Contactează-ne

Actualitate

Elevi nemţeni pe podium la o conferinţă internaţională

Știe publicată cu

în data de

■ liceenii de la Colegiul Naţional de Informatică Piatra Neamţ au cîştigat premii la toate cele trei secţiuni ale conferinţei Scientia Unescamus de la Moscova ■ obiectivul principal al evenimentului a fost de a atrage atenţia asupra dezvoltării potenţialului intelectual al societăţii ■

O delegaţie de elevi şi cadre didactice de la Colegiul Naţional de Informatică Piatra Neamţ a participat în perioada 28 martie – 2 aprilie la Moscova, la Conferinţa Internaţională Scientia Unescamus, organizată de High School 1517, la care au fost prezenţi reprezentanţi ai şcolilor din întreg spaţiului european şi din afara acestuia (Federaţia Rusă, Italia, Spania, Cehia, Belarus, Liban, Letoia, Lituania şi Turcia). „Conferinţa ştiinţifică Scientia Unescamus este o formă de interacţiune între instituţiile de învăţămînt, studenţi, profesori şi oameni de ştiinţă din Rusia şi din ţările invitate. Principalele obiective ale acestei conferinţe au fost acelea de a sprijini elevii şi tinerii talentaţi şi de a atrage atenţia asupra dezoltării potenţialului intectual al societăţii. Conferinţa a avut workshop-uri dedicate cadrelor didactice şi trei secţiuni de concurs pentru elevi: robotică, cercetări ştiinţifice şi proiecte, film de scurt metraj. Elevii Colegiului Naţional de Informatică s-au înscris în competiţie la cele trei secţiuni, demonstrînd aptitudini şi competenţe care acoperă o arie vastă de preocupări: prezentarea robotului creat de echipa de robotică CYB3RG0DS, două produse finale ale unor proiecte Erasmus+, GROWW SINERGEE şi GIFTED EUROPEAN MATHEMATICIANS şi două filme. Competiţia a fost strînsă, nu doar datorită echipelor numeroase care s-au înscris, ci şi a calităţii competitorilor. Activitatea elevilor pietreni a fost încununată de succes, aceştia urcînd pe podiumul premianţilor, la toate secţiunile“, a precizat inspectorul şcolar Florentina Ungureanu. Elevii nemţeni s-au întors acasă cu Premiul I (robotică), reprezentanţii echipei de robotică CYB3RG0DS, fiind: Radu Vasile Răzvan, Onofrei Adrian, Alican Andrei, Olaru Marius, Burlea Cătălina, Irimia Roberta, Filip Ştefan, Duliba Ruben, Temeş George, Brumă Bogdan, Tofan Raul, Barna Cristian, Felea Octavian Alexandru, Fron Mara, Tumurug Corina, Vasiliu-Constantin Ştefan. Un alt premiu adus la Piatra Neamţ de către elevii participanţi la conferinţă a fost tot un premiu I, pentru proiecte digitale, de către echipa proiectului Erasmus+ GIFTED EUROPEAN MATHEMATICIANS format din elevii: Agafiţei Ştefan, Apetrei Octavian. Premiul al II-lea, pentru filmul de scurt metraj cu tema Timpul a fost cîştigat de echipa formată din: Ana Maria Botescu, Cojocăriţa Cristian, Grasu Ioan, iar Premiul al III-lea, pentru proiecte antreprenoriale, a revenit echipei proiectului Erasmus+ GROWW SINERGEE, formată din elevii Anghel Mircea, Vasiliu-Constantin Ştefan şi Biciuşcă Matei.

