Contactează-ne

Actualitate

Furtuni, inundaţii trăsnete şi incendii

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ fenomenele meteo din ultimele zile au provocat necazuri în diverse localităţi din Neamţ ■ au fost ploi însemnate cantitativ ■ cadrele ISU au intervenit la cîteva incendii ■ inundaţii s-au produs la Poiana Humei, Văleni, Barticeşti, Secuieni, Băluşeşti şi Costişa ■ şuvoaiele au distrus şi 10 hectare de teren agricol. ■ 2.063 de consumatori electrici au fost nealimentaţi vreme de cîteva ore ■

Evident, perioada de caniculă de început de vară s-a terminat cu ploi diluviene prin Neamţ, mai ales în zona Roman, cu fenomene meteo extreme, care au creat mare disconfort taman celor care… se rugau să plouă. Toate, dublate de incendii. Au fost furtuni, a căzut apă în exces, au fost fulgere şi tunete violente, zi şi noapte. Vineri, 15 iunie, la ora 9.10, Dispeceratul Integrat al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Petrodava – Ambulanţa Neamţ a fost anunţat prin numărul unic pentru apeluri de urgenţă 112 că în localitatea Stejaru, din comuna Ion Creangă, un arbore s-a rupt şi stă sprijinit pe o casă. La locul evenimentului s-a deplasat o autospecială de stingere cu apă şi spumă, încadrată cu patru subofiţeri din cadrul Detaşamentului de pompieri Roman. Echipajul a acţionat împreună cu Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă din Ion Creangă pentru tăierea arborelui. Misiunea a fost dusă la îndeplinire, fără a se petrece incidente nedorite. În aceeaşi zi, la aproximativ aceeaşi oră, a fost înregistrat un incendiu la un stog de fîn în comuna Dumbrava Roşie, în satul Cut. La locul evenimentului s-au deplasat două autospeciale de stingere cu apă şi spumă, încadrate cu şase subofiţeri din cadrul Detaşamentului de pompieri Piatra Neamţ. În urma evenimentului au ars circa 1,5 tone de fîn, de la un foc pornit iniţial pentru curăţenie. Necazul a lovit la o anexă gospodărească în comuna Bîrgăoani, în satul Bălăneşti în aceeaşi zi de vineri. La locul evenimentului s-au deplasat opt subofiţeri din cadrul Detaşamentului de pompieri Roman. În urma nedoritului incident a ars o anexă în suprafaţă de vreo trei – patru metri pătraţi, tot necazul pornind de la o sobă. Sîmbătă, a fost din nou zi de foc. La ora 14.32, salvatorii au fost anunţaţi, tot prin numărul unic pentru apeluri de urgenţă,despre producerea unui incendiu la un stog de fîn în comuna Stăniţa, sat Todireni. La locul evenimentului s-a deplasat o autospecială de stingere cu apă şi spumă, încadrată cu cinci subofiţeri din cadrul Detaşamentului de pompieri Roman şi un buldoexcavator din cadrul SVSU cu doi voluntari. Cinci tone de fîn s-au făcut scrum, de la trăsnet. „Vinerea trecută s-a executat o misiune de asigurat măsuri specifice de prevenire şi stingere a incendiilor în Piatra Neamţ, la Shopping City, la spectacolul Festivalul Gustului Românesc cu o autospecială de stingere au apă şi spumă. De precizat că în cursul zilei de vineri, Dispeceratul Integrat ISU – Ambulanţă al judeţului Neamţ a fost anunţat prin numărul unic pentru apeluri de urgenţă 112 despre faptul că pe casa scării a unui bloc din Piatra Neamţ se simte miros de gaz. La locul evenimentului s-a deplasat o autospecială încadrată cu trei subofiţeri din cadrul Detaşamentului de pompieri Piatra Neamţ unde s-au desfăşurat activităţi specifice de prevenire şi stingere a incendiilor pînă la sosirea echipei DelGazGrid“, a anunţat ISU Neamţ.

