Contactează-ne

Actualitate

Evaluare, coduri unice. Nu o să mai ştie tot satul „nota“

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ numele elevilor care susţin examenele naţionale vor fi înlocuite cu coduri unice ■ ele sînt formate din indicativul judeţului, urmat de 7 cifre ■ pînă anul trecut, apăreau numele complet al candidaţilor şi notele la fiecare disciplină ■ unele unităţi de învăţămînt superior au adoptat model încă de anul trecut ■ în, la cea de a doua probă s-au prezentat 4.253 candidaţi, din cei 4.332 înscrişi ■

Pentru prima dată pînă acum, din acest an nu vor mai fi publicate numele elevilor care au susţinut Evaluarea Naţională. Numele acestora va fi înlocuit cu un cod unic la afişarea rezultatelor, indiferent dacă vorbim de afişarea de la unităţile de învăţămînt sau cele de pe site-ul Ministerului Educaţiei şi Cercetării.

Pe 17 iunie 2020, elevii nemţeni au primit codul unic la finele ultimei probe a Evaluarării Naţionale, cea de la Matematică. În funcţie de codul fiecăruia, elevii îşi vor urmări notele la afişarea rezultatelor pe care le vor cunoaşte doar ei, profesorii lor şi familia. Rezultatele examenului naţional vor fi publicate la începutul săptămînii viitoare, pe 22 iunie 2020.

Noutatea este valabilă pentru toţi absolvenţii de clasa a VIII-a care au susţinut în această săptămînă Evaluarea Naţională şi a fost introdusă de Ministerul Educaţiei şi Cercetării chiar la finele ultimei probe care a avut loc pe 17 iunie.

„În conformitate cu prevederile art. 5 şi ale art. 6 din Regulamentul UE 2016/679 privind protecţia persoanelor fizice în ceea ce priveşte prelucrarea datelor cu caracter personal şi privind libera circulaţie a acestor date şi de abrogare a Directivei 95/46/CE (Regulamentul general privind protecţia datelor – RGPD), precum şi cu solicitarea Autorităţii Naţionale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal, Ministerul Educaţiei şi Cercetării va publica rezultatele elevilor obţinute în urma susţinerii examenelor naţionale prin anonimizarea numelui şi a prenumelui. Este prima dată de la intrarea în vigoare a RGPD cînd notele/rezultatele candidaţilor vor fi afiţate astfel”, conform unui comunicat de presă al MEC.

Codul unic atribuit fiecarui elev este format din indicativul judeţului urmat de 7 cifre şi a fost extras din aplicaţia informatică EvNat de comisiile din şcolile care au organizat examenul. Listele cu rezultatele vor conţine codul unic al fiecarui candidat, şcoala de provenienţă, notele pe fiecare disciplină în parte şi media, potrivit MEC.

Decizia a fost luată inclusiv în baza consultărilor cu partenerii sociali, federaţiile sindicale reprezentative din învăţămînt, reprezentanţii părinţilor, Consiliul Naţional al Elevilor, Consiliul Naţional al Rectorilor. Măsura vizează ambele examene naţionale, adică pe lîngă Evalaurea Naţională şi la Bacalaureat se vor folosi tot coduri de identificare.

În învăţămîntul preuniversitar este o premieră, însă în învăţămîntul superior, unele universităţi au adoptat deja acest sistem încă de anul trecut, la admitere, şi au folosit coduri unice de identificare, astfel încît numai viitorul student ştia ce note a luat la examenul de admitere şi dacă a devenit student, sau mai are de aşteptat un an.

Inspectorul general şcolar, Mihai Obreja, a declarat că şi cea de a doua probă a examenului Naţional de Evaluare, Matematica, s-a desfăşurat în condiţii optime, neexistînd nici un fel de probleme de ordin organizatoric. Din cei 4.332 candidaţi înscrişi, s-au prezentat un număr de 4.253 absentînd doar 79 elevi, faţă de proba de Română, unde au absentat 72.

Nu au existat elevi eliminaţi pentru tentativă de fraudare a examenului. Dascălii de matematică susţin că subiectele primite de elevi la cea de a doua probă au fost de dificultate medie.

„Subiectele I şi II au fost foarte uşoare, chiar mai uşoare decît în anii anteriori. Cred că elevii nu au avut dificultăţi majore. Un elev poate obţine uşor o notă bună. Şi un 5 se poate lua extrem de uşor. Singurele probleme apar la subiectul III, la problemele de geometrie plană şi în spaţiu.

Problema de geometrie în spaţiu a fost mai uşoară şi nu a ridicat dificultăţi de rezolvare. Problema de plană a avut două puncte mai dificile. Deci, după părerea mea, chiar şi nota 8 se poate lua extrem de uşor, ba chiar 8,50. Mai greu se va putea lua nota 10, dar mă aştept să existe şi note maxime în judeţ.

