Contactează-ne

Economie

Este rost de bani europeni

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ firmele care au avut profit anul trecut pot accesa între 25.000 şi 200.000 de euro

Apelul de proiecte Investiţii pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii pentru implementarea unui rezultat al cercetării din cadrul POR 2014 -2020 pune la dispozitia societăţilor din mediul rural sau urban o finanţare de 9,65 milioane euro. Este vorba despre firmele cu activitate în judeţele Iaşi, Bacău, Suceava, Neamţ, Botoşani şi Vaslui. În condiţiile unei dezvoltări tehnologice rapide, cu efecte directe asupra ciclului de viaţă al produselor şi al tehnologiilor, companiile trebuie să răspundă cerinţelor unei pieţe în continuă evoluţie. Sectorul Întreprinderilor Mici şi Mijlocii este cel mai afectat, din cauza orientării relativ slabe către activităţi productive, accesului redus la capital, tehnologie şi infrastructură şi a adaptabilităţii relativ scăzute la nevoile pieţei prin inovare. În cadrul acestui apel de proiecte pot beneficia de finanţare societăţi cu activitate de producţie sau prestări servicii care au mai puţin de 250 de angajaţi. Solicitanţii trebuie să aibă mai mult de un an de activitate şi profit din exploatare înregistrat în anul 2017. Valoarea finanţării nerambursabile, în regim de minimis, a unui proiect este de minim 25.000 euro şi maxim 200.000 de euro. Contribuţia programului la finanţarea unei investiţii este de maximum 90 de procente, în limita plafonului de minimis, de 200.000 de euro. Se vor finanţa investiţii care conduc la dezvoltarea Întreprinderilor Mici şi Mijlocii, respectiv construirea, modernizarea şi extinderea spaţiilor de producţie sau prestare a serviciilor; achiziţionarea de echipamente tehnologice, utilaje, instalaţii de lucru, echipamente informatice, birotică; brevete, drepturi de utilizare, licenţe, mărci comerciale, programe informatice; investiţii de dezvoltare experimentală (construire şi testare prototipuri, realizare şi operare planuri pilot, servicii de consultanţă. Apelul este deschis pînă la data de 25 iunie 2018.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Pensia ar putea fi iar cumpărată

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ anunţul a fost făcut de ministrul Muncii, Violeta Alexandru ■ o astfel de măsură a fost luată şi în urmă cu cîţiva ani ■ în 2018, peste 1.230 de nemţeni au făcut „shopping“ de acest fel şi au scos din buzunar mai mult de 6,8 milioane de lei ■

Lipsa banilor la bugetul de stat le dă idei guvernanţilor în a atrage lichidităţi. Nu sînt idei noi, ci vechi, probate, care dau roade. Mai exact e vorba de posibilitatea celor care nu au stagiul complet de cotizare pentru a ieşi la pensie, de a-şi „cumpăra“ anii lipsă.

Anunţul a fost făcut de ministrul Muncii, Vioteta Alexandru, care a vorbit despre modificări la Legea pensiilor. „Prima modificare pe care aş intenţiona să o fac este legată de posibilitatea oamenilor de a-şi cumpăra, adică de a putea recupera din spate perioade pentru care nu au contribuit. Sînt persoane care mi-au semnalat acest lucru, mi- au adus în atenţie faptul că ar avea disponibilitate constatînd că din toată perioada de stagiu minimal de cotizare le lipsesc cîţiva ani şi ar fi dispuşi să îi acopere în acest moment. Ar fi o potenţială modificare pe care o voi pune în dezbatere publică, voi vedea reacţiile şi ulterior voi decide“, a anunţat Violeta Alexandru în emisiunea de pe 4 august.

Măsura a mai fost adoptată şi în anul 2018 şi a prins destul de bine. Iniţial a fost în vigoare pentru o parte din an, apoi a fost prelungită pînă la 31 decembrie 2018. La jumătatea lunii decembrie Casa Judeţeană de Pensii Neamţ anunţa că 1.230 de persoane şi-au cumpărat ani de pensie pe care au plătit peste 6,8 milioane de lei ron.