Localităţi afectate

La Tîrgu Neamţ, pompierii au fost solicitaţi din altă pricină. A fost descoperit un element de muniţie pe Strada Ana Ipătescu. La locul evenimentului s-au deplasat autospeciala pirotehnică încadrată cu doi subofiţeri din cadrul Detaşamentului de pompieri Piatra Neamţ unde au descoperit un element de muniţie în curtea unui localnic.În cursul weekendului trecut, judeţul Neamţ a fost printre zonele din ţară pentru care au fost emise informări, atenţionări şi avertizări meteorologice. Vremea ploioasă şi mai ales furtnoasă a pornit din 14 iunie, ora 21 şi a ţinut, iniţial, pînă pe 16 iunie ora 21, cînd s-au înregistrat averse cu un caracter torenţial, frecvente descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vîntului care au prins şi aspect de vijelie şi căderi de grindină. Cantităţile de apă au depăşit local 20 – 40 litri pe metrul pătrat. Codul galben de precipitaţii a fost instituit întîi pentru data de 16 iunie, la primele ore ale dimineţii. A fost şi o avertizare de fenomene meteorologice periculoase imediate cod portocaliu, pentru comuna Oniceni, valabilă pentru data de 16 iunie, dimineaţa, în sensul unor averse ce vor cumula 40-45 l/mp, frecvente descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului şi căderi de grindină. Nu au lipsit atenţionări şi avertizări hidrologice. Prima a pornit din data de 15 iunie, prin care au fost prognozate scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pîraie, viituri rapide pe rîurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale cotelor de atenţie şi de apărare pe rîurile mici din bazinele hidrografice: Bistriţa, Trotuş şi Bîrlad. Au mai fost semnalate potenţiale probleme pe rîurile Siret şi Trotuş, fiind afectate opt localităţi: Trifeşti, Stăniţa, Oniceni, Văleni, Boteşti, Băluşeşti, Icuşeşti şi Costişa. Au fost o locuinţă inundată în sat Poiana Humei, Oniceni, cîte o curte inundată în satele Văleni, Barticeşti, Secuieni, Băluşeşti şi Costişa, sat în care şuvoaiele au distrus şi 10 hectare de teren agricol. Au mai existat aluviuni pe DN 15 D pe raza localităţii Dulceşti. Serviciile voluntare pentru sitruaţii de urgenţă şi pompierii profesionişti au vegheat, în permanenţă, zonele de risc şi au eliminat posibilitatea unor pierderi materiale sau chiar umane. De precizat că au fost afectate şi două linii electrice, 19 puncte de transformare, iar 2.063 de consumatori au fost nealimentaţi vreme de cîteva ore.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Premierul României Ludovic Orban: Pe 27 consfinţim sfârşitul erei PSD, a unui baron care conduce acest judeţ, Ionel Arsene, cel care nu a făcut altceva decât să condamne judeţul la subdezvoltare!

Știre publicată în urmă cu

în data de

Vizita premierului Ludovic Orban în județul Neamț de duminică le arată nemțenilor că au garanția că echipa liberală din județ are parte de susținerea Guvernului pentru a pune în aplicare proiectele de dezvoltare.

Președintele PNL Ludovic Orban s-a declarat garantul candidaților liberali și este convins că Mugur Cozmanciuc va fi viitorul președinte al Consiliului Județean Neamț. Totodată, a transmis că este încrezător că nemțenii  nu vor mai face aceeași greșeală, ca acum 4 ani când l-au ales pe baronul Ionel Arsene, ci vor alege soluția oferită de echipa PNL.

În prima parte a vizitei premierul României a fost la o întâlnire cu candidații la primările Roman și zona metropolitană. Cu această ocazie a anunțat investiții importante pentru județul Neamț.

”Guvernul are planuri extrem de ambițioase, care nu se pot realiza prin pomeni, prin sifonări de bani publici sau prin tot felul de proiecte care nu au niciun fel de efecte pentru viața oamenilor de zi cu zi. Regiunea Moldovei va  fi principala beneficiară de investiții în domeniul infrastructurii de transport în următorii 10 ani. Vor fi construite 3 autostrăzi: Autostrada Unirii, care va face legătura între Târgu Mureș – Târgu Neamț – Iași – Ungheni; Autostrada de pe coridorul 9 paneuropean: București – Ploiești – Focșani – Pașcani – Suceava – Siret și Autostrada Bacău – Brașov. Sunt 3 investiții majore pe care noi garantăm că le vom realiza într-un termen mult mai scurt. Pregătim și modernizarea infrastructurii feroviare din regiunea Moldovei. Pentru coridorul 9 paneuropean avem deja semnate contractele de fezabilitate pentru modernizarea rutei Focșani – Roman – Iași – 2 linii de cale ferată electrificată, ca să se circule cu 160 km pentru transport persoane și 120 km transport marfă. Infrastructura energetică – Gazoductul care se realizează pe traseul Onești – Gherăești – Lețcani are mai multe roluri: să asigure posibilitatea cu alimentare gaze a localităților de pe traseu și să ducă gazul spre Republica Moldova. Zona de Nord – Est (Moldova) a fost scoasă de pe harta investițiilor serioase din cauza lipsei conectivității. Obiectivul nostru este să aducem dezvoltare în Moldova. Guvernul pe care îl conduc este un partener al oricărui primar, președinte de Consiliu Județean, care își dorește dezvoltarea. Mergeți să le spuneți cetățenilor: dacă vor un primar căruia să nu i se pună bețe în roate, care să găsească un partener în Guvernul României,îl găsește în rândul candidaților PNL. Spor la treabă și pe 27 septembrie să aud că revoluția liberală a reușit și în Neamț. Mugur Cozmanciuc, Leonard Achiriloaei și candidații PNL sunt oameni de încredere, oameni pentru care garantez că vor schimba la față comunitățile pe care la conduc. Pe 27 consfinţim sfârşitul erei PSD, al unui baron care conduce acest judeţ, Ionel Arsene, cel care nu a făcut altceva decât să condamne judeţul la subdezvoltare”, a declarat premierul României.

