Publicitate

Discuţia referitoare la susţinerea cu 5.000 lei lunar a unei părţi din costul navetei celor 14 medici urgentişti a fost una din cele mai aprinse la întîlnirea pe care primarul de Roman a avut-o, marţi, 30 ianuarie, cu medicii şefi de secţie din Spitalul Municipal de Urgenţă.

Vrem să venim în sprijinul medicilor din Centrul de Primiri Urgenţe care fac naveta, ştiut fiind faptul că în urmă cu ceva ani, cînd am pornit cu acest centru, era încadrat doar un medic. Am venit în sprijinul acestei solicitări a conducerii spitalului de a sprijini material decontarea navetei medicilor urgentişti, care vin de la o distanţă mai mare de 75 de kilometri. Vrem să păstrăm o anumită proporţie în a deconta această navetă pentru că aşa ni se va solicita, poate şi decontarea navetei şi dacă medicul vine de la Dulceşti sau Cordun. Nu am reuşit să identificăm decît această sumă cu care să ajutăm CPU, care este motorul activităţii din spital. Preocupările noastre sînt legate de a crea cît mai multe facilităţi pentru atragerea medicilor la Roman. Dacă se consideră faptul că acest lucru generează un disconfort, sau crează anumite animozităţi între dumneavoastră, putem renunţa la plata acestor sume şi putem aloca aceşti bani pentru dotarea cu o anumită aparatură care este necesară pentru spital“, a declarat primarul Lucian Micu.

Pentru că au mai existat şi opinii contra, pornite de la unii medici faţă de o asemenea cheltuială, primarul a rugat-o pe şefa CPU, doctor Maria Tălmăcel, să justifice această cerere. „Ceea ce vă pot spune acum este faptul că medicii noştri urgentişti au început să fie sunaţi de la Bicaz, de la Tîrgu Neamţ, de la Vaslui, de la Huşi. Doctorul Ababei a plecat la Bicaz. Managerul urgentist de la Tîrgu Neamţ, doctor Dorin Apostoaie, a sunat-o pe doctoriţa Graur şi pe doctoriţa Drăgan oferindu-le nu numai transport, ci şi cazare şi masă decentă. Sînt spitale care vor să-şi atragă medicii şi să-i ţină în unităţile lor. Una este să ai, ca la Spitalul Buzău, un singur medic specialist în medicină de urgenţă, şi alta e să foloseşti medici care au competenţă de şase luni. Să ne gîndim că acolo este spital judeţean şi au maşină SMURD, dar n-are cine lucra pe ea. Solicitînd sprijin pentru decontarea acestei navete, am vrut să arătăm colegilor noştri că ne pasă şi că vrem să-i ţinem aici. Sînt colegi care fac gărzi la Huşi, unde numărul de prezentări este de 30-40 pacienţi în 24 de ore, medicul urgentist avînd timp în gardă să şi mănînce, să mai bea o cafea. La noi n-au timp nici să bea un pahar de apă. Trebuie să se ţină cont că în 2017 am avut 44.000 de prezentări. Anul acesta, pînă în 30 ianuarie avem deja 3.200 prezentări. Ideea este că trebuie să ne ţinem oamenii aici“, a argumentat şefa CPU.

Aceasta a rugat pe colegii din celelalte secţii să-şi amintească vremurile în care existau ture descoperite şi la CPU lucrau doar asistenţi, care alergau după medicii din spital să vină să rezolve problemele de urgenţe. „Trebuie să recunoaştem că am evoluat mult şi din punct de vedere al pregătirii medicale, şi din punct de vedere al aparaturii. Sîntem şapte medici, din care cinci specialişti în urgenţe, un medic primar medicină de urgenţă şi un medic avînd competenţă în medicină de urgenţă, ceea ce contează foarte mult“, a mai spus doctor Maria Tălmăcel.

Şefa Secţiei Interne, fostul manger Cătălina Pălăncianu, a recunoscut importanţa pentru spital a CPU şi a fost de părere că ar putea să se facă şi mai mult în sensul asigurării unei mese pentru aceşti medici. Decizia va fi pusă în practică după aplicarea hotărîrii de Consiliu Local care va aproba această alocare de fonduri către spital.

loading...

1 COMENTARIU

  1. Oricat ,s-ar incerca sa le ,,intre in voie,,acestor medici urgentisti,cu salarii marite,cu masa calda,cu decontarea transportului spre CPU Roman, din alte localitati etc.,tot cu dispret si nepasare te vor trata unii dintre medicii de la CPU ,Spitalul Municipal Roman.Iar cand afirm acest lucru,stiu ce spun, din pacate am trecut prin acest episod neplacut,cand ajunsa la Urgente cu o pneumonie virala,Dr.Dragan nici nu s-a deranjat sa se ridice de pe scaun,sa ma consulte,cum era normal,,,s-a multumit sa vada rezultatul analizelor,radiografia pulmonara,sa se termine perfuzia,care vad ca este ,,obligatorie,,fie ca este nevoie sau nu in toate cazurile care vin la urgente,iar apoi mi s-a recomandat vit.C si paracetamol,,,,iar a doua zi am fost nevoita sa merg la un medic,intr-o clinica privata,pentru ca ma simteam extrem de rau ,cu pneunonie bilaterala,dispnee,stare generala alterata,tuse,sa scot 70 lei din buzunar,pentru a mi se recomanda un tratament de specialitate si nu sperficial,in bataie de joc,,,tratament in urma caruia mi-am tratat pneumonia si mi -am recapatat sanatatea.Nu stiu daca aceasta doctorita merita sa mai fie la CPU.,,,nu isi face datoria cum trebuie.,,,nimeni nu vine la spital de bine,,,,dar sunt si medici ptr.care ai tot respectul,dr.Talmacel,dr.Graur,dr.Enea .

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.