Contactează-ne

Actualitate

Eminescu, mereu pe placul bicăjenilor

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ o manifestare organizată la biblioteca din oraşul de sub baraj a suscitat interes ■ invitat special a fost preotul - poet nemţean Dorin Ploscaru ■

Biblioteca Mihai Eminescu Bicaz a aparţinut marţi, 15 ianuarie 2019, începînd cu ora 16.00, publicului iubitor de slovă eminesciană. Asta prin activitatea organizată de către slujitorii instituţiei publice de sub baraj, în parteneriat cu asociaţiile Valea Muntelui, R.A.D.A., Iura Humana şi Parohia Vaduri, acţiune susţinută moral de către administraţia locală. Manifestarea definită drept cadru propice unui dialog cultural condus de către scriitorul preot Dorin Ploscaru şi profesorii Florin Huţanu, Mihaela Apetroei şi Gianina Hreniuc, la care au contribuit elevii şi publicul, unul foarte numeros prezent la manifestare spre surpriza gazdelor, s-a întins pe parcursul a două ceasuri. Întregul demers cultural a fost asortat cu cîteva lieduri pe versuri eminesciene interpretate de profesoara Corina Nicoleta Zotta, care a fost acompaniată la pian de către profesoara Simida Gherghe. La acestea s-a adăugat un program de recitări ale elevilor de la Liceul Carol I, avînd drept călăuză marile teme ale creaţiei poetice, dar şi două recitări de mare sensibilitate ale elevilor Carina Filip şi Luca Apetroei de la Şcoala Nr.1 Bicaz. De altminteri, expozeul poetului nemţean Dorin Ploscaru, invitat special al Bibliotecii Bicaz întru sărbătorirea lui Eminescu, a constituit coloana vertebrală a întregii activităţi, avînd drept suporturi teoretice bagajul de cunoştinţe al preotului Ploscaru şi una dintre recentele lucrări literare privind poemele eminesciene, elaborată şi publicată recent de către criticul şi istoricul literar Alex Ştefănescu. Aşa aveau să fie aduse spre ascultare vorbe frumoase pe tema „Scrisorilor“, a „Odei“ (în metru antic), a „Glosssei“, a „Doinei“, poezia care a avut şi are încă o istorie a sa cu mari influenţe în viaţa poporului român şi mai cu seamă a intelectualităţii noastre. Şi lista ar putea continua, întregul periplu încheindu-se cu „Rugăciunea“ eminesciană, poezia care a pecetluit relaţia ortodoxiei cu Eminescu. Cît priveşte tematica generală supusă dezbateriii publice, aceasta s-a referit la personalitatea poetului Mihai Eminescu, născut pe 15 ianuarie 1850, anul acesta comemorîndu-se 169 de ani de la apariţia sa printre pămînteni. Invitaţia la dialog a făcut ca personalităţile locale, care au participat la discuţii, profesorul Dragomir Oprea şi inginerul Nicolae Sălăgean, în calitate de primar al Bicazului, să abordeze teme de genul „Cît de bine îl cunoaştem pe Eminescu?“, „Eminescu, jurnalist“ sau „Actualitatea publicisticii lui Eminescu“. Conform dorinţei publicului bicăjean şi de această dată melosul versului eminescian a fost transmis graţie talentului şi generozităţii interpretei de lieduri Corina Nicoleta Zotta acompaniată de Simida Gherghe, ambele aplaudate la scenă deschisă. Activitatea Bibliotecii Bicaz a fost cuprinsă într-un program mai amplu de manifestări dedicate Poetului Nepereche, patronul spiritual al instituţiei şi Zilei Culturii Naţionale.

Citește știrea
Advertisement
loading...
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Neamţ: 50 de şoferi făcuţi pietoni, în două zile

Știre publicată în urmă cu

în data de

50 de şoferi au rămas fără permis de conducere pentru viteză excesivă sau pentru că au urcat la volan deşi băuseră, în doar două zile. Poliţiştii au aplicat peste 200 de amenzi în valoare de peste 88.000 de lei. “În cadrul unei acțiuni organizate pentru combaterea principalelor cauze generatoare de accidente rutiere grave, polițiștii au aplicat peste 200 de sancțiuni contravenționale iar peste 50 de șoferi au rămas fără permisul de conducere. În perioada 17-18 august, polițiștii Serviciului Rutier Neamț au acționat pe linia combaterii principalelor cauze generatoare de accidente grave. Scopul acestei acţiuni a fost reprezentat de reducerea numărului accidentelor rutiere și a consecințelor acestora determinate de nerespectarea regimului legal de viteză de către conducătorii auto, a consumului de alcool, precum şi sancţionarea nerespectării acestor obligaţii prevăzute de legislaţia rutieră. Pe parcursul acțiunii, polițiștii au aplicat peste 200 de sancțiuni contravenționale, în valoare de peste 88.000 de lei. 51 de șoferi au rămas fără permisul de conducere, după ce au fost depistați circulând cu viteză excesivă sau sub influența băuturilor alcoolice”, au comunicat reprezentanţii IPJ Neamţ.

