Contactează-ne

Actualitate

Experienţa şi tinereţea, reîntîlnire la Baza Hipică

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ Ştefan Miklosi a revenit pentru a treia oară la Piatra Neamţ, tocmai din Austria ■ „Am găsit o organizare superbă şi un concurs extraordinar“, spune experimentatul sportiv ■ în probele de amatori de la Cupa TCE 3 Brazi a concurat Mihai Alexandru Tăbuică, un tînăr care a regăsit locurile copilăriei, înainte de a se transfera la CSM Sibiu ■

Ştefan Miklosi, un specialist al pregătirii cailor pentru concursurile de sărituri peste obstacole, care trăieşte de 30 de ani în Austria, a revenit la Piatra Neamţ pentru concursul internaţional Cupa TCE 3 Brazi. Sosirea sa, pe ultima sută de metri, a fost o surpriză plăcută şi pentru organizatori. Într-un scurt interviu acordat pentru Monitorul, Ştefan a povestit ce îl leagă de aceste locuri unde revine mereu cu plăcere, dar şi despre lucrul cu caii, o profesie pe care el a reuşit să o ducă aproape de perfecţiune.

Rep: Spuneţi-ne cum au fost începuturile în acest sport? S.M: Eu sînt născut în Tîrgu Mureş şi acolo, prin anii ’80, am început călăria. Primul meu concurs naţional a fost aici, la Piatra Neamţ, cînd s-a deschis Baza Hipică, în 1986. Apoi, în 1989 am plecat din România, dar înainte reuşisem să cuceresc titlul de campion naţional la juniori. Acolo am luat totul de la zero, cu licenţa, cu participarea de la concursuri şi în 1999 am cîştigat Campionatul Austriei, apoi am intrat în concursuri internaţionale, de Campionat Mondial, din toată Europa, de la o stea, la cinci stele, adică de la 80 de cm înălţimea obstacolelor, pînă la 1,6 metri, nivelul maxim. În acelaşi an 2003, la Salzburg, am cîştigat un concurs de cinci stele cu echipa, într-o competiţie cu cei mai buni sportivi din lume.

Rep: Care a fost traseul dumneavoastră profesional după ce aţi plecat din ţară? S.M: După ce am plecat din România, am mers la o şcoală de trei ani la Dortmund unde am învăţat pentru această meserie numită „berider“, adică şi proprietar de cai, şi antrenor şi partener în concursuri. Din 2000 am avut cel puţin 15-20 de cai care au fost pregătiţi de mine care au mers la concursuri mari. Unul din cei mai buni cai din România, Coupe de Noir, călărit de Norbert Schumann, este tot de la mine. Am avut noroc că am lucrat cu cei mai buni antrenori şi cei mai buni sportivi, între care marele Hugo Simon, care a cîştigat cele mai mari premii din lume.

Rep: Aţi mai fost în acest timp în Piatra Neamţ? S.M: Da, am mai fost o dată, în anul 2003, cînd la Baza Hipică era o etapă de Cupă Mondială şi atunci am avut rezultate fantistice. La Marele Premiu, am reuşit să mă clasez pe locul 2 la egalitate cu doi cai. Ţin minte că organizarea pe care a asigurat-o familia Lupu acelei competiţii a fost superbă. În plus, oamenii din Piatra Neamţ şi din zonă sînt interesaţi de acest sport şi m-am simţit extraordinar.

Rep: După atîţia ani, ce v-a readus aici, la concursul de la Piatra Neamţ? S.M: Acum am ajuns la Baza Hipică după ce o cunoştinţă din Rădăuţi care are o fetiţă de 13 ani participantă în concurs, m-a rugat să vin să o ajut. Avînd acele amintiri frumoase de la Piatra Neamţ, mi-am zis că trebuie să revin aici. Fetiţa a cîştigat deja locul I la proba ei, iar eu am venit pe III, cu calul ei. Am găsit aici o organizare superbă, iar concursul este extraordinar. Aici ar putea să se ţină în continuare etape de Cupă Mondială pentru că la nivelul României este un teren fantastic, de nivel internaţional.

Rep: Cum ar trebui să fie privit acest sport? S.M: Călăria nu se poate compara cu nici un sport. Concentraţia cal-călăreţ trebuie să fie perfectă. Cum gîndeşte, ce comportament are călăreţul, aşa are şi calul. E un sport foarte elegant şi cu cea mai mare tradiţie care cere foarte multă disciplină.

