Contactează-ne

Actualitate

E rîcă între medici pe banii de navetă

Știe publicată cu

în data de

Discuţia referitoare la susţinerea cu 5.000 lei lunar a unei părţi din costul navetei celor 14 medici urgentişti a fost una din cele mai aprinse la întîlnirea pe care primarul de Roman a avut-o, marţi, 30 ianuarie, cu medicii şefi de secţie din Spitalul Municipal de Urgenţă.

Vrem să venim în sprijinul medicilor din Centrul de Primiri Urgenţe care fac naveta, ştiut fiind faptul că în urmă cu ceva ani, cînd am pornit cu acest centru, era încadrat doar un medic. Am venit în sprijinul acestei solicitări a conducerii spitalului de a sprijini material decontarea navetei medicilor urgentişti, care vin de la o distanţă mai mare de 75 de kilometri. Vrem să păstrăm o anumită proporţie în a deconta această navetă pentru că aşa ni se va solicita, poate şi decontarea navetei şi dacă medicul vine de la Dulceşti sau Cordun. Nu am reuşit să identificăm decît această sumă cu care să ajutăm CPU, care este motorul activităţii din spital. Preocupările noastre sînt legate de a crea cît mai multe facilităţi pentru atragerea medicilor la Roman. Dacă se consideră faptul că acest lucru generează un disconfort, sau crează anumite animozităţi între dumneavoastră, putem renunţa la plata acestor sume şi putem aloca aceşti bani pentru dotarea cu o anumită aparatură care este necesară pentru spital“, a declarat primarul Lucian Micu.

Pentru că au mai existat şi opinii contra, pornite de la unii medici faţă de o asemenea cheltuială, primarul a rugat-o pe şefa CPU, doctor Maria Tălmăcel, să justifice această cerere. „Ceea ce vă pot spune acum este faptul că medicii noştri urgentişti au început să fie sunaţi de la Bicaz, de la Tîrgu Neamţ, de la Vaslui, de la Huşi. Doctorul Ababei a plecat la Bicaz. Managerul urgentist de la Tîrgu Neamţ, doctor Dorin Apostoaie, a sunat-o pe doctoriţa Graur şi pe doctoriţa Drăgan oferindu-le nu numai transport, ci şi cazare şi masă decentă. Sînt spitale care vor să-şi atragă medicii şi să-i ţină în unităţile lor. Una este să ai, ca la Spitalul Buzău, un singur medic specialist în medicină de urgenţă, şi alta e să foloseşti medici care au competenţă de şase luni. Să ne gîndim că acolo este spital judeţean şi au maşină SMURD, dar n-are cine lucra pe ea. Solicitînd sprijin pentru decontarea acestei navete, am vrut să arătăm colegilor noştri că ne pasă şi că vrem să-i ţinem aici. Sînt colegi care fac gărzi la Huşi, unde numărul de prezentări este de 30-40 pacienţi în 24 de ore, medicul urgentist avînd timp în gardă să şi mănînce, să mai bea o cafea. La noi n-au timp nici să bea un pahar de apă. Trebuie să se ţină cont că în 2017 am avut 44.000 de prezentări. Anul acesta, pînă în 30 ianuarie avem deja 3.200 prezentări. Ideea este că trebuie să ne ţinem oamenii aici“, a argumentat şefa CPU.

Aceasta a rugat pe colegii din celelalte secţii să-şi amintească vremurile în care existau ture descoperite şi la CPU lucrau doar asistenţi, care alergau după medicii din spital să vină să rezolve problemele de urgenţe. „Trebuie să recunoaştem că am evoluat mult şi din punct de vedere al pregătirii medicale, şi din punct de vedere al aparaturii. Sîntem şapte medici, din care cinci specialişti în urgenţe, un medic primar medicină de urgenţă şi un medic avînd competenţă în medicină de urgenţă, ceea ce contează foarte mult“, a mai spus doctor Maria Tălmăcel.

