Contactează-ne

Actualitate

Fiecare cu păsărica lui… (Numai eu cu struţul meu)

Știre publicată în urmă cu

în data de

În urmă cu mulţi ani, când la noi nu bântuiau PC-urile şi Internetul, dar nici afurisitul de COVID, băieţelul unor prieteni, o splendoare de copil, era la mare prieteşug şi dragoste cu bunica lui, de la care afla câte-n lună şi-n stele şi de care se dovedea bucuros nevoie mare. Într-o zi, Dănuţ şi-a invitat bunica la vorbă şi din una în alta, a întrebat-o: – Buni…, ce-ai zice matale dacă… dacă… – Băiatule, zi ce ai de zis că n-am timp de taclale… că trebuie să fac mâncare. Mai acuşi vin ai tăi şi… ce le pun pe masă? – Bine, bine, ce-ai zice dacă… ar suna cineva la uşă şi când ai deschide ai vedea un… – Un ce? Hai zi-mi nu mă mai fierbe… – … un… elefant. – Doamne, copile, ce-i cu tine? Eşti bolnav? Ce să caute un elefant aici ? La etaj încă. – Da… ştiu că n-are ce să caute dar… ce-ai zice matale? – Aş zice că te-ai prostit cu totul şi m-aş duce să-mi văd de treabă. Asta aş zice…

… Anii au zburat ca gândul, bunica s-a dus într-o lume poate mai bună ca a noastră, iar Dănuţ a devenit om în toată firea, cu rosturile lui.

Nu la voia întâmplării mi-a amintit de povestea asta năstruşnică. Şi fac şi eu ca Dănuţ cel de altădată: – Ce-aţi zice dacă… v-aţi afla la mare, pe malul lacului Techirghiol… şi aţi vedea venind către voi un… nu… cu elefantul nu mai ţine… nici cu COVID… ci un… tanc. Unul adevărat, sovietic, T54. Cu şenile şi cu tun. Ferchezuit ca la mama acasă. N-aţi suna la 112?

Pe bune, nu e fantezie. Mai acum câteva zile, o namilă de metal făcea una cu pământul niscai corturi de-ale pensionarilor veniţi să-şi tămăduiască reumatismele.

Dar să vedeţi tărăşenie, cine credeţi că era la timonă? (Îmi cer scuze, nu ştiu dacă tancurile au timonă din aceea a fostului preşedinte şi lup de mare, Traian, dar ceva de cârmit tot trebuie să aibă). Ei bine, cine credeţi că mânuia tancul? Vreun american de la Deveselu? Absolutely not! Vreun ostaş sovietic? Niet! Atunci? Era… cine era? Era domnul Gelu Voican Voiculescu, în carne şi oase, revoluţionarul dârz şi implicat (alături de tătucul Iliescu şi Petre Roman în Dosarul revoluţiei), cu vilă în Primăverii (cu chirie neplătită) şi director al Institutului Revoluţiei Române din Decembrie 1989, lesne de recunoscut după barba-i albă ca neaua, ca şi sufletul său (cicatricea rănii din cap, produsă de fraţii revoluţionari din decembrie anul trecut e mai greu de văzut de la distanţă).

Nu ştiu dacă şi când a sosit poliţia, dar cert este că reporterii revistei Sputnik* (mirosea a regie de spectacol) au fost pe fază, ca şi oamenii de pe plajă.

Zău, pe bune, nu are rost să vă faceţi cruce. Mai bine ascultaţi ce-a declarat distinsul tanchist: „Am văzut săptămânile astea atâţia oameni care se plimbau nestingheriţi cu maşinile pe plajele din Corbu, Vadu şi Tuzla, încât am crezut că e vorba de o nouă măsură de distanţare socială permisă pe timp de pandemie de regulamentele tandemului Tătaru – Arafat. Noi nu avem în garaj decât o Lada 1200, un Moskvich 1500 şi bolidul acesta primit cadou, prin Consulat, de la prietenul meu, ambasadorul Kuzmin. Am zis să fiu şi eu o zi la înălţime, măcar la propriu, şi să-i fac o surpriză soţiei mele, Georgiana. Iubesc să văd briza mângâindu-i pletele, mi-aduce aminte de Zoia Kosmodemianskaia şi-ale tinereţii valuri“.

Câtă nostalgie concentrată! Unde eşti tu… marea dragoste cu marele popor de la Răsărit!?

De ce v-aţi mira? Vraja mării acţionează, nămolul emană, nisipul înmulţeşte… Primarul de vodevil de veşnică amintire Radu Mazăre nu a îmbrăcat uniforma de ofiţer nazist? Mai puneţi la socoteală şi COVID-ul care e la modă şi care… mai ia minţile oamenilor… nu numai vieţile.

