Contactează-ne

Actualitate

Faptul divers

Știre publicată în urmă cu

în data de

Vă mai aduceţi aminte de „Faptul divers“, rubrică a „Scânteii“, oficiosul Partidului? Ocupa o coloană întreagă, era inteligent redactată şi, în câteva rânduri, era relatat un eveniment mai deochiat, mai ieşit din comun, petrecut în ţară. Era singura rubrică pe care o citeam, ba uneori, o gustam.

Interesantă în desfăşurare şi inedită în esenţă, mai rupea ceva din monotonia paginilor şi a osanalelor adresate geniilor noastre carpatine. În rest… Operasem un bolnav: apendicită cu peritonită gravă. Omul se prezentase târziu, în stare proastă, încât nu ne-a fost prea uşor să-l aducem la liman. Tată a trei copii, locuind aproape de oraş şi şofer pe deasupra, nu înţelegeam neglijenţa de care dăduse dovadă şi întârzierea cu care venise în spital, punându-şi viaţa în pericol. După ce bolnavul a început a merge spre bine, m-am apropiat mai mult de el, încercând să pătrund motivele unei astfel de delăsări şi să-i fac cuvenita educaţie sanitară, de care era total lipsit.

Tema, bine cunoscută: Prezentaţi-vă la medic de la primele semne de boală! Privind lucrurile mai de aproape, bolnavul şi suferinţa sa aveau o istorie inedită: era angajat al Ministerului Petrolului şi Minelor, lucra pe o autofrigorifică de produse alimentare şi când boala începuse, se afla departe de casă, transportând ouă undeva prin judeţul Dolj; a descărcat marfa, dar a fost încărcat cu peşte pentru Vaslui; dreptu-i, la trecerea prin Bucureşti, a consultat medicul din cabinetul reţelei sanitare a ministerului de resort, care i- a diagnosticat boala şi i-a făcut bilet de internare urgentă pentru operaţie; dar omul… „nu pot doamnă, ce fac cu peştele din maşină?!?“, a plecat la destinaţie, de unde a mai încărcat nişte păsări congelate pentru Suceava, aşa încât când a ajuns acasă, peritonita era în plină desfăşurare şi drumul la spital nu mai putea fi ocolit.

Se puteau spune multe lucruri despre caz dar nu şi despre neglijenţă. Ba pot zice că am fost impresionat de conştiinciozitatea omului, poate şi de nuanţa de eroism pe care o dovedea. Ieftin ! ar zice unii. Da, dar era vorba de datoria faţă de instituţia care-i hrănea, şi pe el şi pe ai săi, şi nu de obişnuita neglijenţă, praştia mă- si!, care tindea să devină atitudine de fiece zi. Şi n-am putut rămâne indiferent.

Omul îşi cunoştea responsabilităţile şi alesese să le respecte, poate că ar fi fost o vorbă prea mult să spun cu preţul vieţii, dar cu preţul suferinţei, da. Pentru că o peritonită nu e o durere de măsele. Avea dureri, vărsa, abia se putea ţine pe picioare şi chiar mi-a relatat episodul unei pene de cauciuc pe care a avut-o şi pe care nu a fost în stare, pur şi simplu, să o repare. A apelat, spre uluirea aceluia, la un şofer oprit în aceeaşi parcare.

Mi-am zis în sinea mea că oamenii de bine n-au dispărut cu totul din ţara asta şi că mai avem încă un viitor. Ce mai Fapt Divers trântesc eu pe tema asta! Zis şi făcut, am prins a descoase omul, mai ales că nu prea pricepeam cum de făcea transporturi alimentare, ca angajat al unui minister care se ocupa de petrol şi gaze.

Omul avea să mă lămurească: cineva, persoană importantă, plecase în străinătate să achiziţioneze ceva echipamente specifice sectorului petrolier, de care economia noastră era, pe drept cuvânt, mândră. Numai că atunci când utilajele au intrat în ţară, ori că partenerii noştri capitalişti ne-au tras în piept, ori că ceva se metamorfozase pe drum, realitatea era una singură: douăzeci de autofrigorifice de mare capacitate (20 de tone) pentru alimente sporeau parcul auto al ministerului petrolului!

Cine ar fi îndrăznit să spună că achizitorul a fost ageamiu!? Şi cum nu putea fi tras la răspundere pentru sarcina de care se achitase în mod strălucit, rezolvarea a fost mai mult decât logică: Ministerul Petrolului şi Minelor făcea, contra cost, servicii de transport pentru mărfurile perisabile ale Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare. Splendid! Cine ar fi putut contesta un asemenea grăitor şi ideal exemplu de colaborare şi cooperare interministerială?! Cârcotaş să fii! Aşa că omul m-a avertizat: „Lăsaţi lucrurile cum sunt, dom’ doctor! Cine ştie în ce dandana mai intrăm, de ne pierdem pâinile, şi unul şi altul. Nu îndreptăm noi lumea!“.

