Contactează-ne

Actualitate

Fiul unui fost deputat, jefuit. Pedeapsa judecătorilor!

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ fiecare din cei doi inculpaţi a primit cîte 3 ani şi 6 luni de detenţie ■ mare parte din prejudiciul de 900 de milioane de lei vechi a fost recuperat ■ condamnaţii mai au la activ furturi la Spitalul Judeţean, Prefectură, Registrul Comerţului, Oficiul de Cadastru şi la două cabinete parlamentare ■

Cei doi tineri acuzaţi de un furt din locuinţă de 90.000 de lei (900 milioane de lei vechi), au fost condamnaţi la un total de 7 ani de închisoare. Petru Bojean, în vîrstă de 26 de ani, din Piatra Neamţ şi Octavian Constantin Chisariu, în vîrstă de 29 de ani, din Roznov, au fost condamnaţi de magistraţii de la Judecătoria Piatra Neamţ la cîte 3 ani şi 6 luni de închisoare, fiind găsiţi vinovaţi de săvîrşirea infracţiunii de furt calificat. Cea mai mare parte din prejudiciu a fost recuperată, astfel că cei doi trebuie să mai acopere diferenţa de 7.000 şi mai sînt datori cu cîte 1.000 de lei, cheltuieli judiciare. Sentinţa primei instanţe nu este definitivă şi ar putea fi atacată la Curtea de Apel Bacău. Reamintim că Bojean şi Chisariu au fost acuzaţi de oamenii legii că ar fi prădat un apartament din oraş, în care locuiesc fiul şi nora unui fost parlamentar nemţean, de unde au luat bunuri în valoare de circa 90.000 de lei. Fapta a avut loc pe 8 noiembrie 2017. Cel mai probabil, totul s-a întîmplat la pont, la un apartament de la parter, în el intrîndu-se prin forţarea geamului de la baie. După ce au scotocit în locuinţă, cei doi acuzaţi au plecat cu lănţişoare, inele, alte bijuterii şi un laptop. Cînd proprietarii au revenit la domiciliu şi-au dat seama că au avut musafiri nepoftiţi şi au anunţat autorităţile. Anchetatorii au pus cap la cap toate informaţiile, i-au identificat pe hoţi, iar pe 15 noiembrie suspecţii au ajuns la audieri. „Sînt bănuiţi de săvîrşirea infracţiunii de furt în seara de 8.11.2017, cînd ar fi sustras mai multe bijuterii dintr-o locuinţă din Piatra Neamţ. Poliţiştii au reuşit recuperarea prejudiciului în proporţie de 95%. Cei doi tineri au fost reţinuţi 24 de ore, urmînd a fi prezentaţi parchetului cu propunere de arestare preventivă“, declara Elena Bulgărea, purtător de cuvînt al Poliţiei Neamţ.