Președintele PNL Ludovic Orban a fost să stea de vorbă și cu nemțenii din zona de nord a județului. La Oglinzi a fost întâmpinat de candidații PNL Andrei Aciocârlănoae (Târgu Neamț), Dumitru Bălăjel (Răucești), Mărculeț Vasile (Timișești) și mulți alții. În cadrul acestei întâlniri președintele PNL le-a transmis că trebuie să câștige alegerile.

”Eu, dacă aş fi nemţean, aş fi jignit să mă conducă unul ca Arsene, mi-ar fi şi ruşine să recunosc în faţa altora, din alte judeţe ale ţării, că a ajuns în capu’ trebii unul ca Arsene. Sper că, ştiţi vorba aia: Errare humanum est, perseverare diabolicum, a fost o singură greşeală şi că nemţenii vor înţelege că judeţul nu se poate dezvolta decât cu echipa liberală. Pentru că ei nu pot să câştige alegeri decât acolo unde oamenii sunt săraci, neinformaţi, în stare de dependenţă, pot fi minţiţi, pot fi păcăliţi, pot fi cumpăraţi. În orice zonă în care oamenii stau pe propriile picioare, în care oamenii gândesc, au capacitatea de a alege conducători, lideri, manageri publici care au cu adevărat capacitatea de a dezvolta comunităţile locale, judeţele. Vă cer schimbare în toată Moldova, pentru că acum singurul județ care nu e călărit de o mafie roșie este Suceava. În rest avem baroni roșii care nu au adus decât abuzuri, izolare, sărăcie, lipsă de speranță în județele pe care le-au condus. Sunt convins că putem câștiga în județul Neamț și chiar dacă am suferit două dezertări importante, la Roman și la Piatra Neamț, dar putem recâștiga Piatra Neamț, Roman și jumătate dintre localități. Sunt convins că avem capacitatea să câștigăm Consiliul Județean și Mugur Cozmanciuc va fi noul președinte, iar asta depinde de ce veți face fiecare în săptămâna care a mai rămas. Vă cer să aveți o mobilizare exemplară, să aveți încredere să mergeți în fața oamenilor cu fruntea sus, să ne uităm în ochii lor pentru că suntem devotați interesului public, am salvat România de la dezastru, am reușit să trecem țara prin pandemie, secetă, inundații și cu toate astea PNL este singura forță politică de a bate PSD, de a asigura guvernare locală și de a duce România spre o dezvoltare fără precedent. Eu cred că pentru noi un rezultat frumos înseamnă victoria, deci noi trebuie să ne propunem victoria şi în Târgu Neamţ şi în toate comunele arondate şi mai ales Grumăzeşti, de unde e Arsene. Dacă-l batem pe Arsene la el acasă, îmi faceţi cea mai mare bucurie de pe 27 septembrie”, a declarat premierul.

Premierul a vizitat și stadiul lucrărilor la DN 15 Bicaz Poiana Largului, de unde a primit asigurări de la cei care se ocupă că vor fi finalizate la data de 1 noiembrie.

De asemenea, Ludovic Orban a ținut să îi salute și pe nemțenii din zona Hangu, s-a oprit și la Bicaz unde a dat asigurări că toate programele candidaților PNL la primăriile din Neamț vor fi puse în aplicare pentru că au susținerea Guvernului României.