„La Baza Hipică mă simt ca acasă“

Mihai Alexandru Tăbuică a împlinit 18 ani. A concurat la Cupa TCE 3 Brazi în probele de Amatori II reprezentînd România şi clubul CSM Sibiu. De loc din Roman, tînărul sportiv şi-a petrecut copilăria şi vacanţele la Baza Hipică din Piatra Neamţ pînă în urmă cu trei ani, cînd a plecat la clubul sibian unde este pregătit de performerul Ionel Bucur.

Rep: Mihai, ai revenit la Baza Hipică după trei ani. Ce amintiri ai de aici? M.A.T: Mie mi-au plăcut dintotdeauna caii şi am crescut printre ei aici. Aveam vise cu cai, dorinţe cu ei, plîngeam cînd vedeam probe, am prins toate concursurile de aici. De la 4-5 ani am călărit şi am avut curaj să evoluez repede de pe ponei, pe cal. Domnul Lupu şi fiul său, Marius m-au sprijint să călăresc, m-a încurajat să fac ceva în acest sport.

Rep: Cum ai ajuns să faci acest pas, spre CSM Sibiu? M.A.T: Aici, la bază, lucram cu diferiţi antrenori, călăreţi, proprietari de cai; îi ajutam să facă boxe, să pună apă la cai, să-i pregătească. Eu cred că nu eşti călăreţ dacă nu treci prin toate etapele, trebui să ştii şi să îngrijeşti un cal, să-l pregăteşti de concurs. În urmă cu trei ani terminasem clasa a VIII-a la Roman, iar vara veneam aici. Văzînd că îmi plac caii şi că vreau să fac mai mult, domnul Ionel Bucur, care este dublu campion balcanic mi-a propus să facem o echipă la Sibiu. El îmi este ca un tată, e şi antrenor şi profesor împreună cu fiul său Ionuţ Bucur. Uşor-uşor, m-am antrenat şi am intrat în concursuri. Primul concurs oficial în care am concurat a fost la o lună după ce m-am mutat, la CSM Sibiu. Am concurat în primii doi ani în probe de nivel F şi apoi E, cu obstacole de 80 de centimetri înălţime şi un metru. Am mai concurat apoi la Prejmer, la Braşov, la Timişoara. De la fiecare concurs am acumulat cîte ceva. Cel mai important concurs a fost anul trecut Finala de Amatori II în care am ieşit vicecampion naţional. În ultimul an la toate concursurile am fost pe podium.

Rep: În concursul de la Piatra Neamţ în ce probe ai concurat? M.A.T: Aici am intrat la nivel E şi nivel D, cu obstacole la 1,10 metri şi sînt foarte mulţumit de rezultate.

Rep: Unde îţi doreşti să ajungi în acest sport? M.A.T: Visul meu este să evoluez cît mai mult, să fiu văzut ca un călăreţ foarte bun şi cu calităţi excepţionale. Plecînd de aici am vrut să arăt că pot şi că am potenţialul şi şansele să fiu un călăreţ mare. Aici am emoţii pentru că sînt alături de oamenii de lîngă care am plecat. Dar mă simt ca acasă.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Dascălimea intră şi ea în emoţiile examenelor

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ aproximativ 500 de cadre didactice sînt aşteptate să se înscrie la Definitivat şi Titularizare

Dascălii vor intra de joi, 9 iulie şi ei în febra examenelor care este obligatoriu a se desfăşura în aceleaşi condiţii de respectare a unor reguli sanitare severe.

Inspectorul şcolar general, Mihai Obreja, a făcut cîteva precizări referitoare la etapa de pregătire a acestor concursuri, pe care le vor susţine circa 500 cadre didactice din Neamţ.

„Ministerul Educaţiei a publicat în Monitorul Oficial ordinul prin care se modifică calendarul privind mişcarea personalului şi ne referim aici la :concursul de ocupare a posturilor şi catedrelor vacante şi la examenul de Definitivat. Începînd de pe 9 iulie şi pînă pe 16 au loc înscrierile.

Noi am postat pe site-ul inspectoratului modelele de cerere şi fişă de înscriere şi toţi paşii ce trebuie parcurşi pînă în ziua examenului, care va avea loc pe 22 iulie, precum şi a celui de ocupare a posturilor şi catedrelor vacante, care va avea loc pe 29 iulie.

Aceste examene vor avea loc în patru centre din Piatra Neamţ, aceleaşi ca în anii anteriori. Deja am parcurs paşii legaţi de completarea comisiei de organizare a concursului de Titularizare şi au fost completate şi comisiile din cele patru centre. Lucrările cadrelor didactice se vor transporta la comisiile de evaluare din alte judeţe, prin poşta specială. Spun asta pentru că era o sarcină dificilă aceea de asigurare a securităţii transportului“, a precizat Mihai Obreja, inspector şcolar general al ISJ Neamţ.

