Contactează-ne

Actualitate

Ferească Dumnezeu să ne apuce durerea de măsele!

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ în judeţul Neamţ, doar şase cabinete au depus cereri pentru a acorda asistenţă medicală stomatologică de urgenţă ■ din cauza restricţiilor sanitare, nu se pot rezolva mai mult de şase urgenţe, zilnic ■

Una din problemele greu de rezolvat în această perioadă de pandemie SARS-CoV2 este cea legată de urgenţele medicale stomatologice. medicul Ciprian Meriuţă de la Clinica Dent Expert Roman a relatat pentru Monitorul condiţiile în care se asigură urgenţele în acest domeniu în aceste vremuri cu restricţii sanitare severe.

„În judeţul Neamţ, urgenţele medicale stomatologice erau asigurate în urmă cu aproximativ două săptămîni doar de cabinetul stomatologic din cadrul Unităţii de Primiri Urgenţe, de la Spitalul Judeţean. Ulterior s-a revenit şi s-a recomandat şi cabinetelor stomatologice private să acorde asistenţă medicală dentară, de urgenţă.

Cei care doresc să acorde asemenea îngrijiri medicale au depus un dosar la Direcţia de Sănătate Publică Neamţ în vederea avizării unei asemenea activităţi. Cred că la nivelul judeţului Neamţ există acum şase clinici private care au depus astfel de solicitări, din care două în Roman, respectiv clinica noastră şi cea a doctorului Ştefănescu. Am înţeles, din discuţiile purtate de colegii noştri cu cei de la Casa Judeţeană de Sănătate, că nu există la această dată reglementări pentru decontarea serviciilor medicale de urgenţă stomatologică, dar recomandarea Colegiului Medicilor Dentişti este aceea de a acorda, gratuit, această asistenţă medicală de urgenţă.

Numai că există o diferenţa dintre ceea ce recomadă Colegiul şi realitate, în sensul că apar o serie de cheltuieli, destul de serioase, ce trebuie acoperite. La noi în clinică pacientul care ni se adresează cu o urgenţă trebuie să achite o taxă care să acopere materialele necesare sterilizării aerului, a suprafeţelor din cabinet şi sala de aşteptare, precum şi a materialelor de protecţie a noastră, a asistentelor şi a pacienţilor. Repet, costurile sînt legate strict de aceste cerinţe sanitare şi nu de manopera medicală, în sine, care este gratuită.

Din păcate, o altă realitate este că în clinica noastră nu putem asigura, zilnic, decît şase urgenţe şi asta din cauza faptului că există o reglementare a Colegiului Medicilor ca, după fiecare pacient, să se sterilizeze cabinetul timp de două ore. Ceea ce pot să vă spun e faptul că este foarte aglomerat. În clinica noastră avem şase scaune stomatologice şi lucrăm, simultan, în două cabinete, care sînt amplasate în aşa fel încît pacienţii din sălile de aşteptare să nu intre în contact unii cu alţii“, a precizat medicul Ciprian Meriuţă.

A explicat şi ceea ce Colegiul Medicilor consideră a fi „urgenţe stomatologice“, în care sînt incluse: hemoragiile la nivelul cavităţii bucale şi dureri din cauza diverselor patologii la nivelul cavităţii bucale. „Sperăm ca după 15 mai Colegiul Medicilor să lase la aprecierea fiecărui medic a ceea ce înseamnă urgenţă medicală stomatologică. Trebuie să mai spun că la nivelul clinicii noastre se realizează, telefonic, un triaj al urgenţelor stomatologice.

Ne-au telefonat mulţi pacienţi care ne cer cimentarea diverselor lucrări protetice, care, din păcate, nu sînt apreciate a fi urgenţe, deşi, din punctul meu de vedere, astfel de cimentări ar trebui făcute din cauza faptului că, dacă nu sunt realizate la timp, bonturile de sub astfel de lucrări vor migra şi ar putea genera alte boli ale sistemului digestiv“, a mai declarat doctorul Meriuţă.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Coronavirus: Neamţ – trei cazuri noi. Naţional – 416 cazuri noi

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ la nivel naţional sunt confirmate 28.582 de cazuri, 1.731 de decese, 19.854 vindecaţi

Până pe 4 iulie, pe teritoriul României, au fost confirmate 28.582 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19). Dintre persoanele confirmate pozitiv, 20.861 au fost externate, dintre care 19.854 de pacienți vindecați și 1.007 pacienți asimptomatici, externați la 10 zile după depistare. Până în prezent, 1.731 persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 au decedat.

În intervalul 03.07.2020 (10:00) – 04.07.2020 (10:00) au fost înregistrate 23 decese (12 bărbați și 11 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Argeș, Bacău, Botoșani, Buzău, Dâmbovița, Harghita, Hunedoara, Iași, Mehedinți, București, Suceava și Vrancea.

Dintre acestea, 2 decese au fost întregistrate la categoria de vârstă 50-59 ani, 6 decese la categoria de vârstă 60-69 ani, 10 decese la categoria de vârstă 70-79 ani și 5 decese la persoane de peste 80 de ani.

Toate decesele sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități.

De la ultima informare transmisă de Grupul de Comunicare Strategică, au fost înregistrate alte 416 noi cazuri de îmbolnăvire.

La ATI, în acest moment, sunt internați 223 de pacienți.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 759.037 de teste.

În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 434 de apeluri la numărul unic de urgență 112 și 1.969 la linia TELVERDE (0800 800 358), deschisă special pentru informarea cetățenilor.