Vizita premierului României s-a încheiat la Piatra Neamț unde a participat la prezentarea programului de guvernare locală pentru perioada 2020 – 2024. Au luat cuvântul senatorul PNL Eugen Țapu Nazare, șeful Cancelariei Guvernului nemțeanul Ionel Dancă, Andrei Carabelea – candidatul PNL la primăria municipiului Piatra Neamț și Mugur Cozmanciuc – candidatul PNL la președinția CJ Neamț.

”Îl cunosc pe Mugur Cozmanciuc, pe Andrei Carabelea, dar și pe toți candidații la primării și o mare parte din echipa de consilieri județeni și locali. Sunt oameni care au realizări, cunoscuți, care au arătat că sunt capabili să administreze, să conducă, să inițieze și să ducă la bun sfârșit proiecte. Sunt oameni cărora puterea nu li se va urca la cap și care vor rezista tentațiilor care vin o dată cu puterea. Sunt o echipă. PNL nu e orice fel de partid, trebuie să fim la înălțimea înaintașilor noștri, nu putem să ne mulțumim cu flecuștețe, cu spoială, cu realizări de 2 lei bucata, noi trebuie să construim țara, să dăm direcția, să mobilizăm resursele acestei națiuni pentru emancipare, dezvoltare, modernizare. În PNL există școală de primari, toți candidații de la prima încercare vor trebui să învețe de la oameni precum Emil Boc sau Ilie Bolojan. Ca să poți să administrezi corect, să guvernezi local trebuie să înveți. Nimeni nu s-a născut învățat. Meseria de primar se învață și cel mai simplu este să o înveți înainte de a deveni primar, ca să nu experimentezi pe pielea cetățenilor. În PNL există o școală de primari. Candidații au văzut cu ochii lor cum primarii PNL au generat dezvoltare pentru comunitățile lor. Mugur Cozmanciuc, AndreiCarabelea, Leonard Achiriloaieiștiu și vin cu lecțiile învățate. Ca premier adaug că nu vor fi lăsați singuri, la București vor avea ușile deschise, toată nevoia de susținere pe care o au comunitățile locale va primi un răspuns favorabil. Vom sprijini toate proiectele serioase. Peste tot unde am ajuns la putere s-au întâmplat lucruri simple: dezvoltarea infrastructurii, creșterea calității serviciilor prin digitalizare. Oricărui investitor care va intra în biroul meu îi voi cere să investească și în Moldova. (…) În toată Moldova, PNL se bate cu prima șansă pentru câștigarea președințiilor de CJ și a primăriilor municipiilor reședință de județ. Suntem oameni care nu promitem marea cu sarea, ci avem promisiuni bine gândite pe care avem capacitatea să le ducem la sfârșit. Le spunem nemțenilor: să nu se ia după minciunile adversarilor, să voteze bunul simț și dedicarea pentru interesul public. Piatra Neamț este un oraș în care mă simt ca acasă. Am un sentiment aparte pentru Piatra Neamț, iar Andrei Carabelea, după ce va ajunge primar, va avea un sprijin suplimentar din partea mea dacă va veni cu proiecte de dezvoltare. De aceea vă spun: nemțenii să voteze cu toată încrederea candidații PNL”, a declarat premierul României.

 

Mugur Cozmanciuc: Ionele dragă, nici nu știi ce urmează să devii!

 

Și candidatul PNL la președinția CJ Neamț Mugur Cozmanciuc a avut de transmis un mesaj puternic pentru nemțeni: 27 septembrie va fi ziua în care Neamțul își va alege drumul eliberării.

”Am avut o zi încărcată cu domnul prim-ministru în județul Neamț. Am pornit de la Roman, apoi am mers la Gherăești, unde se face stația de comprimare a gazului, unde am arătat că se poate. În anul 2024 fiecare comunitate din Neamț va avea gaz, fiecare gospodărie trebuie să fie conectată la gaz. Rolul nostru e ca în 2024 fiecare localitate să aibă gaz, apă și canalizare. Premierul va avea în vedere ca toată țara să fie dezvoltată unitar. Am mers și pe DN 15, unde domnul prim ministru Orban, Guvernul PNL a dat asigurări că va finaliza acel drum. (…) 27 septembrie nu este vorba despre alegerea unor oameni pe funcții, ci este vorba ca acest județ să își aleagă drumul eliberării. Pe 27 septembrie Neamțul se va elibera de tot ce înseamnă meteahnă comunistă, despotică, totalitară. Neamțul nu este al lui Ionel Arsene, este al oamenilor cinstiți, care își vor trăi aici viața liniștită. Și mai am un mesaj de transmis: Ionele dragă, nici nu știi ce urmează să devii! Domnule premier, vă mulțumesc că ați venit aici să susțineți echipa PNL Neamț”, a declarat Mugur Cozmanciuc.

