Contactează-ne

Actualitate

Galerie foto: Delegaţie basarabeană în ospeţie la Primăria Gîrcina

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ grupul este format din 27 de persoane, elevi, profesori şi un reprezentant al raionului Teleneşti ■ Gîrcina urmează să se înfrăţească cu o localitate din Republica Moldova ■ „Activităţile sociale, culturale sau sportive ale administraţiei aduc beneficii comunităţii. În cazul în care depunem proiecte europene pentru finanţarea unor investiţii, simpla enumerare a acestor activităţi aduce puncte în plus documentaţiei“, a declarat primarul Mihai Gontaru ■

Elevi, cadre didactice şi un reprezentatnt al raionului Teleneşti, Republica Moldova, sînt oaspeţii comunei Gîrcina în aceste zile. Ei au poposit în frumoasa localitate nemţeană graţie implicării Asociaţiei Cultural Ştiinţifice Pleiadis, din Iaşi, care facilitează proiecte bilaterale şi vizite în România ale fraţilor basarabeni şi invers, totul pentru întărirea relaţiilor dintre diverse comunităţi de pe ambele maluri ale Prutului. De fapt, este prima acţiune programată în judeţul Neamţ de către asociaţia ieşeană condusă de Daniela Dorin. „Am auzit de activitatea Asociaţiei Pleiadis şi am contactat-o pe doamna Dorin, aflînd că avea organizată o grupă de elevi cu care să vină în România. Discuţia s-a concretizat în luna iunie, prin sosirea acesteia la Şcoala Melchisedec Ştefănescu Gîrcina, unde ne-a prezentat scrisorile de intenţie ale copiilor basarabeni, care doreau să ajungă în comuna noastră. Sînt emoţionante cele scrise de elevii de la Teleneşti. Trebuie să spun că în demersul nostru s- au implicat directoarea Şcolii Gîrcina, Elena Ionaşcu şi învătoarea unei clase a IV-a, Raluca Mînzăţanu“, a declarat Mihai Gavril Gontaru, primarul comunei. Între timp au fost făcute toate formalităţile pentru ca 22 de elevi din Moldova, însoţiţi de cadre didactice, să petreacă cîteva zile la Gîrcina, urmînd ca o vizită a copiilor localităţii nemţene să fie efectuată în Basarabia, în luna septembrie sau octombrie 2018. „Colaborez de mult cu copiii din Teleneşti şi m-am gîndit să le fac o surpriză. Este prima vizită pe care o fac în judeţul Neamţ. Va fi un grup de 27 de persoane, copii de clasele I-IV, cadre didactice şi doamna Adela Bologan, de la Consiliul Raional Teleneşti“, a menţionat Daniela Dorin, preşedinta Asociaţiei Pleiadis. Şi pentru că tot este prima sosire la Gîrcina a unei delegaţii din Republica Moldova cu sprijinul Asociaţiei Pleiadis, gazdele s-au pregătit pentru ca aceasta să fie „ca la carte“. Oaspeţii au fost primiţi la sediul administraţiei locale joi, 26 iulie, în jurul orei 16, de către primarul Mihai Gontaru, viceprimarul Constantin Toma, consilieri şi funcţionarii instituţiei. Ei au fost cazaţi la o pensiune din Gîrcina, urmînd ca astăzi să meargă la lacul Cuiejdel. Aici va fi organizat un atelier de pictură în aer liber, în mirificul loc creat de natură. Această activitate este posibilă şi graţie implicării Ocolului Silvic Gîrcina, pentru că nu oricine poate poposi la Cuiejdel, zona fiind declarată arie protejată. Tot joi, înainte de a ajunge la Gîrcina, delegaţia din Republica Moldova au poposit la Piatra Neamţ, unde au „survolat“ oraşul cu telegondola, cu un popas pe culmea Cozla.

