Publicitate

■ primăria, alături de organizatorii evenimentului, au adus romaşcanilor, vreme de trei zile, atmosfera timpurilor de odinioară ■ manifestarea este inclusă în calendarul Centenarului Marii Uniri ■ „Soarele a răsărit din nou deasupra Romanului, tocmai la fix pentru a le face loc celor peste 100 de luptători de la Festivalul Zargidava. Au putut fi urmărite prezentări şi demonstratii militare ale trupelor participante, lupte de gladiatori, dansuri antice, precum şi reconstituirea unei fărîme din lupta de la Oituz, între armata română şi cea germană“, a declarat primarul Lucian Micu ■

Mii de romaşcani s-au putut delecta, pe tot parcursul weekend-ului, cu o serie de evenimente inedite, menite să reaprindă flacăra patriotismului şi să evoce mîndria naţională, în Anul Centenarului, toate sub egida Festivalului Istoric al României – Zargidava, ediţia I. Astfel, în perioada 13-15 iulie, cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Roman, în Parcul Zăvoi (fostul Kartodrom) şi nu numai au fost prezentate spectacole artistice de reconstituire istorică dacică şi romană, cuprinzînd recrearea unor fragmente din viata cotidiană, civilă şi militară a civilizatiilor amintite, parade, prezentări de arme, formaţiuni de luptă, tehnici militare, lupte între daci şi romani, ateliere interactive, precum şi reconstituirea unei lupte din Primul Război Mondial. Manifestările, programate iniţial cu o săptămînă înainte şi amînate din cauze obiective – vremea nefavorabilă, au fost aşteptate cu interes de către romaşcani dar şi de locuitorii din zona Metropolitană şi, în ciuda cîtorva stropi de ploaie, au fost apreciate unanim. „Soarele a răsărit din nou deasupra Romanului, tocmai la fix pentru a le face loc celor peste 100 de luptători de la Festivalul Zargidava. În kartodrom – Parcul Zăvoi au putut fi urmărite prezentări şi demonstratii militare ale trupelor participante, lupte de gladiatori, dansuri antice, precum şi reconstituirea unei fărîme din lupta de la Oituz, între armata română şi cea germană. De la ora 19, în fiecare seară, organizatorii festivalului au pregătit războaiele traco-romane din anii 61-59 î. Hr., ale regelui Burebista, ritual de alianţă sarmatic şi ritualul de incinerare a unui Tarabostes căzut în luptă (Rugul lui Zamolxe). Tot seara, au fost programate concerte“, a menţionat Lucian Micu, primarul municipiului Roman. Edilul a fost unul dintre principalii promotori ai acestui eveniment, alături de consilierii locali.

Bucurie pentru cei mici şi cei mari

Astfel, programul zilei de vineri a presupus, de la ora 20, spectacolul de deschidere, din care nu au lipsit dansurile nimfelor dace, dansul matroanelor de la Roma şi flacăra antică. A fost organizată şi o paradă cu torţe, pe traseul: Bogdan Dragoş – Soldat Porojan – Strada Cerbului – Strada Victoriei – Strada Bicaz – Strada Moldovei – Parc Zăvoi (zona kartodrom). Au participat Asociaţiile Geto-Dacii din Moldova, Garda Apulum, Asociaţia Terra Dacica Aeterna, Historia Renascita, Nimfele Daciei, Tradiţia Militară şi Deutsche Frei Corps. Au concertat, apoi, o serie de talente locale şi Ansamblul Flori de Mălini, din Suceava. Sîmbătă, 14 iulie, în cea mai aglomerată zi, de la ora 12 a avut loc din nou o paradă, care a cuprins şi prezentarea asociaţiilor, urmată de deschiderea taberelor civile şi militare (ateliere meşteşugăreşti, tir cu arcul, gastronomie antică etc). După-amiază au avut loc prezentări şi demonstratii militare ale trupelor participante – lupte de gladiatori, dansuri antice şi un inedit tîrg de… sclavi. Înainte de spectacole au fost puse în scenă bătăliile celor două epoci: ora 18.30 – Primul Război Mondial, reconstituirea unei fărîme din lupta de la Oituz, între armata română şi cea germană; la ora 19.00 au fost războaiele traco-romane din anii 61-59 îen, ale regelui Burebista, ritual de alianţă sarmatic, ritualul de incinerare a unui tarabostes căzut în luptă (Rugul lui Zamolxe). În închiderea programului primei zile, a concertat, după o serie de talente locale şi formaţia Focul Viu. Pe parcursul zilei de duminică, programul a fost cam acelaşi, pentru cei care nu au reuşit să ajungă sîmbătă, întreaga zonă a kartodromului, care se va transforma în viitor în Parcul Zăvoi, fiind animată de public. Seara, de la ora 19.30, Lorena şi Elena Gheorghe au încins atmosfera cu melodii îndrăgite de romaşcanii de toate vîrstele. Organizarea a fost considerată foarte bună, de către toţi participanţii, administraţia locală asigurînd locuri de parcare gratuită în incinta Bazarului Roman şi condiţii pentru protejarea mediului, prin punctele de colectare selectivă a deşeurilor, amplasate în perimetrul parcului.

loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.