am organizat această ceremonie pentru că sîntem datori noi, cît şi generaţiile viitoare, să ne cinstim înaintaşii şi să sperăm că vom fi uniţi într-o Românie mai bună“, avea să spună Daniela Ursache, în calitatea sa de primar al comunei Taşca, îndemnîndu-i la cuvînt pe demnitarii judeţului, Ioan Asaftei şi Daniela Soroceanu. Cel mai impresionant moment al activităţii a fost defilarea armatei pe cunoscutul marş muzical „Treceţi, batalioane române Carpaţii“, aidoma începutului de secol XX. De remarcat lacrimile puţinilor veterani de război ai comunităţii, ce au retrăit pentru cîteva clipe momente înălţătoare de istorie adevărată. Asta înainte de le fi fost înmînate de către prefect, Diplome de recunoştinţă din partea Consiliului Local Taşca, în aplauzele publicului prezent la manifestare. Partea a doua a zilei de mare sărbătoare a comunei Taşca, Flori de munte, ediţia XXIV, a avut loc, conform tradiţiei, în Parcul Sfînta Maria, acolo unde sute de suflete au purces întru petrecere şi voie bună.

„Toţi cetăţenii comunei Taşca merită după un an de muncă cîte o diplomă, mai ales că sîntem egali şi că toţi trăim pe acest meleag binecuvîntat de Dumnezeu“

Aici, sunetul de bucium a dorit să anunţe bucuria şi mulţumirea organizatorilor pentru faptul că locaţia acţiunii mustea de lume. De altfel, întreaga activitate a zilei s-a dorit un simbol al armoniei dintre lumea materială şi spirituală, iar deschiderea oficială a demersului cultural a fost făcută, aşa cum o cere tradiţia, de către primul gospodar al comunităţii, primarul Daniela Ursache, care, cu emoţie în glas, avea să anunţe publicul că serbarea poate începe: „Eu ştiu că discursurile nu fac plăcere celor ce le ascultă. De aceea voi vorbi puţin, lăsînd faptele să vorbească. Vom înmîna în acest cadru cîteva diplome, dar vreau să vă asigur că toţi cetăţenii comunei Taşca merită după un an de muncă cîte o diplomă, mai ales că sîntem egali şi că toţi trăim pe acest meleag binecuvîntat de Dumnezeu“. A urmat un Te Deum oficiat de preoţii parohiilor din comună, după care atenţia mulţimii avea să fie atrasă de momentul înmînării de diplome şi distincţii unor categorii de oameni ai locului, care au reuşit să se remarce prin faptele lor în faţa comunităţii, respectiv în administraţie, în cultivarea credinţei ortodoxe, în durabilitatea unor căsnicii, pînă la înălţimea a jumătate de secol, în performanţe şcolare, cultural-artistice şi multe altele. Evoluţia pe scena parcului a artiştilor prezenţi, ca oaspeţi de seamă ai tăşcanilor, respectiv Grupul vocal Floare de Lotus al Şcolii Vasile Mitru Taşca, Ansamblul etno-folcloric Plăieşii din Basarabia, Alexandru Recolciuc, Ionela Brănişteanu interpreţi, George Cojocărescu, solist de muzică populară din Bacău, o mai veche cunoştinţă a tăşcanilor, Grupul folk Eu Cred, Aura, Alessandra şi nu în ultimul rînd, cunoscutul cîntăreţ de muzică uşoară Mihai Traistariu, aveau să umple sufletul de bucurie al mulţimii dintre brazi. Şi de această dată, comercianţii au fost alături de oficialii locului, prezentîndu-se cu diverse produse pe platoul parcului în care s-a desfăşurat manifestarea. Peste tot acolo unde „managementul“ a permis-o, au fost amplasate tonete, umbrele şi terase „acompaniate“ de grătare încinse, bere şi răcoritoare, iar pentru cei mici, jocuri, tarabe cu jucării şi dulciuri energizante numai bune pentru năstruşnicia lor. De reţinut, că timpul a fost de această dată, înspre după-amiaza zilei, capricios, o ploaie vijelioasă abătîndu-se pentr un ceas peste Taşca, dar lumea învăţată cu clima zonei de munte, n-a fugit spre casă, ba dimpotrivă, după încetarea năpraznicei ploi de mijloc de Gustar, s-a simţit în continuare cu adevărat bine. Că aşa a fost, aveam s-o aflăm şi de această dată, de la oamenii locului, care cu veselie aveau să afirme, precum că şi-n 2018 sărbătoarea Flori de Munte a fost atinsă pînă la urmă cu „aripa de înger a unui fapt împlinit“.