Furturi la Prefectură, Registrul Comerţului şi cabinete parlamentare

Chisariu şi Bojean sînt amici de fărădelegi, avînd la activ mai multe fapte similare în urmă cu cîţiva ani. Atunci, însoţiţi de alţi amici au furat ce le-a căzut în mînă din mai multe locaţii. În februarie 2012, patru tineri, printre care şi Bojean şi Chisariu, au fost condamnaţi la un deceniu de închisoare după ce au adunat în palmares nu mai puţin de 15 fapte. Ionuţ B., de 23 de ani, din Ştefan cel Mare, Petru Bojean, din Piatra Neamţ şi Octavian Constantin Chisariu au primit cîte trei ani de detenţie, iar Constantin P., de 17 ani, din Ştefan cel Mare, care la data faptei era elev, a fost condamnat la 1 an de închisoare cu suspendare. În cîteva luni aceştia au prădat de cîte ori au avut ocazia şi nu s-au sfiit să atace cabinete parlamentare, Spitalul Judeţean, sediul Registrului Comerţului, ori simpli călători în mijloace de transport în comun. Cu mici excepţii, prada a fost modică. Faptele au avut loc în intervalul 27 iunie – 30 noiembrie 2010. În noaptea de 18/19 august 2010, Ionuţ B. şi Chisariu şi-au făcut veacul pe o bancă de lîngă sediul PDL Neamţ, iar primul dintre ei a avut ideea de a intra în incintă, dar prietenul nu a vrut. A forţat un geam termopan şi a fost în „vizită“ la cabinetele parlamentarilor Mihaela Stoica şi Stelian Ghiţă. A plecat cu doar 23 de lei, gonit de sistemul de alarmă. Pe 23 iunie 2010, adolescentul de 17 ani a plecat singur după pradă. A observat la parterul Spitalului Judeţean un geam deschis, l-a forţat şi a intrat în vestiarul medicilor de la UPU. Acolo a găsit poşeta unei doctoriţe, pe care a lăsat-o fără 3 milioane de lei vechi, 8 bonuri de masă, un pachet de ţigări şi o brichetă. Constantin P., pe 10 iulie, a plecat de la şcoala specială din Ştefan cel Mare la Piatra Neamţ, înarmat cu cinci chei. A stat în oraş pînă la lăsarea întunericului după care a atacat o frizerie, unde una din chei se potrivea. Oamenii legii au fost alertaţi de un trecător şi l-au găsit pe minor pitit după uşă. La cîteva zile după, Bojean s-a asociat cu tînărul de 17 ani şi au prădat sediul unei firme pietrene, luînd un iphone şi un set de chei. S-au întîlnit toţi patru, bunurile de 700 de euro au ajuns la unul din ei, dar au fost prinşi în scurt timp, iar victima şi-a recuperat paguba. Pe 15 iulie, Bojean şi elevul au prădat bagajele unui călător care se deplasa cu autobuzul de la Roman la Piatra. Au aşteptat ca acesta să adoarmă după care i-au şterpelit din rucsac un laptop, ochelarii de soare, încărcătorul pentru mobil şi căştile hands-free. Pe 9 august, Ionuţ B. nu a ezitat şi a intrat pe un geam de la parterul Prefecturii de unde a furat timbre pentru corespondenţă de 180 de lei. Angajata instituţiei al cărei birou a fost prădat a susţinut că erau timbrele ei şi nu ale Prefecturii. Ionuţ B. împreună cu Bojean au intrat şi la Registrul Comerţului, de unde s-au ales cu un telefon mobil şi cîteva dulciuri. Ulterior au mai fost inculpaţi pentru fapte similare, „victime“ fiind din nou fostul sediu PDL sau Oficiul de Cadastru..

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Neamţ: Demisie de onoare la vîrful Spitalului Judeţean – “Îmi doresc să fie făcute doar lucruri legale”

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ directorul medical interimar a demisionat ■ printre motivele invocate: divergenţe privind politicile de achiziţii şi de personal ■ “Am încercat să fac un inventar al stocurilor. Nu s-a dorit”, a declarat Cristina Gavriloiu ■

Cristina Elena Gavriloiu, director medical interimar al Spitalului Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ, a demisionat din funcţie, marţi, 2 iunie. Demisia, una de onoare, a fost motivată prin diferenţe de opinie privind politicile de achiziţii publice şi de personal, adică tocmai “punctele sensibile” atît de discutate în ultima perioadă privind ceea ce se întîmplă de ani buni la Spitalul Judeţean.

“Am avut astăzi o discuţie cu domnul manager, o discuţie principială şi foarte sinceră şi am ajuns la concluzia că nu am cum să fac parte din această echipă şi mi se pare onorabil să plec. Eu îmi doresc transparenţă, îmi doresc comunicare, îmi doresc să fie făcute doar lucruri legale, care să fie în spiritul legii şi nu mi-am dorit niciun pas pe lîngă lege sau în afara legii. Am acceptat acest mandat şi am crezut că putem colabora. Am crezut că pot să schimb ceva în sistem. A fost o comunicare foarte greoaie, cu multe, multe poticniri, iar lucrurile nu au cum să funcţioneze în acest fel.

Eu am încercat să verific orice hîrtie care mi se punea în faţă, am încercat să mă documentez, am încercat să întreb de ce. Am încercat să fac un inventar al stocurilor. Nu s-a dorit. Am încercat să se facă o raportare a stocurilor în timp real şi a consumurilor în timp real. Să nu facem cheltuieli nejustificate, să ne drămuim foarte bine banii ca să ne ajungă pentru alte investiţii mult mai importate.