„Ne-am preocupat ca oaspeţii basarabeni să se simtă bine la noi, la Gîrcina“

Sîmbătă se va merge la Casa Memerială a marelui povestitor Ion Creangă de la Humuleşti, la Cetatea Neamţ, Mănăstirea Neamţ şi la sediul Administraţiei Parcului Natural Vînători, la Zimbrăria Dragoş Vodă. „Ne-am preocupat ca oaspeţii basarabeni să se simtă bine la noi, la Gîrcina şi să rămînă cu amintiri frumoase de pe aceste meleaguri. Sperăm ca vremea să ţină cu noi, pentru că şi localitatea noastră a fost afectată de precipitaţiile care nu mai contenesc. Chiar dacă va ploua, am plănuit lucrurile în aşa fel încît delegaţia din Teleneşti să poată spune că a fost «ca acas㻓, ne-a spus viceprimarul Constantin Toma. Dincolo de vizita copiilor basarabeni, administraţia Gîrcinei a făcut demersuri pentru înfrăţirea cu o localitate din raionul Teleneşti în viitorul apropiat, probabil prin octombrie. Astfel, Consiliul Local Gîrcina a votat, recent, un proiect în acest sens, acordul urmînd să fie semnat cu autorităţile din Nucăreni. Aşezarea este situată la aproximativ 80 de kilometri de Chişinău şi la 25 de oraşul Teleneşti, iar numele îi vine de la livezile de nuci din zonă. De altfel, prin curţile localnicilor sînt foarte mulţi astfel de arbori, miezul de nucă aducînd beneficii materiale. În zonă se spune că cine nu are în bătătură măcar un astfel de arbore nu-i gospodar. De la primarul Mihai Gontaru am mai aflat că astfel de manifestări, care au fost sprijinite de consilieri şi funcţionarii administraţiei, fac parte din cele dedicate sărbătoririi Centenarului Marii Uniri de la 1 decembrie 1918. În altă ordine de idei, Primăria Gîrcina s-a implicat şi în organizarea unei competiţii de paintball, Contact 3, împreună cu asociaţia sportivă A.T.A.C, pe dealul Balaurul. Şi această iniţiativă a avut girul CL Gîrcina, întrecerea avînd competitori din Piatra Neamţ şi din ţară, dar şi din Polonia sau Republica Moldova. Iniţiativa de a se implica în astfel de evenimente a fost explicată de primarul Gontaru prin aceea că ele nu sînt simple mofturi sau vreo dorinţă de a bifa manifestări ale administraţiei, ci au un scop precis. „Toate aceste activităţi, fie de natură socială, culturală – cum e vizita delegaţiei din Basarabia sau sportivă – competiţia de paintball, aduc beneficii comunităţii. În cazul în care vom depune proiecte europene pentru finanţarea unor investiţii în Gîrcina, lucru pe care-l vom face, simpla enumerare a acestor activităţi aduce puncte în plus documentaţiei prin care se solicită fonduri. Altfel spus, dosarul are mult mai multe şanse să fie eligibil, primind finanţarea“, a conchis primarul Mihai Gontaru.

Citește știrea
Advertisement
loading...
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Neamţ: Scandalagiu “cu repetiţie, reţinut pentru încălcarea ordinului de protecţie

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ ulterior a fost dispusă plasarea sub control judiciar