„Menţionăm că de la data intrării în vigoare a Legii nr.186/2016, cu modificările şi completările ulterioare, şi pînă la această dată la sediul CJP Neamţ au fost încheiate 1.230 contracte de asigurare socială în temeiul Legii 186/2016, fiind încasată o sumă de 6.874.223 lei“, conform CJP Neamţ.

Atunci se putea cumpăra retroactiv numai ultimul cincinal în care titularul nu a lucrat. Persoanele care nu aveau calitatea de pensionari puteau efectua plata contribuţiei de asigurări sociale pentru perioadele de timp în care nu au avut calitatea de asigurat în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia, respectiv nu au realizat stagii de cotizare sau stagii asimilate stagiului de cotizare în sistemul public. Altă condiţie era să nu fi avut obligaţia asigurării în sistemul public de pensii în perioada pentru care se solicita încheierea contractului de asigurare socială.

Contractul de asigurare socială se încheiau numai pentru perioade anterioare datei la care erau îndeplinite condiţiile prevăzute de lege, privind vîrsta standard de pensionare, perioade ce se încadrau în intervalul cuprins între data încheierii contractului de asigurare şi ultimii 5 ani anteriori acestei date. Baza de calcul a contribuţiei de asigurări sociale, respectiv venitul asigurat la care se achita contribuţia de asigurări sociale, înscris în contractul de asigurare socială, era ales de persoana care încheia contractul şi nu putea fi mai mic decît salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, corespunzător fiecărei luni din perioada pentru care se solicita asigurarea în sistemul public şi nici mai mare decît valoarea corespunzătoare a de cinci ori cîştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat.

Cota de contribuţie de asigurări sociale care se utiliza la calculul contribuţiei datorate era cea prevăzută în acte normative în vigoare la acea dată, pentru condiţii normale de muncă. Suma cu titlu de contribuţie de asigurări sociale, datorată în baza contractului de asigurare socială încheiat, putea fi plătită în una sau mai multe tranşe lunare, fără a depăşi termenul de aplicare al legii. Cei care şi- au cumpărat atunci liniştea bătrîneţilor puteau achita în numerar, la casieria casei teritoriale de pensii sau prin orice alte mijloace prevăzute de lege, în contul deschis la Trezorerie pe seama Casei Judeţene de Pensii Neamţ.

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: Locuri puţine, şanse reduse de angajare

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ la început de august, în judeţ nu sînt nici 300 de job-uri ■ cele mai puţine recrutări de personal au loc la Tîrgu Neamţ ■

Mediul de afaceri din judeţ nu şi-a revenit după criza medicală, virusul ucigaş nu poate fi stăpînit, iar cei care nu au de lucru au puţine şanse să găsească în viitorul apropiat.

Conform Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Neamţ la nivel de judeţ, la început de august, sînt anunţate ca fiind vacante un număr total de 294 de job-uri, cu mult mai puţine decît erau în urmă cu un an, la acelaşi moment.

Patronii de la Roman aveau mai mult de lucru lunile trecute, dar acum raportează cam acelaşi număr de cereri de personal ca în reşedinţa de judeţ, respectiv la Piatra Neamţ sînt 119 locuri de muncă, în timp ce la Roman s-ar putea angaja în această săptămînă numai 110 oameni ai muncii.

Ca de fiecare dată cele mai puţine job-uri sînt la Tîrgu Neamţ unde se caută 65 de salariaţi. Numărul mic de locuri de muncă vacante face ca cererea de personal de înaltă calificare să fie şi mai redusă. Astfel, la Piatra Neamţ angajatorii recrutează doar doi licenţiaţi care sînt calificaţi în ocupaţiile de director de vînzări şi inginer electromecanic.

La polul opus, pentru cei care nu au nici un fel de calificare, piaţa oferă 33 de slujbe pentru muncitori necalificaţi pentru mai multe domenii. Mai sînt 11 posturi pentru cei care pot presta ca lucrător comercial, se mai recrutează 7 instalatori apă-canal, 5 finisori mobilă, iar mai puţine strigări sînt în ocupaţii cum ar fi agent de securitate, agent vînzări, cameristă casier, electrician, tractorist, tîmplar universal sau vulcanizator.

La Roman licenţiaţii au ceva mai multă căutare şi ar fi nevoie de un economist şi doi ingineri electric din care unul ar trebui să aibă curs de securitate şi sănătate în muncă, însă este vacant şi un loc pentru un medic veterinar. Cel mai mult este de lucru în industria uşoară unde se caută 24 de confecţioneri – asamblori articole textile şi 10 operatori confecţioneri industriali.

