Contactează-ne

Actualitate

Elevi nemţeni pe podium, la olimpiada naţională de religie

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ cinci elevi de la Colegiul Ştefan cel Mare şi unul de la Şcoala Gimnazială Domnească din Tîrgu Neamţ au luat premii şi menţiuni ■ Maria - Elidia Apostol a obţinut premiul trei, iar Bianca Aron, Ioana Bălăoiu, Bianca Bălăoiu, Loredana Damian şi Bogdan Ichim au primit menţiuni ■

Participarea la faza naţională a Olimpiadei de Religie, organizată în prima parte a lunii mai, la Oradea, a adus rezultate notabile elevilor din Tîrgu Neamţ, ca şi în anii precedenţi. Din lotul care a reprezentat judeţul au făcut parte cinci elevi de la Colegiul Naţional Ştefan cel Mare, pregătiţi sub coordonarea cadrelor didactice Elena Ioniţă şi Daniela Filip şi unul de la Şcoala Gimnazială Domnească, avînd-o ca profesoară de religie pe Nuţa Tanasă. Maria – Elidia Apostol, elevă în clasa a XI-a la Colegiul Ştefan cel Mare a obţinut premiul III, iar ceilalţi cinci membri ai lotului s-au clasat pe locul IV pe ţară, întorcîndu-se acasă cu menţiuni. Este vorba despre Bogdan Ichim (clasa a IX-a), Loredana Damian (cls. a X-a), Ioana Bălăoiu (cls. a XI-a), Bianca Aron (cls. a XII-a) şi Bianca Bălăoiu(clasa a VI-a B la Şcoala Domnească). Festivitatea de premiere s-a desfăşurat la Catedrala Episcopală din Oradea, cu participarea PS Sofronie, episcopul Oradei şi a unor reprezentanţi ai Ministerului Învăţămîntului. Anul acesta olimpiada de religie s-a extins şi la nivelul claselor a V-a şi a VI-a, fapt ce a făcut ca la etapa naţională să ia parte în jur de 600 de elevi din întreaga ţară. Dintre ei, 112 au obţinut premii şi menţiuni. „Felicitări tuturor elevilor participanţi, părinţilor care i-au susţinut şi profesorilor care i-au îndrumat!“, a transmis şi profesoara Elena Laiu, inspectorul şcolar general al ISJ Neamţ, prin intermediul unui comunicat de presă. De remarcat este faptul că printre cei şase participanţi din Neamţ s-au aflat şi două surori, Ioana şi Bianca Bălăoiu, care au avut un parcurs competiţional similar. Ambele au ajuns pe locul I la faza judeţeană a olimpiadei de religie, iar în urma participării la etapa naţională s-au clasat pe locul IV, fiind recompensate cu menţiuni. Părinţii lor, Liliana şi Mihai Bălăoiu, sînt învăţători la Şcoala Gimnazială Domnească şi s-au declarat mîndri de fetele lor, care au mai participat şi în anii precedenţi la olimpiade şi concursuri, obţinînd rezultate foarte bune. „Au fost premiate şi de părintele Gheorghe Vrăjitoru, de la parohia Sf. Spiridon, de care aparţinem. După slujba de Florii, părintele le-a felicitat şi le-a oferit o carte de rugăciuni şi un cadou constînd într-o sumă de bani, pentru deplasarea la etapa naţională, de la Oradea. Bianca participă zilele acestea la Concursul naţional de limba şi literatura română şi religie Cultură şi spiritualitate românească, care se organizează la Putna“, ne-a spus învăţătorul Mihai Bălăoiu.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Neamț: Autoturism incendiat

Știre publicată în urmă cu

în data de

Un autoturism a fost incendiat, luni seara, 14 octombrie, în timp ce era parcat în curtea unei locuințe de pe strada Ciocirliei, din Roman. „La ora 20.30 Detașamentul de pompieri Roman a fost solicitat pentru a interveni la stingerea unui incendiu produs la un autoturism parcat în curte, pe strada Ciocarliei din municipiul Roman. La locul intervenției s-au deplasat două echipaje de pompieri cu o autospecială de stingere și o ambulanță SMURD. Militarii au stins incendiul. Cauza probabilă de producere a incendiului este folosirea intenționată a sursei de aprindere pentru a genera incendiul”, au comunicat reprezentanții ISU Neamț.

