Contactează-ne

Actualitate

Furtuni, inundaţii trăsnete şi incendii

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ fenomenele meteo din ultimele zile au provocat necazuri în diverse localităţi din Neamţ ■ au fost ploi însemnate cantitativ ■ cadrele ISU au intervenit la cîteva incendii ■ inundaţii s-au produs la Poiana Humei, Văleni, Barticeşti, Secuieni, Băluşeşti şi Costişa ■ şuvoaiele au distrus şi 10 hectare de teren agricol. ■ 2.063 de consumatori electrici au fost nealimentaţi vreme de cîteva ore ■

Evident, perioada de caniculă de început de vară s-a terminat cu ploi diluviene prin Neamţ, mai ales în zona Roman, cu fenomene meteo extreme, care au creat mare disconfort taman celor care… se rugau să plouă. Toate, dublate de incendii. Au fost furtuni, a căzut apă în exces, au fost fulgere şi tunete violente, zi şi noapte. Vineri, 15 iunie, la ora 9.10, Dispeceratul Integrat al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Petrodava – Ambulanţa Neamţ a fost anunţat prin numărul unic pentru apeluri de urgenţă 112 că în localitatea Stejaru, din comuna Ion Creangă, un arbore s-a rupt şi stă sprijinit pe o casă. La locul evenimentului s-a deplasat o autospecială de stingere cu apă şi spumă, încadrată cu patru subofiţeri din cadrul Detaşamentului de pompieri Roman. Echipajul a acţionat împreună cu Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă din Ion Creangă pentru tăierea arborelui. Misiunea a fost dusă la îndeplinire, fără a se petrece incidente nedorite. În aceeaşi zi, la aproximativ aceeaşi oră, a fost înregistrat un incendiu la un stog de fîn în comuna Dumbrava Roşie, în satul Cut. La locul evenimentului s-au deplasat două autospeciale de stingere cu apă şi spumă, încadrate cu şase subofiţeri din cadrul Detaşamentului de pompieri Piatra Neamţ. În urma evenimentului au ars circa 1,5 tone de fîn, de la un foc pornit iniţial pentru curăţenie. Necazul a lovit la o anexă gospodărească în comuna Bîrgăoani, în satul Bălăneşti în aceeaşi zi de vineri. La locul evenimentului s-au deplasat opt subofiţeri din cadrul Detaşamentului de pompieri Roman. În urma nedoritului incident a ars o anexă în suprafaţă de vreo trei – patru metri pătraţi, tot necazul pornind de la o sobă. Sîmbătă, a fost din nou zi de foc. La ora 14.32, salvatorii au fost anunţaţi, tot prin numărul unic pentru apeluri de urgenţă,despre producerea unui incendiu la un stog de fîn în comuna Stăniţa, sat Todireni. La locul evenimentului s-a deplasat o autospecială de stingere cu apă şi spumă, încadrată cu cinci subofiţeri din cadrul Detaşamentului de pompieri Roman şi un buldoexcavator din cadrul SVSU cu doi voluntari. Cinci tone de fîn s-au făcut scrum, de la trăsnet. „Vinerea trecută s-a executat o misiune de asigurat măsuri specifice de prevenire şi stingere a incendiilor în Piatra Neamţ, la Shopping City, la spectacolul Festivalul Gustului Românesc cu o autospecială de stingere au apă şi spumă. De precizat că în cursul zilei de vineri, Dispeceratul Integrat ISU – Ambulanţă al judeţului Neamţ a fost anunţat prin numărul unic pentru apeluri de urgenţă 112 despre faptul că pe casa scării a unui bloc din Piatra Neamţ se simte miros de gaz. La locul evenimentului s-a deplasat o autospecială încadrată cu trei subofiţeri din cadrul Detaşamentului de pompieri Piatra Neamţ unde s-au desfăşurat activităţi specifice de prevenire şi stingere a incendiilor pînă la sosirea echipei DelGazGrid“, a anunţat ISU Neamţ.

