Contactează-ne

Eveniment

Ex-şeful FPS Neamţ, demisie de la CCIMB

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ Sorin Dimitriu a demisionat de la conducerea Camerei de Comerţ şi Industrie Bucureşti ■ a recurs la acest gest după ce a fost condamnat definitiv la 2 ani şi 8 luni cu suspendare, într-un dosar ce viza fraude cu fonduri europene ■

Sorin Dimitriu, fostul preşedinte al Camerei de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti (CCIMB), recent condamnat definitiv de Curtea de Apel din Capitală la 2 ani şi 8 luni cu suspendare într-un dosar de fraude cu fonduri europene, a demisionat din funcţia deţinută la instituţia din Capitală.

A recurs la acest gest la 8 luni după ce i-a fost cerut să renunţe la funcţie de reprezentanţii Camerei Bucureşti, urmare a faptului că, în ianuarie 2019, fusese condamnat în primă instanţă de Tribunalul Bucureşti la o pedeapsă mult mai grea, 4 ani şi o lună de detenţie cu executare.

„Prin acest gest doresc să protejez imaginea Camerei Bucureşti de atacurile îndreptate împotriva mea personal, ca urmare a dosarelor de cercetare aflate pe rolul instanţelor. Întreaga mea activitate la conducerea acestei instituţii a vizat exclusiv afirmarea acesteia drept un interlocutor credibil în relaţiile cu mediul de afaceri, partenerii externi şi autorităţi. Îmi doresc ca această organizaţie să continue proiectele iniţiate pentru promovarea intereselor mediului de afaceri şi susţinerea parteneriatelor economice“, se arăta în scrisoarea de demisie depusă de Sorin Dimitriu, de loc din Roman, care în trecut a fost directorul al Fondului Proprietăţii de Stat Neamţ, la secretariatul Colegiului de Conducere al CCIB.

În februarie, conducerea Camerei de Comerţ Bucureşti îi solicita demisia de onoare printr-un comunicat: „Solicitarea a fost aprobată cu unanimitate de voturi de către membrii Biroului de Conducere al CCIR, ca urmare a evenimentelor în care a fost implicat dl. Sorin Petre Dimitriu. Prezenţa domniei sale în funcţia de preşedinte al CCI Bucureşti în contextul recentei condamnări aduce grave prejudicii de imagine şi credibilitate atît CCI Bucureşti, cît şi întregului sistem cameral din România“.

De menţionat că şi Camera de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti fusese condamnată de Tribunal la plata unei amenzi penale de 70.000 lei.

Acuzaţiile

Sorin Dimitriu fusese trimis în judecată la 1 octombrie 2014, fiind acuzat de constituirea unui grup infracţional organizat, folosirea autorităţii în scopul obţinerii pentru altul de bunuri sau alte foloase, abuz în serviciu şi infracţiuni împotriva intereselor financiare ale UE.

Tribunalul Bucureşti îi mai impunea lui Dimitriu ca 5 ani să nu mai fie directorul Camerei, i-a interzis să mai facă parte din Colegiul de conducere al instituţiei şi îl obligase la plata către Ministerul Fondurilor Europene a sumei de 396.994 lei.

În dosar mai fuseseră judecaţi Gabriel Dan Mihuţ, director general şi Laurenţia Vasilescu, director economic. Procurorii anticorupţie au arătat că, începînd cu 2009, reprezentanţii CCIMB au demarat derularea a 27 de proiecte, cofinanţate din bugetul Fondului Social European în cadrul Programului Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU) 2007 – 2013.

În urma cercetărilor efectuate, s-a stabilit că, în perioada 2010 – 2012, în contextul implementării a patru dintre acestea, inculpaţii Camera de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti, Dimitriu Sorin-Petre, Mihuţ Gabriel-Dan, beneficiind de sprijinul inculpatei Vasilescu Laurenţia, au schimbat, fără respectarea dispoziţiilor legale, destinaţia fondurilor obţinute din bugetul general al UE sau din cele administrate de aceasta ori în numele ei, pe care le-au utilizat pentru alte destinaţii ce nu erau aferente proiectelor, în funcţie de anumite necesităţi ale C.C.I.B.

„Astfel, suma de 2.081.953 lei a fost transferată din conturile de prefinanţare ale celor patru proiecte în contul curent al CCIMB şi a fost utilizată pentru: plata unor obligaţii către bugetul de stat, plăţi către furnizori sau drepturi salariale ce nu erau aferente proiectelor respective, precum şi pentru restituirea sumelor de bani provenite din alte proiecte“, conform unui comunicat al DNA.

CCIMB a restituit 1.982.617 lei din cei de 2.081.953 lei utilizaţi în alte destinaţii decît cele prevăzute în proiect. Ministerul Educaţiei se constituise parte civilă în proces cu suma de 3.015.918 lei.

Alte două dosare

Dimitriu a mai fost inculpat de DNA în alte două dosare, pentru infracţiuni similare. Spre finalul anului 2014, era acuzat că a spoliat angajaţii de drepturile salariale, fiind cercetat pentru constituirea unui grup infracţional organizat, folosirea autorităţii în scopul obţinerii pentru altul de bunuri sau alte foloase, abuz în serviciu şi infracţiuni împotriva intereselor financiare ale UE.

Faptele au avut loc în perioada 2010 – 2012, în contextul derulării unor proiecte cu finanţare europeană. Salariaţii primeau bani de la angajator, iar prin contracte adiţionale lucrau şi erau plătiţi şi pentru proiecte. Conducerea a pus în aplicare o formă de a obţine bani provenind din implementarea proiectelor prin intermediul angajaţilor, determinîndu-i să semneze contracte de „sponsorizare“.

