Contactează-ne

Actualitate

Educaţia nonformală, parteneriat între Şcoala 1 şi Biblioteca Bicaz

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ proiectul în care instituţia de cultură şi unitatea de învăţămînt colaborează este la a doua ediţie ■ „Constatarea noastră este una pozitivă, elevii dăruindu-se cu drag acestei forme educative, altfel decît cea clasică“, a afirmat profesoara Suciu, directorul adjunct al Şcolii Nr.1 Bicaz ■

Programul activităţilor educative din cadrul acţiunii Educaţia nonformală, care s-a derulat la Bicaz, a fost unul bogat şi divers. Biblioteca Mihai Eminescu a aparţinut, la sfîrşitul săptămînii trecute, şcolarilor, care au alocat cîteva ceasuri „cărţii“. Cu acest prilej copiii au purtat discuţii cu bibliotecarii pe tema însemnătăţii instituţiei, ca păstrătoare de informaţii, răsfoind cu nesaţ cărţile de poveşti şi mai cu seamă enciclopediile dedicate vîrstei lor apărute în editurile RAO, Teora, Humanitas, Coresi, toate superb ilustrate, asortîndu-le cu recitaluri din lirica eminesciană, cu readucerea în actualitate a lui Nică a lui Ştefan Apetrii prin dramatizarea unui fragment al „Amintirilor din copilărie“ şi reactualizarea lui Caragiale, prin „D-l Goe“, Mam-mare, Mamiţica şi tanti Miţa, spre bucuria şi hazul publicului. Lecţia, căci pînă la urmă despre o aşa demonstraţie a fost vorba, a fost condusă de profesoarele Marinela Humă şi Geta Vasilache, cadre didactice cu care biblioteca publică bicăjeană are o colaborare fructuoasă în cadrul parteneriatului cu Şcoala Nr.1 Bicaz. Micii, dar inimoşii şi isteţii elevi, de altminteri utilizatori vechi ai serviciilor bibliotecii, şi-au imaginat pentru o oră şi mai bine, că sînt unele dintre personajele de referinţă ale literaturii române clasice, şi-au închipuit ce vor face în lumea actuală şi care va fi influenţa lor asupra acesteia. Şi asta, fie că au îmbrăcat haina poetică a lui Bădiţa Mihai, sumanul humuleştean al lui Creangă sau fracul şi pălăria lui Caragiale, toţi gîndind pozitiv asupra evoluţiei lumii şi îndemnînd la prietenie, cunoaştere şi joacă întru fericirea tuturor. De altmiteri, nu întîmplător, proiectul avînd ca partenere cele două instituţii educative, şcoală şi bibliotecă, a avut ca obiectiv educaţia nonformală şi educarea elevilor în spiritul respectării valorilor morale. De reţinut că ideea unei astfel de vizite a aparţinut conducerii unităţii de învăţămînt, prin directoarea adjunctă Alina Suciu şi profesoarele amintite mai sus, Marinela Humă şi Geta Vasilache. Revenind la proiectul general al şcolii bicăjene privind educaţia nonformală, programul a fost unul amplu, consemnînd pe parcursul zilei de vineri teme precum Fizica în natură, micii fizicieni fiind coordonaţi de profesoara Luminiţa Cotfasă, Matematica în spaţiul liber, profesoare fiind Roxana Leahu şi Hortenzia Moraru, Sănătate şi mişcare pe stadion, profesori Patricia Dulău şi Ionuţ Sîrbu, precum şi dezbaterea Viitorul oraşului Bicaz, dialog fiind condus de profesorii Mihai Apopei şi Alina Suciu. „Tot programul a fost cuprins în acţiunea de promovare a educaţiei nonformale prin care actul educativ al şcolii, pentru o zi, s-a derulat în alte spaţii decît sălile de clasă. Anul acesta a fost cea de-a doua ediţie şi constatarea noastră este una pozitivă, elevii dăruindu-se cu drag acestei forme educative, altfel decît cea clasică“, a afirmat profesoara Suciu, directorul adjunct al Şcolii Nr.1 Bicaz.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Piatra Neamţ: Focarul de COVID de la creşă, primarul va propune închiderea temporară a creşelor

Știre publicată în urmă cu

în data de

Apariţia unui focar de COVID 19 la o creşă din Piatra Neamţ a determinat o reacţie a primarului municipiului, Dragoş Chitic. Acesta a anunţat că va propune închiderea temporară a creşelor.

