Contactează-ne

Actualitate

Fostul primar a devenit ad-hoc… analist politic

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ acesta este foarte activ pe paginile de socializare de unde comentează ceea ce se întîmplă, după alegeri, în instituţia pe care a părăsit-o pe motiv de incompatibilitate ■ în încercarea eşuată de a candida pentru un nou mandat, respinsă de Justiţie, l-a determinat pe Lucian Micu să sară în „barca PSD“, ceea ce pe mulţi i-a făcut să-l considere traseist politic ■

Aflat în afara scenei politice, undeva la peluza acesteia, fostul primar Lucian Micu a devenit extrem de activ pe reţelele de socializare, de unde comentează tot ceea ce se întîmplă în instituţia pe care a condus-o pînă în urmă cu cîteva luni, făcînd chiar profeţii privind alianţele locale.

Unii comentatori ai postărilor sale l-au numit traseist politic, ceea ce l-a determinat pe Lucian Micu să lămurească cam cum devine chestiunea. „Aş vrea, sper eu, ca pentru ultima dată să lămuresc şi povestea cu traseismul politic. Am intrat în politică în PSD, alături de o echipă tînără căreia i s-a dat o şansă de a face ceva.

Nu a mers atunci, cum nu a mers nici acum cu PNL, motivele sînt puţin diferite, dar ţin tot de nişte principii. Sînt sigur că şi atunci, şi acum, cei care citesc aceste rînduri vor recunoaşte că dorinţa mea de a lăsa, cu adevărat, ceva în urmă, era şi este corectă.

Dorinţele celorlalţi erau să deţină ei puterea şi pe hîrtie. Şi de la asta mi s-au tras celelalte. Din PSD am fost exclus în 2010. Independent – dar susţinut de o alianţă politică (APEL) – am ajuns în CL, apoi viceprimar. În 2015, m-am înscris în PNL şi am continuat să fiu viceprimar. În 2020, am plecat din PNL şi am revenit în PSD, alt PSD decît cel din 2010. Cum şi PNL-ul fără cel care stă la cîrmă dintr-odată nu mai e acelaşi PNL, nu credeţi?

Traseismul politic e valabil pentru cei care pleacă dintr-un partid în altul pentru folosul propriu, la un partid aflat la putere. Eu am plecat de la putere în opoziţie“, a scris Lucian Micu.Avînd acum un „dinte“ împotriva fostului său şef politic, Dan Laurenţiu Leoreanu, despre care la demisia din PNL a afirmat că „l-a cam dus cu zăhărelul“, fostul primar trece la atac, susţinînd că în campania electorală i-au fost furate proiectele.

„S-a văzut în campanie că PNL a venit cam cu aceleaşi idei. E o aberaţie să creadă cineva că proiectele din Primărie erau proiectele PNL. Au mai pus şi cîteva în plus, ca să pară «mai cu moţ», dar principalele proiecte pe care PNL şi le-a asumat să le ducă la bun final în aceşti patru ani sînt cele ale PSD. Şi mi-e teamă că în acest mandat se va face mai multă politică, pentru că nu mai are cine să facă administraţie“, mai „filosofează“ Lucian Micu.

Apoi calculează viitoarele scenarii referitoare la majorităţile din Consiliu Local. „Romanul are un primar, un viceprimar ce este şi consilier local, 21 de consilieri locali şi cinci partide în Consiliul Local. Vă daţi seama nu cîte guri sînt de hrănit, ci cîte compromisuri se pot face pentru ca toată lumea să fie mulţumită?

Cea mai logică mişcare pentru a obţine majoritatea este ca PNL să facă alianţă cu PSD. Candidatul USR şi-a făcut campanie anti PNL timp de mai bine de trei ani. Spre finalul liniei de sosire a început, timid este drept, să vină şi cu nişte proiecte sau soluţii la problemele oraşului. E bine să nu te mărgineşti să arăţi toată viaţa cu degetul.

