Contactează-ne

Actualitate

Festivalul Plăcintelor, tot mai apreciat la poalele Ceahlăului

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ întîlnirea devenită tradiţie de vreo 5 ani a avut loc de Sfîntu Dumitru, la Parohia Izvoru Muntelui ■ gospodinele zonei s- auîntrecut în a prepara celebrele plăcinte poale-n brîu şi nu numai ■ „Festivalul are drept scop reîntoarcerea noastră la tradiţii, lucru care dă personalitate satului aşezat la poale de Ceahlău“, a declarat părintele Daniel Dosoftei ■

Sărbătoarea religioasă Sfîntul Dumitru a constituit sîmbătă, 26 octombrie, văleat 2019, pentru iubitorii de plăcinte poale-n brîu, din Izvoru Muntelui, Bicaz şi nu numai, întîlnirea devenită tradiţie, la Festivalul Plăcintelor, ediţia a V-a, găzduită de către Parohia Izvoru Muntelui prin efortul preotului paroh Daniel Dosoftei, care a adunat lîngă sfinţia-sa şi Asociaţia Tinerilor Ortodocşi din România Bicaz pe toate gospodinele satului cu plăcintele la purtător. Asta pentru a fi degustate de toţi cei care au făcut cu bucurie drumul pînă în satul de la poalele Ceahlăului, acolo unde credinţa în Dumnezeu şi tradiţia par a fi ceva mai puternice decît în alte locuri. Încă de cu dimineaţă, în curtea bisericii au fost amenajate mesele pentru depunerea ofrandei, astfel încît gospodinele zonei îmbrăcate în frumosul strai popular să-şi aşeze cu smerenie platourile cu plăcinte poale-n brîu, iar după clipele de inchinare în biserică, să revină cu oarece cuminţenie şi să aştepte pînă ce a fost dat semnalul de începere a întîlnirii oaspeţilor cu gustoasele şi frumos rumenitele plăcinte. Asta, după ce părintele Daniel Dosoftei avea să ureze un bun venit lumii şi după prezentarea condiţiilor care au stat la baza manifestării. „În primul rînd vă urez bun venit la Festivalul Plăcintelor, activitate care a ajuns la cea de-a V-a ediţie anul acesta şi care are drept scop reîntoarcerea noastră la tradiţii, lucru care dă personalitate satului aşezat la poale de Ceahlău. De data aceasta ne-au călcat pragul mulţime de oameni, care doresc şi pe care îi invităm să se înfrupte din bunătăţli oferite de către gospodinele noastre. Dar vă rugăm să vă exprimaţi opinia prin acordarea unui vot produselor noastre astfel încît să putem premia pe toţi cei care au realizat plăcinte de excepţie. Pentru asta vă vom înmîna nişte inimioare pe care le veţi dărui celor care credeţi că merită prin calitatea produselor lor“, avea să spună părintele Dosoftei în deschiderea manifestării. De îndată ce deschiderea a fost făcută, oaspeţii au purces pe la mese şi au trecut la degustarea plăcintelor. Pentru îndulcirea acţiunii, tinerii de la ATOR Bicaz au pregătit şi o tombolă, marele premiu însemnînd cîştigarea unui pelerinaj pentru două persoane la locurile sfinte ale Moldovei. De reţinut faptul că la activitate a fost prezent şi primarul oraşului, Nicolae Sălăgean, care, trecînd pe la fiecare persoană care avea expuse plăcinte, a oferit cu generozitate cîte o garoafă, mulţumindu-le doamnelor pentru participare şi talentul de bune gospodine. Finalul acţiunii a însemnat înmînarea de diplome de către preotul Parohiei Izvoru Muntelui, cu mulţumirile şi felicitările de rigoare, completate cu degustarea unor sarmale moldoveneşti, operă gastronomică a aceloraşi gospodine ale locului. Interesant a fost faptul că anul acesta festivalul devenit tradiţie la poale de Ceahlău s-a bucurat de un public numeros, care spre seară a plecat cuminte spre casă, mulţumind gazdelor pentru ospitalitate.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Surse: Candidatura lui Micu, respinsă

Știre publicată în urmă cu

în data de


Informaţie pe surse: candidatura lui Lucian Micu a fost respinsă de biroul electoral de circumscripţie, vineri, 14 august.