Citește știrea
Advertisement
loading...
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Neamţ: Autoturism în flăcări

Știe publicată cu

în data de

Pompierii nemţeni intervin în aceste momente, marţi, 18 iunie, pentru a stinge flăcările ce au cuprins un autoturism în satul Agapia. Conform primelor informaţii transmise de salvatorii nemţeni, nu sînt anunţate victime, iar incendiul se manifestă generalizat. “Incendiu autoturism în comuna Agapia, sat Agapia, fără victime. Incendiul se manifestă generalizat. Acționează pompierii Detașamentului de pompieri Tîrgu Neamț, cu o autospecială de stingere”, au comunicat reprezentanţii ISU Neamţ.

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: Calupuri de dinamită găsite pe un şantier arheologic

Știe publicată cu

în data de

22 de bucăţi de dinamită, în calupuri de 100 grame fiecare şi 8 fragmente de calupuri de dinamită, provenind din Al Doilea Război Mondial, au fost găsite, luni, 17 iunie, de un angajat al Complexului Muzeal Judeţean Neamţ în timp ce efectua o serie de săpături în cadrul şantierului arheologic de la “Hanul de la Şerbeşti”. “Luni, 17.06.2019, la ora 17:50, Dispeceratul integrat ISU – Ambulanță al județului Neamț a fost anunțat, prin Sistemul național unic pentru apeluri de urgență „112”, despre faptul că în comuna Ștefan cel Mare – Hanul de la Șerbești a fost descoperită muniție neexplodată. La locul intervenției s-a deplasat echipa pirotehnică cu o autospecială pentru intervenții pirotehnice, care au descoperit 22 bucăți dinamită calupuri de 100 grame fiecare și 8 bucăți fragmente calupuri dinamită provenită din Al Doilea Război Mondial. Muniția a fost descoperită de un angajat al Complexului Muzeal Județean Neamț pe timpul efectuării unor lucrări de săpături în cadrul șantierului arheologic aferent monumentului istoric “Hanul de la Șerbești”. Explozivul a rămas la locul descoperirii pe timpul nopții, paza acestuia fiind asigurată de un echipaj de jandarmi, distrugerea urmând să se desfășoare astăzi, 18.06.2019, pe raza localității Ștefan cel Mare. Echipa pirotehnică a verificat zona şi nu a mai descoperit alte elemente de muniție”, au comunicat reprezentanţii ISU Neamţ.

Citește știrea

Actualitate

Ambulanţa Neamţ: fetiţă de un an opărită, victime din accidente rutiere

Știe publicată cu

în data de

O fetiţă de un an opărită şi două persoane transportate la spital în urma unor accidente rutiere au constituit cazurile mai grave raportate de Ambulanţa Neamţ în intervalul 15 – 17 iunie. Pe 15 iunie a fost efectuat un apel de intervenţie în urma unui accident rutier produs la Ingăreşti, în jurul orei 20.45. Victima, o femeie de 54 de ani, diagnosticată cu mai multe contuzii, a fost preluată de un echipaj cu asistent medical şi predată la Centrul de Primiri Urgenţe al Spitalului Orăşenesc Tîrgu Neamţ. De aici, a fost transferată la UPU a Spitalului Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ. Pe 17 iunie, în jurul orei 8.05, salvatorii nemţeni au mers la Valea Ursului de unde au preluat o fetiţă de doar un an: “diagnostic: arsură termică cu lichid fierbinte gradul I-II pe aproximativ 15% din suprafaţa corporală, umăr şi torace. A fost preluată de echipajul TIM şi predată la CPU a Spitalului Municipal Roman. Din CPU a fost preluată de un echipaj cu asistent medical în vederea efectuării transferului interclinic la Iaşi”, au comunicat reprezentanţii Serviciului de Ambulanşă Judeţean Neamţ. Tot la Iaşi, şi tot pe 17 iunie a fost transferat şi un bărbat de 50 de ani, victimă a unui accident rutier produs în jurul orei 21, în Piatra Neamţ. Acesta a fost diagnosticat cu traumatism cranio-cerebral şi etilism acut.

Citește știrea

Trending