Fiecare dădea lunar din veniturile salariale între 30% şi 70% către CCIB, 48 din cei 58 de salariaţi ai Camerei fiind puşi în faţa faptului împlinit. La leafă aceştia primeau doar diferenţa dintre salar şi sponsorizare, plus chitanţa cu suma reţinută.

Între septembrie 2010 – martie 2012, CCIB a încasat „sponsorizări“ de circa 4 milioane de lei, din care 43.373 lei de la persoane juridice şi 3,97 milioane de la persoane fizice, în principal angajaţi. Banii erau folosiţi de inculpaţi pentru patrimoniul CCIB, asupra căruia deţineau controlul.

„Inculpatul Dimitriu Sorin plătea sume considerabile din salariile angajaţilor către preşedintele Camerei de Comerţ, Mihail Vlasov, prin intermediul unui presupus contract de asistenţă juridică cu un onorariu exorbitant“, spuneau procurorii DNA.

În august 2017 Dimitriu era trimis în judecată, cu aceiaşi coinculpaţi. Asta după ce au decis accesarea şi implementarea mai multor proiecte cu finanţare nerambursabilă atît pentru susţinerea activităţii curente, plăţii salariilor curente ale angajaţilor sau achitării datoriilor către stat sau furnizori, cît şi pentru obţinerea unor avantaje financiare nerambursabile.

Scopul inculpaţilor nu a fost doar acela de a derula proiectele şi de a beneficia de potenţialele cîştiguri financiare pentru entitate ori pentru angajaţii acesteia, ci şi de a frauda fondurile obţinute, prin utilizarea acestora în alte destinaţii decît cele pentru care au fost alocate, în funcţie de anumite necesităţi ale CCIB.

Ministerul Dezvoltării se constituise parte civilă cu 48.790.143,47 de lei.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Neamţ: Tîlhar trimis la Ocna

Știre publicată în urmă cu

în data de

Un tînăr în vîrstă de 20 de ani, care a fost condamnat pentru tîlhărie, a fost prins recent de poliţiştii nemţeni şi dus la Centrul Educativ Tîrgu-Ocna din Bacău.

“La data de 16 ianuarie, polițiștii de investigații criminale din cadrul Poliției municipiului Roman au depistat un tînăr de 20 ani, față de care Judecătoria Roman a dispus măsura internării într-un centru educativ pentru un an și 6 luni, sub aspectul comiterii infracțiunilor de tîlhărie și tîlhărie calificată.

În fapt, în perioada iunie 2014 – martie 2015, prin acte de violență, a deposedat mai multe persoane de telefoane mobile, sume de bani și produse alimentare. Acesta a fost condus şi introdus în Centrul Educativ Târgu-Ocna din Bacău”, se precizează în comunicatul de presă al IPJ Neamţ.

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: “Şoferia” l-a trimis la penitenciar

Știre publicată în urmă cu

în data de

Un bărbat în vîrstă de 49 de ani, care a fost condamnat pentru că a condus un vehicul neîmatriculat, fără permis şi fiind şi sub influenţa băuturilor alcoolice, a fost prins recent de poliţiştii nemţeni şi trimis la penitenciar.

“La data de 16 ianuarie a.c., polițiștii din cadrul Poliției orașului Roznov au pus în aplicare un mandat de executare a pedepsei închisorii, emis de Judecătoria Piatra Neamț pe numele unui bărbat de 49 de ani, din Roznov.

Cel în cauză era condamnat de instanța de judecată la o pedeapsă de 5 ani și 10 luni de închisoare pentru comiterea infracțiunilor de punerea în circulație sau conducerea unui vehicul neînmatriculat, conducerea unui vehicul fără permis de conducere și conducerea unui vehicul sub influența băuturilor alcoolice sau a altor substanțe. Polițiștii l-au condus și depus la Penitenciarul Bacău, în vederea executării pedepsei”, au transmis reprezentanţii IPJ Neamţ.

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: Cătuşe pentru delapidare

Știre publicată în urmă cu

în data de

Un bărbat de 39 de ani, care a încercat să plaseze unui client lemn fără acte, a fost prins de poliţişti şi reţinut pentru 24 de ore fiind bănuit de comiterea infracţiunii de delapidare.

“La data de 16 ianuarie, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală Ion Creangă au depistat pe DJ 159, în localitatea Oniceni, două atelaje hipo încărcate cu material lemnos, însoțite de trei bărbați.

În urma investigațiilor efectuate s-a stabilit că, doi bărbați, proprietari ai atelajelor hipo, au fost solicitați de către un bărbat, de 39 de ani, să încarce materialul lemnos din depozitul pe care cel din urmă îl administrează și să-l transporte la domiciliul unui client.

În urma verificărilor efectuate s-a stabilit că încărcătura deținută nu figurează ca avînd documente de proveniență și transport. În baza probatoriului administrat, bărbatul de 39 de ani a fost reținut de polițiști pentru 24 de ore, fiind bănuit de comiterea infracțiunii de delapidare.

Cantitatea de 1,51 m.c. material lemnos a fost confiscată şi predată lucrătorilor silvici. Bărbatul a fost introdus în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă din cadrul I.P.J. Neamț, urmînd ca, în cursul zilei de astăzi, să fie prezentat Parchetului de pe lîngă Judecătoria Roman cu propunerea de luare a unei măsuri preventive”, au transmis reprezentanţii IPJ Neamţ.

Citește știrea

Trending