Şefa Secţiei Interne, fostul manger Cătălina Pălăncianu, a recunoscut importanţa pentru spital a CPU şi a fost de părere că ar putea să se facă şi mai mult în sensul asigurării unei mese pentru aceşti medici. Decizia va fi pusă în practică după aplicarea hotărîrii de Consiliu Local care va aproba această alocare de fonduri către spital.

Citește știrea
Advertisement
loading...
Un comentariu

Un comentariu

  1. Romascanca

    1 februarie 2018 at 1:33 PM

    Oricat ,s-ar incerca sa le ,,intre in voie,,acestor medici urgentisti,cu salarii marite,cu masa calda,cu decontarea transportului spre CPU Roman, din alte localitati etc.,tot cu dispret si nepasare te vor trata unii dintre medicii de la CPU ,Spitalul Municipal Roman.Iar cand afirm acest lucru,stiu ce spun, din pacate am trecut prin acest episod neplacut,cand ajunsa la Urgente cu o pneumonie virala,Dr.Dragan nici nu s-a deranjat sa se ridice de pe scaun,sa ma consulte,cum era normal,,,s-a multumit sa vada rezultatul analizelor,radiografia pulmonara,sa se termine perfuzia,care vad ca este ,,obligatorie,,fie ca este nevoie sau nu in toate cazurile care vin la urgente,iar apoi mi s-a recomandat vit.C si paracetamol,,,,iar a doua zi am fost nevoita sa merg la un medic,intr-o clinica privata,pentru ca ma simteam extrem de rau ,cu pneunonie bilaterala,dispnee,stare generala alterata,tuse,sa scot 70 lei din buzunar,pentru a mi se recomanda un tratament de specialitate si nu sperficial,in bataie de joc,,,tratament in urma caruia mi-am tratat pneumonia si mi -am recapatat sanatatea.Nu stiu daca aceasta doctorita merita sa mai fie la CPU.,,,nu isi face datoria cum trebuie.,,,nimeni nu vine la spital de bine,,,,dar sunt si medici ptr.care ai tot respectul,dr.Talmacel,dr.Graur,dr.Enea .

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Încă 153 de salariaţi după tîrgul de job-uri

Știe publicată cu

în data de

■ după interviu, alţi 153 de nemţeni, din care 5 cu studii superioare, şi-au găsit de lucru ■ Bursa generală a locurilor de muncă a avut loc în urmă cu o lună ■

Bursa generală a locurilor de muncă, eveniment în organizarea Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Neamţ, care a avut loc pe 12 aprilie, a făcut ca alţi 153 de nemţeni să-şi găsească de lucru. Din totalul celor selectaţi în vederea susţinerii interviului, aceştia au devenit cei mai noi oameni ai muncii din judeţ. „La o lună de la desfăşurarea Bursei generale a locurilor de muncă organizată în data de 12 aprilie 2019, AJOFM Neamţ a evaluat rezultatele şi din cele 358 de persoane selectate pentru interviu, au fost angajate un număr de 153, din care 5 persoane avsolvente de studii superioare“, conform AJOFM Neamţ. Cele mai multe locuri de muncă au fost ocupate în domenii cum ar fi: construcţii – 45, servicii – 46, industrie 62, din care 19 în industria mobilei şi 17 în industria textilă. Cele 5 locuri de muncă ocupate de cei cu studii suprioare au fost pentru inginer automatist – 2, inginer textile – 1 inginer mecanic – 1. Pe 12 aprilie, primul tîrg de job-uri din acest an, Bursa Generală a Locurilor de Muncă, a scos din casă ceva mai mulţi nemţeni decît posturile disponibile pe piaţa forţei de muncă. Evenimentul a avut loc simultan la Piatra Neamţ, Roman şi Tîrgu Neamţ, iar la start au venit cu cererea de personal un număr total de 87 de agenţi economici din cele mai diverse domenii de activitate (37 în reşedinţa de judeţ, 38 la Roman şi 12 la Tîrg), care au vrut să recruteze nu mai puţin de 898 de noi salariaţi. Cele mai multe locuri de muncă au fost oferite în municipiul Piatra Neamţ (453), următorul fiind municipiul Roman (284) şi oraşul Tîrgu Neamţ (161). La bursa de muncă din 12 aprilie au participat 928 de persoane, din care 436 în reşedinţa de judeţ, 335 la Roman şi 158 la Tîrgu Neamţ, iar 72 de persoane au fost angajate pe loc şi 358 au fost selectate în vederea încadrării. În cadrul evenimentului au avut loc întîlniri directe între angajatorii ofertanţi de locuri de muncă şi persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă sau a celor care doresc să schimbe locul de muncă pe care-l au la momentul respectiv, cadru în care s- au făcut cunoscute condiţiile necesare pentru angajare şi în funcţie de îndeplinirea acestora s-a stabilit angajarea sau programarea pentru proba de lucru. La nivelul fiecărui judeţ, în funcţie de evolutia pieţei muncii locale, de condiţiile locale şi de solicitările agenţilor economici, vor mai putea fi organizate şi alte tipuri de burse pentru diferite meserii sau ramuri de activitate.

