Contactează-ne

Eveniment

Furt de 300 de mii de euro din Elveţia cu conexiuni în Neamţ

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ un nemţean a fost arestat sub acuzaţia de tăinuire ■ bunuri de 300.000 de euro au fost descoperite acasă la un romaşcan ■ laptop-uri şi aparatură medicală au fost sustrase de la o firmă elveţiană ■ ancheta continuă pentru descoperirea făptaşilor ■

Indivizi necunoscuţi deocamdată, dar cu conexiuni prin Neamţ, au reuşit să sustragă de la o firmă elveţiană echipamente electronice, printre care laptop-uri şi aparatură medicală.

Valoarea acestora a fost calculată la nu mai puţin de 300.000 de euro, circa 13,5 miliarde de lei vechi. Păgubiţii au alertat autorităţile elveţiene, iar cele furate au fost postate pe o listă cu bunuri sustrase pentru descoperirea cărora se fac fac cercetări la nivel european.

Verificările efectuate în cauză au dus la descoperirea laptop-urilor şi a aparaturii medicale dosite tocmai la Roman, în locuinţa unui localnic de 45 de ani. În urma anchetei, acesta a fost prezentat în faţa magistraţilor de la Tribunalul Neamţ cu propunere de arestare preventivă, iar judecătorii l-au trimis după gratii, pentru următoarele 30 de zile.

„Admite propunerea de arestare preventivă formulată de catre Parchetul de pe lîngă Tribunalul Neamţ şi în consecinţă: în temeiul art. 226 raportat la art. 223 alin. 2 Cod procedură penală, dispune arestarea preventivă a inculpatului M. P. P., reţinut în Centrul de Reţinere şi Arestări Preventive al I.P.J. Neamţ, cercetat pentru săvîrşirea infracţiunii de tăinuire, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 270 alin. 1 Cod penal, pentru o perioadă de 30 zile, începînd cu data de 23.11.2019, pînă la data de 22.12.2019, inclusiv. Constată ca inculpatul a fost asistat de aparător ales. În temeiul art. 275 alin. 3 Cod procedură penală, cheltuielile judiciare rămîn în sarcina statului“, conform Tribunalului Neamţ.

Decizia instanţei de sîmbătă, 23 noiembrie 2019, nu este definitivă şi poate fi atacată de inculpat, Petru Paul Munteanu, la Curtea de Apel Bacău.

Cercetările efectuate în cauză au stabilit că spargerea la firma din Elveţia ar fi avut loc pe data de 8 noiembrie 2019, cînd persoane necunoscute au intrat în sediul societăţii comerciale de unde au plecat cu 35 de laptop-uri şi aparatură medicală în valoare de aproximativ 300.000 de euro.

Toate acestea ar fi fost trimise din Elveţia, în România, scopul principal fiind valorificare pe teritoriul naţional. Între timp, elveţienii le-au pus pe lista cu bunuri sustrase şi căutate la nivel european, iar ancheta i-a dus pe oamenii legii la casa romaşcanului.

În cauză sînt acuze de furt şi în mod normal dosarul ar fi fost de competenţa procurorilor ce îşi exercită atribuţiunile în cadrul parchetelor de pe lîngă judecătorii, dar sînt şi suspiciuni de grup infracţional organizat fapt pentru care dosarul a ajuns în „curtea“ Parchetului de pe lîngă Tribunalul Neamţ. Rămîne de văzut ce va scoate la iveală ancheta pentru că cel „căzut“ acum este, se pare, doar unul din pionii unei afaceri necurate de proporţii.

 

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Neamţ: Adolescentă accidentată

Știre publicată în urmă cu

în data de

O fetiţă de 12 ani, care s-a angajat în traversarea străzii prin loc nepermis, a ajuns la spital, marţi, 11 august, după ce a fost accidentată de un autoturism.

“Din primele cercetări efectuate de polițiștii Serviciului Rutier Neamț a reieșit că, în timp ce o femeie de 33 de ani, din județul Bacău, conducea un autoturism pe DN 15C, în localitatea Bodești, din direcția Tîrgu-Neamț – Piatra Neamț, a surprins și accidentat o minoră în vârstă de 12 ani, din Bodești, care s-ar fi angajat în traversarea străzii printr-un loc nepermis și fără să se asigure.

În urma impactului a rezultat rănirea minorei, aceasta fiind preluată și transportată la spital pentru îngrijiri medicale de specialitate. Conducătorul auto a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ. Polițiștii continuă cercetările sub aspectul comiterii infracțiunii de vătămare corporală din culpă”, au transmis reprezentanţii IPJ Neamţ.

Citește știrea

Actualitate

Pestă porcină la graniţa cu Neamţ-ul

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ un focar de pestă porcină africană descoperit în judeţul Bacău afectează şi cîteva localităţi din Neamţ ■ alarma s-a dat după descoperirea bolii la un mistreţ mort ■

Directorul adjunct al Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, Constantin Lipan, a declarat că a primit o notificare din partea omologilor de la Bacău privind diagnosticarea unui caz de pestă porcină africană la un cadavru de mistreţ localizat în judeţul vecin, pe Fondul de Vînătoare 42 Blăgeşti.

„La nivelul instituţiei s-a întocmit un plan de măsuri pentru intervenţii în zona afectată, aprobat în Centrul Local de Combatere a Bolilor Neamţ. În acest sens a fost stabilită zona infectată de pesta porcină africană şi zona tampon.