M-a preocupat în principal folosirea judicioasă a banului public. Eu sînt un om demn şi onest şi vreau să plec cu fruntea sus. Am propus într-o zi să mergem într-un control, am fost refuzată. Am cerut notă de fundamentare pentru fiecare referat care s-a făcut. Foarte greu am obţinut aceste note de fundamentare. N-am apucat să le verific pe toate. Am simţit însă că deranjez şi că ar fi cazul să nu mai pun întrebări”, a declarat pentru Monitorul Cristina Gavriloiu.

Reamintim că la Spitalul Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ a fost o adevărată nebunie privind schimbările de manageri în ultimele luni. În plină epidemie de COVID-19, spitalul a trecut în subordinea Ministerului Sănătăţii şi la conducere a venit doctoriţa Daniela Marcoci. A reuşit să evite să devenim un caz Suceava 2, dar a anunţat că va pleca de la conducere cînd starea de urgenţă va lua sfîrşit. S-a ţinut de cuvînt şi în locul ei a fost numit Marius Ghineţ, din echipa căruia a făcut parte şi directorul medical Cristina Gavriloiu.

Ghineţ, contestat copios pentru că s-a ocupat o perioadă şi de o afacere cu pompe funebre, a făcut, public, o promisiune: că va clarifica acuzele apărute în spaţiul public că la spital s-ar petrece lucruri nu tocmai curate legate de anchiziţii, de angajări, etc. N-a mai apucat să facă promisa conferinţă de presă pentru că spitalul a revenit în subordinea Consiliului Judeţean Neamţ şi a fost înlocuit cu doctorul Silviu Dan Verzea. Însă director medical a rămas Cristina Gavriloiu. Pînă marţi, 2 iunie, cînd a demisionat, spunînd: “Am simţit că deranjez şi că ar fi cazul să nu mai pun întrebări”.

Însă întrebările abia acum apar. Iar, din declaraţiile directorului demisionar, rezultă foarte clar că oricine pune întrebări legate de achiziţii, stocuri, cheltuirea banului public în spital deranjează foarte tare. Poate vin oarece procurori să pună astfel de întrebări? Sau mafia despre care se vorbeşte la nivelul Spitalului Judeţean este mai tare decît orice Parchet şi procurorii vor şi ei “convinşi” să plece repede sau să nu mai pună întrebări?

Pînă una, alta, un lucru pare a fi foarte clar: echipa Ghineţ a deranjat pentru că a vrut să clarifice aspecte legate de achiziţii şi angajări, partea cu pompele funebre a fost doar cancan.

Citește știrea

Actualitate

Transport public ecologic și inteligent în Piatra-Neamț, prin fonduri europene

Știre publicată în urmă cu

în data de

Proiectul „Modernizarea stațiilor de așteptare pentru transport public (TP)” a intrat în implementare după ce, în luna februarie, a fost semnat contractul de proiectare și execuție. Proiectul are valoarea de 4.808.000 euro, contribuția municipalității fiind de 2% și presupune modernizarea a 80 de stații de așteptare moderne pentru transportul public din Municipiul Piatra-Neamț, dotarea lor cu panouri LED/LCD, cu panouri de afișaj informativ conectat la dispozitive montate pe mijloacele de transport în comun, ce vor prezenta timpul de sosire al mijlocului de transport, distanțe sau alte informații utile, echiparea cu panouri fotovoltaice astfel încât să poată fi independente energetic, cu dispozitive de conectare wireless. De asemenea, ele vor deveni adevărate centre cu informații de interes public privind atracțiile turistice, evenimente socio-culturale și sportive, harta orașului și informații utile despre vreme. În acest fel, stațiile de transport public inteligente vor permite călătorilor să planifice călătorii complete utilizând un transport de tip multimodal (autobuz, taxi sau bike sharing). Toate cele 80 de stații vor fi monitorizate video în timp real.

