Contactează-ne

Actualitate

E rîcă între medici pe banii de navetă

Știre publicată în urmă cu

în data de

Discuţia referitoare la susţinerea cu 5.000 lei lunar a unei părţi din costul navetei celor 14 medici urgentişti a fost una din cele mai aprinse la întîlnirea pe care primarul de Roman a avut-o, marţi, 30 ianuarie, cu medicii şefi de secţie din Spitalul Municipal de Urgenţă.

Vrem să venim în sprijinul medicilor din Centrul de Primiri Urgenţe care fac naveta, ştiut fiind faptul că în urmă cu ceva ani, cînd am pornit cu acest centru, era încadrat doar un medic. Am venit în sprijinul acestei solicitări a conducerii spitalului de a sprijini material decontarea navetei medicilor urgentişti, care vin de la o distanţă mai mare de 75 de kilometri. Vrem să păstrăm o anumită proporţie în a deconta această navetă pentru că aşa ni se va solicita, poate şi decontarea navetei şi dacă medicul vine de la Dulceşti sau Cordun. Nu am reuşit să identificăm decît această sumă cu care să ajutăm CPU, care este motorul activităţii din spital. Preocupările noastre sînt legate de a crea cît mai multe facilităţi pentru atragerea medicilor la Roman. Dacă se consideră faptul că acest lucru generează un disconfort, sau crează anumite animozităţi între dumneavoastră, putem renunţa la plata acestor sume şi putem aloca aceşti bani pentru dotarea cu o anumită aparatură care este necesară pentru spital“, a declarat primarul Lucian Micu.

Pentru că au mai existat şi opinii contra, pornite de la unii medici faţă de o asemenea cheltuială, primarul a rugat-o pe şefa CPU, doctor Maria Tălmăcel, să justifice această cerere. „Ceea ce vă pot spune acum este faptul că medicii noştri urgentişti au început să fie sunaţi de la Bicaz, de la Tîrgu Neamţ, de la Vaslui, de la Huşi. Doctorul Ababei a plecat la Bicaz. Managerul urgentist de la Tîrgu Neamţ, doctor Dorin Apostoaie, a sunat-o pe doctoriţa Graur şi pe doctoriţa Drăgan oferindu-le nu numai transport, ci şi cazare şi masă decentă. Sînt spitale care vor să-şi atragă medicii şi să-i ţină în unităţile lor. Una este să ai, ca la Spitalul Buzău, un singur medic specialist în medicină de urgenţă, şi alta e să foloseşti medici care au competenţă de şase luni. Să ne gîndim că acolo este spital judeţean şi au maşină SMURD, dar n-are cine lucra pe ea. Solicitînd sprijin pentru decontarea acestei navete, am vrut să arătăm colegilor noştri că ne pasă şi că vrem să-i ţinem aici. Sînt colegi care fac gărzi la Huşi, unde numărul de prezentări este de 30-40 pacienţi în 24 de ore, medicul urgentist avînd timp în gardă să şi mănînce, să mai bea o cafea. La noi n-au timp nici să bea un pahar de apă. Trebuie să se ţină cont că în 2017 am avut 44.000 de prezentări. Anul acesta, pînă în 30 ianuarie avem deja 3.200 prezentări. Ideea este că trebuie să ne ţinem oamenii aici“, a argumentat şefa CPU.

Aceasta a rugat pe colegii din celelalte secţii să-şi amintească vremurile în care existau ture descoperite şi la CPU lucrau doar asistenţi, care alergau după medicii din spital să vină să rezolve problemele de urgenţe. „Trebuie să recunoaştem că am evoluat mult şi din punct de vedere al pregătirii medicale, şi din punct de vedere al aparaturii. Sîntem şapte medici, din care cinci specialişti în urgenţe, un medic primar medicină de urgenţă şi un medic avînd competenţă în medicină de urgenţă, ceea ce contează foarte mult“, a mai spus doctor Maria Tălmăcel.

Şefa Secţiei Interne, fostul manger Cătălina Pălăncianu, a recunoscut importanţa pentru spital a CPU şi a fost de părere că ar putea să se facă şi mai mult în sensul asigurării unei mese pentru aceşti medici. Decizia va fi pusă în practică după aplicarea hotărîrii de Consiliu Local care va aproba această alocare de fonduri către spital.

