Contactează-ne

Actualitate

Focar major de coronavirus la Păstrăveni

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ sînt 167 de cazuri pozitive, 67 salariaţi şi 100 beneficiari ■ la Centrul rezidenţial pentru copilul cu dizabilităţi Piatra Neamţ sînt 19 persoane pozitive ■

Rezultatele testelor efectuate la Centrul de Recuperare Păstrăveni au scos la iveală o realitate deloc îmbucurătoare. Conform unei informări de presă emisă sîmbătă, 9 mai, au fost testate 387 de persoane. Au fost primite 361 de rezultate din care 167 pozitive – 67 salariaţi şi 100 de beneficiari.

Salariaţii covid pozitivi, aflaţi în izolare preventivă la domiciliu au fost internaţi, iar familiile au fost plasate în izolare la domiciliu. Un alt focar de Covid-19, însă de dimensiuni mult mai reduse, este la Centrul rezidenţial pentru copilul cu dizabilităţi Piatra Neamţ, aici fiind înregistrate doar 19 cazuri pozitive.

„Având în vedere Recomandările de prioritizare a testării pentru COVID-19 ale Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din Metodologia de supraveghere a sindromului respirator acut cu noul coronavirus (COVID-19) din data de 16 aprilie 2020, Direcţia de Sănătate Publică Neamţ a început testarea personalului de îngrijire din căminele de bătrâni.

Testarea acestora trebuia efectuată de două ori pe lună, la începutul fiecărei perioade de izolare preventive la locul de muncă, conform Ordonanţei militare nr. 8 din 09.04.2020 privind măsuri de prevenire a răspândirii COVID-19. Perioada de testare a fost convenită de comun acord cu conducerea fiecărei unităţi. Au fost recoltate probe din 21 cămine de bătrâni publice şi private. De asemenea, în aceeaşi perioadă, după analizarea situaţiei din teren a fost testat suplimentar şi personalul a 3 unităţi aflate în subordinea DGASPC Neamţ cu număr mare de rezidenţi, respectiv cu rezidenţi în vârstă. Au fost recoltate 245 de probe.

Au fost primite rezultate pozitive pentru 2 persoane, asimptomatice, salariate ale unui cămin de bătrâni. În cadrul anchetei epidemiologice a fost testat întreg personalul şi toţi bătrânii rezidenţi în centru. 15 persoane – 4 angajaţi şi 11 rezidenţi au fost confirmaţi COVID. Persoanele au fost internate în spital în vederea izolării şi tratării. Prin Metodologia de supraveghere actualizată în data de 28 aprilie 2020, a fost extinsă testarea pentru COVID-19 pentru personalul de îngrijire din toate tipurile de centre rezidenţiale. A fost testat personalul din 39 de centre publice şi private, pentru copii, vârstnici şi persoane cu dizabilităţi. Au fost recoltate 903 probe.

În urma acestei acţiuni şi a anchetelor epidemiologice au fost depistate două focare Covid-19 în două centre rezidenţiale pentru persoane cu dizabilităţi din Piatra Neamţ şi Păstrăveni. A fost testat tot personalul şi toţi beneficiarii Centrului rezidenţial pentru copilul cu dizabilităţi Piatra Neamţ – 105 persoane. Au fost primite 96 de rezultate din care 19 pozitive pentru 6 salariaţi şi 13 tineri. Personalul a fost internat în spital în vederea izolării şi tratării. Tinerii, asimptomatici, au fost izolaţi în cadrul centrului, într-un pavilion separat, au fost evaluaţi de către medici infecţionişti şi sunt monitorizaţi de către personalul de specialitate al centrului.

La Centrul de Recuperare Păstrăveni au fost testate 387 de persoane. Au fost primite 361 de rezultate din care 167 pozitive – 67 salariaţi şi 100 de beneficiari. Salariaţii covid pozitivi, aflaţi în izolare preventivă la domiciliu au fost internaţi iar familiile au fost plasate în izolare la domiciliu. Salariaţii covid pozitivi aflaţi în izolare preventivă în centru, fiind asimptomatici vor rămâne în carantină şi vor îngriji beneficiarii covid pozitivi. Beneficiarii sunt asimptomatici, conform examinării clinice efectuate de către o echipă de medici infecţionişti. Datorită patologiei de fond şi a nevoilor de îngrijire şi supraveghere permanentă vor rămâne în centru şi vor fi monitorizaţi de către personalul de specialitate.

Circuitele funcţionale din unitate, vor fi adaptate nevoii de izolare a beneficiarilor şi salariaţilor covid pozitivi. Măsurile au fost luate de Direcţia de Sănătate Publică Neamţ în colaborare cu Institutul Naţional de Sănătate Publică şi înştiinţarea Centrul Naţional de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei. Direcţia de Sănătate Publică Neamţ continuă anchetele epidemiologice, se preocupă de starea rezidenţilor şi caută soluţii împreună cu toate instituţiile implicate – Prefectură, DGASPC, unităţile sanitare, IPJ şi autorităţile publice locale”, se precizează într-un comunicat de presă emis de Direcţia de Sănătate Publică Neamţ.

