Contactează-ne

Actualitate

Festivalul obiceiurilor de An Nou, la Tîrgu Neamţ

Știe publicată cu

în data de

■ tradiţionala paradă a mascaţilor se va organiza pe 2 ianuarie, în piaţa Adormirea Maicii Domnului

Nemţenii sînt aşteptaţi în ziua de 2 ianuarie, la Tîrgu Neamţ, la tradiţionala paradă a mascaţilor. Pentru a încuraja participarea cît mai multor formaţii cu repertorii şi costumaţii autentice, se vor oferi diplome şi premii în bani în cadrul Festivalului obiceiurilor şi tradiţiilor de Anul Nou, ajuns la ediţia a şaptea. Evenimentul va fi organizat de către Consiliului Local, Primăria Tîrgu Neamţ şi Casa Culturii Ion Creangă, cu implicarea, în special financiară, a Consiliului Judeţean şi a Centrului pentru Cultură şi Arte Carmen Saeculare. Pe 2 ianuarie, programul va începe în jurul orei 10.30 cu parada formaţiilor de mascaţi. Ele vor evolua de la ora 11 pe scena amenajată în piaţa Adormirea Maicii Domnului. Premierea cîştigătorilor, stabiliţi în urma dezbaterilor de către un juriu de specialitate, ar urma să se desfăşoare la ora 13. Cei clasaţi pe primele locuri vor beneficia şi de recompense băneşti, în funcţie de poziţia din clasament. Participanţii vor intra în scenă doar dacă respectă regulamentul festivalului. Concurenţii care se vor înscrie la secţiunea Reprezentare datini şi obiceiuri cu parada de costume vor fi evaluaţi în funcţie de autenticitatea costumelor şi a obiceiului, vechimea obiceiului, autenticitatea textelor şi a pieselor muzicale. Festivalul obiceiurilor şi tradiţiilor de Anul Nou a început să se desfăşoare în mod organizat în urma unei hotărîri adoptate în decembrie 2012. În urmă cu cîţiva ani nu se cheltuia mai nimic pentru organizare, mizîndu-se pe faptul că mascaţii aveau obiceiul să se adune pe 2 ianuarie. Autorităţile urbei au hotărît să se implice după ce s-a observat o scădere a participanţilor şi a publicului spectator, constatîndu-se şi că poluarea culturală şi fenomenul de kitch luase amploare, degradînd obiceiurile şi tradiţiile autentice. În formula de acum, festivalul îşi propune perpetuarea şi promovarea tradiţiilor şi obiceiurilor locale şi naţionale, cunoaşterea valorilor fundamentale ale folclorului românesc, păstrarea notei de autenticitate şi originalitate a tradiţiilor şi obiceiurilor româneşti, descoperirea şi culegerea de folclor autentic. ,,Manifestarea culturală Festivalul Obiceiurilor şi Tradiţiilor de Anul Nou reprezintă pentru judeţul Neamţ şi pentru oraşul nostru un eveniment important ce reuşeşte în fiecare an să reprezinte un punct de atracţie pentru mii de localnici, pentru sute de turişti. Ediţia a VI-a a festivalului din 2 ianuarie 2018 s-a bucurat de o prezenţă foarte mare a formaţiilor înscrise în concurs, dar mai ales de prezenţa publicului spectator în număr record. Astfel, considerăm că obiectivele propuse prin organizarea festivalului au fost atinse, iar continuarea organizării festivalului este o necesitate”, a argumentat profesorul Ionuţ Gugiu, directorul Casei Culturii Ion Creangă, în documentaţia aferentă hotărîrii aprobate recent de Consiliul Local, pentru organizarea festivalului.