Zona infectată cu o rază de 8 kilometri cuprinde localităţile Cîndeşti, Bărcăneşti, Tîrdenii Mici, Dragova şi Pădureni, din comuna Cîndeşti, respectiv localitatea Frunzeni, din comuna Costişa. În această zonă există teritorii ale fondurilor de vînătoare gestionate de AJVPS Bacău la Poloboc şi Ocolul Silvic Blăgeşti, Asociaţia Silvică Iaşi şi Fondul de vînătoare 42 Blăgeşti.

Zona tampon cuprinde o rază de 5 km, în care se află localitatea Vădurele, comuna Cîndeşti, respectiv satele Ploboc, Socea, Beţeşti şi Rediu, din comuna Rediu.Tot din acestă zonă fac parte şi localităţile Costişa şi Mănoaia, din comuna Costişa, dar şi localitatea Tazlău. În acestă zonă există teritorii ale fondurilor de vînătoare gestionate de AJVPS Bacău la Poloboc, AVPS Hunter Neamţ, Fond Vînătoare Podoleni şi Clubul Vînătorilor Neamţ“, a afirmat medicul Constantin Lipan.

Acesta a enumerat şi cîteva din măsurile luate, respectiv efectuarea recensămîntului exploataţiilor cu porci şi a efectivelor de porci din localităţile aflate în zona infectată cu pestă şi au fost identificaţi porcii crescuţi în gospodăriile populaţiei. DSVSA Neamţ a dispus restricţionarea circulaţiei porcilor din exploataţiile din zona infectată, fiind interzisă comercializarea celor crescuţi în zonele amintite.

Gestionarii fondurilor cinegetice au efectuat activităţi de vînătoare la mistreţi şi în limitele cotelor stabilite de Ministerul Apelor şi Pădurilor la şacal, vulpe, cioară grivă şi coţofană. Plantele afectate de porcii mistreţi au fost lăsate la faţa locului, fiind neutralizate de către proprietari cu sprijinul Direcţiei Agricole. Medicul Lipan a făcut şi o serie de recomadări gospodarilor care cresc porci: să nu intre în adăposturile animalelor cu îmbrăcămintea şi încălţămintea folosită în afara gospodăriei şi să dezinfecteze adăposturilor cu soluţii specifice de Virocid sau cu o pungă de 500 grame de sodă caustică, turnată într- o găleată, cu care se vor umezi paiele dintr-un sac, pe care se curăţă încălţămintea la intrarea în adăposturi.

Proprietarii de porci nu au voie să hrănească animalele cu lături provenite de la carnea de porc gătită în familie şi nu trebuie cumpăraţi purcei din locuri necunoscute.

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: Fără detenţie pentru crimă

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ inculpatul a fost condamnat la 3 ani fără executare, dar a contestat sentinţa ■ bărbatul a lovit un vecin cu pumnul în figură ■ victima a căzut cu capul de pămînt şi a decedat la spital ■

Procesul crimei de la un pumn s-a încheiat şi prin sentinţă definitivă inculpatul a rămas cu pedeapsa fără executare. Inculpatul, Vasile Istrate, din Răuceşti, a fost găsit vinovat de săvîrşirea infracţiunii de lovituri cauzatoare de moarte, iar instanţa de fond a aplicat o pedeapsă de 3 ani de închisoare pentru care s-a dispus suspendarea sub supraveghere pe o perioadă de 4 ani.

Bărbatul mai trebuie să presteze 80 de zile de muncă în folosul comunităţii la primăria de domiciliu sau la cea din Tîrgu Neamţ. Inculpatul trebuie să scoată din buzunar circa 27.000 lei, bani cu titlu de daune morale şi materiale pentru familia victimei, cheltuielile cu îngrijirea celui pe care l-a lovit şi mai apoi a decedat şi cheltuieli judiciare. El a contestat pedeapsa la Curtea de Apel bacău, dar nu a avut succes.

„În baza art.421 pct.1 lit.b Cod proc.pen., respinge ca nefondat apelul declarat de apelantul-inculpat Istrate Vasile împotriva sentinţei penale nr.38/P din 28.04.2020 pronunţată de Tribunalul Neamţ în dosarul nr.279/103/2020, pe care o menţine. (…) Definitivă“, conform Curţii de Apel Bacău. Fapta a avut loc pe 29 septembrie 2019, iar din cauza leziunilor grave suferite la cap, victima a decedat într-o clinică medicală din Iaşi.

Avînd în vedere toate aceste considerente, inculpatul a fost reţinut, iar pe 14 octombrie 2019 a fost prezentat în faţa magistraţilor de la Tribunalul Neamţ cu propunere de arestare preventivă. După deliberări, judecătorii au respins propunerea procurorilor şi au decis plasarea inculpatului în arest la domiciliu.

În ziua fatidică, 29 septembrie 2019, inculpatul s-a luat la harţă cu un consătean în vîrstă de 66 de ani. S-a întîmplat într-un bar din localitatea amintită, iar conflictul a fost tranşat de inculpat. S-a ridicat de la masă şi l-a lovit pe adversar cu pumnul în plină figură. Sexagenarul a fost luat prin surprindere, nu s-a putut redresa şi a căzut cu capul de pămînt, fără a putea atenua lovitura în nici un fel. A rămas inert drept pentru care s-a cerut ajutor medical prin numărul unic de urgenţă 112.

Citește știrea

Trending