Contactează-ne

Actualitate

Experienţa şi tinereţea, reîntîlnire la Baza Hipică

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ Ştefan Miklosi a revenit pentru a treia oară la Piatra Neamţ, tocmai din Austria ■ „Am găsit o organizare superbă şi un concurs extraordinar“, spune experimentatul sportiv ■ în probele de amatori de la Cupa TCE 3 Brazi a concurat Mihai Alexandru Tăbuică, un tînăr care a regăsit locurile copilăriei, înainte de a se transfera la CSM Sibiu ■

Ştefan Miklosi, un specialist al pregătirii cailor pentru concursurile de sărituri peste obstacole, care trăieşte de 30 de ani în Austria, a revenit la Piatra Neamţ pentru concursul internaţional Cupa TCE 3 Brazi. Sosirea sa, pe ultima sută de metri, a fost o surpriză plăcută şi pentru organizatori. Într-un scurt interviu acordat pentru Monitorul, Ştefan a povestit ce îl leagă de aceste locuri unde revine mereu cu plăcere, dar şi despre lucrul cu caii, o profesie pe care el a reuşit să o ducă aproape de perfecţiune.

Rep: Spuneţi-ne cum au fost începuturile în acest sport? S.M: Eu sînt născut în Tîrgu Mureş şi acolo, prin anii ’80, am început călăria. Primul meu concurs naţional a fost aici, la Piatra Neamţ, cînd s-a deschis Baza Hipică, în 1986. Apoi, în 1989 am plecat din România, dar înainte reuşisem să cuceresc titlul de campion naţional la juniori. Acolo am luat totul de la zero, cu licenţa, cu participarea de la concursuri şi în 1999 am cîştigat Campionatul Austriei, apoi am intrat în concursuri internaţionale, de Campionat Mondial, din toată Europa, de la o stea, la cinci stele, adică de la 80 de cm înălţimea obstacolelor, pînă la 1,6 metri, nivelul maxim. În acelaşi an 2003, la Salzburg, am cîştigat un concurs de cinci stele cu echipa, într-o competiţie cu cei mai buni sportivi din lume.

Rep: Care a fost traseul dumneavoastră profesional după ce aţi plecat din ţară? S.M: După ce am plecat din România, am mers la o şcoală de trei ani la Dortmund unde am învăţat pentru această meserie numită „berider“, adică şi proprietar de cai, şi antrenor şi partener în concursuri. Din 2000 am avut cel puţin 15-20 de cai care au fost pregătiţi de mine care au mers la concursuri mari. Unul din cei mai buni cai din România, Coupe de Noir, călărit de Norbert Schumann, este tot de la mine. Am avut noroc că am lucrat cu cei mai buni antrenori şi cei mai buni sportivi, între care marele Hugo Simon, care a cîştigat cele mai mari premii din lume.

Rep: Aţi mai fost în acest timp în Piatra Neamţ? S.M: Da, am mai fost o dată, în anul 2003, cînd la Baza Hipică era o etapă de Cupă Mondială şi atunci am avut rezultate fantistice. La Marele Premiu, am reuşit să mă clasez pe locul 2 la egalitate cu doi cai. Ţin minte că organizarea pe care a asigurat-o familia Lupu acelei competiţii a fost superbă. În plus, oamenii din Piatra Neamţ şi din zonă sînt interesaţi de acest sport şi m-am simţit extraordinar.

Rep: După atîţia ani, ce v-a readus aici, la concursul de la Piatra Neamţ? S.M: Acum am ajuns la Baza Hipică după ce o cunoştinţă din Rădăuţi care are o fetiţă de 13 ani participantă în concurs, m-a rugat să vin să o ajut. Avînd acele amintiri frumoase de la Piatra Neamţ, mi-am zis că trebuie să revin aici. Fetiţa a cîştigat deja locul I la proba ei, iar eu am venit pe III, cu calul ei. Am găsit aici o organizare superbă, iar concursul este extraordinar. Aici ar putea să se ţină în continuare etape de Cupă Mondială pentru că la nivelul României este un teren fantastic, de nivel internaţional.

Rep: Cum ar trebui să fie privit acest sport? S.M: Călăria nu se poate compara cu nici un sport. Concentraţia cal-călăreţ trebuie să fie perfectă. Cum gîndeşte, ce comportament are călăreţul, aşa are şi calul. E un sport foarte elegant şi cu cea mai mare tradiţie care cere foarte multă disciplină.

„La Baza Hipică mă simt ca acasă“

Mihai Alexandru Tăbuică a împlinit 18 ani. A concurat la Cupa TCE 3 Brazi în probele de Amatori II reprezentînd România şi clubul CSM Sibiu. De loc din Roman, tînărul sportiv şi-a petrecut copilăria şi vacanţele la Baza Hipică din Piatra Neamţ pînă în urmă cu trei ani, cînd a plecat la clubul sibian unde este pregătit de performerul Ionel Bucur.