Ca urmare a încălcării prevederilor Legii nr. 55 din 15.05.2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, polițiștii și jandarmii au aplicat, în ultimele de 24 de ore, 533 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 124.900 de lei.

În urma acțiunilor de verificare desfășurate noaptea trecută, în sistem integrat, de structuri ale Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Sănătății, Ministerului Muncii și Ministerului Transporturilor, au fost aplicate alte 962 de sancțiuni pentru nerespectarea măsurilor de protecție sanitară și distanțare socială.

În ceea ce privește situația cetățenilor români aflați în alte state, 4.995 de cetățeni români au fost confirmați ca fiind infectați cu COVID-19 (coronavirus): 1.885 în Italia,  561 în Spania, 107 în Franța, 2.275 în Germania, 97 în Marea Britanie, 28 în Olanda, 2 în Namibia, 3 în SUA, 6 în Austria, 3 în Belgia, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, 2 în Elveția, 2 în Turcia, 2 în Islanda, 2 în Belarus  și câte unul  în Argentina, Tunisia, Irlanda, Luxemburg, Emiratele Arabe Unite, Malta, Brazilia, India, Bulgaria, Kazakhstan, Ucraina și Suedia. De la începutul epidemiei de COVID-19 (coronavirus) și până la acest moment, 122 de cetățeni români aflați în  străinătate, 31 în Italia, 19 în Franța, 43 în Marea Britanie, 9 în Spania, 14 în Germania, 2 în Belgia, unul în Suedia, unul în Elveția, unul în SUA și unul în Brazilia, au decedat.

Dintre cetățenii români confirmați cu noul coronavirus, 72 au fost declarați vindecați: 50 în Germania, 10 în Franța, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, 2 în Namibia, unul în Luxemburg și unul în Tunisia.

Citește știrea

Actualitate

Un proiect de autostradă, un deputat şi doi primari

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ deputatul Bulai le cere primarilor de Roman şi Săbăoani să „aducă” A7 prin localităţile lor

În România, ţara în care Autostrada Unirii are… o lege minunată drept certificat de naştere, dar ea, autostrada, lipseşte cu desăvîrşire în realitate, un deputat, de la USR, pe numele său Iulian Bulai, ceartă doi primari, de Roman şi Săbăoani, pentru că refuză ca o altă autostradă, care e tot pe hîrtie deocamdată, să treacă prin localităţile pe care le păstoresc.

Nu spunem că apelul deputatului nu e unul de esenţă, însă absurdul situaţiei este evident: nu avem autostrăzi, în Moldova, dar avem legi şi dispute politice pe marginea… proiectelor de autostrăzi. Ceea ce o fi bine. Revenind la deputatul USR, aflăm dintr-un comunicat de presă cum că „Iulian Bulai le cere primarilor din Municipiul Roman și comuna Săbăoani să își revizuiască poziția și să militeze pentru ca viitorul traseu al autostrăzii Ploiești – Pașcani să cuprindă și cele două unități administrativ teritoriale pe care le conduc.

Apelul deputatului nemțean vine în contextul în care în această perioadă se va decide ce variantă de traseu, din cele trei disponibile, va avea Autostrada A7 pe teritoriul județului Neamț. La o dezbatere publică din 11 martie, desfășurată la Consiliul Județean Neamț, reprezentanții administrațiilor publice din Roman și Săbăoani au menționat că nu doresc varianta cu ruta cea mai apropiată de localitățile lor deoarece există niște planuri de investiții pentru acea zonă, preferând astfel varianta cea mai îndepărtată, cu nod în județul Iași, după Castelul de Apă”.

Şi zice deputatul cu pricina: ”E crucial pentru județul Neamț ca ruta autostrăzii A7 să fie cât mai aproape de Roman și de zona metropolitană. Există accesibilitate potrivită, iar construcția autostrăzii conform variantei de traseu din apropierea Romanului va ajuta zona să crească din punct de vedere economic.

Fac apel către cele două administrații locale să își revizuiască pozițiile. Ne va fi mult mai ușor să ne conectăm și vor fi create mai multe oportunități de investiții. Mai mult decât atât, noua autostradă va putea funcționa și ca o șosea de centură, care acum ne lipsește. Am așteptat 30 de ani această autostradă, nu trebuie să dăm cu piciorul acestei șanse.

Apreciez că există planuri de investiții, rezidențiale și industriale, însă consider că în avantajul nemțenilor ar trebui să fie prioritară găsirea unor soluții alternative pentru relocarea acestora și nu pentru cel mai favorabil traseu al autostrăzii pentru noi”. Sigur că, jurnalistic, se naşte întrebarea: oare ce motive, alea cu investiţiile nu le credem nici în somn, or fi avut primarii în cauză să opteze pentru varianta „mai îndepărtată”?

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: 3.800 de gospodării fără energie electrică

Știre publicată în urmă cu

în data de

Codul portocaliu provoacă probleme în Neamţ, vineri, 3 iulie. Conform informaţiilor oferite de ISU Neamţ, la ora 16, erau 3.823 de gospodării nealimentate cu energie electrică.

“Ca urmare a avertizării meteorologice cod portocaliu emis pentru județul Neamț, Delgaz Grid ne-a informat că localitățile Păstrăveni, Rădeni, Urecheni, Țibucani, Davideni, Țibucanii de Jos și Lunca Moldovei sunt afectate din punct de vedere al alimentării cu energie electrică. 3823 de consumatori nu sunt alimentați cu energie electrică. Se lucrează pentru remedierea situației”, au transmis reprezentanţii ISU Neamţ.

Citește știrea

Trending