Unde or fi fost ochii domnului ministru Vela? Să nu fi bătut până acolo? Ori ele sunt tabu, rezervate numai clanurilor…

Pun pariu că va apărea un dosar cu termen de rezolvare treizeci de ani. Nu pot rămâne lucrurile aşa. Ar fi de-a dreptul neconstituţional, nu? Sunt atâtea necunoscute de elucidat: acte de proprietate, provenienţă, impozit pe vehicol, permis de conducere, combustibil, parcare şi atâtea altele.

Cam multe întrebări… Mai bine… s-o dăm pe cântec: Şiraka maia strana radnaia… ori Şapte mere-ntr-o basma?/ Şi-am plecat la Moş…

* Veche revistă sovietică, cu variantă în limba română

Actualitate

Cursuri exclusiv on-line în Piatra Neamţ, Bicaz, Girov şi Gârcina

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ cafenelele, barurile şi restaurantele, activitate suspendată

Cursurile şcolare se vor desfăşura exclusiv on-line în Piatra Neamţ, incidenţă comunitară de 3,31 la mia de locuitori, Bicaz, 3,48 la mia de locuitori, Girov, 3,9 la mica de locuitori şi Gârcina, 3,6 la mia de locuitori. În Piatra Neamţ, sunt exceptate de la măsurile amintite creşele şi instituţiile de tip after-school. Măsura intră în vigoare începând de luni, 26 octombrie.

Cafenelele, barurile şi retaurantele au activitatea suspendată, doar terasele rămânând deschise. Hotelurile, pensiunile şi motelurile rămân deschise, iar clienţii pot servi masa în restaurantele acestor unităţi.

Cât priveşte măsurile destinate HORECA acestea intră în vigoare de duminică dimineaţă, 25 octombrie. În comuna Girov este un focar de COVID la primărie, cu 11 persoane infectate.

Vom reveni.

Citește știrea

Actualitate

Coronavirus: Naţional – 5.028 cazuri noi. Neamţ – 103 cazuri noi

Știre publicată în urmă cu

în data de

Până astăzi, 23 octombrie, pe teritoriul României, au fost confirmate 201.032 cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19).

144.429 de pacienți au fost declarați vindecați.

În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 5.028 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv. Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 876 de persoane au fost reconfirmate pozitiv. Până astăzi, 6.245 de persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 au decedat.

În intervalul 22.10.2020 (10:00) – 23.10.2020 (10:00) au fost raportate 82 de decese (52 bărbați și 30 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Alba, Arad, Argeș, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Brașov, Caraș-Severin, Cluj, Constanța, Covasna, Galați, Gorj, Harghita, Hunedoara, Iași, Maramureș, Mehedinți, Olt, Prahova, Sibiu, Suceava, Teleorman, Timiș, Tulcea, Vaslui, Vrancea, Ilfov și Municipiul București.

Dintre acestea, 5 decese au fost înregistrate la categoria 40-49 de ani, 6 decese au fost înregistrate la categoria de vârstă 50-59 de ani, 22 decese la categoria de vârstă 60-69 ani, 25 decese la categoria de vârstă 70-79 ani și 24 decese la categoria de peste 80 de ani.

81 dintre decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități, iar 1 pacient decedat nu a prezentat comorbidități.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 10.427. Dintre acestea, 782 sunt internate la ATI.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 3.002.800 de  teste. Dintre acestea, 35.351 au fost efectuate în ultimele 24 de ore, 22.018 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 13.333 la cerere.

De asemenea, de la ultima informare făcută de GCS, au fost raportate și rezultatele a 5.887 de  teste prelucrate anterior ultimelor 24 de ore și transmise până la data de 23 octombrie.

Pe teritoriul României, 24.199 de persoane confirmate cu infecție cu noul coronavirus sunt în izolare la domiciliu, iar 9.725 de persoane se află în izolare instituționalizată. De asemenea, 50.658 de persoane se află în carantină la domiciliu, iar în carantină instituționalizată se află 52 de persoane.

În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 2.617 apeluri la numărul unic de urgență 112 și 912 la linia TELVERDE (0800 800 358), deschisă special pentru informarea cetățenilor.

Ca urmare a încălcării prevederilor Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, polițiștii și jandarmii au aplicat, în ultimele de 24 de ore 6.316 sancţiuni contravenţionale, în valoare de 857.413 lei.

De asemenea, prin structurile abilitate ale Poliției, au fost constatate, ieri, 9 infracțiuni pentru zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută și pedepsită de art. 352 Cod Penal.