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: Şofer “campion” la alcoolemie

Știre publicată în urmă cu

în data de

Un tînăr care a urcat la volanul unui autoturism deşi băuse din belşug a fost prins recent de poliţiştii nemţeni. Testat alcoolscopic, tînărul s-a dovedit a avea peste 1,70 mg/l alcool pur în aerul expirat. “La data de 19 august, polițiștii din cadrul Poliției orașului Roznov au depistat în trafic un bărbat, de 36 de ani, din Roznov, care conducea un autoturism pe strada Speranței, în timp ce se afla sub influența băuturilor alcoolice. Tînărul a fost testat alcoolscopic, rezultatul indicînd o valoare de peste 1,70 mg/l alcool pur în aerul expirat, fapt pentru care a fost condus la spital, unde i s-au recoltat probe biologice în vederea stabilirii, cu exactitate, a alcoolemiei. Polițiștii continuă cercetările sub aspectul comiterii infracțiunii de conducerea unui vehicul sub influența alcoolului”, se precizează în buletinul de presă al IPJ Neamţ.

Citește știrea

Actualitate

Zi de sărbătoare pentru preotul Florin Ţuscanu

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ s-au împlinit 31 de ani de la hirotonirea preotului din Trifeşti ■ fiu al satului Hociungi, preotul pasionat de istorie este autorul mai multor monografii iar acum lucrează la un studiu privind bisericile cu hramul Sfîntul Nicolae ■

Unul din cei mai erudiţi preoţi nemţeni, Florin Ţuscanu, fiu al satului Hociungi, din comuna Moldoveni a sărbătorit, pe 15 august, 31 de ani de la hirotonirea ca preot. La momentul aniversar i-a avut alături pe enoriaşii de la biserica din Trifeşti, unde este paroh, cît şi pe cei care au participat la Sărbătoarea Răzeşilor. „Sînt fiul al satului Hociungi, unde am urmat cursurile şcolii primare, după care am studiat la Şcoala Nr.3 Roman şi apoi la Seminarul şi Facultatea de Teologie din Iaşi. 15 august este ziua în care satul acesta, Moldoveni, este încredinţat Maicii Domnului, protectoarea noastră. Pe 15 august am serbat în parohia pe care o păstoresc, biserica din Trifeşti, 220 de ani de la sfinţirea acesteia, prilej cu care am avut o sărbătoare locală. Ziua de 15 august, cînd în bisericile româneşti se marchează Adormirea Maicii Domnului are pentru mine, personal, o semnificaţie deosebită, pentru că este ziua hirotonirii mele ca preot. În 31 de ani de cînd sînt preot am fost misionar în nu mai puţin de şase parohii: la început în zona Vaslui, apoi la Moldoveni, unde am funcţionat timp de 13 ani, la biserica cu hramul Sfîntul Nicolae. Alţi patru ani am slujit la biserica cu acelaşi hram din Ruginoasa, după care am fost transferat la Roman, unde am fost timp de nouă ani ca preot protopop. Pot mulţumi lui Dumnezeu că am avut multe împliniri profesionale şi pot afirma că am văzut în viaţa mea o «lucrare» a Sfîntului Nicolae, prin aceea că am fost botezat în biserica Sfîntul Nicolae din satul Hociungi, am fost preot la biserici, mai toate cu acest hram. Acesta este motivul pentru care am ajuns la Bari, în Italia, unde se află moaştele Sfîntului Nicolae. Aici, preotul Giraldo Ciofari, care se ocupă de Centrul de Studii Nicolaene, mi-a spus că acest sfînt are o lucrare cu mine şi mi-a recomandat să aprofundez cercetările pe această temă pentru a fi promovate în acest centru. Revenind acasă, am început un studiu temeinic“, a mărturisit pr. dr. Florin Ţuscanu.

Citește știrea

Trending