Modernizarea transportului public de persoane din municipiul Piatra-Neamț se va realiza într-o viziune integrata, prin mai multe proiecte compelmentare care cuprind și achizitia a 41 de autobuze electrice, realizarea de stații de încărcare electrice, modernizarea autobazei și a insfrastructurii rutiere. Obiectivele principale urmărite prin implementarea proiectelor de modernizare a transportului public de persoane sunt stimularea utilizării mijloacelor de transport public în detrimentul mașinilor personale si reducerea emisiilor de CO2. În cele două proiecte care cuprind achiziția a 41 de autobuze electrice  municipalitatea pietreană este partener principal, consiliul județean este aplicantul, fiind proprietarul societății de transport public.

Toate proiectele pregătite de municipalitatea pietreană privind modernizarea sistemului de transport public de persoane din Piatra-Neamț  au contractele de finanțare semnate din fonduri europene nerambursabile, sunt în linie dreaptă pentru implementare în diverse stadii procedurale, având ca termen maxim de implementare anul 2022.

„Fondurile europene reprezintă o soluție la îndemâna autorităților locale pentru dezvoltarea comunităților și, din acest motiv, ne-am bătut pentru fiecare euro nerambursabil care poate fi adus în investiții în orașul nostru. Prin implementarea proiectelor privind transportul public de persoane, pietrenii vor beneficia de transport modern și confortabil, iar  orașul Piatra-Neamț se va alinia unor importante orașe europene care beneficiază de transport ecologic realizat cu autobuze electrice. Întreg pachetul de proiecte din acest segment al mobilității urbane reprezintă un pas important în implementarea conceptului de smart-city, va genera dezvoltare pentru orașul nostru și o creștere semnificativă a  confortului și calității vieții pietrenilor” a declarat primarul Dragoș Chitic.

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: Bălţăteşti. Apele care rivalizau cu cele din Karlsbad şi Karlovy Vary

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ Staţiunea balneoclimaterică Bălţăteşti împlineşte anul acesta 210 ani de existenţă ■ datorită calităţilor demonstrate prin analize, apele minerale au obţinut două medalii de aur la manifestări internaţionale ■ una a fost la Expoziţia Universală de la Paris, în 1900, iar cealaltă, la Bucureşti, în 1906 ■

Staţiunea balneoclimaterică Bălţăteşti, judeţul Neamţ, împlineşte anul acesta 210 ani de existenţă, una în care a cunoscut perioade faste şi sau mai puţin faste.

Dincolo de acestea, are o istorie surprinsă în diverse scrieri, fie că e vorba de tratate, sudii şi analize medicale, dat fiind statutul de staţiune, romane, sau monografii. Într-o astfel de lucrare, „Monografia comunei Bălţăteşti“, scrisă în anul 1967 de notarul Ioan Timofte, este surprins un aspect mai puţin ştiut despre stabilimentul de pe drumul naţional dintre Piatra Neamţ şi Târgu Neamţ.

Este vorba despre decernarea a două medalii de aur apelor minerale de aici, la Paris, în anul 1900 şi la Bucureşti, în 1906 pentru bogăţia substanţelor minerale şi a valorii terapeutice, dovedite de analize ştiinţifice. Iar cei care le-au studiat au concluzionat că rivalizau şi le întreceau pe cele de la mult mai renumitele staţiuni Karlsbad, Vichy sau Karlovy Vary.

Despre o primă analiză relatează doctorul Dimitrie Cantemir, strănepotul domnitorului moldovean cu acelaşi nume şi proprietarul băilor, care este publicată în lucrarea sa „Băile minerale de la Bălţăteşti“, publicată în 1895:

„Regretatul Doctor Felu în cartea sa despre apele minerale din Moldova şi Muntenia arată că pe la anul 1830 dr. Cihac şi asistentul său Frantz Humpel au făcut această primă analiză calitativă a apelor sărate de la Bălţăteşti, constatând că ele conţin acrime carbonică, acrime hidroclorică, sodă, magnesie, calce, potasă, fer şi iod“.

Alta a fost efectuată de Petre Poni, chimist, fizician, pedagog, minerolog şi om politic) în anul 1850, constatând că în compoziţia chimică a izvoarelor se găsesc însemnate cantităţi de sodiu, clor, magneziu, calciu, fier, potasiu, iod şi brom.