Localităţi afectate

La Tîrgu Neamţ, pompierii au fost solicitaţi din altă pricină. A fost descoperit un element de muniţie pe Strada Ana Ipătescu. La locul evenimentului s-au deplasat autospeciala pirotehnică încadrată cu doi subofiţeri din cadrul Detaşamentului de pompieri Piatra Neamţ unde au descoperit un element de muniţie în curtea unui localnic.În cursul weekendului trecut, judeţul Neamţ a fost printre zonele din ţară pentru care au fost emise informări, atenţionări şi avertizări meteorologice. Vremea ploioasă şi mai ales furtnoasă a pornit din 14 iunie, ora 21 şi a ţinut, iniţial, pînă pe 16 iunie ora 21, cînd s-au înregistrat averse cu un caracter torenţial, frecvente descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vîntului care au prins şi aspect de vijelie şi căderi de grindină. Cantităţile de apă au depăşit local 20 – 40 litri pe metrul pătrat. Codul galben de precipitaţii a fost instituit întîi pentru data de 16 iunie, la primele ore ale dimineţii. A fost şi o avertizare de fenomene meteorologice periculoase imediate cod portocaliu, pentru comuna Oniceni, valabilă pentru data de 16 iunie, dimineaţa, în sensul unor averse ce vor cumula 40-45 l/mp, frecvente descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului şi căderi de grindină. Nu au lipsit atenţionări şi avertizări hidrologice. Prima a pornit din data de 15 iunie, prin care au fost prognozate scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pîraie, viituri rapide pe rîurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale cotelor de atenţie şi de apărare pe rîurile mici din bazinele hidrografice: Bistriţa, Trotuş şi Bîrlad. Au mai fost semnalate potenţiale probleme pe rîurile Siret şi Trotuş, fiind afectate opt localităţi: Trifeşti, Stăniţa, Oniceni, Văleni, Boteşti, Băluşeşti, Icuşeşti şi Costişa. Au fost o locuinţă inundată în sat Poiana Humei, Oniceni, cîte o curte inundată în satele Văleni, Barticeşti, Secuieni, Băluşeşti şi Costişa, sat în care şuvoaiele au distrus şi 10 hectare de teren agricol. Au mai existat aluviuni pe DN 15 D pe raza localităţii Dulceşti. Serviciile voluntare pentru sitruaţii de urgenţă şi pompierii profesionişti au vegheat, în permanenţă, zonele de risc şi au eliminat posibilitatea unor pierderi materiale sau chiar umane. De precizat că au fost afectate şi două linii electrice, 19 puncte de transformare, iar 2.063 de consumatori au fost nealimentaţi vreme de cîteva ore.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Neamţ: Accident grav. A intrat pe contrasens. Patru victime

Știre publicată în urmă cu

în data de

Un accident rutier soldat cu patru victime a avut loc, sîmbătă, 25 ianuarie, pe DJ 157, în apropierea localităţii Dochia. Un tînăr a pierdut controlul autoturismului pe care îl conducea, a intrat pe contrasens şi s-a izbit de o autoutilitară.

“La data 25 ianuarie, polițiștii Biroului Rutier Piatra Neamț au intervenit la un accident rutier produs în afara localității Dochia, soldat cu rănirea a patru persoane.

Din cercetările preliminarii a reieșit că, în timp ce un tînăr de 26 de ani, din Mărgineni, conducea un autoturism pe DJ 157, din direcția Mărgineni – Piatra Neamț, în afara localității Dochia, ar fi pierdut controlul asupra direcției de deplasare, a pătruns pe contrasens, intrînd în coliziune cu o autoutilitară condusă de un bărbat de 42 de ani, din Mărgineni.

Din evenimentul rutier a rezultat rănirea ambilor conducători auto, a unui minor în vîrstă de 17 ani și a unei femei de 40 de ani, ambii din Mărgineni, pasageri în autoutilitară. Victimele au fost transportate la spital, unde li s-a asigurat asistență medicală de specialitate. Conducătorii auto au fost testați cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ. Polițiștii continuă cercetările sub aspectul comiterii infracțiunii de vătămare corporală din culpă”, au transmis reprezentanţii IPJ Neamţ.

FOTO: www.tvmneamt.ro

Citește știrea

Actualitate

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ acesta susţine că poartă negocieri cu trei partide parlamentare ■ va face publică formaţiunea după ce va semna adeziunea ■ pe surse se pare că va candida la funcţia de primar pentru PMP ■ nu este exclusă nici varianta PSD ■

În această perioadă, în care formaţiunile politice se preocupă de alegerea candidaţilor la primării, se vehiculează în spaţiul public numele mai multor potenţiali nominalizaţi.

La Roman, unul dintre aceştia este Sorin Cazan, cel care de vreo patru ani se părea că a renunţat la a face politică.

„Intenţionez să mă întorc în politică şi dacă fac acest lucru e sigur că voi candida pentru funcţia de primar. Ceea ce vă pot spune acum este faptul că mă aflu în negociere cu trei partide parlamentare, dar mă voi hotărî abia atunci cînd voi şti cine candidează din partea PNL.

Nu doresc să mai merg ca independent din cauza faptului că am o experienţă de acest fel şi toţi ştiu «cum am fost făcut ca la Nufărul», cînd am fost furat la numărătoare, cam în fiecare secţie de 3-4 voturi, aşa încît am mai avut nevoie pentru a intra în consiliul local de doar 42 de voturi. Am discutat cu mulţi romaşcani, care susţin că mă vor vota, pentru că s- au săturat de tot felul de promisiuni.

