Contactează-ne

Actualitate

Eforturi pentru mai bine pe piaţa muncii

Știe publicată cu

în data de

■ la început de an, numărul de şomeri în judeţ este de 8.267, dar indemnizaţi sînt doar 1.790 ■ rata şomajului pe zona Roman diferă de la o localitate la alta: maximul este la Văleni - 18,8%, în timp ce procentul cel mai mic se înregistrează la Gherăeşti: doar 0,62% ■

În prima conferinţă de presă din acest an, susţinută la Roman, joi, 17 ianuarie, conducerea Agenţiei pentru Ocuparea Forţei de Muncă Neamţ a subliniat principalele aspecte de pe piaţa locurilor de muncă. Astfel, la început de an 2019 oferta este în uşoară scădere, motivat şi de faptul că agenţii economici şi-au diminuat activitatea în preajma sărbătorilor. „Vrem să aducem la cunoştinţa opiniei publice cîteva lucruri noi, pe care încercăm să le facem prin activităţile pe care le desfăşurăm pentru «un pic mai bine» pentru piaţa muncii. La 1 ianuarie, pe total judeţ, numărul de şomeri înregistraţi este de 8.267, din care femei 3.443. Şomeri indemnizaţi sînt înregistraţi la aceeaşi dată 1.790, din care femei 887, iar neindemnizaţi sînt 6.477, din care femei neindemnizate 2.556. Rata şomajului pe judeţ este de 4,58%, în scădere faţă de acum un an, cînd era 4,96% şi într-o uşoară creştere faţă de 30 noiembrie cînd era 4, 51%. La sfîrşitul anului 2018 s-a constatat o anumită diminuare a activităţii în societăţile comerciale, care s-a reflectat în mai puţine joburi şi anumite disponibilizări în sectoare precum construcţiile şi agricultură, cu domeniile conexe. Pe zona Roman cifrele arată astfel: în municipiu nu avem decît 346 şomeri în evidenţă, din care indemnizaţi 142. Ponderea în populaţia stabilă de 18 la 63 de ani este de 18,64%. Pe total zona Roman sînt 3210 şomeri“, a precizat Daniel Chirilă, directorul AJOFM Neamţ. În Roman şi în zonă rata şomajului diferă de la o localitate la alta, în funcţie de depărtarea acesteia faţă de municipiu. „În top avem în continuare aceleaşi comune cu şomaj mai mare: Văleni cu 142 persoane (18,8%), Oniceni cu 322 persoane (16,26%), Boghicea cu 199 persoane (13,23%). La polul opus se situează comuna Gherăeşti, cu doar 28 de persoane în evidenţă, ceea ce reprezintă 0,62%“, a mai precizat directorul AJOFM Neamţ. El a mai menţionat că la Roman spre sfîrşitul anului 2018 s-a constatat o scădere abruptă a numărului de locuri de muncă, care este posibil să fie cauzată de perioada sărbătorilor de iarnă. Se speră ca acest fenomen să nu fie o constantă şi în perioada următoare, ţinînd cont că deja în ultima săptămînă numărul de locuri a început din nou să crească la 186 locuri de muncă vacante, faţă de 80 de locuri disponibile în decembrie. Daniel Chirilă a spus că majoritatea locurilor de muncă vacante comunicate de agenţii economici în decembrie au fost preponderent în confecţii, sector în continuare deficitar în forţă de muncă. Oferta locurilor de muncă din comerţ şi servicii este relativ redusă,la începutul anului, ridicîndu-se doar la 50 de joburi, însă diversificate.