Oricum, Ministerul Educaţiei s-a ţinut de cuvînt şi a dat la examene subiecte la fel cu cele din testele de antrenament şi nu au fost date subiecte din materia semestrului al II-lea“, a declarat un profesor de matematică. Primele rezultate la Evaluarea Naţională vor fi comunicate luni, 22 iunie, pînă la ora 14:00, iar contestaţiile pot fi depuse pe 22 iunie, în intervalul 16:00 – 19:00 şi pe 23, între 08:00 şi 12:00.

Rezultatele finale vor fi afişate sîmbătă, 27 iunie. La nivelul ţării peste 170.000 de elevi absolvenţi de clasa a VIII-a au fost înscrişi la Evaluarea Naţională.

Actualitate

Salariile la DGASPC Neamț, poate după rectificare

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ salariaţii anunţă că vor continua mişcările de protest

Salariaţii de la DGASPC Neamţ, care nu şi-au primit banii pe luna septembrie, anunţă că vor continua mişcările de protest prin pichetarea Guvernului şi a Ministerului de Finanţe. Acesta după ce au fost anunţaţi că banii necesari vor fi viraţi abia după rectificarea bugetară, care se preconizează că va avea loc „cândva” în luna noiembrie.

„Aproape 1000 de angajați ai DGASPC Neamț riscă să rămână fără bani pentru următoarele 2 luni, deoarece șanse reale de suplimentare a bugetului astfel încât să acopere necesarul sunt abia după rectificarea bugetară ce ar putea avea loc în noiembrie, fără a se ști o dată exactă. Aceasta este concluzia ce reiese din  răspunsul primit de DGASPC Neamț de la Autoritatea Națională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopție. „La acest moment singura instituție centrală care are competența de a decide cu privire la majorarea sumelor destinate protecției copilului și persoanelor adulte cu dizabilități este Ministerul Finanțelor Publice“, se arată în răspunsul ANDPDCA.

Data viitoarei rectificări bugetare nu este stabilită, vehiculându-se informații că ar putea avea loc în luna noiembrie. Ulterior, după aprobările legale, banii se repartizează pe județele și apoi urmează să ajungă în bugetele fiecărei instituții. Toate acestea sunt proceduri de durată și astfel este posibil ca primele plăți salariale să se facă cu mare întârziere.

În aceste condiții, salariații anunță că vor continua mișcările de protest, pe 4 noiembrie fiind programată pichetarea Guvernului și a Ministerului de Finanțe de către sindicaliștii din asistență socială din mai multe județe din țară printre care și Neamț.

Precizăm că neplata salariilor a afectat grav angajații centrelor pentru copii, cei aproape 500 de asistenți maternali și salariații din aparatul propriu al Direcției, cu atât mai mult cu cât unii sunt infectați cu noul coronavirus sau sunt carantinați în centre pentru a îngriji bolnavii cu COVID 19.

La data de 23 octombrie 2020 erau pozitivi 260 de beneficiari și 120 de salariați din centrele aflate în subordinea DGASPC Neamț.

De la începutul pandemiei au fost confirmați cu COVID 19 peste 400 de angajați și, deși aveau dreptul conform legii să beneficieze de stimulentul de risc de 2.500 de lei, acesta nu a fost plătit niciodată”, se precizează într-un comunicat de presă emis de reprezentanţii DGSAPC Neamţ.

Citește știrea

Actualitate

Cadavru scos din fântână

Știre publicată în urmă cu

în data de

Corpul neînsufleţit al unui bărbat de 60 de ani a fost scos dintr-o fântână, vineri, 23 octombrie, de pompierii nemţeni, în localitatea Oanţu.

“Ca urmare a unei solicitări venite de la IPJ Neamț, pompierii din cadrul Detașamentului Piatra Neamț au intervenit cu o autospecială complexă de intervenție pentru degajarea unei persoane căzută într-o fântână din localitatea Oanțu, comuna Pângărați.

Cu ajutorul mijloacelor specifice de intervenție de evacuare din mediu ostil, pompierii au scos dintr-o fântână, de aproximativ 3 m adâncime, un bărbat 60 de ani ce nu prezenta semne vitale”, au comunicat reprezentanţii ISU Neamţ.

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: Un tânăr de 16 ani s-a spânzurat

Știre publicată în urmă cu

în data de

Un tânăr de 16 ani s-a spânzurat, joi, 22 octombrie, la Farcaşa. Conform informaţiilor oferite de reprezentanţii Serviciului de Ambulanţă Judeţean Neamţ, echipajul solicitat la locul tragediei a găsit tânărul în stop cardio-respirator, fără indicaţie de resuscitare cardiopulmonară.

Citește știrea

Trending