Actualitate

ATENȚIE: Restricționări ale circulaţiei rutiere în municipiul Piatra-Neamț în perioada următoare

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

În urma solicitării făcute de SC Drupo Neamț SA pentru a putea desfăşura lucrări pentru dezafectarea rețelei electrice aeriene fir contact troleibuze, se va restricționa circulaţia vehiculelor în perioada 23.10.2020 – 18.12.2020 , în intervalul orar 18:00 – 06:00, alternativ pe tronsoane, pe următoarele străzi: Bd. G-ral. N. Dăscălescu, Bd.Traian, Str. Orhei, Str. Mihai Viteazu, Str.Dărmănești, Str.1 Decembrie 1918, Bd. Decebal, Piața M. Kogălniceanu, Bd. Republicii Str. Petru Movilă, Str. Bistriței, Bd. 9 Mai și Piața Gării.

Asigurarea semnalizării rutiere se va face de SC Drupo Neamț SA, iar urmărirea restricționării circulaţiei se face de Biroul Rutier din cadrul Poliţiei Municipiului Piatra-Neamţ şi Poliţia Locală.

Citește știrea

Actualitate

Spitalul de la Leţcani, o “ruină” de peste 13 milioane de euro?

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

Altă ştire tristă: “Zeci de persoane confirmate cu virusul SARS- COV-2 și internate în spitalul mobil de la Lețcani îndură frigul în interiorul containerelor medicale. În cursul zilei de 20 octombrie 2020, în containere s-a înregistrat o temperatură de numai 13 grade Celsius și bolnavii au tremurat de frig. Maricel Popa, fostul președinte al Consiliului Județean Iași, a achiziționat un spital din bani publici cu mari probleme: stațiile de oxigen nu funcționează, instalațiile de climatizare scot un zgomot asurzitor, iar echipamentele par a fi la mâna a doua”. Sursa: www.bzi.ro

Aşadar, după amânări şi amânări, după festivisme greţoase şi mincinoase făcute doar pentru voturi, după cheltuirea a 3,3 milioane de euro din banii nemţenilor, cu ce ne-am ales: cu un spital cu multe probleme, în care amărâţii internaţi cu COVID-19 tremură de frig la orice pană de curent.

Cât despre Secţia ATI, aia extrem de importantă, acolo unde s-ar fi putut salva vieţi ale pacienţilor cu forme grave, lucrurile stau aşa din informaţiile apărute în spaţiul public: ni s-au promis şi am plătit pentru peste 100 de paturi, DSP a avizat 48 de paturi, dar s-a ajuns la doar 24 de paturi pentru că nu funcţionează staţiile de oxigen.

De ce nu funcţionează? Pentru că nu s-a ocupat nimeni de întreţinerea lor în stare de funcţionare. Normal, toţi erau ocupaţi să taie panglici, să se pozeze din toate poziţiile şi să se milogească după voturi.

Penibil? Nu. Normal. De ce normal? Pentru că asta merităm. Lipsa noastră de reacţie ce ne caracterizează încă din anii de dinainte de pandemie, lipsa de coloană vertebrală şi lipsa curajului de a lua atitudine, faptul că am ridicat pupatul în fund al şefilor politici la rang de artă naţională ne-au dat şi ne dau clasa politică pe care o merităm: una plină de lepre şi de ciumaţi, de toate culorile, care ne cheltuie banul public pe spitale în care nu merg staţiile de oxigen, instalaţia de climatizare te asurzeşte când merge şi te transformă în stană de piatră când nu merge. Asta am votat, asta avem şi acum putem muri mulţumiţi că e doar din vina noastră.

Ştiţi ce e şi mai ironic? Că tot din banii noştri şi-au plătit politicienii pozele făcute triumfalist în faţa unui spital care a costat milioane de euro, dar se dovedeşte a fi, iată, o ruină. Am plătit tot, de la cap la coadă, şi apoi i-am şi votat.

Pe final, întreb şi eu public pe “ai mei” politicieni din Neamţ: în “frigiderul” de la Leţcani, la ora aceasta, e vreun nemţean internat? Că 3,3 milioane de euro au dat nemţenii.

Citește știrea

Actualitate

COVID -19: Piatra Neamţ a trecut de pragul de 3 la mie

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ la Bicaz rata de incidenţă este de 3,6, la Girov de 3,7 ■ Taşca şi Tarcău, localităţile carantinate, au o rată de 3,24, respectiv 8,10 ■

Piatra Neamţ a trecut de rata de incidenţă de 3 cazuri de îmbolnăviri de COVID 19 la mia de locuitori, în ultimele 14 zile, fiind raportată joi, 22 octombrie o rată de 3,14, cu 436 de cazuri confirmate în ultimele 14 zile, dintre care 80 în spitale şi 356 cazuri comunitare. În localităţile carantinate din Neamţ, Taşca şi Tarcău, rata de incidenţă este de 8,10, respectiv 3,24. Alte localităţi cu rată peste 3 sunt Bicaz, cu 3,6 şi Girov, cu 3,7. Conform reglementărilor în vigoare, în maxim 48 de ore de la raportarea depăşirii indicilor, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă se va întruni şi va decide ce noi măsuri trebuie aplicate.

Citește știrea

Trending