Polițiștii nemţeni au identificat și reținut recent un bărbat în vîrstă de 60 de ani, din Vânători Neamț, sub aspectul comiterii infracțiunii de nerespectarea hotărîrii judecătorești. Bărbatul avea emis pe numele său un ordin de protecţie, fiind obligat să păstreze o distanţă de minim 5 metri faţă de soţia sa, dar l-a înălcat. El mai este cercetat în alte trei cauze penale. “La data de 16 iulie, polițiștii Secției de Poliție Rurală Tîrgu Neamț au fost sesizați de către o femeie de 52 de ani, din localitatea Vânători Neamț, despre faptul că soțul său a încălcat ordinul de protecție. Din investigațiile efectuate a reieșit că, în zilele de 10, 12, respectiv 15 iulie, soțul său, în vîrstă de 60 de ani, din Vânători Neamț, a încălcat ordinul de protecție, a lovit cu pumnii în geamul locuinței, adresîndu-i cuvinte jignitoare. Polițiștii au stabilit faptul că, la data de 12 aprilie, Judecătoria Tîrgu Neamț a emis un ordin de protecție față de acesta, pentru o perioadă de 6 luni, prin care era obligat să păstreze o distanță de minim 5 metri față de soția sa. Din extinderea cercetărilor a reieșit că bărbatul este cercetat în alte trei cauze penale sub aspectul comiterii infracțiunilor de nerespectarea hotărârii judecătorești, lovire sau alte violențe și amenințare. În baza probatoriului administrat, polițiștii l-au reținut pentru 24 de ore, fiind introdus în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă din cadrul I.P.J. Neamț. La data de 17 iulie a.c., față de cel în cauză, procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Tîrgu-Neamț a dispus plasarea sub control judiciar pentru 60 de zile. Reiterăm faptul că în conformitate cu art. 23 din Legea nr. 217/2003 „persoana a cărei viaţă, integritate fizică sau psihică ori libertate este pusă în pericol printr-un act de violenţă din partea unui membru al familiei poate solicita instanţei ca, în scopul înlăturării stării de pericol, să emită un ordin de protecţie, prin care să se dispună, cu caracter provizoriu, una sau mai multe dintre măsurile, obligaţiile sau interdicţiile indicate expres de lege”, se precizează în comunicatul de presă al IPJ Neamţ.

Citește știrea

Actualitate

Piatra Neamţ: Primarul Chitic, vizită de lucru pe străzile în reparaţie

Știre publicată în urmă cu

în data de

Primarul municipiului Piatra Neamţ, Dragoş Chitic, a realizat, joi, 18 iulie, o vizită de lucru pe străzile din oraş aflate în reparaţie. El a declarat că a fost stabilit şi calendarul lucrărilor ce vor fi efectuate în săptămînile viitoare. Coincidenţă sau nu, tot joi ministrul transporturilor, Răzvan Cuc, a făcut o vizită de lucru pe drumurile aflate în reparaţie din judeţ. “Continuăm lucrările edilitare de sezon din programul stabilit pentru acest an. Astăzi (joi, 18 iulie n.r.) am punctat pe teren, împreună cu directorul societăţii Publiserv stadiul realizării lucrărilor programate pentru această perioadă şi am stabilit calendarul pentru săptămînile următoare. Se lucrează în această perioadă la: reparaţia capitală a străzilor Siliştei, Vînătorului , Eroilor şi Vasile Cîrlova, reparaţii punctuale cu asfalt pe străzile afectate în toate cartierele oraşului, finalizarea amenajării sensului giratoriu de la gară, reparaţia trotuarelor de pe B-dul Decebal, B-dul Traian şi strada Cuejdi, refacerea marcajelor rutiere şi întreţinerea spaţiilor de joacă şi a mobilierului stradal. O echipă specializată desfăşoară lucrări de întreţinere a canalizării pluviale şi a rigolelor de scurgere a apei pentru evitarea problemelor în cazul ploilor abundente”, a declarat Dragoş Chitic.

Citește știrea

Actualitate

Ministrul “Abramburica”, satiră pe ritm de hip-hop

Știre publicată în urmă cu

în data de

“Orice evaluare evaluează pe subiectele pe care examenul le presupune, în evaluarea respectivă” – fraza rostită de ministrul Educației într-o emisiune la TVR 1, în contextul Bacalaureatului, a devenit refrenul melodiei “Iluzii pierdute”, realizată numai cu și de către elevi de clasele a XI-a și a XII-a, de proaspăt absolvenți de liceu și de către profesorul lor de științe sociale, de la un liceu din Tîrgu Frumos.

Citește știrea

Trending