Citește știrea
Advertisement
loading...
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Dulamă, “avansat” de la mansardă

Știe publicată cu

în data de

Autor

■ revenit la muncă, Dulamă a primit biroul de la etajul II al fostului vice ■ cînd a plecat din instituţie avea biroul la etajul IV ■ încă nu ştie ce atribuţii va primi ■

Laurenţiu Dulamă, care s-a întors victorios în instanţă pe funcţia de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Neamţ, era la muncă, luni, 24 iunie. Şi, surpriză sau nu, fusese “avansat” în biroul de la etajul II în care stătuse fostul vicepreşedinte Diaconu. “Avansarea” survine în contextul în care înainte de a fi mazilit din CJ, fusese mutat “cu forţa” într-un birou “anonim” de la etajul IV, fiindu-i retrase şi atribuţiile. Cît priveşte atribuţiile, luni nu ştia încă prea multe despre acest subiect, aşteptînd să poarte o discuţie cu preşedintele Ionel Arsene pe această temă. “Mia-m dat demisia de la Salubritas şi, vineri, a fost prima zi de muncă la Consiliul Judeţean Neamţ. A fost o plăcere şi o onoare să-mi revăd colegii cu care am muncit timp de doi ani de zile. Aştept revenirea domnului preşedinte pentru a discuta despre atribuţiile pe care le voi avea. Eu îmi doresc să continui ceea ce am început şi, evident, ce s-a făcut în anul în care am lipsit. De asemenea, îmi doresc să-mi finalizez mandatul de consilier judeţean, respectiv vicepreşedinte, din partea PMP. Sigur că am discutat despre noua mea situaţie cu domnul Tomac, cu domnul preşedinte Băsescu, am fost felicitat pentru victorie şi de colegii din Biroul Executiv Naţional al PMP. Le-am spus şi dînşilor că trebuie să mulţumesc în primul rînd justiţiei pentru că a îndreptat abuzul prin care am fost îndepărtat din funcţie. La nivel naţional, PMP şi-a recuperat o funcţie importantă obţinută în urma alegerilor locale din 2016”, a declarat Laurenţiu Dulamă, cel care luni era în plin proces de amenajare a noului birou. Reamintim că acesta a rămas fără funcţia de consilier jude]ean după ce s-ar fi constatat că ar fi fost incompatibil dintr-un motiv considerat ridicol de toată lumea: soţia lui lucra la o firmă ce avea contract cu Apa Serv, societate subordonată CJ Neamţ. “Subţirimea” acestui motiv a fost constatată definitiv şi de judecători, care au decis că Dulamă trebuie să-şi recapete atît fotoliul de consilier judeţean, cît şi pe cel de vicepreşedinte. Acest lucru s-a întîmplat în şedinţa de săptămîna trecută, însă multă lume se întreba, inclusiv Dulamă, dacă va fi exilat din nou la etajul IV şi va rămîne tot fără atribuţii. Cît priveşte biroul, lucrurile s-au clarificat, mai rămîne de văzut cum va fi cu atribuţiile.

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: Cadavru în canalul de la Săvineşti

Știe publicată cu

în data de

Pompierii nemţeni intervin în aceste momente, luni, 24 iunie, pentru a scoate un cadavru din canalul de la Săvineşti. “Misiune degajare cadavru la Hidrocentrala de la Săvineşti. Se deplasează o autospecială complexă de intervenţie cu barcă”, au comunicat reprezentanţii ISU Neamţ în momentul declanşării misiunii.

Vom reveni.

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: Strivit de TAF

Știe publicată cu

în data de

Un bărbat de 40 de ani, a fost strivit de un TAF plin cu lemne, pe 21 iunie, într-o pădure din localitatea Boboieşti. “Pacient sex masculin, 40 ani, diagnostic: politraumatizat prin strivire (TAF şi lemne); pacientul a rămas la locul solicitării”, au comunicat reprezentanţii Serviciului de Ambulanţă Judeţean Neamţ. Salvatorii nemţeni au mai intervenit, tot pe 21 iunie, la un accident tragic produs Secuienii Noi, unde un autoturism a intrat în coliziune cu un TIR: la victimă sex masculin, 42 ani, diagnostic: SCR prin accident rutier (victimă încarcerată); victima a rămas la locul solicitării; victimă sex masculin, 11 ani, diagnostic: traumatism coloană cervicală prin accident rutier, traumatism toraco-abdominal, preluat de un echipaj cu asistent medical şi predat la CPU a Spitalului Municipal Roman. Din CPU a fost preluat de un echipaj cu medic în vederea efectuării transferului interclinic la o clinică din Iaşi”, au mai comunicat rerpezentanţii SAJ Neamţ.

Citește știrea

Trending