Citește știrea

Actualitate

Ancheta epidemiologică de la spital a fost finalizată

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ focarul de Covid a fost descoperit întîmplător, după testarea, la cerere, a unei asistente asimptomatice

Serviciul comunicare al Spitalului de Urgenţă Roman, după îndelungi aşteptări ale presei, a reuşit să emită un comunicat în care se fac publice rezultatele anchetei epidemiologice şi măsurile de combatere a răspîndirii Covid-19.

„În urma anchetei epidemiologice din Secţia de chirurgie generală s-a concluzionat faptul că, pe 4 septembrie o asistentă de la această secţie s-a testat, la cerere, pentru că dorea să plece în concediu de odihnă. Rezultatul a ieşit pozitiv, salariata fiind asimptomatică. Cum e legal, procedural, au fost testaţi toţi salariaţii secţiei, pacienţii contacţi din secţie şi salariaţii ATI. Testul medicilor a ieşit negativ, iar şase asistenţi, patru cadre auxiliare şi patru pacienţi – pozitivi.

Personalul din secţia ATI este negativ. Toate persoanele depistate pozitiv au avut simptome uşoare de infecţie şi au fost internate în Spitalul Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ. S-a dispus izolarea maximă a secţiei, prin interzicerea de a interna pacienţi noi, internarea noilor pacienţi, care necesită asistenţă chirurgicală de urgenţă, efectuându-se pe Secţia de Recuperare medicală fizică şi balneologie, care şi-a suspendat activitatea pentru internările cronice începînd cu data de 8 septembrie.

Ca măsură antiepidemică de prevenire a răspîndirii infecţiei, pacienţii aflaţi în Secţia de Chirurgie la momentul declanşării focarului de infecţie au fost izolaţi la etajul II“, a precizat Andreea Trifan, purtător de cuvînt al SMU Roman. Aceasta a subliniat şi alte măsuri organizatorice luate pentru prevenirea răspîndirii virusului, printre care a menţionat că circulaţia personalului medical se face pe scările laterale ale unităţii, precum şi hotărîrea de mutare a vestiarului personalului într-un salon la subsol.

Aprovizionarea cu medicamente de la farmacia cu circuit închis a Spitalului a fost făcută de către personalul Secţiei de Recuperare Medicală. „Precauţiile standard sînt mereu respectate. Ne referim la cele legate de triajul epidemiologic, igiena mîinilor şi a căilor respiratorii, purtarea corectă a echipamentului corespunzător, respectarea procedurilor privind curăţenia şi dezinfecţia tuturor spaţiilor, a echipamentelor şi a aparaturii“, a mai declarat, Andreea Laura Trifan. În Secţia de chirurgie generală lucrează 51 de angajaţi, din care 9 medici, 21 asistenţi medicali şi 15 infirmiere şi îngrijitoare.

Citește știrea

Actualitate

Poartă cască de protecţie! Arată că îţi pasă

Știre publicată în urmă cu

în data de

ARATĂ CĂ ÎŢI PASĂ. Arată că nu te doare la bască: POARTĂ CASCĂ!

Respectă regulile: casca se pune pe cap, cu acel mic cozoroc deasupra frunţii. Poziţionează casca astfel încât să nu-ţi acopere nasul şi gura. Să dai bine în poză. Împrăştie fotografiile peste tot. Arată că îţi pasă.

Pune-ţi şi vestă reflectorizantă, dă bine la cască. Poţi să-ţi pui şi mască, dar nu uita de cască. Poartă cască! Poart-o şi la bal şi la spitalul modular.

După ce ai folosit casca, nu uita să te speli bine pe mâini şi pe dosare. Şi pune-ţi masca. Merge şi asta cu vesta reflectorizantă de şantierist la drumuri şi poduri. Căştile folosite la şedinţele foto se dezinfectează, apoi se trimit înapoi, cu mulţumiri, doamnelor Elena Udrea şi Gabriela Firea, la Bucureşti.

Pentru a nu le irosi efortul de până acum. ARATĂ CĂ ÎŢI PASĂ. Chiar dacă ai rămas singur cuc, cu un cuc.

Citește știrea

Trending