Reamintim cetățenilor că Ministerul Afacerilor Interne a operaționalizat, începând cu data de 04.07.2020, o linie TELVERDE (0800800165) la care pot fi sesizate încălcări ale normelor de protecție sanitară.

Apelurile sunt preluate de un dispecerat, în sistem integrat, și repartizate structurilor teritoriale pentru verificarea aspectelor sesizate.

În ceea ce privește situația cetățenilor români aflați în alte state, 6.851  de cetățeni români au fost confirmați ca fiind infectați cu COVID-19 (coronavirus): 1.934 în Italia, 1.253 în Spania, 124 în Franța, 3.017 în Germania, 159 în Marea Britanie, 36 în Ungaria, 28 în Olanda, 2 în Namibia, 4 în SUA,  123 în Austria, 22 în Belgia, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, 8 în Elveția, 3 în Turcia, 2 în Islanda, 2 în Belarus, 93 în Grecia, 9 în Cipru, 2 în India, 2 în Ucraina, 7 în Emiratele Arabe Unite și câte unul  în Argentina, Tunisia, Irlanda, Luxemburg, Malta, Brazilia, Bulgaria, Kazakhstan, Suedia, Republica Congo, Qatar, Vatican și Portugalia. De la începutul epidemiei de COVID-19 (coronavirus) și până la acest moment, 126 de cetățeni români aflați în străinătate, 31 în Italia, 19 în Franța, 43 în Marea Britanie, 11 în Spania, 14 în Germania, 2 în Belgia, unul în Suedia, unul în Elveția, unul în SUA, unul în Brazilia, unul în Republica Congo și unul în Grecia, au decedat.

Dintre cetățenii români confirmați cu noul coronavirus, 797 au fost declarați vindecați: 677 în Germania, 90 în Grecia, 18 în Franța, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, 2 în Namibia, unul în Luxemburg și unul în Tunisia.

Citește știrea

Actualitate

Salariile la DGASPC Neamț, poate după rectificare

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ salariaţii anunţă că vor continua mişcările de protest

Salariaţii de la DGASPC Neamţ, care nu şi-au primit banii pe luna septembrie, anunţă că vor continua mişcările de protest prin pichetarea Guvernului şi a Ministerului de Finanţe. Acesta după ce au fost anunţaţi că banii necesari vor fi viraţi abia după rectificarea bugetară, care se preconizează că va avea loc „cândva” în luna noiembrie.

„Aproape 1000 de angajați ai DGASPC Neamț riscă să rămână fără bani pentru următoarele 2 luni, deoarece șanse reale de suplimentare a bugetului astfel încât să acopere necesarul sunt abia după rectificarea bugetară ce ar putea avea loc în noiembrie, fără a se ști o dată exactă. Aceasta este concluzia ce reiese din  răspunsul primit de DGASPC Neamț de la Autoritatea Națională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopție. „La acest moment singura instituție centrală care are competența de a decide cu privire la majorarea sumelor destinate protecției copilului și persoanelor adulte cu dizabilități este Ministerul Finanțelor Publice“, se arată în răspunsul ANDPDCA.

Data viitoarei rectificări bugetare nu este stabilită, vehiculându-se informații că ar putea avea loc în luna noiembrie. Ulterior, după aprobările legale, banii se repartizează pe județele și apoi urmează să ajungă în bugetele fiecărei instituții. Toate acestea sunt proceduri de durată și astfel este posibil ca primele plăți salariale să se facă cu mare întârziere.

În aceste condiții, salariații anunță că vor continua mișcările de protest, pe 4 noiembrie fiind programată pichetarea Guvernului și a Ministerului de Finanțe de către sindicaliștii din asistență socială din mai multe județe din țară printre care și Neamț.

Precizăm că neplata salariilor a afectat grav angajații centrelor pentru copii, cei aproape 500 de asistenți maternali și salariații din aparatul propriu al Direcției, cu atât mai mult cu cât unii sunt infectați cu noul coronavirus sau sunt carantinați în centre pentru a îngriji bolnavii cu COVID 19.

La data de 23 octombrie 2020 erau pozitivi 260 de beneficiari și 120 de salariați din centrele aflate în subordinea DGASPC Neamț.

De la începutul pandemiei au fost confirmați cu COVID 19 peste 400 de angajați și, deși aveau dreptul conform legii să beneficieze de stimulentul de risc de 2.500 de lei, acesta nu a fost plătit niciodată”, se precizează într-un comunicat de presă emis de reprezentanţii DGSAPC Neamţ.

Citește știrea

Trending