În rest, este cîte 1-2 locuri de muncă pentru preparatori marfă, necalificaţi, şoferi, strungari, zidari sau tehnicieni veterinari. La Tîrgu Neamţ sînt două job-uri pentru inginer zootehnist şi medic veterinar, mai căutîndu-se cei care au abilităţi de lăcătuş mecanic, manipulant, dulgher, frezor, gaterist şi muncitori în construcţii.

Citește știrea

Actualitate

Şomajul tehnic aduce necazuri la… sănătate

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ unii din cei care au revenit din şomaj s-au trezit că nu mai sînt asiguraţi medical ■ CNAS colaborează cu Şomajul pentru restabilirea calităţii de asigurat ■ circa 90.000 de oameni au reintrat în drepturi ■

Parte din românii care au fost în şomaj tehnic au aflat cu stupoare, la revenirea la muncă, faptul că nu mai sînt asiguraţi medical. Pentru că nu era culpa lor, ci una de sistem, Casa Naţională de Sigurări de Sănătate colaborează cu Şomajul pentru restabilirea situaţiei de drept, pînă acum circa 90.000 de persoane redobîndind calitatea de asigurat.

„Pentru a restabili calitatea de asigurat în sistemul asigurărilor sociale de sănătate pentru angajaţii aflaţi în şomaj tehnic, pentru care angajatorii au virat sumele aferente contribuţiilor la asigurările sociale de sănătate, CNAS a solicitat Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă datele cuprinse în listele (…) referitoare la persoanele şi perioadele în care aceste persoane au fost în şomaj tehnic“, anunţă CNAS.

În baza acestor informaţii oficiale, CNAS a operat în Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI) modificările necesare pentru ca salariaţii care s- au aflat în şomaj tehnic, dar care nu figurau în baza de date ca persoane asigurate în perioadele în care acestea au beneficiar de indemnizaţie de şomaj tehnic, să îşi păstreze calitatea de asigurat.

Prin această procedură, a fost restabilită calitatea de asigurat pentru aproximativ 90.000 de salariaţi. Mai există însă situaţii în care angajatorul a declarat încetarea raporturilor de muncă, prin completarea în Declaraţia 112 a datei lichidării raporturilor de muncă.

În aceste cazuri e necesară depunerea unei declaraţii rectificative din care să rezulte situaţia reală a raporturilor de muncă. Declaraţiile 112 sînt depuse de angajatori la ANAF, iar datele sînt importate de CNAS în SIUI.

„Persoanele care îndeplinesc condiţiile pentru a beneficia de calitatea de asigurat în sistemul de asigurări de sănătate trebuiau repuse în drepturi. Am găsit o formulă care să ajute la acest demers, respectînd reglementările în vigoare, şi mulţumesc conducerii ANOFM pentru sprijinul acordat. Vom continua să rezolvăm punctual toate situaţiile în care persoanele ce îndeplinesc condiţiile necesare pentru a fi asigurat în sistemul de sănătate să beneficieze de acest drept. Principala noastră misiune este de a veghea ca drepturile asiguraţilor să fie respectate”, a declarat Adela Cojan, preşedintele CNAS.

Pentru a evita astfel de situaţii în viitor, angajatorii trebuie să completeze Declaraţia 112 privind obligaţiile de plată a contribuţiilor sociale, impozitului pe venit şi evidenţa nominală a persoanelor asigurate, respectînd reglementările prevăzute în Ordinul comun al ministrului finanţelor publice, al ministrului muncii şi justiţiei sociale şi al ministrului sănătăţii nr. 1942/979/819/2020.

„De asemenea, precizăm că este necesar ca angajatorii care vor beneficia de măsurile fiscale aprobate prin OUG nr.99/2020, prin care se creează posibilitatea amînării plăţii taxelor pînă la data de 25 octombrie 2020, să completeze în Declaraţia 112 constituirea lunară a obligaţiei de plată, indiferent de data la care va fi efectuată efectiv plata contribuţiei la asigurările sociale de sănătate“, mai anunţă CNAS.

Citește știrea

Trending