Nici eu nu voi comenta proiectele propuse de candidaţi, mai ales că de-acum e tardiv, dar poate vor conta la următoarele alegeri. Radu Samson a fost convins că va cîştiga funcţia de primar. A obţinut patru locuri de consilier local“, susţine Lucian Micu. Acesta vorbeşte despre succesul Partidului Impreună pentru Moldova la aceste alegeri, cînd a obţinut direct două locuri în CL Roman, dar şi despre surpriza ca Pro România să fi obţinut un loc în CL, practic stînd acasă, în timp ce vestitul Sorin Cazan a făcut circ în toată campania şi nu a primit nimic. Victor Barcan, consilier PRO România va fi «balamaua» în Consiliul local.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

„Arsene minte cu privire la situația DGASPC”

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ afirmaţia a fost făcută de deputatul PNL Mara Calista

Mara Calista dă semne că ia foarte în serios postura de candidat al PNL Neamţ pentru un loc în Camera Deputaţilor la alegerile din 6 decembrie 2020. Deputata care la alegerile anterioare a cîştigat un loc în Parlament în fieful lui Liviu Dragnea, îl ia la ţintă pe Ionel Arsene, liderul PSD Neamţ. Pe care îl acuză de minciună în cazul salariaţilor de la Protecţia Copilului Neamţ care nu şi-au primit salariile pe luna septembrie.

„Din păcate, asistăm în ultima perioadă la un mod de a face campanie care nu face cinste niciunui politician: joaca cu veniturile și viața oamenilor, lipsindu-i pe aceștia de sumele necesare pentru traiul zilnic și pentru acoperirea celor de trebuință (credite, medicamente, cumpărături curente etc).

Da, aceasta este situația salariilor reprezentanților Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Neamț. Legea este foarte clară atunci când spune, conform art. 51 alin. (10), că “finanțarea măsurilor de protecție de tip centre de zi și centre rezidențiale pentru persoanele adulte cu handicap se asigură de la bugetul de stat, prin bugetul direcțiilor generale de asistență socială și protecția copilului sau al autorității administrației publice locale la nivel de municipiu, oraș sau comună, după caz, din sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată alocate cu această destinație, în proporție de cel mult 90% din necesarul stabilit anual de Ministerul Muncii și protecției sociale”.

Conform art. 127 alin. (1) din legea 272/2004, “finanțarea sistemului de protecție a copilului se asigură din:

  1. Bugetul de statîn limita sumelor defalcate din unele venituri ale bugetului de stat aprobate cu această destinație;
  2. Bugetul județului, respectiv al municipiului București – în completarea cuantumului prevăzut la lit. a), pentru acoperirea cheltuielilor de organizare și funcționare a serviciilor, din venituri proprii sau sume defalcate”.

Prin Legea bugetului de stat nr. 5/2020, Guvernul României a alocat 50% din sumele necesare finanțării serviciilor sociale din sistemul de protecție socială, respectiv 14.684 mii leiși 12.718 mii lei pentru finanțarea centrelor publice pentru persoane adulte cu handicap.

Ulterior, prin Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 135/2020 cu privire la rectificarea bugetului de stat, sumele acordate au ajuns la nivelul de 60% din totalul estimat de Ministerul Muncii și Protecției Sociale, respectiv 22.650 mii lei pentru finanțarea serviciilor sociale din sistemul de protecție a copilului și 31.269 mii lei pentru finanțarea centrelor publice pentru persoane adulte cu handicap.

La momentul prezent, toate sumele care au fost plătite sub formă de salarii angajaților DGASPC Neamț au fost asigurate prin bugetul de stat, bugetul local necontribuind cu sumele cu care era obligat să contribuie pentru acoperirea acestor cheltuieli până la finalul anului.

Acțiunile media de dezinformare cu privire la această situație nu ajută absolut deloc această comunitate de aproximativ 1400 de persoane care nu și-au primit veniturile. Mai mult, declarațiile politice de “salvare eroică” a situației alocând banii de la nivel județean nu sunt decât un dispreț față de salariații DGASPC Neamț care trebuiau să aibă aceste venituri certe din partea Consiliului Județean.

Acesta este motivul pentru care Instituția Prefectului a înaintat în data de 22.10.2020, prin adresa nr. 16077, o solicitare Ministerului de Finanțe în sensul verificării modalității și procedurii de constituire a bugetului pentru fondul de salarii și cheltuieli către Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Neamț în sensul respectării prevederilor Legii nr. 500/2002 cu privire la finanțele publice. Totodată, se solicită clarificări cu privire la modalitatea prin care s-au cheltuit banii din bugetul Consiliului Județean Neamț în legătura cu plata salariilor către DGASPC Neamț.