Voi putea anunţa formaţiunea la care mă voi înscrie după ce semnez adeziunea şi după ce primesc răspunsul la propunerile mele“, a declarat Sorin Dumitru Cazan.

Acesta a spus că nu este vorba de PNL, dar nu a negat că ar fi vorba de PSD, partid de care este legat şi prin unul din ginerii săi, avocatul Iştoc, fost vicelider al Organizaţiie de Tineret PSD, în prezent şef al Cabinetului de avocatură al ex-senatorului Ioan Chelaru. Surse credibile susţin însă probabilitatea ca Sorin Cazan să fie candidatul la Roman al PMP, avînd susţinerea lui Traian Băsescu.

De-a lungul timpului, Sorin Cazan a trecut prin mai multe partide politice: în 2007 se afla în Partidul Conservator al lui Voiculescu, în 2009 trecuse la Partidul Naţional Democart Creştin, formaţiune autodizolvată, cîteva luni a condus la Roman PD-L, prin 2014, cînd preşedinte la Neamţ era Alexandu Drăgan.

În 2016, Sorin Cazan avea să devină liderul PRU, al fostului deputat Bogdan Diaconu, de care s-a despărţit, însă, destul de repede. Sorin Cazan a fost şi consilier al Partidului Conserator, a lui Dan Voiculescu, cînd era extrem de vocal şi cînd a avut în consiliul local patru consilieri, ca în mandatul următor să aibă doar doi.

Citește știrea

Actualitate

Ura şi invidia cea de toate zilele

Știre publicată în urmă cu

în data de

Orice s-ar putea spune despre regimul trecut, numai că a împiedicat pe cineva să facă şcoală şi să înveţe, nu. Mai multă ori mai puţină, cu seral sau fără frecvenţă, ba şi prin corespondenţă, fiecare a avut de unde să aleagă, după voinţă, posibilităţi şi, mai ales, după efortul pe care era dispus să-l investească şi a învăţat ceva carte. Pentru că, fiecare lucru sau activitate omenească are timpul său bine determinat de realizare.

Nu doar atât, odată ce terminai o şcoală, căpătai o anume calificare şi nu rămâneai suspendat în nesiguranţă. Căpătai un loc de muncă, de fapt, linia de start pentru pasul adevărat în viaţă. Orice meserie sau calificare îşi avea rostul şi rolul bine determinat, fiindcă este de la sine înţeles că o societate nu poate exista numai cu profesori, ingineri sau medici. Şi în ce mă priveşte, mărturisesc că preţuiesc orice profesie, mai ales dacă este făcută cu interes şi dăruire.

Mai departe, pornind de la acel început, ţinea în cea mai mare parte de tine ca să-ţi împlineşti idealurile sau visele. De la sine înţeles că nu era simplu, fiindcă însemna înfruntarea sau confruntarea cu viaţa, deloc uşoară. Mai ales la noi unde, de când lumea şi pământul, au existat (şi există) multe categorii de impostori care ştiu să dibuiască cele mai directe căi de acces către posturile călduţe şi avantajoase şi pun frâne celor merituoşi şi capabili. Experienţa de-o viaţă mi-a oferit multe exemple de oameni care şi-au cunoscut capacităţile şi care, cu preţul unor sacrificii importante şi cu eforturi deosebite, şi-au dobândit locurile şi poziţiile pe care le meritau. După cum am întâlnit şi oportunişti, oameni superficiali dar mari meşteri în a se strecura, pe diverse căi şi nu rareori, cu concursul celor din jur, în posturi importante dacă nu cheie, pe care le-au folosit cu aplomb şi cu obrăznicie. Cu toate acestea, nu este greu să desluşeşti în comportamentul lor trăsăturile personajului iniţial, oricât ar fi de abil în a-şi ascunde pornirile primare.

Să mai spun că apariţia politicii a permis unor specimene absolut dubioase şi lipsite de orice valoare, ar fi un nonsens şi explică existenţa unei puzderiei de non-valori care au acaparat toate pârghiile societăţii şi o conduc de mai bine de trei sferturi de veac. Fiindcă lucrurile sunt foarte clare, revoluţia sau ce va fi fost ea, nu a schimbat esenţa lucrurilor.

Pe un anume brancardier parcă îl mai înţeleg. Vă închipuiţi cum a strâns el, zi de zi şi ceas de ceas, picătură cu picătură, oceanul de otravă, ura aceea mocnită, sedimentată, concentrată, zilnic măsurată să vadă cu cât a mai crescut, în timp ce împingea nenorocitul de cărucior, cu o roată fără rulment sau unsoare şi care scârţâia ca dracu’.