Citește știrea
Advertisement
loading...
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Leii de la BJJ Piatra Neamţ, noi medalii internaţionale

Știe publicată cu

în data de

Autor

Luptătorii de la Lions BJJ Piatra Neamţ şi-au confirmat din nou clasa, sîmbătă, 22 iunie. Aceştia s-au întors cu două medalii de la competiţia internaţională Abu Dhabi International Jiu Jitsu Championship, care a avut loc la Galaţi. Au participat sportivi din 14 ţări, iar concursul s-a desfăşurat sub patronatul Abu Dhabi Jiu Jitsu Pro, în colaborare cu Asociaţia Pro BJJ). „Clubul Lions BJJ Piatra Neamţ, care a reprezentat organizaţia Mill Hill Bjj România, s-a deplasat la această competiţie cu un lot de trei sportivi care la final au reuşit să obţină două medalii. Mihai Blaj a obţinut o medalie de aur, iar Alexandru Jărcuţă o medalie de bronz. Juniorul nostru, Cozma Ştefan, nu a reuşit o clasare pe podium, pierzînd la puncte în primul meci, însă e un tînăr care promite mult şi sînt convins că vom mai auzi de el”, a declarat Cătălin Coşarcă, preşedintele clubului Lions BJJ Piatra Neamţ.

Citește știrea

Actualitate

Dulamă, “avansat” de la mansardă

Știe publicată cu

în data de

Autor

■ revenit la muncă, Dulamă a primit biroul de la etajul II al fostului vice ■ cînd a plecat din instituţie avea biroul la etajul IV ■ încă nu ştie ce atribuţii va primi ■

Laurenţiu Dulamă, care s-a întors victorios în instanţă pe funcţia de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Neamţ, era la muncă, luni, 24 iunie. Şi, surpriză sau nu, fusese “avansat” în biroul de la etajul II în care stătuse fostul vicepreşedinte Diaconu. “Avansarea” survine în contextul în care înainte de a fi mazilit din CJ, fusese mutat “cu forţa” într-un birou “anonim” de la etajul IV, fiindu-i retrase şi atribuţiile. Cît priveşte atribuţiile, luni nu ştia încă prea multe despre acest subiect, aşteptînd să poarte o discuţie cu preşedintele Ionel Arsene pe această temă. “Mia-m dat demisia de la Salubritas şi, vineri, a fost prima zi de muncă la Consiliul Judeţean Neamţ. A fost o plăcere şi o onoare să-mi revăd colegii cu care am muncit timp de doi ani de zile. Aştept revenirea domnului preşedinte pentru a discuta despre atribuţiile pe care le voi avea. Eu îmi doresc să continui ceea ce am început şi, evident, ce s-a făcut în anul în care am lipsit. De asemenea, îmi doresc să-mi finalizez mandatul de consilier judeţean, respectiv vicepreşedinte, din partea PMP. Sigur că am discutat despre noua mea situaţie cu domnul Tomac, cu domnul preşedinte Băsescu, am fost felicitat pentru victorie şi de colegii din Biroul Executiv Naţional al PMP. Le-am spus şi dînşilor că trebuie să mulţumesc în primul rînd justiţiei pentru că a îndreptat abuzul prin care am fost îndepărtat din funcţie. La nivel naţional, PMP şi-a recuperat o funcţie importantă obţinută în urma alegerilor locale din 2016”, a declarat Laurenţiu Dulamă, cel care luni era în plin proces de amenajare a noului birou. Reamintim că acesta a rămas fără funcţia de consilier jude]ean după ce s-ar fi constatat că ar fi fost incompatibil dintr-un motiv considerat ridicol de toată lumea: soţia lui lucra la o firmă ce avea contract cu Apa Serv, societate subordonată CJ Neamţ. “Subţirimea” acestui motiv a fost constatată definitiv şi de judecători, care au decis că Dulamă trebuie să-şi recapete atît fotoliul de consilier judeţean, cît şi pe cel de vicepreşedinte. Acest lucru s-a întîmplat în şedinţa de săptămîna trecută, însă multă lume se întreba, inclusiv Dulamă, dacă va fi exilat din nou la etajul IV şi va rămîne tot fără atribuţii. Cît priveşte biroul, lucrurile s-au clarificat, mai rămîne de văzut cum va fi cu atribuţiile.

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: Cadavru în canalul de la Săvineşti

Știe publicată cu

în data de

Pompierii nemţeni intervin în aceste momente, luni, 24 iunie, pentru a scoate un cadavru din canalul de la Săvineşti. “Misiune degajare cadavru la Hidrocentrala de la Săvineşti. Se deplasează o autospecială complexă de intervenţie cu barcă”, au comunicat reprezentanţii ISU Neamţ în momentul declanşării misiunii.

Vom reveni.

Citește știrea

Trending