În încheiere, nu pot să nu mă întreb cum președintele Consiliului Județean declara tocmai ieri, 30 Octombrie, la câteva zile după adresa Prefectului județului Neamț adresată Ministerului Finanțelor Publice cu privire la posibile nereguli ale alocărilor financaire la nivelul acestei instituții, că prin metode specifice,  a reușit domnia sa să găsească sumele necesare pentru acoperirea, atenție, a maximum 2 luni privind veniturile angajaților DGASPC Neamț”. Aşteptăm cu interes o eventuală replică din partea lui Ionel Arsene. Una decentă, mult peste cea dată Anei Birchall. Dacă se poate.

Citește știrea

Actualitate

Copil cu arsuri după un incendiu provocat de jarul căzut din sobă

Știre publicată în urmă cu

în data de

Un copil în vârstă de 9 ani a suferit arsuri de gradul II-III pe 70% din suprafaţa corpului după un incendiu izbucnit la o gospodărie din Rocna, provacat de jarul căzut din sobă.

“Prin apel la 112, în jurul orei 18:42, pompierii nemțeni au fost înștiințati despre producerea unui incendiu la o locuință din localitatea Rocna, comuna Icușești. La locul solicitării s-au deplasat pompierii din cadrul Detașamentului Roman cu două autospeciale de stingere și o ambulanță SMURD TIM și pompieri voluntari din cadrul SVSU Icușești.

Incendiul se manifesta în interiorul unei camere a unei locuințe, în care se afla un copil. Copilul a fost scos de către cetățeni până la sosirea forțelor de intervenție.

Copilul, un băiat de 9 ani, ce prezenta arsuri de gradul II-III pe 70% din suprafața corpului, a primit îngrijiri medicale de la echipajul SMURD TIM la locul evenimentului după care a fost transportat la CPU Roman.

Forțele de intervenție au localizat și lichidat incendiul în urma căruia au ars  bunurile materiale din interiorul camerei și s-a deteriorat tavanul camerei pe o suprafață de aproximativ 15 mp.

Cauza probabilă de producere a  incendiului a fost stabilită ca fiind jarul căzut din sistemele de încălzire”, au transmis reprezentanţii ISU Neamţ.

FOTO: generica

Citește știrea

Actualitate

Încă o localitate din Neamţ sub “cod roşu” de COVID

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ la Moldoveni, incidenţă 3,45, se închid barurile şi cafenelele

Comuna Moldoveni “intră” şi ea ■ rândul localităţilor din Neamţ în care s-a depăşit rata de infectare de 3 la mia de locuitori, în ultimele 14 zile, motiv pentru care restaurantele, barurile şi cafenelele vor fi închise. Decizia a fost luată vineri, 30 octombrie, de Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Neamţ. “Se interzice organizarea și desfășurarea activității cinematografelor, instituțiilor de spectacole și/sau concerte, se interzice activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfășoară activități de preparare, comercializare și consum al produselor alimentare și/sau băuturilor alcoolice și nealcoolice, de tipul restaurantelor și cafenelelor, în interiorul clădirilor, se interzice activitatea cu publicul a operatorilor economici licențiați în domeniul jocurilor de noroc”, aşa sună principalele interdicţii cu care se vor confrunta locuitorii comunei amintite, conform hotărârii de CJSU.

Cursuri suspendate, cursuri reluate

CJSU Neamţ a mai decis vineri că “Se suspendă, conform propunerii Inspectoratului Școlar Județean Neamț, pentru o perioadă de 14 zile, și trec în regim online, cursurile școlare care presupun prezența „față în față” pentru următoarele unități de învățământ:

  • clasele a VII-a B și a VIII-a B din cadrul Școlii  Profesionale Adjudeni, comuna Tămășeni, în perioada 30.10.2020 – 6.11.2020;

  • clasele a III-a A și a IV-a B din cadrul Școlii  Profesionale Adjudeni, comuna Tămășeni, în perioada 02.11.2020 – 6.11.2020”.

Vor fi reluate cursurile “faţă în faţă” pentru:

  • clasele a II-a B și a V-a C din cadrul Școlii Gimnaziale ”Mihai Eminescu” din municipiul Roman (începând cu data de 02.11.2020);

– clasa a XI-a H – grupa 1 din cadrul Colegiului Tehnic ”Miron Costin” din municipiul Roman (începând cu data de 02.11.2020);

  • clasa a XII-a F din cadrul Colegiului Tehnic ”Petru Poni” din municipiul Roman (începând cu data de 02.11.2020);

  • grupa preșcolari din cadrul Școlii Gimnaziale, comuna Bodești, structura Bodeștii de Jos (începând cu data de 02.11.2020).

Citește știrea

Trending