Contactează-ne

Actualitate

Gabriela Popovici, vicepreşedinte a Camerei Federative a Medicilor

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ la Predeal s-a desfăşurat al IX-lea Congres al Sindicatului Camerei Federative a Medicilor ■ Victor Eşanu a fost reconfirmat preşedinte, iar Gabriela Popovici, de la Roman, a fost aleasă vicepreşedinte ■

La Predeal s-a desfăşurat sîmbătă, 21 aprilie, al IX-lea Congres al Camerei Federative a Medicilor din România, sindicat afiliat la Confederaţia Cartel Alfa şi la Federaţia Europeană a Medicilor Salariaţi. La prima parte a Congresului a participat şi Emil Hossu, preşedintele Confederaţiei Cartel Alfa. La acest congres a fost prezentat un raport de activitate al sindicatului, raportul comisiei de cenzori şi candidaturile pentru funcţiile de conducere. De asemenea, a fost ales noul Birou al Camerei Federative a Sindicatelor Medicilor din România. Pneumologul Gabriela Popovici, care reprezintă unul din sindicatele puternice ale medicilor, respectiv SINMED Roman, a fost aleasă vicepreşedinte a Camerei Federative a Medicilor din România. La congres au fost puse în discuţie şi o serie de probleme ale medicilor, legate în special de venituri. „În condiţiile în care salarizarea medicilor se face din două surse, de la Casa Naţională de Sănătate şi de la Ministerul Sănătăţii, nu era posibilă majorarea salariilor doar ca urmare a decontării serviciilor de către CNAS, pentru că valoarea serviciilor şi a punctului a crescut foarte puţin. Marea majoritate a medicilor sînt extrem de mulţumiţi că le-au crescut salariile, dar există şi categorii precum kinetoterapeuţii, farmaciştii, biochimiştii, biologii cărora nu numai că nu le-au crescut salariile, ci după ultimile măsuri fiscale de trecere a contribuţiilor de la angajat la angajator le-au scăzut salarizarea. Urmează ca de acum să ne luptăm pentru drepturile acestor colegi, care sînt membrii noştri de sindicat“, a declarat Victor Eşanu, preşedinte al Camerei Federative a Medicilor. Acesta a mai spus că nu are cunoştinţă despre faptul că spitalele aflate în subordinea consiliilor locale sau judeţene să aibă probleme în ceea ce priveşte salarizarea. Probleme există însă din cauza faptului că a fost modificat Regulamentul sporurilor, aflat încă în dezbatere. „Legea salarizării s-a referit doar la salariile de încadrare, unde s-au putut face grilele. Sporurile ne crează însă mari probleme pentru că există specialităţi ca Infecţioasele, TBC sau Psihiatria, unde sporurile ajungeau pînă la 100%. Ministerul nu s-a hotărît încă cum va aloca aceste sporuri, aşa că acum avem necazuri”, a mai declarat Victor Eşanu. Camera Federativă a Medicilor din România este afiliată la Federaţia Europeană a Medicilor Salariaţi, care se ocupă de problemele medicilor din întreaga Europă. Pe 21 septembrie această confederaţie se va întîlni cu actualul comisar european pentru probleme de sănătate, Vytenis Adriukaitis, căruia îi va cere sprijin pentru rezolvarea problemelor medicilor din România, ţară care este obligată să-şi armonizeze legislaţia cu cea europeană.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Neamţ: Nouă cazuri noi de gripă

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ acestea au fost raportate de Secţia Boli Infecţioase a Spitalului Judeţean ■ o tendinţă de creştere se manifestă şi în cazul infecţiilor respiratorii şi a pneumoniilor ■ în ultima săptămînă de supraveghere epidemiologică, numărul total de infecţii respiratorii acute a fost de 1.488, cu 39 internări, iar persoane cu pneumonii au fost 464, 119 necesitînd spitalizare ■

Direcţia de Sănătate Publică Neamţ a publicat rezultatele acţiunilor de supraveghere epidemiologică din săptămîna 13-19 ianuarie.

Astfel, numărul total de cazuri de infecţii respiratorii acute a fost de 1.488, cu un număr de 39 internări, marcînd o tendinţă de creştere faţă de cel înregistrat în săptămîna precedentă, cînd au fost înregistrate 1.096 cazuri, cu 38 bolnavi internaţi.

Numărul de pneumonii raportate în aceeaşi perioadă a fost în creştere, cu 464 de cazuri, din care 119 internări, faţă de 278 cu 61 internări în săptămîna precedentă. Îngrijorător este faptul că s-au înregistrat nouă noi cazuri de gripă pe teritoriul judeţului Neamţ, două cazuri la grupa de vîrstă 15-49 ani, trei la grupa de vîrstă 50-64 ani şi patru cazuri la grupa de vîrstă peste 65 ani, raportate de către Secţia de boli infecţioase a Spitalului Judeţean de Urgenţă.