Hotărârea nu a fost încă redactată. Decizia poate fi oricum atacată. Lucian Micu, fostul primar de Roman şi actual candidat “de stânga”, plecat de la PNL şi lansat în candidatură de şeful PSD Neamţ, Ionel Arsene, pare a avea probleme cu candidatura după ce şi pe site-ul ANI a apărut zilele trecute informaţia că are “interdicţie” pe trei ani.

“Povestea” candidaturii lui Micu aici: http://monitorulneamt.ro/ani-zice-ca-micu-are-interdictie-trei-ani/. Rămâne de văzut care va fi decizia finală în cazul candidaturii fostului primar de Roman, declarat incompatibil prin decizie definitivă de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Vom reveni.

UPDATE: Redactarea şi ulterior publicarea hotărârii biroului electoral privind candidatura lui Lucian Micu pentru funcţia de primar de Roman rămâne… pe mâine, sâmbătă, 15 august. Motivul? S-a terminat programul biroului. Aşteptăm cu interes hotărârea, în continuare informaţia pe surse este că a fost respinsă/invalidată candidatura, şi de asemenea soluţionarea unei contestaţii previzibile.

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: Accidente produse la interval de câteva minute, cinci victime

Știre publicată în urmă cu

în data de

Cinci victime este bilanţul nedorit înregistrat în urma a două accidente rutiere produse vineri, 14 august, la interval de doar câteva minute unul faţă de celălalt. Primul accident s-a produs la Bodeşti şi a fost vorba de o coliziune între două autoturisme şi soldată cu trei victime transportate la spital.

“Ca urmare a unui apel la 112, din jurul orei 13:05, pompierii pietreni au fost solicitați să intervină la un accident rutier produs pe raza comunei Bodești. Pompierii din cadrul Detașamentului Piatra Neamț au intervenit cu o autospecială pentru stingere cu modul pentru descarcerare și o ambulanță SMURD TIM.

În urma accidentului rutier produs între două autoturisme au rezultat trei victime.

Pompierii au intervenit cu ajutorul echipamentelor pentru descarcerare și au scos dintr-un autoturism trei victime, conștiente.

Echipajul SMURD a preluat și transportat la spital un barbat de 63 de ani, cu multiple traumatisme.

Conducătorul auto și un pasager au fost preluați și transportați la spital de catre echipaje de la SAJ.

Militarii au asigurat măsurile de prevenire și stingere a incendiilor și vor sabla căile rutiere”, au transmis reprezentanţii ISU Neamţ.

Al doilea accident a avut loc la Săbăoani, fiind vorba tot despre o coliziune între două autoturisme, din care unul s-a răsturnat. Două persoane au fost transportate la spital

“Ca urmare a unui apel la 112, din jurul orei 13:08, pompierii romașcani au fost solicitați să intervină la un accident rutier produs pe raza comunei Săbăoani. Pompierii din cadrul Detașamentului Roman au intervenit cu o autospecială pentru stingere cu modul pentru descarcerare și o ambulanță SMURD TIM.

În urma accidentului rutier produs între două autoturisme un autoturism s-a răsturnat, rezultând două victime, conștiente.

Echipajul SMURD a preluat și transportat la spital un bărbat de 41 de ani. Un echipaj de la SAJ a preluat o victimă și a transportat-o la spital.

Militarii au asigurat măsurile de prevenire și stingere a incendiilor și vor sabla căile rutiere”, au mai transmis reprezentanţii ISU Neamţ.

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: Două accidente cu victime, la interval de câteva minute

Știre publicată în urmă cu

în data de

Salvatorii nemţeni intervin în aceste momente, vineri, 14 august, la două accidente rutiere, soldate cu victime, produse la interval de doar câteva minute. În cazul primului accident pentru care s-a dat alarma la ISU Neamţ este vorba despre o persoană încarcerată, accidentul producându-se în satul Bodeşti. Al doilea accident, de asemenea soldat cu victime, s-a produs în localitatea Traian.

 

Vom reveni.

Citește știrea

Trending