I-am dat dreptate şi am renunţat la intenţiile mele reportericeşti. A stat mult în spital, era gata-gata să intre din nou pe masa de operaţie pentru o ocluzie postoperatorie, oricând posibilă dar, în cele din urmă, ne-am bucurat de vindecarea lui şi noi, şi familia care-l aştepta. Dar… mai aveam de tras. Nu peste multă vreme, Ministerul Petrolului fulgera o depeşă către Direcţia Sanitară şi cerea, în termeni drastici, să se cerceteze grava încălcare a recent promulgatelor dispoziţii, care prevedeau ca bolnavii aparţinând ministerelor cu reţea proprie de sănătate să nu primească concedii medicale din partea altor unităţi medicale, chiar dacă acestea i-au îngrijit.

Ele aveau datoria să elibereze adeverinţe, pe baza cărora unităţile proprii acordau concediile medicale. Oricum, treabă grea şi complicată dar care mai ostoia setea birocratică a unora. Se cerea, nimic alta, decât să se comunice vinovaţii şi pedepsele aplicate. Ca să vezi! Am băgat-o pe mânecă dar, din fericire, luând la puricat numita lege, doar-doar om găsi vreo chichiţă prin care să ne spălăm obrazele de gravele vinovăţii în care căzusem, am şi descoperit-o, perfect formulată şi cu documentul potrivit: biletul de trimitere emis de doctoriţa petrolistă din Bucureşti, ceea ce deriva cazul către o excepţie a legii.

Aşa că… abaterea noastră nu mai era chiar abatere, se înscria în litera legii şi… eram salvat. Şi eu, nu numai că le scăpasem omul dar cât îmi dorisem să le introduc printre salariaţi un adevărat erou! Uite aşa, rubrica Faptul Divers a pierdut o tabletă pe cinste, iar şoferul nostru şi cu mine am rămas ce am fost dintotdeauna: nişte anonimi!

La drept vorbind, nu-mi pare rău de dispariţia „Scânteii“, dar de rubrica „Faptul divers“, chiar că da. Mai că aş recomanda-o tuturor gazetelor şi revistelor tipărite ori online. Vă daţi seama de bogăţia fără egal materiale de care dispunem şi cum ar trece ele prin sita ironiei şi a minţii nemaipomenite a românului? Mă şi gândesc la cum arăta un asemenea Fapt Divers dacă ar fi să luăm în seamă accidentul nevinovat în care a fost implicat domnul ministru Bode, asezonat cu luările de poziţie ale tuturor factorilor implicaţi sau martori.

Preşedintele nu crede că ministrul ar trebui să demisioneze (dacă era din PSD sigur da) şi alunecă spre necesitatea dezvoltării infrastructurii. Premierul zice că e băiat la locul lui şi trebuie analizat după ce face ca ministru, nu după autoturismul în care se află. Nici domnul Bode nu e prea limpede: nu se grăbea dar moţăia, că nu se bagă în treaba SPP-ului, că el este capul drumurilor şi şoselelor nu al celor care circulă pe ele şi că are mai bine de un milion de kilometri la activul permisului său. Să-mi spuneţi mie nu ştiu cum dacă toată povestea nu se va sparge în capul motociclistului (sigur unealtă a opoziţiei, alfel ce să caute el pe drumul ministrului?!) care a filmat tot drumul. Să se înveţe minte!

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Coronavirus: Neamţ – 95 de cazuri noi. Naţional – 6.481 de cazuri noi

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ la Neamţ, numărul total de cazuri a ajuns la 5.846, iar rata de incidenţă este de 1,86

Până pe 29 octombrie, pe teritoriul României, au fost confirmate 229.040 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19).

163.852 de pacienți au fost declarați vindecați.

În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 6.481 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv.

 

Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 625 de persoane au fost reconfirmate pozitiv.

 

Până astăzi, 6.764 de  persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 au decedat.

În intervalul 28.10.2020 (10:00) – 29.10.2020 (10:00) au fost raportate 83 decese (52 bărbați și 31 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Alba, Arad, Argeș, Bacău, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Brașov, Caraș-Severin, Constanța, Covasna, Dâmbovița, Galați, Giurgiu, Harghita, Ialomița, Iași, Maramureș, Mehedinți, Mureș, Olt, Prahova, Sibiu, Suceava, Vaslui, Ilfov și Municipiul București.

Dintre acestea, 5 decese au fost înregistrate la categoria 40-49 de ani, 6 decese  la categoria de vârstă 50-59 de ani, 18 decese la categoria de vârstă 60-69 ani, 28 decese la categoria de vârstă 70-79 ani și 26 decese la categoria de peste 80 de ani.

81 dintre decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități, 1 pacient decedat nu a prezentat comorbidități iar pentru 1 pacient decedat nu au fost raportate comorbidități până în prezent.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 10.975. Dintre acestea, 868 sunt internate la ATI.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 3.169.978 teste. Dintre acestea, 36.169 au fost efectuate în ultimele 24 de ore, 22.182 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 13.987 la cerere.