Citește știrea
Un comentariu

Un comentariu

  1. Romascanca

    1 februarie 2018 at 1:33 PM

    Oricat ,s-ar incerca sa le ,,intre in voie,,acestor medici urgentisti,cu salarii marite,cu masa calda,cu decontarea transportului spre CPU Roman, din alte localitati etc.,tot cu dispret si nepasare te vor trata unii dintre medicii de la CPU ,Spitalul Municipal Roman.Iar cand afirm acest lucru,stiu ce spun, din pacate am trecut prin acest episod neplacut,cand ajunsa la Urgente cu o pneumonie virala,Dr.Dragan nici nu s-a deranjat sa se ridice de pe scaun,sa ma consulte,cum era normal,,,s-a multumit sa vada rezultatul analizelor,radiografia pulmonara,sa se termine perfuzia,care vad ca este ,,obligatorie,,fie ca este nevoie sau nu in toate cazurile care vin la urgente,iar apoi mi s-a recomandat vit.C si paracetamol,,,,iar a doua zi am fost nevoita sa merg la un medic,intr-o clinica privata,pentru ca ma simteam extrem de rau ,cu pneunonie bilaterala,dispnee,stare generala alterata,tuse,sa scot 70 lei din buzunar,pentru a mi se recomanda un tratament de specialitate si nu sperficial,in bataie de joc,,,tratament in urma caruia mi-am tratat pneumonia si mi -am recapatat sanatatea.Nu stiu daca aceasta doctorita merita sa mai fie la CPU.,,,nu isi face datoria cum trebuie.,,,nimeni nu vine la spital de bine,,,,dar sunt si medici ptr.care ai tot respectul,dr.Talmacel,dr.Graur,dr.Enea .

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Neamţ: Gripa, şcolile cu WC în curte şi calitatea apei, teme de Colegiu Prefectural

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ gripa nu a pus probleme deosebite în Neamţ ■ 61 de corpuri de şcoală încă mai au toaleta în fundul curţii ■

În şedinţa de Colegiu Prefectural desfăşurată, miercuri, 29 ianuarie, au fost luate în discuţie o serie de teme importante pentru comunitatea nemţeană: evoluţia gripei sezoniere, paza şcolilor din judeţ şi situaţia celor care mai au încă WC-uri în curte, dar şi “calitatea” apei potabile în condiţiile în care intervenţiile la reţeaua de apă sînt “la ordinea zilei”.

Referitor la gripa sezonieră în judeţul Neamţ s-a reţinut că aceasta a evoluat cu intensitate scăzută. S-au înregistrat, de la începutul sezonului de supraveghere epidemiologică, 35 de cazuri pe teritoriul judeţului. În actualul sezon au fost vaccinate antigripal 41.854 de persoane, din categoriile cu risc mai ridicat. În acest moment mai există stoc de vaccin antigripal în număr de 291 de doze la Direcţia de Sănătate Publică Neamţ, iar la medicii de familie regăsindu-se 765 de doze.

În actualul sezon s-a înregistrat un număr mai mic de cazuri faţă de aceeaşi perioadă a anilor anteriori. Ca o veste bună, din situaţiile prezentate în cadrul şedinţei a rezultat că suspiciunea legată de un caz de coronavirus apărut în judeţul Bacău nu s-a confirmat. Inspectorul General Școlar al judeţului Neamţ, Mihai Obreja, a prezentat membrilor colegiului atît situaţia unităţilor de învăţămînt cu grup sanitar exterior, cît şi cea a unităţilor de învăţămînt preuniversitar fără niciun sistem de pază,  aceste aspecte fiind o preocupare a actualei conduceri a Inspectoratului Şcolar Judeţean, precum şi a Instituţiei Prefectului Judeţului Neamţ.

În acest moment, în judeţ există 61 de corpuri de şcoală cu grupuri sanitare exterioare (una dintre acestea figurînd ca sală de sport). Pentru 30 de unităţi din cele 60 enumerate s-au alocat fonduri, iar trei unităţi la care nu s-au finalizat lucrările din lipsa de fonduri au fost cuprinse în lista de solicitări pentru finanţare în acest an. Pentru alte douăsprezece şcoli s-a solicitat Ministerului Educaţiei şi Cercetării finanţări pentru lucrări noi.

“Într-o bună colaborare a autorităţilor locale cu Inspectoratul Școlar, Inspectoratul Judeţean de Poliţie şi Inspectoratul Judeţean de Jandarmi trebuie să asigurăm protecţia copiilor, atît în interiorul unităţilor de învăţămînt, cît şi în zonele de proximitate ale acestora. Rugămintea mea este ca atunci cînd vin copiii la şcoală, dar şi cînd pleacă, eventual şi în timpul pauzelor, cei de la posturile de poliţie locală să efectueze o monitorizare în zona şcolilor”, a subliniat prefectul judeţului, George Lazăr.