“La una dintre creșele din Piatra Neamț, în urma testării personalului, au fost și rezultate pozitive. Este vorba despre creșa Dărmănești, care a fost închisă temporar pentru a proteja copiii. Deși sunt măsuri drastice de prevenție implementate și sunt respectate toate prevederile legale privind funcționarea creșelor în această perioadă, totuși s-a ajuns în această situație nedorită de nimeni. Evoluția crizei sanitare în ultima perioadă de timp este îngrijoratoare, pericolul infectării este încă prezent în orice moment, răspândirea comunitară a virusului este greu de atenuat mai ales în condițiile lipsei unei legislații care să permită autorităților să izoleze persoanele infectate. Din responsabilitate și pentru a-i proteja pe micuți analizez la modul foarte serios varianta reînchiderii temporare a creșelor din Piatra Neamț. O astfel de decizie poate fi luată în cadrul Comitetului Local pentru Situații de Urgență, organism în cadrul căruia voi propune închiderea temporară a creșelor, până la revenirea la o stare cu risc minim în ce privește infectarea cu coronavirus. Sănătatea populației și protejarea persoanelor vulnerabile, mai ales a copiilor, sunt prioritare și nu sunt negociabile”, a transmis primarul Dragoş Chitic.

Citește știrea

Actualitate

UPDATE Neamţ:Focar de COVID 19 la o creşă

Știre publicată în urmă cu

în data de

16 noi cazuri de persoane infectate cu COVID 19 au fost raportate joi, 16 iulie, în judeţul Neamţ. Nu au fost oferite alte informaţii oficiale, însă suntem în măsură să vă informăm că au fost constatate două “mini” focare, unul la o instituţie publică şi unul la o firmă privată.

Firma privată este din Tîrgu Neamţ, fiind, în primă fază,  confirmate trei cazuri. Alte 6 cazuri au fost confirmate la Creşa nr. 5 din Piatra Neamţ. Sînt în desfăşurare anchete epidemiologice şi au fost luate măsuri pentru a limita răspîndirea noului coronavirus. Am ales să facem public numele instituţiei publice considerînd că interesul public este evident şi prevalează în astfel de cazuri iar părinţii au dreptul să fie informaţi pentru a lua cele mai bune decizii în ceea ce priveşte soarta copiilor lor.

UPDATE 15.55 După publicarea pe site a informaţiei, a fost emisă şi o informare pe această temă. Astfel, DSP Neamţ informează că au fost confirmate pozitiv două asistente medicale şi patru îngrijitoare. Cît priveşte severitatea afecţiunii, două cazuri sînt cu formă medie, trei cazuri cu formă uşoară, iar un caz este asimptomatic. În îngrijire erau 15 copiii, cărora le-au fost făcute teste şi sînt aşteptate rezultatele. Activitatea unităţii a fost închisă începînd cu 15 iulie, iar pentru copii s-a recomandat izolarea la domiciliu pînă la aflarea rezultatelor. De asemenea, s-a recomandat dezinfecţie generală pentru creşa din Dărmăneşti.

Citește știrea

Actualitate

Coronavirus: Neamţ – 16 cazuri noi. Naţional – 777 cazuri noi

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ la nivel naţional au fost confirmate 35.003 cazuri, 1.917 decese, 22.189 vindecaţi ■ la Neamţ, în total sunt înregistrate 1.029 cazuri ■

Până pe 16 iulie, pe teritoriul României, au fost confirmate 35.003 cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19). Dintre persoanele confirmate pozitiv, 24.335 au fost externate, dintre care 22.189 de pacienți vindecați și 2.146 de pacienți asimptomatici, externați la 10 zile după depistare. Totodată, până în prezent, 757 de pacienți cu test pozitiv au fost externați la cerere. Până astăzi, 1.971 persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 au decedat.