 

Pe teritoriul României, 27.834 de persoane confirmate cu infecție cu noul coronavirus sunt în izolare la domiciliu, iar 10.602 persoane se află în izolare instituționalizată. De asemenea, 52.185 de persoane se află în carantină la domiciliu, iar în carantină instituționalizată se află 51 de persoane.

 În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 3.025 de apeluri la numărul unic de urgență 112 și 953 la linia TELVERDE (0800 800 358), deschisă special pentru informarea cetățenilor.

Ca urmare a încălcării prevederilor Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, polițiștii și jandarmii au aplicat, în ultimele de 24 de ore 7.184 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 1.047.290 de lei.

De asemenea, prin structurile abilitate ale Poliției, au fost constatate, ieri, 10 infracțiuni pentru zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută și pedepsită de art. 352 Cod Penal.

Reamintim cetățenilor că Ministerul Afacerilor Interne a operaționalizat, începând cu data de 04.07.2020, o linie TELVERDE (0800800165) la care pot fi sesizate încălcări ale normelor de protecție sanitară.

Apelurile sunt preluate de un dispecerat, în sistem integrat, și repartizate structurilor teritoriale pentru verificarea aspectelor sesizate.

În ceea ce privește situația cetățenilor români aflați în alte state, 6.851  de cetățeni români au fost confirmați ca fiind infectați cu COVID-19 (coronavirus): 1.934 în Italia, 1.253 în Spania, 124 în Franța, 3.017 în Germania, 159 în Marea Britanie, 36 în Ungaria, 28 în Olanda, 2 în Namibia, 4 în SUA,  123 în Austria, 22 în Belgia, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, 8 în Elveția, 3 în Turcia, 2 în Islanda, 2 în Belarus, 93 în Grecia, 9 în Cipru, 2 în India, 2 în Ucraina, 7 în Emiratele Arabe Unite și câte unul  în Argentina, Tunisia, Irlanda, Luxemburg, Malta, Brazilia, Bulgaria, Kazakhstan, Suedia, Republica Congo, Qatar, Vatican și Portugalia. De la începutul epidemiei de COVID-19 (coronavirus) și până la acest moment, 126 de cetățeni români aflați în străinătate, 31 în Italia, 19 în Franța, 43 în Marea Britanie, 11 în Spania, 14 în Germania, 2 în Belgia, unul în Suedia, unul în Elveția, unul în SUA, unul în Brazilia, unul în Republica Congo și unul în Grecia, au decedat.

Dintre cetățenii români confirmați cu noul coronavirus, 797 au fost declarați vindecați: 677 în Germania, 90 în Grecia, 18 în Franța, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, 2 în Namibia, unul în Luxemburg și unul în Tunisia.

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: Tânăr decedat într-un accident rutier

Știre publicată în urmă cu

în data de

Un tânăr în vârstă de 23 de ani şi-a pierdut viaţa, miercuri, 28 octombrie, în urma unui accident rutier produs pe un drum judeţean din localitatea Păstrăveni.

“La data de 28 octombrie a.c., polițiștii rutieri din cadrul Poliției orașului Tîrgu-Neamț au intervenit la un accident rutier produs pe DJ 155 I, soldat cu decesul unei persoane.

Din cercetările preliminare efectuate de polițiști a reieșit că, în timp ce un bărbat de 42 de ani, din Grumăzești, conducea un autoturism pe DJ 155 I, în localitatea Păstrăveni, a surprins și accidentat un tânăr de 23 de ani, din Tupilați, care s-ar fi aflat pe partea carosabilă.

La fața locului s-a prezentat un echipaj medical care a constatat decesul tânărului.

Conducătorul auto a fost testat de polițiști cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ.

Polițiștii continuă cercetările sub aspectul comiterii infracțiunii de ucidere din culpă, în vederea stabilirii, cu exactitate, a împrejurărilor în care s-a produs evenimentul”, au transmis reprezentanţii IPJ Neamţ

Citește știrea

Actualitate

Dragoş Chitic: “Pensiile speciale sunt furt din banul public”

Știre publicată în urmă cu

în data de

Dragoş Chitic, fostul primar al municipiului Piatra Neamţ şi candidat al PMP la alegerile parlamentare a declarat recent că “pensiile speciale sunt furt din banul public” şi a cerut decidenţilor politici să ia măsuri pentru a îndrepta acest lucru.

“Statul român plătește peste 12 miliarde de lei pensii speciale, în vreme ce, după zeci de ani de muncă, mulți dintre seniorii României au pensii extrem de mici, la limita sărăciei.

Mă voi bate în Parlamentul țării, împreună cu colegii mei din PMP pentru eliminarea pensiilor speciale.

Ipocrizia majorității politicienilor decidenți trebuie să înceteze. Opriți-vă din a vă mai bate joc de români! Criteriul corect și moral de acordare a pensiilor este contributivitatea.

Este nedrept și rușinos pentru politicieni să beneficieze de pensii speciale. Parlamentarii, primarii sau președinții de consilii județene sunt primii pentru care trebuie să se elimine aceste privilegii.

Vă invit pe 6 decembrie să facem dreptate și să Mișcăm România!”, a declarat Dragoş Chitic.

Citește știrea

Trending