Publicitate

Igor Stravinsky, unul dintre cei mai importanţi compozitori ruşi (1882 – 1971), şi-a datorat evoluţia şi renumele graţie uneia dintre primele sale creaţii „Focuri de artificii”, piesă nelipsită din repertoriul muzicii simfonice. Cred că sonoritatea suitei se potriveşte ultimei seri a „Vacanţelor Muzicale la Piatra Neamţ”, apoteotică prin derulare şi final.

Reuşita s-a datorat sopranei Elena Moşuc şi nu mai puţin Orchestrei Operei Naţionale Române Iaşi, chitaristului Bogdan Mihăilescu şi tandemului de dirijori Marcello Mottadelli (Italia) şi Christophe Hebeisen (Elveţia), ultimul avocat practician şi muzician, dar şi soţ al amfitrioanei.

Soprana de coloratură (cu lejeritate deosebită de a contura linii melodice dificile) Elena Moşuc deţine o voce inconfundabilă, plină, rotundă, cu frazare impecabilă. Ea stăpâneşte stilul belcanto, ştie să parcurgă meandrele liniei melodice şi modelează frazele muzicale, într-o varietate particulară de tonuri şi intensităţi.

Trăitoare în Elveţia, Elena Moşuc este româncă, formată ca muzician în ţară. A afirma că este produs al şcolii româneşti de canto nu este nici inutil, nici superfluu.

Recunoscută şi apreciată, pe merit şi cu dreptate, de marile scene lirice ale Europei, Americii, dar şi ale Chinei şi Japoniei şi îndrăgită de publicul iubitor de operă de pretutindeni, ea a abordat nu numai opera, cu un palmares de roluri cu totul particular, dar şi muzica simfonică, muzica de cameră şi cea discografică, dispunând de numeroase înregistrări, albume şi CD-uri, ca şi de o colecţie impresionantă de distincţii şi premii de cel mai înalt nivel.

Pentru ultima seară a „Vacanţelor…” artista ne-a oferit un proiect original prezentat în premieră absolută la Piatra Neamţ, intitulat „Résonance”, care nu este altceva decât o suită de muzică de operă, presărată şi cu piese de alt gen, elaborată în mod special, echilibrată într-un mozaic foarte bine dozat şi colorat, între ariile din Tosca, Adrienne Lécouvreur, Norma şi altele, regăsindu-se şi creaţii ale compozitorului Marius Dragomir (prezentate în premieră absolută la Piatra Neamţ) dar şi arii şi melodii gustate de marele public.

Orchestra Operei din Iaşi, bine stâpânită succesiv de baghetele celor doi dirijori şi-a demonstrat personalitatea şi valoarea de ansamblu de calitate şi cu largă experienţă în muzica de operă.

În încheierea spectacolului, în afara trofeului şi Diplomelor „Vacanţelor…”, organizatorii au avut delicateţea de a oferi un tort cu lumânări aprinse cuplului Moşuc – Hebeisen, cu ocazia aniversării a 25 de ani de căsătorie, dublat de aplauzele publicului spectator.

Sărbătoarea s-a încheiat cu un foc de artificii de zile mari, poate unul dintre cele mai strălucitoare şi mai bogate pe care le-am văzut în ţară sau în afara ei, încheind un eveniment mai mult decât apoteotic.

Bietul Stravinsky! Ce „Pasăre de foc” ar mai fi compus!?!

„Vacanţele muzicale la Piatra Neamţ”, ediţia 45 – 2018 , manifestare de înaltă ţinută, intrată pentru totdeauna în repertoriul marilor manifestări culturale, au luat sfârşit, ca un eveniment deosebit care aşteaptă să fie depăşite pe viitor.

loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.