În cadrul şedinţei s-au solicitat două puncte de vedere cu privire la deşeurile rezultate din demolarea unui pavilion al spitalului din Războieni, depozitate necorespunzător de firma care a realizat demolarea. Prefectul judeţului a fost informat că s-a aplicat firmei o contravenţie în suma a 30.000 de lei şi i s-a impus un plan de măsuri de remediere cu termen, acesta fiind de 5 zile, pentru eliminarea corespunzătoare a deşeurile rezultate din demolare.

Celălalt aspect a făcut referire la calitatea apei potabile din sistemul centralizat după intervenţiile la reţeaua de apă. “Sînt două probleme care preocupă cetăţenii şi afectează sănătatea acestora. Pentru asta cer exigenţă maximă instituţiilor abilitate să aplice prevederile legale şi controlul permanent al calităţii apei potabile. Mai ales că în zona Roman, apa este oprită aproape zilnic, nu mai spun că unităţile şcolare sunt cele mai afectate pentru că nu pot aplica măsurile de igienă primară pentru această perioadă cu risc mai mare de îmbolnăviri”, a mai declarat prefectul George Lazăr.

Citește știrea

Actualitate

Piatra Neamţ: Primarul, inspecţie pe străzile ce vor fi reparate

Știre publicată în urmă cu

în data de

Primarul municipiului Piatra Neamţ, Dragoş Chitic, a făcut publică informaţia, recent, că a decis să profite de vremea favorabilă şi să se deplaseze în zonele unde vor fi efectuate lucrări de reparaţii şi modernizare a străzilor. “Profităm de vremea favorabilă din această iarnă pentru a realiza lucrări de reparaţii şi întreţinere în oraş, dar şi pentru a finaliza agenda de lucrări propuse pentru acest an.

Miercuri, am avut o nouă deplasare pe teren cu directorul societăţii Publiserv pentru a inventaria şi nota zonele în care se va interveni cu lucrări de reparaţii, reabilitări şi modernizări. Programul pentru anul 2020 cuprinde modernizarea a 10 străzi care nu au avut niciodată covor asfaltic, respectiv: Schitului, Valea Albă, Pietricica, Lutăriei, Stejarului, Aleea Brazilor, Ion Sergentu, Izvor, Izvoraş şi Dimitrie Bolintineanu.

Vom continua şi reparaţiile capitale ale străzilor prin turnarea unui covor asfaltic nou pe o suprafaţă propusă de 60.000 mp în toate cartierele oraşului. Totodată, lucrările pentru fluidizarea traficului şi creşterea siguranţei rutiere vor reprezenta prioritati şi în acest an”, a anunţat primarul Dragoş Chitic.

Citește știrea

Actualitate

Piatra Neamţ: Taximetrist băut la volan. Amenzi de 10.000 de lei

Știre publicată în urmă cu

în data de

Un taximetrist din Piatra Neamţ a rămas fără permis după ce a fost prins băut la volan de poliţiştii nemţeni. Acesta a fost depistat în urma unei acţiuni derulate miercuri, 29 ianuarie, într-un interval de patru ore fiind aplicate amenzi de 10.000 de lei taximetriştilor prinşi pe picior greşit.

“Astăzi, 29 ianuarie, în intervalul orar 06.00-10.00, poliţiştii rutieri din cadrul Poliției municipiului Piatra Neamț au acționat pe raza municipiului pentru verificarea legalității transportului public de persoane și în regim de taxi.

Scopul acestei acțiuni a fost reprezentat de impunerea și asigurarea unui climat corespunzător de ordine și siguranță publică prin depistarea conducătorilor auto care pratică ilegal transportul public de persoane, a celor care nu respectă regulile de circulație și legalitatea în domeniu, în vederea diminuării nivelului de victimizare a populației prin accidente rutiere.

Polițiștii au verificat 61 de vehicule, iar pentru neregulile constatate, au fost aplicate 21 de sancţiuni contravenționale, în valoare de peste 10.000 de lei.

De asemenea, un taximetrist a rămas fără permisul de conducere, după ce a fost depistat de polițiști sub influența alcoolului.

Poliţiştii recomandă firmelor de transport să dea dovadă de responsabilitate în ceea ce priveşte activitatea pe care o prestează, asigurarea condiţiilor tehnice ale vehiculelor utilizate şi selecţionarea unor şoferi cu aptitudini şi abilităţi profesionale.

Poliţiştii atrag atenţia prestatorilor de servicii în domeniul transportului rutier să respecte cu stricteţe legislaţia în vigoare. Totodată, solicităm cetăţenilor să nu apeleze la variante de transport neautorizate, punându-şi viaţa în pericol.

Prin prisma rezultatelor obținute, polițiștii vor continua acțiunile de acest gen, în special, în zonele cunoscute cu risc rutier, pentru prevenirea evenimentelor negative”, se precizează în comunicatul de presă al IPJ Neamţ.

FOTO generică

Citește știrea

Trending