În intervalul 15.07.2020 (10:00) – 16.07.2020 (10:00) au fost înregistrate 19 decese (14 bărbați și 5 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Argeș, Botoșani, Bistrița-Năsăud, Brașov, Constanța, Galați, Harghita, Mehedinți, București, Neamț, Prahova, Suceava, Timiș și Vâlcea.

Dintre acestea, 2 decese au fost întregistrate la categoria de vârstă 40-49 ani, 2 decese la categoria de vârstă 50-59 ani, 6 decese la categoria de vârstă 60-69 ani, 3 decese la categoria de vârstă 70-79 ani și 6 decese la  persoane de peste 80 de ani.

18 dintre decese sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități. Pentru 1 deces nu au fost raportate comorbidități.

De la ultima informare transmisă de Grupul de Comunicare Strategică, au fost înregistrate alte 777 noi cazuri de îmbolnăvire.

La ATI, în acest moment, sunt internați 261 de pacienți.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 906.015  teste.

În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 553 de apeluri la numărul unic de urgență 112 și 1.146 la linia TELVERDE (0800 800 358), deschisă special pentru informarea cetățenilor.

Ca urmare a încălcării prevederilor Legii nr. 55 din 15.05.2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, polițiștii și jandarmii au aplicat, în ultimele de 24 de ore, 1.108  sancţiuni contravenţionale, în valoare de 232.902 lei.

Reamintim cetățenilor că Ministerul Afacerilor Interne a operaționalizat, începând cu data de 04.07.2020, o linie TELVERDE (0800800165) la care pot fi sesizate încălcări ale normelor de protecție sanitară.

Apelurile sunt preluate de un dispecerat, în sistem integrat, și repartizate structurilor teritoriale pentru verificarea aspectelor sesizate.

În ceea ce privește situația cetățenilor români aflați în alte state, 5.146   de cetățeni români au fost confirmați ca fiind infectați cu COVID-19 (coronavirus): 1.885 în Italia,  561 în Spania, 115 în Franța, 2.280 în Germania, 125 în Marea Britanie, 28 în Olanda, 2 în Namibia, 4 în SUA,  107 în Austria, 3 în Belgia, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, 2 în Elveția, 2 în Turcia, 2 în Islanda, 2 în Belarus, 8 în Grecia  și câte unul  în Argentina, Tunisia, Irlanda, Luxemburg, Emiratele Arabe Unite, Malta, Brazilia, India, Bulgaria, Kazakhstan, Ucraina, și Suedia. De la începutul epidemiei de COVID-19 (coronavirus) și până la acest moment, 122 de cetățeni români aflați în  străinătate, 31 în Italia, 19 în Franța, 43 în Marea Britanie, 9 în Spania, 14 în Germania, 2 în Belgia, unul în Suedia, unul în Elveția, unul în SUA și unul în Brazilia, au decedat.

Dintre cetățenii români confirmați cu noul coronavirus, 157 au fost declarați vindecați: 135 în Germania, 10 în Franța, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, 2 în Namibia, unul în Luxemburg și unul în Tunisia.

Le reamintim cetățenilor să ia în considerare doar informațiile verificate prin sursele oficiale și să apeleze pentru recomandări și alte informații la linia TELVERDE – 0800.800.358. Numărul TELVERDE nu este un număr de urgență, este o linie telefonică alocată strict pentru informarea cetățenilor și este valabilă pentru apelurile naționale, de luni până vineri, în intervalul orar 08.00 – 20.00. De asemenea, românii aflați în străinătate pot solicita informații despre prevenirea și combaterea virusului la linia special dedicată lor, +4021.320.20.20. Până la data de 15 iulie 2020, au fost raportate 1.596.917 de cazuri în UE / SEE, Regatul Unit, Monaco, San Marino, Elveția, Andorra. Cele mai multe cazuri au fost înregistrate în Regatul Unit, Spania, Italia, Franţa și Germania.

Citește știrea

Trending