Acesta a spus că Serviciul de Resurse Umane al instituţiei pe care o conduce stă la dispoziţia tuturor candidaţilor pentru a le oferi informaţiile necesare susţinerii în bune condiţii a examenelor.

În 22 iulie va avea loc examenul de Defintivat la care vor participa peste 100 cadre didactice, iar în 29 iulie se va desfăşura examenul de Titularizare în învăţămînt la care sînt aşteptaţi în jur de 400 dascăli de diverse specialităţi.

Directorii şcolilor din cele patru centre de examen au sarcina de a realiza o igienizare corespunzătoare a spaţiilor de examen, prin care să se evite riscurile infectării cu virusul SARS Cov2.

Citește știrea

Actualitate

Reconversie şi măsuri de sprijinire a patronilor

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ din această lună se anunţă noi cursuri de pregătire profesională ■ simultan se reia pregătirea şi în cazul stagiilor unde cursurile au fost întrerupte din cauza crizei sanitare ■ se poate solicita subvenţia de 41,5% pentru fiecare loc de muncă, ce a fost păstrat ■

Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Neamţ anunţă că în luna lui Cuptor încep mai multe cursuri de reconversie profesională, iar persoanele care doresc o nouă calificare pot veni să-şi depună actele de înscriere.

În zona Piatra Neamţ sînt programate a avea loc patru stagii ca lucrător în comerţ, competenţe informatice, bucătar şi frizer – coafor, manichiurist – pedichiurist. Simultan, la Roman vor fi numai trei cursuri de calificare, avîndu-se în vedere ocupaţiile de lucrător în comerţ, contabil şi inspector resurse umane.

În zona Tîrgu Neamţ sînt programate tot trei stagii pentru cei care vor să să devină contabili, ospătar (chelner) vînzător în unităţi de alimentaţie şi lucrător în structuri pentru construcţii.

„De asemenea, programele de formare profesională care au fost suspendate pe durata stării de urgenţă şi a stării de alertă se vor relua cu respectarea tuturor condiţiilor impuse de situaţia actuală“, a anunţat directorul executiv al Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Neamţ, Rodica Titela Popescu.

Este vorba de două cursuri în ocupaţiile de patiser şi contabil, în zona Piatra Neamţ şi alte două în zona Roman, pentru ocupaţiile de frizer-coafor-manichiurist-pedichiurist şi agent de pază. Trebuie spus că cei care au statut de şomer şi participă la astfel de cursuri beneficiază de gratuitate şi nu trebuie să plătească pregătirea, iar în plus li se decontează transportul de acasă pînă la locul unde are loc şcolarizarea, Piatra Neamţ, Roman sau Tîrgu Neamţ. Urmare a relaxării măsurilor pandemice au fost reluate o serie de activităţi care să sprijine relansarea economică.

La o recentă videoconferinţă cu şefii agenţiilor locale, au fost transmise o serie de noutăţi legate de domeniul muncii. „Există o serie de noutăţi legate de măsurile de sprijinire atît a angajatorilor, cît şi a celor aflaţi în căutarea unui loc de muncă. Angajatorii sînt stimulaţi să recheme în activitate angajaţii trimişi în şomaj tehnic. Începînd din 2 iulie, a fost încărcată pe noua platformă on-line formularistica nouă.

Angajatorii trebuie să intre pe platforma electronică a Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Neamţ, pentru a completa cererea, declaraţia şi tabelul cu persoanele care vor beneficia de şomaj tehnic. E vorba în primul rînd de domenii în care activitatea rămas restricţionată, ca în cazul restaurantelor.

O măsură activă este cea referitoare la industria ospitalităţii. Angajatorii care vor să recheme personalul pentru activitatea de pe terase au posibilitatea să solicite sprijin de la AJOFM şi să acceseze ambele măsuri de sprijin.

Aceştia pot păstra şomajul tehnic pentru o parte din personalul care lucrează în interior şi pot chema la lucru altă parte a personalului, care lucrează pe terase, pentru care pot solicita subvenţia de 41,5% pentru fiecare loc de muncă, ce a fost păstrat.

În momentul de faţă nu avem la Neamţ platforma ubgradată (actualizată – n.r.) pentru a prelua acest formular, dar se va rezolva şi această problemă. O altă noutate importantă şi aşteptată de foarte multe persoane este aceea a locurilor de muncă în străinătate. Reîncep înscrierile pe platforma Eures. Deja sînt ţări în Uniunea Europeană, care îşi exprimă dorinţa de a angaja forţă de muncă din România. Consilierii Eures vor cumula oferta de locuri de muncă din străinătate şi o vor publica“, a mai precizat Titela Popescu, director AJOFM Neamţ.