Rep: Mihai, ai revenit la Baza Hipică după trei ani. Ce amintiri ai de aici? M.A.T: Mie mi-au plăcut dintotdeauna caii şi am crescut printre ei aici. Aveam vise cu cai, dorinţe cu ei, plîngeam cînd vedeam probe, am prins toate concursurile de aici. De la 4-5 ani am călărit şi am avut curaj să evoluez repede de pe ponei, pe cal. Domnul Lupu şi fiul său, Marius m-au sprijint să călăresc, m-a încurajat să fac ceva în acest sport.

Rep: Cum ai ajuns să faci acest pas, spre CSM Sibiu? M.A.T: Aici, la bază, lucram cu diferiţi antrenori, călăreţi, proprietari de cai; îi ajutam să facă boxe, să pună apă la cai, să-i pregătească. Eu cred că nu eşti călăreţ dacă nu treci prin toate etapele, trebui să ştii şi să îngrijeşti un cal, să-l pregăteşti de concurs. În urmă cu trei ani terminasem clasa a VIII-a la Roman, iar vara veneam aici. Văzînd că îmi plac caii şi că vreau să fac mai mult, domnul Ionel Bucur, care este dublu campion balcanic mi-a propus să facem o echipă la Sibiu. El îmi este ca un tată, e şi antrenor şi profesor împreună cu fiul său Ionuţ Bucur. Uşor-uşor, m-am antrenat şi am intrat în concursuri. Primul concurs oficial în care am concurat a fost la o lună după ce m-am mutat, la CSM Sibiu. Am concurat în primii doi ani în probe de nivel F şi apoi E, cu obstacole de 80 de centimetri înălţime şi un metru. Am mai concurat apoi la Prejmer, la Braşov, la Timişoara. De la fiecare concurs am acumulat cîte ceva. Cel mai important concurs a fost anul trecut Finala de Amatori II în care am ieşit vicecampion naţional. În ultimul an la toate concursurile am fost pe podium.

Rep: În concursul de la Piatra Neamţ în ce probe ai concurat? M.A.T: Aici am intrat la nivel E şi nivel D, cu obstacole la 1,10 metri şi sînt foarte mulţumit de rezultate.

Rep: Unde îţi doreşti să ajungi în acest sport? M.A.T: Visul meu este să evoluez cît mai mult, să fiu văzut ca un călăreţ foarte bun şi cu calităţi excepţionale. Plecînd de aici am vrut să arăt că pot şi că am potenţialul şi şansele să fiu un călăreţ mare. Aici am emoţii pentru că sînt alături de oamenii de lîngă care am plecat. Dar mă simt ca acasă.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Deputat nemţean în cărţi la şefia unui minister

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ numele parlamentarului Laurenţiu Leoreanu e vehiculat pe surse pentru portofoliul de la Ministerul Dezvoltării ■ deputatul nu confirmă, dar nici nu infirmă informaţia ■ deputatul spune că va fi la dispoziţia partidului pentru orice sarcină i se va încredinţa ■

Zilele acestea în laboratoarele puterii, unde se fac şi se desfac guverne, este vehiculat, pe surse, şi numele deputatului Dan Laurenţiu Leoreanu, ca potenţial deţinător al fotoliului de la Ministerul Dezvoltării Regionale, un minister de unde se dirijează resursele pentru dezvoltare. Fără a confirma sau infirma zvonul despre accederea sa într-o asemenea funcţie, nemţeanul a declarat pentru redactorii Monitorul că ar fi prematur, la ora aceasta, să se discute despre funcţii. „Nu, nu putem vorbi de ipoteze care nu au în spate o certitudine. E prematur să vorbim la ora aceasta de oameni pe funcţii. Deocamdată se aşteaptă ca marţi, 15 octombrie, Ludovic Orban să fie nominalizat ca premier de către preşedintele Klaus Iohannis. Urmează apoi o gîndire despre arhitectura Guvernului, cu doar 15 – 16 ministere în locul celor 27 care există acum, cu o micşorare semnificativă a numărului de secretari de stat, adică un guvern mai suplu, mai flexibil, mai funcţional. Acum, miza mea personală nu este aceea de a fi ministru, ci aceea de a ne concentra pe restructurarea Executivului, aşa cum vă spuneam. Pe de altă parte trebuie ştiut că eu sînt unul din ultimii deputaţi, care a fost promovat pentru o funcţie importantă în Parlament, aceea de chestor. Or’, în PNL, există o cutumă ca o persoană care a fost promovată într-o funcţie să mai aştepte pînă la o altă promovare. Ceea ce vă mai pot spune e faptul că există discuţii pentru fiecare minister, unde se fac două-trei nominalizări. Vă asigur însă că lucrurile vor fi analizate cu mare atenţie pentru a veni cu un guvern funcţional. Deci la ora la care discutăm (luni, 14 octombrie n.r) nu pot nici confirma şi nici infirma un asemenea zvon. Ceea ce vă pot însă asigura este faptul că voi fi la dispoziţia partidului pentru a pune umărul acolo unde voi fi solicitat s-o fac“, a declarat deputatul Dan Laurenţiu Leoreanu. Acesta a mai atras atenţia asupra unui lucru căruia i se dă mai puţină atenţie, respectiv asupra necesităţii ca un partid (partide) de guvernămînt să aibă grijă să-şi asigure în Parlament o majoritate, cu ajutorul căreia să poatră trece legile. „Parlamentul este <> unde se negociază, se dezbat, se trec legi. Ceea ce pot să vă mai declar este că luni, 14 octombrie, în şedinţa de Birou Executiv a PNL am fost nominalizat în echipa de negociere pentru tot ceea ce înseamnă activitate politică pentru perioada care urmează. Acestea sînt lucrurile concrete despre care pot să vorbesc acum”, a mai spus deputatul nemţean. Acesta a ţinut însă să dea asigurări că indiferent de funcţia pe care o va deţine va face tot ceea ce-i stă în putere pentru a aduce bani în vederea dezvoltării Romanului şi a Neamţului. Deputatul a mai ţinut să sublinieze rolul important pe care l-a avut în scrierea şi trecerea moţiunii de cenzură, care a dărîmat Guvernul Dăncilă, el fiind deputatul care a „păzit” urna cu bile albe, cea în care se aflau cele ce au dărîmat Executivul Dăncilă.