Dintre acestea, patru cazuri sînt de bolnavi cu domiciliu în Piatra Neamţ şi cinci în zona rurală limitrofă. Din analiza pe grupe de vîrstă se constată că ratele de incidenţă cele mai crescute pentru infecţii respiratorii şi pneumonii se înregistrează la grupele de vîrstă 0-1 ani, 2-4 ani şi peste 65.

De la începutul sezonului de supraveghere epidemiologică s-au înregistrat 20 cazuri de gripă pe teritoriul judeţului Neamţ. În actualul sezon rece, pînă la data de 19 ianuarie 2020 au fost vaccinate antigripal 41.344 persoane, din care 477 în intervalul 13-19 ianuarie 2020 din grupele cu risc, cu vaccin distribuit gratuit de către Ministerul Sănătăţii.

Stocul de vaccin antigripal la această dată în DSP Neamţ este de 753 doze, iar la medicii de familie din judeţ este de 813 doze. Medicii continuă să facă recomandări populaţiei, cu indicaţia de a respecta o serie de măsuri de prevenire a gripei.

În acest sens se recomandă: evitarea aglomeraţiilor; evitarea contactului cu persoanele bolnave; păstrarea distanţei (cel puţin 1 metru) faţă de persoanele bolnave care tuşesc sau strănută; folosirea şerveţelelor în caz de tuse sau strănut şi aruncarea acestora la coşul de gunoi după utilizare; spălarea frecventă, cu apă caldă şi săpun, a mîinilor după ce strănutăm, tuşim, ne suflăm nasul şi înainte de a mînca; creşterea rezistenţei generale a organismului prin consumul alimentelor bogate în vitamina C (fructe, legume); aerisirea încăperilor: săli de clasă, dormitoare, birouri). Se mai recomadă îmbrăcăminte corespunzătoare sezonului; evitarea staţionării în frig timp îndelungat; triajul epidemiologic, zilnic, în orice tip de colectivitate, inclusiv pentru personalul medico-sanitar şi auxiliar, cu scoaterea temporară din colectivitate a celor depistaţi cu simptomatologie respiratorie; continuarea vaccinării antigripale. Se recomandă, de asemenea şi o hrană bogată în proteină. Medicii avertizează populaţia că antibioticele nu se utilizează în cazul gripei şi recomandă evitarea automedicaţiei.

În cazul apariţiei simptomelor de boală este necesară prezentarea la medicul de familie, în vederea diagnosticării şi instituirii tratamentului corect.

Citește știrea

Actualitate

Știre publicată în urmă cu

în data de

Un accident rutier, soldat cu o victimă, din declaraţiile martorilor oculari, a avut loc, joi, 23 ianuarie, în apropierea postului de poliţie din Dumbrava Roşie.

A fost vorba despre o coliziune între două autoturisme, iar echipajul SMURD deplasat la faţa locului a preluat o persoană rănită pentru a o transporta la spital, au declarat cei care au asistat la producerea accidentului rutier.

 

Vom reveni.

Citește știrea

Actualitate

Prefectul de Neamţ s-a întîlnit cu directorii de şcoli

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ ”Este inadmisibil ca în anul 2020 copiii noştri să fie nevoiţi să înveţe în săli de clasă cu unele condiţii insalubre sau să meargă la toalete în curtea şcolii”, a declarat George Lazăr

Prefectul judeţului Neamţ, George Lazăr, a participat, joi, 23 ianuarie, la invitaţia inspectorului general judeţean, Mihai Obreja, la o întîlnire cu directorii de şcoli şi licee din judeţul Neamţ.

Prefectul a rugat directorii prezenţi, cît şi membrii din consiliile de administraţie, să realizeze un dialog cu primarii din unităţile administrativ teritoriale şi să reuşească împreună identificarea unor oportunităţi pentru investiţiile atît de necesare infrastructurii educaţionale. ”Este inadmisibil ca în anul 2020 copiii noştri să fie nevoiţi să înveţe în săli de clasă cu unele condiţii insalubre sau să fie nevoiţi să meargă la toalete în curtea şcolii.

De asemenea, subliniez aici că este importantă siguranţa elevilor, de aceea, fac un apel către cei prezenţi să se găsească soluţii de a achiziţona servicii de pază pentru toate unităţile şcolare. Şi, am încredere că se vor găsi bani pentru acest aspect deosebit de important”, a declarat George Lazăr.

Un alt mesaj transmis de George Lazăr a fost legat de importanţa ca sistemul educaţional românesc să fie unul de calitate: “Avem nevoie de învăţători şi profesori de calitate, dedicaţi meseriei lor, cum avem nevoie şi de un învăţămînt caltitativ, fie că este vorba de gimnaziu, liceu, învăţămînt profesional sau dual. Calitatea actului educaţional reprezintă viitorul unei societăţi sănătoase şi vă rog să fiţi cît se poate de implicaţi în activitatea dumneavoastră!”.

La finalul întîlnirii, prefectul a acceptat invitaţia directorului Colegiului Naţional “Petru Rareş”, profesorul Oniciuc Grigoruţă, de a participa la manifestarea dedicată Micii Unirii organizată de elevii acestui liceu.

Citește știrea

Trending