Contactează-ne

Eveniment

Furt de 300 de mii de euro din Elveţia cu conexiuni în Neamţ

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ un nemţean a fost arestat sub acuzaţia de tăinuire ■ bunuri de 300.000 de euro au fost descoperite acasă la un romaşcan ■ laptop-uri şi aparatură medicală au fost sustrase de la o firmă elveţiană ■ ancheta continuă pentru descoperirea făptaşilor ■

Indivizi necunoscuţi deocamdată, dar cu conexiuni prin Neamţ, au reuşit să sustragă de la o firmă elveţiană echipamente electronice, printre care laptop-uri şi aparatură medicală.

Valoarea acestora a fost calculată la nu mai puţin de 300.000 de euro, circa 13,5 miliarde de lei vechi. Păgubiţii au alertat autorităţile elveţiene, iar cele furate au fost postate pe o listă cu bunuri sustrase pentru descoperirea cărora se fac fac cercetări la nivel european.

Verificările efectuate în cauză au dus la descoperirea laptop-urilor şi a aparaturii medicale dosite tocmai la Roman, în locuinţa unui localnic de 45 de ani. În urma anchetei, acesta a fost prezentat în faţa magistraţilor de la Tribunalul Neamţ cu propunere de arestare preventivă, iar judecătorii l-au trimis după gratii, pentru următoarele 30 de zile.

„Admite propunerea de arestare preventivă formulată de catre Parchetul de pe lîngă Tribunalul Neamţ şi în consecinţă: în temeiul art. 226 raportat la art. 223 alin. 2 Cod procedură penală, dispune arestarea preventivă a inculpatului M. P. P., reţinut în Centrul de Reţinere şi Arestări Preventive al I.P.J. Neamţ, cercetat pentru săvîrşirea infracţiunii de tăinuire, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 270 alin. 1 Cod penal, pentru o perioadă de 30 zile, începînd cu data de 23.11.2019, pînă la data de 22.12.2019, inclusiv. Constată ca inculpatul a fost asistat de aparător ales. În temeiul art. 275 alin. 3 Cod procedură penală, cheltuielile judiciare rămîn în sarcina statului“, conform Tribunalului Neamţ.

Decizia instanţei de sîmbătă, 23 noiembrie 2019, nu este definitivă şi poate fi atacată de inculpat, Petru Paul Munteanu, la Curtea de Apel Bacău.

Cercetările efectuate în cauză au stabilit că spargerea la firma din Elveţia ar fi avut loc pe data de 8 noiembrie 2019, cînd persoane necunoscute au intrat în sediul societăţii comerciale de unde au plecat cu 35 de laptop-uri şi aparatură medicală în valoare de aproximativ 300.000 de euro.

Toate acestea ar fi fost trimise din Elveţia, în România, scopul principal fiind valorificare pe teritoriul naţional. Între timp, elveţienii le-au pus pe lista cu bunuri sustrase şi căutate la nivel european, iar ancheta i-a dus pe oamenii legii la casa romaşcanului.

În cauză sînt acuze de furt şi în mod normal dosarul ar fi fost de competenţa procurorilor ce îşi exercită atribuţiunile în cadrul parchetelor de pe lîngă judecătorii, dar sînt şi suspiciuni de grup infracţional organizat fapt pentru care dosarul a ajuns în „curtea“ Parchetului de pe lîngă Tribunalul Neamţ. Rămîne de văzut ce va scoate la iveală ancheta pentru că cel „căzut“ acum este, se pare, doar unul din pionii unei afaceri necurate de proporţii.

 

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Eveniment

Neamţ: La 83 de ani va sta 10 ani la închisoare

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ inculpatul a contestat pedeapsa fără folos, sentinţa devenind definitivă ■ el l-a ucis pe prietenul nepoatei şi este dator statului cu 3.000 de lei ■

Un nemţean de 83 de ani, din Roznov, inculpat după ce l-a ucis pe prietenul nepoatei, a fost condamnat. Ioan Călin a fost găsit vinovat de omor şi a primit o pedeapsă privativă de libertate de 10 ani de închisoare.

Sentinţa Tribunalului Neamţ a fost contestată de inculpat la Curtea de Apel Bacău, însă magistraţii din judeţul vecin au respins acţiunea, iar pe 23 ianuarie 2020 decizia a devenit definitivă.

Rudele victimei nu s-au constituit parte civilă în procesul penal, dar bătrînul este dator statului cu suma de 3.000 de lei, cu titlu de cheltuieli judiciare. Parte din sumă este de la faza de urmărire penală, iar parte reprezintă cheltuieli judiciare la ambele instanţe.

„Soluţia pe scurt: În baza art.421 pct.1 lit.b Cod proc.pen., respinge ca nefondat apelul declarat de apelantul-inculpat Călin Ioan împotriva sentinţei penale nr.108/P din 11.09.2019 pronunţată de Tribunalul Neamţ în dosarul nr435/103/2019, pe care o menţine. Definitivă“, conform instanţei. De menţionat este faptul că octogenarul este arestat preventiv de la data crimei, 16 februarie 2019, iar perioada deja executată va fi scăzută din condamnarea definitivă.