Mai la începutul anului, Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Neamţ anunţase că bugetul alocat pentru anul 2020 permite înscrierea persoanelor care doresc să obţină o calificare la mai multe cursuri care vor avea loc în judeţ. Ulterior criza sanitară a dat peste cap toate aceste planuri. La Piatra Neamţ urma să se organizeze pregărire în şase ocupaţii: competenţe informatice, lucrător în comerţ, bucătar, patiser, contabil şi frizer-coafor-manichiurist-pedichiurist.

La Roman doritorii ar fi avut şapte cursuri pentru lucrător în comerţ, frizer-coafor- manichiurist-pedichiurist, contabil, operator introducere, validare şi prelucrare date, inspector resurse umane, inspector SSM şi agent de securitate. La Tîrgu Neamţ se anunţase că se pot obţine competenţe de contabil, ospătar (chelner) vînzător în unităţi de alimentaţie şi lucrător în structuri pentru construcţii. În cazul în care rămîn locuri libere, se pot înscrie şi persoane care au un loc de muncă, dar care doresc o altă calificare, însă trebuie achitate cheltuielile formării.

Pentru participare, solicitantul trebuie să depună un dosar care să cuprindă o recomandare de la Centrul de consiliere în carieră al Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Neamţ, copii după cartea de identitate sau buletinul de identitate, cartea de muncă, certificat de căsătorie (numai în cazul femeilor). Mai este necesară o copie după diploma care atestă studiile (minim opt clase), copie după carnetul de şomer şi o adeverinţă de la medicul de familie, care să ateste că respectiva persoană este clinic sănătoasă.

Se vor mai iniţia şi alte cursuri, despre care cei interesaţi se pot informa sunînd la sediul agenţiilor locale din Piatra Neamţ, Roman sau Tîrgu Neamţ.

Citește știrea

Actualitate

Roman: Ţînţari, căpuşe, ploşniţe şi gîndaci, „vînaţi“ cu avionul

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ primăria va executa, timp de două zile, dezinsecţie pe raza municipiului ■ asociaţiile sînt rugate să facă această operaţie şi în spaţiile comune: casa scărilor şi subsoluri ■

Primăria Roman ianunţă faptul că, în zilele de 14 şi 15 iulie, în intervalul orar 07.00-10.00, se vor executa servicii de pulverizare aeriană de dezinsecţie.

Asta pentru combaterea populaţiilor de insecte vectore de maladii transmisibile şi generatoare de disconfort, respectiv zburătoare şi tîrîtoare: ţînţari, muşte, căpuşe, gîndaci, ploşniţe, purici.

Ca şi în anii anteriori, dezinsecţia va fi făcută de operatorul Flaicor Serv SRL Bacău, care a participat la licitaţie. În perioada menţionată, posesorii de familii de albine şi de animale sensibile sînt rugaţi să ia toate măsurile necesare pentru a evita orice tip de incident.

„Produsul ce urmează a fi folosit pentru activitatea de dezinsecţie este Exit 100SC, biocid avizat de Ministerul Sănătăţii. Precizăm faptul că tratamentul se va aplica de către operator conform fişei de avizare a produsului. Pentru evitarea disconfortului produs în timpul pulverizării biocidului, recomandăm evitarea zonelor tratate în intervalul orar precizat“, a precizat Claudia Matei, consilier al primarului.

În cazul în care condiţiile meteo vor fi nefavorabile, operaţiunea de dezinsecţie va fi reprogramată pentru o dată ce va fi comunicată ulterior. Primăria recomandă asociaţiilor de proprietari ca, în zilele respective, să se efectueze lucrări similare în spaţiile comune închise ale clădirilor, inclusiv casa scării, subsoluri umede sau inundate, dezinsecţie pentru combaterea ţînţarilor, lucrare care este recomandat a se face cu următoarea frecvenţă: minimum 3 tratamente pe an şi ori de cîte ori este nevoie, corespunzător concentraţiei şi tipului de substanţe insecticide ce urmează a fi utilizate.

Pentru spaţiile deschise ale persoanelor fizice şi juridice, dezinsecţia se realizează lunar, în sezonul cald, prin aplicarea de tratamente multiple pentru combaterea ţînţarilor adulţi şi a larvelor de ţînţari. Se mai recomandă proprietarilor să înlăture apa băltită din gospodării şi din subsoluri, deoarece este locul de dezvoltare a larvelor acestor insect agasante.

Se recomandă utilizarea unui repelent şi purtarea de haine deschise la culoare, cu mîneci lungi şi pantaloni lungi. Se recomandă şi montarea de plase speciale la ferestre care să împiedice pătrunderea ţînţarilor în locuinţe.

Citește știrea

Trending