Publicitate

■ Primăria Piatra Neamţ alocă 50.000 de lei pentru locatarii afectaţi ■ n a fost deschis un cont pentru donaţii ■ „Monitorizăm situaţia şi sîntem pregătiţi să intervenim cu măsuri suplimentare de sprijin“, a declarat primarul Dragoş Chitic ■ tînărul care a suferit arsuri grave a ajuns la un spital din Belgia ■

Primăria Piatra Neamţ va aloca 50.000 de lei din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Consiliului Local pentru înlăturarea efectelor unor calamităţi pentru sprijinirea financiară a locatarilor blocului afectat de incendiul şi explozia petrecută pe 31 octombrie. „Prin societăţile specializate ale Consiliului Local se oferă sprijin pentru preluarea deşeurilor rezultate în urma incendiului şi igienizarea zonei. Am primit numeroase solicitări din partea persoanelor fizice şi juridice care vor să ofere sprijin pentru persoanele afectate. Pentru a facilita această acţiune umanitară, punem la dispoziţie un cont bancar unde toţi cei care doresc pot face donaţii: RO86TREZ4912 137 0201XXXXX. Titularul contului deschis la Trezoreria Piatra Neamt este municipiul Piatra Neamţ, Cod Fiscal 2612790. Donaţiile în numerar se pot face la Direcţia Taxe şi Impozite Piatra Neamţ, de strada Alexandru cel Bun numărul 12. Banii colectaţi vor fi transferaţi asociaţiei de proprietari pentru refacerea imobilului afectat. Pentru donaţii de bunuri materiale, persoanele interesate se pot adresa direct Asociaţiei de Proprietari nr. 65, cu sediul pe strada Progresului nr. 38, bl. D14, parter, ce are următorul program de funcţionare: luni, miercuri şi joi – între ora 9. 00- 12. 00, iar marţi şi vineri – între 16. 00-19. 00“, se precizează într-un comunicat de presă. Primarul Dragoş Chitic a menţionat că situaţia este monitorizată în permanenţă: „Monitorizăm în permanenţă situaţia şi sîntem pregătiţi să intervenim în continuare cu măsuri suplimentare de sprijin, astfel încît viaţa familiilor afectate de acest eveniment nedorit să reintre cît mai repede în normal“.

Tare greu a fost transportat la Charleroi

Cu greu, lucrurile s-au urnit şi în cele din urmă pietreanul de 28 de ani care a suferit arsuri pe 70% din suprafaţa corporal, a fost transferat la un spital din Belgia. S-a întîmplat în după amiza de 1 noiembrie 2018 cînd victima exploziei de la apartamentul din Piatra Neamţ a ajuns cu un avion militar de la Iaşi, unde a fost internat iniţial, la spitalul Grand Hôpital de Charleroi din Bruxelles, Belgia. Ars aproape complet, tînărul este în comă indusă. Transportul la clinica din străinătate a fost asigurat de o aeronavă C-27J Spartan a Forţelor Aeriene Române, configurată pentru misiuni de evacuare medicală. Victima a fost asistată în timpul zborului de către o echipă medicala SMURD din cadrul Spitalului de Urgenţă Floreasca şi de o echipa medicală militară. Reamintim că imediat după explozia care a avut loc pe 31 octombrie, nici un spital de arşi din ţară nu l-a primit pe tînăr, iar de la Piatra Neamţ a fost transferat la Spitalul Sfîntul Spiridon din Iaşi. „Pacientul este în stare gravă, în secţia ATI. Are arsuri pe 65% din suprafaţa corporală. A fost operat de medici de la chirurgia plastică, este internat în sectia ATI, intubat şi are arsuri pe căile aeriene. Doamna ministru ne-a transmis că a făcut toate demersurile pentru a fi transferat către Belgia. Încă nu avem ora la care se va întîmpla acest lucru şi ceva scris de la spitalul din Belgia, dar în momentul în care vin aceste informaţii va fi transferat“, declara Dana Cimpoiesu medic-sef UPU-SMURD şi purtător de cuvînt al Spitalului Sfîntul Spiridon din Iaşi, potrivit Mediafax. Ulterior, la demersurile făcute de deputatul Paul Popescu lucrurile s-au mişcat în sfîrşit iar pietreanul a ajuns în Belgia. El a fost însoţit de tată, care în urma exploziei din ap. a rămas numai cu hainele de pe el şi cu cartea de identitate. Comunitatea de români din Belgia s-a mobilizat exemplar şi strînge donaţii pentru familia afectată, dar caută şi un loc unde tatăl victimei să poată sta în condiţii decente. Deocamdată este a fost cazat într-o cameră de la subsolul clinicii din străinătate unde este tratat fiul, o cameră folosită în general de medici.

19 apartamente afectate

dav
Pe 31 octombrie, la ora 13: 42, o explozie urmată de un violent incendiu a avut loc într-un bloc din cartierul Mărăţei. 19 apartamente sînt distruse sau afectate, acoperişul blocului a fost distrus, iar tînărul pietrean a fost mutilat. „Ca urmare a producerii exploziei, urmate de incendiu, au fost distruse sau afectate: 3 apartamente, 16 apartamente cu uşi şi geamuri sparte, acoperişul din astereală de lemn şi învelitoare azbociment pe circa 300 metri pătraţi“, conform unui comunicat al ISU Neamţ. Au intervenit 13 echipaje de pompieri cu cinci autospeciale de stingere, două autospeciale pentru intervenţie şi salvare de la înălţime, o autospecială de descarcerare, un autocamion de intervenţie, o autospecială de transport personal şi victime multiple, două autoambulanţe SMURD, etc. Ajunse la locul evenimentului, forţele de intervenţie au acţionat concomitent, atît pentru căutarea şi salvarea persoanelor surprinse de explozie, cît şi pentru lichidarea incendiului care s-a propagat şi la acoperişul blocului. În urma misiunilor de recunoaştere în apartamentele afectate, au fost identificate trei persoane, una de la etajul IV, care a fost coborîtă cu ajutorul autoplatformei de intervenţie la înălţime, iar celelalte două de la etajul II. Toate au fost transportate la Spitalul Judeţean, tînărul de 28 de ani fiind diagnosticat cu arsuri de gradul III şi IV pe circa 70% din corp. O altă femeie s-a intoxicat cu fum, iar a treia a suferit un atac de panică. Cauza probabilă de producere a exploziei urmată de incendiu a fost o acumulare de gaz metan ca urmare a „pierderii proprietăţilor fizico-chimice a unor instalaţii, conducte, armături“, iniţiată de arcul electric al unui comutator, au stabilit pompierii. „Asupra cauzelor care au dus la «pierderea proprietăţilor fizico-chimice a unor instalaţii, conducte, armături» se vor pronunţa organele de poliţie“, se mai arata în comunicatul ISU. (C. FILIP, G. MUNTEANU)

loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.