Citește știrea

Actualitate

Ajutoare de la Guvern pentru familii din Neamţ

Știe publicată cu

în data de

Guvernul a aprobat, printr-o hotărîre, acordarea unor ajutoare de urgenţă în valoare de 422.700 lei pentru 107 familii şi persoane singure care se afla în situaţii de necesitate ori deosebite cauzate de incendii, probleme grave de sănătate ori alte cauze care pot conduce la riscul de excluziune socială, în vederea ameliorării situaţiei socio-materiale, de locuit şi de sănătate ale acestora. 105.000 lei au fost acordaţi pentru 20 de familii şi persoane singure din judeţele Alba, Bacău, Botoşani, Giurgiu, Hunedoara, Ialomiţa, Neamţ, Olt, Prahova, Teleorman, Vaslui, Vîlcea şi municipiul Bucureşti, care se afla în situaţii de necesitate cauzate de incendii. 317.700 lei ajung la 87 de familii şi persoane singure din judeţele Bacău, Botoşani, Buzău, Dîmboviţa, Dolj, Galaţi, Giurgiu, Gorj, Hunedoara, Ialomiţa, Iaşi, Neamţ, Sibiu, Suceava, Teleorman, Vaslui, Vîlcea şi municipiul Bucureşti, care se confruntă cu situaţii deosebite cauzate de probleme grave de sănătate ori alte cauze care pot conduce la riscul de excluziune socială. „Ajutoarele de urgenţă au la bază anchetele sociale ale agenţiilor judeţene pentru plăţi şi inspecţie socială, centralizate la nivelul Agenţiei Naţionale pentru Plăţi şi Inspecţie Socială şi se acordă din bugetul alocat Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale“, conform unui comunicat al Ministerului Muncii.

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: Bătăuşi condamnaţi, trimişi la penitenciar

Știe publicată cu

în data de

Trei bărbaţi din Bozieni, condamnaţi la cîte cinci ani de închisoare pentru lovire, au fost prinşi de poliţişti şi încarceraţi în Penitenciarul Bacău. “La data de 23 mai, polițiștii de investigații criminale din cadrul I.P.J. Neamţ împreună cu polițiștii Secţiei de Politie Rurală Ion Creangă, însoțiți de luptători ai Servciului pentru Acțiuni Speciale, au depistat și reținut trei bărbați, din Bozieni, pe numele cărora erau emise mandate de executare a pedepsei închisorii. Cei trei au fost condamnați de către Tribunalul Neamţ la cîte cinci ani de închisoare cu executare fiecare, pentru comiterea infracțiunii de lovire sau alte violențe. La data de 9 iulie 2016, doi dintre ei, în vîrstă de 21, respectiv 55 de ani, au lovit o persoană care a necesitat pentru vindecare 25 de zile de îngrijiri medicale. Tot atunci, cel de-al treilea, în vîrstă de 26 de ani, i-a aplicat mai multe lovituri aceleeași persoane vătămate, cauzîndu-i leziuni care au necesitat 85 de zile de îngrijiri medicale”, se precizează în comunicatul de presă al IPJ Neamţ.

Citește știrea

Trending