Savantul român a reuşit prin lucrările publicate să ducă faima apelor de la Bălţăteşti peste hotare, spunându-se că la staţiune veneau pacienţi din ţară şi din străinătate. Cea de a treia analiză a fost efectuată de către dr. Steiner în anul 1856 în urma unui „ordin al Comitetului Sanitar din Moldova“, după cum se arată în „Monografia comunei Bălţăteşti“.

Cu această ocazie s-a constatat că „bolile ce erau combătute cu succes prin întrebuinţarea externă, mai cu seamă băi, sunt: pola albă, guturaiul încuibat, umflătura ghindurilor şi alte boli scrofuloase precum reumatismul cronic, pete, picingine, noduri, beşicuţe, bube, limbrici, trângi şi felurite patimi nervoase“.

Tot medicul Cantemir arată concluziile altui studiu: „Pentru a stabili compoziţiunea şi utilitatea ei, am trimis o cantitate de 30 kilo onoratei Direcţiuni Generale a Serviciului Sanitar cu rugămintea de a o supune analizei chimice“. Rezultatul venea pe 23 septembrie 1880, reieşind că „sarea de Bălţăteşti are un conţinut terapeutic comparativ cu al marilor staţiuni europene, chiar poate fi introdusă în aparatul Farmacologie ca înlocuitor a analoage produse străine“.

Comparaţia era făcută cu staţiunile Carlsbad, Vichy şi Marienbad. Apoi, peste trei ani, la staţiunea din judeţul Neamţ sosea prietenul proprietarului, medicul Samuel Konya, care efectuase în 1881 analiza apelor de la vestita Baden-Baden şi Slănic Moldova. Toate izvoarele de la Bălţăteşti sunt cercetate, doctorul maghiar afirmând că „sunt cele mai bogate în săruri dintre toate apele omologate de pe continentul european“, de unde şi cotarea pe acelaşi plan cu apele de la Karlsbad, Marienbad, Vichy Karlovy Vary sau Vichy. Şi scria medicul Konia:

„Sperăm că o nouă epocă se pregăteşte pentru viitorul nostru economic, când cred că hidrobiologia medicală românească nu va mai fi dată uitării, având dreptul din toate punctele de vedere de a ne interesa mai mult şi atunci sigur că calităţile apelor noastre vor atrage pe mulţi medici învăţaţi de a le vizita şi studia pentru a se convinge că dacă nu sunt poate superioare celor străine, cel puţin pot în toată siguranţa rivaliza cu ele“.

Toate aceste certificări ale apelor de la Bălţăteşti au determinat forurile ţării să le înscrie în competiţia cu cele ale unor staţiuni renumite pe plan european. Şi aşa se face că în pavilionul României de la Expoziţia Universală de la Paris (15 aprilie – 12 noiembrie 1900), pe lângă diverse produse reprezentative au fost eşantioane ale apelor de la Bălţăteşti, însoţite de buletine de analize.

Iar juriul a decis acordarea unei medalii de aur. Peste şase ani, la Bucureşti s-a organizat o expoziţie naţională cu participare internaţională, pentru că se împlineau 40 de ani de domnie a regelui Carol I, 25 de ani de la proclamarea Regatului şi 1.800 de ani de la cucerirea Daciei de către romani. Şi în cadrul acesteia apele minerale din localitatea din Neamţ şi rezultatele tratamentelor au fost prezentate, obţinând tot medalia de aur.

Faima căpătată de staţiune a făcut ca ea să fie preferată de protipendata vremurilor, fie că vorbim de anii de dinainte sau de după prima conflagraţie mondială, ori de afacerişti. Asta pentru că doctorul Cantemir a făcut numeroase investiţii pentru captarea izvoarelor, vile, restaurante, cazinou, farmacie, un parc şi o grădină cu flori şi arbuşti ornamentali. Acum, staţiunea poartă numele faimosului proprietar, Dimitrie Cantemir, iar din 1993 a fost dată de Consiliul Judeţean în administrarea Ministerului Apărării.

Citește știrea

Trending