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: Razie a poliţiştilor rutieri – 56 de permise “săltate” şi 300 de amenzi

Știre publicată în urmă cu

în data de

56 de permise de conducere “săltate” şi 300 de amenzi reprezintă bilanţul unei acţiuni derulate de poliţiştii de la Rutieră, pe parcursul a doar 24 de ore. “În perioada 12-13 octombrie, polițiștii Serviciului Rutier Neamț au acționat pe linia combaterii nerespectării regimului legal de viteză precum și pentru depistarea și sancționarea conducătorilor de autovehicule aflați sub influența băuturilor alcoolice sau a unor substanțe psihoactive. În cadrul acțiunii au fost utilizate aparatele etilotest și drugtest aflate în dotarea polițiștilor rutieri. Acțiunea polițiștilor rutieri a vizat asigurarea unei prezențe optime în zonele cu risc ridicat de producere a accidentelor rutiere, precum și conștientizarea conducătorilor auto cu privire la pericolul la care se expun prin nerespectarea regimului legal de viteză și consumului de alcool sau substanțe psihoactive. În cele două zile de controale, polițiștii au aplicat peste 300 de sancțiuni contravenționale, conform O.U.G. 195/2002 R. Astfel, în cadrul acțiunii au fost reținute 56 de permise, dintre care 27 pentru viteză, 10 pentru alcool și 19 pentru alte abateri. De asemenea, de la intrarea în vigoare a noilor prevederi privind interzicerea folosirii telefonului mobil și a oricărui dispozitiv mobil în timpul condusului, polițiștii au aplicat 6 sancțiuni contravenționale pentru nerespectarea noilor reglementări, fiind reținut un permis de conducere. Pe parcursul activității, polițiștii au constatat două infracțiuni la regimul rutier. Astfel de acţiuni vor continua şi în perioada următoare, în vederea combaterii cauzelor generatoare de accidente, respectiv excesul de viteză și consumul de alcool în rândul conducătorilor auto”, se precizează în comunicatul de presă al IPJ Neamţ.

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: Şofer băut, reţinut după un accident cu trei victime

Știre publicată în urmă cu

în data de

Şoferul unui tractor implicat într-un accident rutier soldat cu trei victime, produs luni 14 octombrie, a fost reţinut de poliţişti după ce s-a stabilit că urcase la volan deşi consumase alcool. “La data de 14 octombrie, polițiștii rutieri din cadrul Poliției municipiului Roman au intervenit la un accident rutier produs în localitatea Miron Costin, soldat cu rănirea a trei persoane. Din primele cercetări efectuate de polițiști a reieșit că, în timp ce o femeie de 43 de ani, din Trifești, conducea un autoturism pe DC 92, din direcția Trifești – Brănișteni, ar fi intrat în coliziune cu un ansamblu de vehicule (cap tractor ce tracta o semănătoare) condus din sens opus de un bărbat, de 42 de ani, din aceeași localitate. În urma impactului, autoturismul a fost proiectat în afara părții carosabile, intrînd într-un cap de pod. Atît conducătorul auto cît și cei doi pasageri din autoturism, respectiv o tînără de 23 de ani, din Dulcești și un bărbat de 37 de ani, din Trifești, au suferit leziuni ce au necesitat îngrijiri medicale, fapt pentru care au fost preluați și transportați la spital. Ambii participanți la trafic au fost testați alcoolscopic, rezultatul fiind negativ în cazul femeii, însă în cazul bărbatului a indicat o valoare de peste 1,40 mg/l alcool pur în aerul expirat. În baza probatoriului administrat, cel în cauză a fost reținut de polițiști pentru 24 de ore sub aspectul comiterii infracțiunilor de vătămare corporală din culpă și conducerea unui vehicul sub influența alcoolului. Acesta a fost introdus în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă din cadrul I.P.J. Neamț urmînd ca, în cursul zilei de astăzi, să fie prezentat Parchetului de pe lîngă Judecătoria Roman cu propunerea de luare a unei măsuri preventive”, se precizează în comunicatul de presă al IPJ Neamţ.

Citește știrea

Trending