Citește știrea

Actualitate

Piatra Neamţ: Sistări de gaz metan

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ consumatorii de pe patru străzi din Piatra Neamţ nu vor avea marţi gaz metan

Compania DelGaz Grid a anunţat sistarea gazului metan pe mai multe străzi din municipiul reşedinţă de judeţ, în ziua de marţi, 15 octombrie, începînd cu ora 9, în vederea efectuării unor lucrări specifice la reţeaua de distribuţie. Este vorba despre abonaţii de străzile: Aleea Ulmilor, Armoniei, Nicolae Iorga şi Gavril Galinescu, din municipiul Piatra Neamţ care vor rămîne în intervalul 9-16 fără gaz metan. Reluarea serviciului de distribuţie a gazelor naturale se va efectua treptat, imediat după finalizarea acestor lucrări. Compania solicită consumatorilor să închidă toate focurile, iar după reluarea distribuţiei gazelor naturale să supravegheze modul de ardere a acestora, timp de minim 30 minute. În cazul în care simt miros specific de gaz, consumatorii sînt rugaţi să anunţe imediat dispeceratul de urgenţă al Delgaz Grid la unul dintre numerele de telefon: 0800.800.928, număr gratuit, apelabil din principalele reţele de telefonie fixă şi mobilă sau 0265.200.928, număr taxabil cu tarif local din reţeaua Telekom şi cu tariful operatorului din toate celelalte reţele de telefonie. Compania regretă disconfortul creat şi mulţumeşte pentru înţelegerea şi sprijinul acordat pentru desfăşurarea acestor lucrări.

Citește știrea

Actualitate

Neamţ, un judeţ fruntaş la rujeolă

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ din totalul de 18.426 cazuri înregistrate în ţară, în Neamţ sînt 41 ■ în perioada 7-11 octombrie, au fost raportate încă 56 de cazuri nou confirmate în şapte judeţe, în Neamţ fiind cele mai multe ■ n 64 de bolnavi au decedat ■

Rujeola, sau pojarul după cum este cunoscută popular, una din cele mai contagioase boli, a pus pe jar autorităţile medicale din România. Conform Institutului Naţional de Sănătate Publică, pînă la 11 octombrie au fost centralizate, din raportările Direcţiiilor de Sănătate Publică, nu mai puţin de 18.426 cazuri, 64 de pacienţi decedînd. Numai în perioada 7-11 octombrie au fost raportate încă 56 de noi situaţii, confirmate, în şapte judeţe ale ţării. În acest top nedorit conduce judeţul Neamţ, cu 41 de cazuri. Conform aceleeaşi surse, celelalte şase judeţe sînt: Caraş Severin – 8, Dolj – 2, Iaşi – 2, Bistriţa Năsăud – 1, Gorj – 1 şi Timiş 1. De menţionat faptul că toate cele 56 cazuri nou raportate au avut debutul în urmă cu 2-4 săptămîni, iar pentru confirmarea diagnosticului specialiştii au nevoie de trei săptămîni. Institutului Naţional de Sănătate Publică a realizat şi o statistică după vîrsta pacienţilor. Astfel, din totalul de bolnavi de rujeolă, 3.896 au vîrsta pînă la 1 an, 5.770 de la 1 la 4 ani, 2.820 au vîrste cuprinse între 5 şi 9 ani. Cu vîrste între 10 şi 14 ani au fost înregistraţi 1.364, 896 au vîrste între 15 şi 19 ani, 492 între 20-24 de ani. Alţi 440 se încadrează între 30 şi 34 de ani şi 424 între 35 şi 39 de ani. S-au îmbolnăvit de rujeolă şi 389 de români cu vîrste de peste 40 de ani, vîrsta maximă la care s-a instat boala fiind de 64 ani. Pentru evitarea îmbolnăvirii cu rujeolă, specialiţtii recomandă vaccinarea. Prima doză de vaccin ROR se administrează copiilor, în intervalul de vîrstă 12-15 luni, cea de-a doua la începerea şcolii, de obicei la 7 ani, deşi poate fi realizată chiar şi la 3 luni de la prima imunizare. În jur de 5-10% dintre copii nu sînt complet imuni după prima doză de vaccin, acesta fiind motivul pentru care este necesară şi ce-a de-a două doză, în urmă căreia rămîn aproximativ 1% copii parţial imuni împotriva celor 3 boli ale copilăriei: rujeolă, rubeolă şi oreion. Dacă o persoană a omis vaccinarea, ambele doze pot fi făcute oricînd după vîrstă de 7 ani, la un an diferenţă. Rujeola poate da ţi complicaţii severe: diaree, gravă mai ales în cazul sugarilor, otită medie, pneumonie, encefalită şi poate duce la deces. Rujeola (pojarul) este o boală infecţioasă care adesea duce la complicaţii. Din patru persoane care fac rujeolă, una are nevoie de spitalizare. Pentru 1 din 1.000 de bolnavi de pojar, boala este mortală. Conform raportărilor făcute referitoare la rujeolă, în judeţul Neamţ se află în stoc la medicii de familie 1.630 de doze, iar la Direcţia de Sănătate sînt alte 2.295 doze.

Citește știrea

Trending