Veşnic sortit să asculte ordinul nu ştiu cui, ba să mai şi salute („să trăiţi“) vreun doctor sau vreo doctoriţă, în timp ce rumega în mintea lui: „Uite, dom’le, ce sacou/costum şi-a tras individul ăsta, îmbrăcat la patru ace, care vine cu merţanu’ la slujbă, în vreme ce eu îmi rup toţi nasturii în înghesuiala din autobuz. Şi tot la halatul ăsta ponosit şi decolorat de multon grena ajung“ sau „Uite-o p’aia cu stetoscopu’ la gât, cum se fandoseşte şi vorbeşte cu aparţinătorii, că doar n-o face degeaba… şi eu… abia dacă primesc o amărâtă de hârtie de 5 lei, uneori nici atât şi mă spetesc, îmi rup şalele ca să ridic şi să car pe unu’ ori pe altu’. Cu ce-or fi ei mai brezi decât mine?!?“, omul a tot nutrit speranţa că, odată şi odată, se va răzbuna el pe viaţă.

Din fericire, cum spuneam mai sus, i-a sărit în ajutor pârdalnica de politică. În ea a desluşit niscai avantaje şi scara pe care putea să aburce fără prea multe eforturi. Exemple, câte vrei. Cum-necum, n-a stat pe gânduri. Pentru politică nu-ţi trebuie prea multă şcoală, ci tupeu şi obrăznicie. Cât cuprinde. Şi, slavă Domnului, de astea nu ducea lipsă. Aşa că s-a înrolat cu entuziasm într-un partid cât mai vocal, s-a plasat sub faldurile stindardului acestuia, s-a potrivit cu alţii eiusdem farinae (pe româneşte, de aceeaşi teapă), şi încet-încet, ajutat de unii sau de alţii a absolvit şi studii superioare (nu mai contează unde şi cum) şi gata, a devenit politician get-beget. Foarte activ, ascultat şi aplaudat.

Când s-a simţit pe cai mari, şi-a pus problema că n-ar strica să-şi saramureze neîmplinirile, să muşte mâinile unora în faţa cărora se simţea umil şi neînsemnat şi apoi, fiindcă i-a mers, şi-a permis întrebări mai subtile şi mai bine ţintite, de genul: „cum este posibil să fie profesor, şef de disciplină, cum să îşi înveţe rezidenţii abecedarul dezinfecţiei dacă el nu practică niciun protocol, nicio regulă de bun simţ şi este lăsat să se prefacă că (scuzaţi-i cacofonia!) se ocupă de pacienţi la vârsta de 66 de ani?!“. În fapt, nu este greu de tălmăcit (a dracu’ politica asta !) subtilitatea de care personajul face dovadă. Este evident că el vrea să ştie cum cineva a ajuns profesor de medicină dacă nu a fost mai întâi brancardier? Adică să fi început de acolo, de la munca de jos de unde pornesc toate treptele spre consacrare şi împlinire.

Vedeţi cum ştie el unde sunt punctele nevralgice ale oricărui spital? Le-a păscut din tinereţe. Are experienţa anilor şi a urii acumulate, ştie unde se dă cu un mop şi unde cu altul, ce culoare trebuie să aibă sacii cu care se transportă morţii din spital, cam cum ar merge lucrurile după mintea proprie şi îşi face un titlu de onoare (precum ţiganul ajuns împărat) să denigreze, să murdărească şi, mai ales, să-şi satisfacă anii de amar pe care i-a înghiţit. Mai puţin îl pricep pe domnul uscăţiv (era să zic scheletic), mânat de aceeaşi ură neostoită şi densă, care-şi revarsă fierea ultraconcentrată şi care dă sentinţe: „aceşti 25 de nemernici ar trebui daţi afară pe loc şi să li se interzică să mai practice meseria. Să se ducă unde-or vedea cu ochii“. Nu, nu, nu e vorba numai de nemernicii din medicină, el se simte obligat să-şi exprime punctele de vedere în orice domeniu. Altfel cum şi unde să-şi ardă, să-şi consume uriaşa rezervă de venin de care dispune? După el, toată lumea care nu-i seamănă, ar trebui să plece, să dispară, să se ducă unde văd ochii lui şi să rămână doar cei care nu se sperie de chipul său serafic şi crispat de amar.

Oricum, dintre toate scăderile omeneşti, ura şi invidia mi se par cele mai odioase şi mai periculoase. Pentru simplu motiv că, practicate cu osârdie, ele umbresc sau strică de-a dreptul viaţa celui care le cultivă. Şi odată ce ai început nu mai poţi da înapoi. Cu suflet de iască şi ţărână nu poţi fi senin şi tolerant. Lecţia celor doi corifei ai urii fără frontiere poate fi citită pe chipurile lor şi învăţată cu spor. Nu vă îngrijoraţi, lumea lor e mereu şi mereu mai activă şi mai vizibilă în societatea noastră debusolată.

Citește știrea

Trending