Crima a avut loc pe 16 februarie, în jurul orei 22, cînd bunicul de 83 de ani i-a luat viaţa prietenului nepoatei. Conform datelor de anchetă, acuzatul ar fi fost vizitat de o nepoată, acesta fiind însoţită la domiciliul bătrînului de prietenul ei. Între gazdă şi musafir a izbucnit un conflict spontan, care a fost tranşat rapid de Ioan Călin.

La un moment dat acesta s-a ridicat din locul unde stătea de vorbă cu cei doi, a pus mîna pe un cuţit şi l-a înjunghiat în zona gîtului pe prietenul tinerei. Victima a suferit leziuni care au condus la deces, iar cadrele medicale chemate în ajutor la faţa locului nu au mai putut face nimic pentru bărbatul de 39 de ani. „În temeiul articolului 226 Cod procedură penală, admite propunerea de arestare preventivă formulată de Parchetul de pe lîngă Tribunalul Neamţ.

Dispune arestarea preventivă a inculpatului C I, pentru săvîrşirea infracţiunii de omor prevăzută de articolul 188 alineat 1 Cod penal pentru o perioadă de 30 de zile, începînd cu data de 18 februarie 2019 şi pînă la data de 19 martie 2019 inclusiv“, conform instanţei de la Tribunalul Neamţ.

Măsura privativă de libertate a tot fost prelungită de judecători, fiind menţinută la pronunţare. Octogenarul a contestat de mai multe ori cătuşele, dar nu a avut cîştig de cauză.

Citește știrea

Actualitate

Piatra Neamţ: La judecată pentru o tentativă de omor, aplanată de “mascaţi”

Știre publicată în urmă cu

în data de

Procurorii din cadrul Parchetului de pe lîngă Tribunalul Neamţ au finalizat urmărirea penală şi au dispus trimiterea în judecată a lui Gheorghe Frunză, de 34 de ani.

În urma unei altercaţii, acesta i-a aplicat oponentului său lovituri prin care i-a pus viaţa în primejdie. Fapta a avut loc în noaptea de 7/8 august 2019, în anexa Văleni, cînd combataţii băuţi şi cu chef de scandal s-au bătut şi a fost nevoie de intervenţia poliţiştilor, jandarmilor şi mascaţilor. Pentru aplanarea conflictului martorii au cerut ajutor la numărul unic de urgenţă 112, forţele de ordine împînzind cartierul.

Ancheta efectuată a stabilit că agresorul, în vîrstă de 34 de ani, s-a bătut cu un alt individ, cu un an mai mare, iar în altercaţie au fost folosite şi cuţite. Victima a ajuns la spital, fiind diagnosticată cu mai multe plăgi înjunghiate în zona abdominală.

Ulterior, doctorul legist a apreciat că victima a suferit leziuni vindecabile în 18 zile de îngrijiri medicale, iar viaţa nu i-a fost pusă în pericol. Procurorul de caz a decis ca încadrarea juridică a faptei să fie tentativă de omor, deoarece loviturile au vizat zone vitale. Frunză a ajuns după gratii, iar pe 9 august a fost arestat preventiv de magistraţii din cadrul Tribunalului Neamţ.

Ulterior a obţinut puţină libertate, iar măsura arestului preventiv a fost înlocuită cu una mai uşoară, arestul la domiciliu.

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: Concubin agresiv, băgat la “beci” să se “răcorească”

Știre publicată în urmă cu

în data de

Un bărbat din Roman,  pe numele căruia era emis un mandat de arestare preventivă, pentru că şi-a agresat concubina, a fost depistat și încarcerat de polițiștii nemțeni.

“La data de 23 ianuarie, polițiștii de investigații criminale din cadrul Poliţiei municipiului Roman au depistat, în urma investigațiilor efectuate, un bărbat de 45 de ani, pe numele căruia Judecătoria Roman a emis un mandat de arestare preventivă pentru 30 de zile, sub aspectul săvîrșirii infracțiunilor de nerespectarea hotărîrii judecătoreşti şi violenţă în familie.

Bărbatul din Roman este cercetat de polițiști și pentru comiterea infracțiunilor de încălcarea ordinului de protecţie şi ameninţare, faţă de acesta fiind dispusă la data de 7 ianuarie, măsura preventivă a controlului judiciar.

În fapt, la data de 16 ianuarie 2020, s-ar fi deplasat la locuința concubinei sale, unde pe fondul consumului de băuturilor alcoolice și a unor discuții în contradictoriu, ar fi lovit-o cu pumnii în zona feței. Cel în cauză a fost introdus în Centrul de Reţinere şi Arestare Preventivă din cadrul I.P.J. Neamţ”, au transmis reprezentanţii IPJ Neamţ.

Citește știrea

Trending