Citește știrea
Advertisement
loading...
Postează comentariu

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Piatra Neamţ: De la un scurtcircuit, incendiu în parcare

Știe publicată cu

în data de

Pompierii din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Neamţ au stabilit cauza incendiului care a avut loc la o maşină, în parcarea mall-ului Shopping City. Evenimentul s-a înregistrat luni, 22 aprilie şi a fost provocat de un scurtcircuit electric. Alarma s-a dat prin apel la numărul unic de urgenţă 112, înregistrat în dispeceratul Integrat Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă – Ambulanţă al judeţului Neamţ la ora 12.16, cînd s-a reclamat producerea unui incendiu la un autoturism staţionat în parcarea unui supermarket din municipiul Piatra Neamţ. La locul evenimentului s-au deplasat două echipaje de pompieri militari de la Detaşamentul de Pompieri Piatra Neamţ cu o autospecială de lucru cu apă şi spumă, precum şi o ambulanţă SMURD. Forţele profesioniste de intervenţie au localizat şi lichidat incendiul care se manifesta la compartimentul motor şi bordul autoturismului. Au fost mistuite de foc componente din material plastic ale compartimentului motor şi ale bordului autoturismului.

Citește știrea

Actualitate

Şofer băcăuan fugar, prins la intrarea în judeţul Neamţ

Știe publicată cu

în data de

■ cel în culpă nu a vrut să oprească deoarece era băut ■ a fost prins la un filtru, la Tazlău ■ altul s-a urcat la volan deşi era în pragul comei alcoolice ■

Săptămîna patimilor le-a adus necazuri mai multor şoferi care s-au urcat băuţi la volan. Un exemplu este cel al unui bărbat de 36 de ani, din judeţul Bacău. Necazul a venit luni, pe 22 aprilie, cînd oamenii legii din cadrul Secţiei de Poliţie Rurală Borleşti au fost sesizaţi de către colegii din cadrul IPJ Bacău, cu privire la faptul că un autoturism condus de un bărbat despre care exista indicii ca s-ar afla sub influenţa alcoolului, nu a oprit la semnalele acestora şi se deplasează spre localitatea Tazlău. „Poliţiştii nemţeni au instituit imediat un filtru de circulaţie pe Drumul Judeţean DJ 156 C Tazlău, unde au depistat în trafic autoturismul în cauză. La volanul acestuia se afla un bărbat de 36 de ani, din Bacău, care emana halenă alcoolică. Acesta a refuzat să fie testat cu aparatul alcooltest, fiind ulterior condus la spital pentru recoltarea de probe biologice în vederea stabilirii alcoolemiei“, conform Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Neamţ. S-a dispus reţinerea pentru 24 ore, suspectul fiind acuzat de săvîrşirea infracţiunii de refuzul sau sustragerea de la recoltarea de mostre biologice. Urmează a fi prezentat instanţei cu propunere de arestare preventivă. În aceeaşi zi poliţiştii au tras pe dreapta, la Crăcăoani, un autoturism condus de un barbat de 45 de ani, din Bacău. Etilotestul a indicat o valoare de peste 1,10 mg/l alcool pur în aerul expirat. Şi el s-a ales cu acuze penale, la fel ca şi un tînăr de 20 de ani, din Păstrăveni. Acesta a fost depistat în trafic în noaptea de 21/22 aprilie şi avea la fiolă un rezultat de peste 0,80 mg/l alcool pur în aerul expirat. Şi un bărbat de 39 de ani, din Bicaz, are probleme cu legea după ce a fost prins de poliţişti pe 22 aprilie, în Pîngăraţi. În urma verificărilor s-a stabilit că autoturismul respectiv nu figurează ca fiind înmatriculat, iar plăcuţele cu numerele montate au fost atribuite unui alt autovehicul avînd valabilitatea expirată din anul 2018. Poliţiştii continuă cercetările sub aspectul comiterii infracţiunilor de conducerea unui autovehicul neînmatriculat şi cu număr fals de înmatriculare.

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: Copilă opărită

Știe publicată cu

în data de

O fetiţă de doar doi ani a fost transportată la Spitalul Judeţean Piatra Neamţ, pe 22 aprilie, după ce s-a opărit la un picior cu lichid fierbinte. “Bodeşti, pacientă sex feminin, 2 ani, diagnostic: arsură cu lichid fierbinte, gradul II, membru inferior stîng. Pacienta a fost preluată de un echipaj cu asistent medical şi predată la UPU a Spitalului Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ”, au comunicat reprezentanţii SAJ Neamţ.

Citește știrea

Trending