Contactează-ne

Economie

E-n toi sezonul zacuştilor! Gheaba-i cît kilu’ de carne

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ în Piaţa Centrală din Piatra Neamţ, kilogramul de ghebe se vinde cu aproximativ 20 de lei ■ hribii sînt şi mai scumpi, între 25 şi 45 de lei ■ vînzătorii spun că acesta e preţul corect, deoarece au şi ei cheltuieli, iar culesul nu-i tocmai uşor ■

Este perioada în care gospodinele se pregătesc vertiginos pentru iarnă, ghebele fiind unul dintre ingredientele de bază ale zacuştii nu neapărat pentru valoarea nutritivă ridicată, ci pentru gustul deosebit pe care-l dau conservelor. De mai bine de două săptămîni, Piaţa Centrală din Piatra Neamţ „geme“ de ciupercile de sezon, putînd afirma că s-au vîndut tone de ghebe, chiar dacă preţul unui kilogram îl egalează sau chiar îl întrece pe cel al cărnii. Astfel, zilele trecute ghebele s-au comercializat cu circa 20 de lei, dar şi cu 8-10 lei cele mai „pălărioase“, de vară, iar hribii de toamnă, pentru că au apărut şi ei, cu 25 pînă la 45 de lei kilogramul. Lumea mai strîmbă din nas la auzul „scorurilor“, dar cumpără. „Oamenii spun că-s scumpe ghebele, că mai bine cumpără un kil de carne, dar tot iau că nu poţi pune pulpă sau ceafă de porc la zacuscă. Nu-i uşor în pădure, la cules, plus că mergem prin locuri care nu sînt aproape de Piatra Neamţ. Tocmim maşini sau microbuze să ne ducă la cules, că gheaba nu creşte în grădină. Benzina costă, trebuie plătit şi şoferul, mîncare trebuie să ai la tine şi aia tot bani înseamnă, aşa că preţul pe kilul de ghebe îl facem ca să cîştigăm şi noi ceva“, spun, la unison, vînzătorii din piaţă, cam aceeaşi de ani şi ani de zile. Un secret al lor este zona în care merg la cules, la întrebarea curioasă şi oarecum firească a cumpărătorilor răspunsul fiind mereu: „Din pădure, şăfu“, „Din pădure, doamnî“. În altă ordine de idei, dar rămînînd tot la capitolul „ghebe“, pădurile Neamţului sînt pline de lume în căutare de ciuperci, pentru că o astfel de ieşire este mult mai profitabilă decît achiziţionarea cîtorva kilograme din piaţă. În ceea ce priveşte zacusca, o porţie (circa 20-25 de borcane de 400 grame), ajunge cam 100 de lei (3 kg de gogoşari, 3 kg de ardei, 2 kg de ceapă, cam 3 kg de ghebe, circa 1 litru de ulei, sare şi piper boabe), iar cea clasică, punînd vinete în loc de ciuperici, e şi mai ieftină.

N-ar strica puţină precauţie

Dacă nu vă pricepeţi la ciuperci, mai bine nu vă hazardaţi să le culegeţi din pădure sau să le cumpăraţi de la vînzătorii ambulanţi dacă aveţi suspiciuni, asta pentru că intoxicaţiile sînt foarte periculoase. Iar dacă anumite persoane se consideră „experţi“ în domeniu şi au metode „băbeşti“ de identificare a ciupercilor „nebune“ – aspectul şi culoarea locului de tăietură, mirosul, gustul, culoarea modificată prin fierbere împreună cu ceapă sau o linguriţă de argint, ar trebuie să conştientizeze că acestea nu sînt dovezi sigure. Uneori, intoxicaţiile sînt cauzate de încrucişarea sporilor ciupercilor comestibile cu cele otrăvitoare. În general, intoxicaţiile cu ciuperci se caracterizează prin greţuri, vărsături, dureri de stomac, diaree, tulburări neurosenzoriale mioză (micşorarea pupilelor) sau midriază (dilatarea pupilelor), agitaţie, dezorientare temporo-spaţială, confuzie, halucinaţii vizuale şi auditive, tulburări cardiovasculare – bradicardie sau tahicardie, hipotensiune sau hipertensiune arterială, deshidratare, frisoane, febră, transpiraţii, uscăciunea mucoaselor, etc. La primele semne de intoxicaţie, este obligatorie prezentarea de urgenţă la spital. Recomandări utile sînt ca să fie culese numai acele ciuperci care sînt cunosc ca fiind comestibile, exemplare tinere, cărnoase, complet deschise; să se evite cumpărarea ciupercilor de la vînzătorii ambulanţi din pieţe, locuri de agrement, parcări sau marginea şoselelor, dacă există şi cel mai semn de dubiu; să nu se consume ciupercile moi, cu gust şi miros neplăcut sau culese cu cîteva zile în urmă şi să nu se consume ciupercile incomplet preparate termic sau crude. Indicat este şi ca ciupercile să nu fie cuprinse în alimentaţia copiilor sau a celor care suferă de diverse boli cronice.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Se recomandă atenţie la reducerile de sezon

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ comisarii de la Protecţia Consumatorilor ne sfătuiesc să fim atenţi la preţuri ■ „Orice anunţ de reducere de preţ exprimată în valoare absolută sau în procent trebuie efectuat vizibil, lizibil şi fără echivoc pentru fiecare produs sau grupă de produse identice“, arată ANPC ■

Ca în fiecare an, imediat după Sărbătorile de iarnă comercianţii trec la reduceri de sezon şi nu puţini sînt cei care aşteaptă această perioadă pentru a prinde chilipiruri. În unele cazuri comercianţii nu folosesc tocmai cele mai ortodoxe metode şi pentru a nu ieşi în pierdere cu „chilipirurile“ comisarii din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor vin cu sfaturi utile şi recomandă să fim foarte atenţi la preţuri şi să tratăm cu maximă atenţie toate ofertele promoţionale. „Orice anunţ de reducere de preţ exprimată în valoare absolută sau în procent trebuie efectuat vizibil, lizibil şi fără echivoc pentru fiecare produs sau grupă de produse identice: fie prin menţionarea noului preţ lîngă preţul anterior, barat, fie prin menţiunile «preţ nou», «preţ vechi» lîngă sumele corespunzatoare, fie prin menţionarea procentului de reducere a preţului nou care apare lîngă preţul anterior, barat, indiferent de tipul de vînzare cu preţ redus (soldare, lichidare, promoţionale)“, conform unui comunicat al ANPC. Consumatorii trebuie să ştie că orice vînzare cu preţ redus, indiferent de tip (de soldare, de lichidare, promoţională etc.), trebuie să fie însoţită sau precedată de publicitate şi anunţată sub denumirea ei („soldare, soldări, solduri“, „lichidare”, „promoţii” etc), însoţită de data de debut şi de durata acesteia. În cazul în care oferta este deja în derulare, trebuie să fiţi informaţi cu privire la valabilitatea reducerii sau că oferta este valabilă numai „în limita stocului disponibil”. La achiziţionarea pachetelor promoţionale de tipul „3 la preţ de 2”, trebuie să se verifice preţul individual al produselor, care trebuie să existe în mod obligatoriu la vînzare, pentru a-l putea compara cu preţul pachetului promoţional. Totodată consumatorii sînt sfătuiţi ca în momentul cumpărării, să verifice dacă oferta mai este valabilă şi dacă reducerea de preţuri anunţată este identică cu cea reală (la cititoarele de cod de bare din cadrul marilor magazine sau direct la casă, dacă preţul afişat este cel facturat). „Pentru a evita orice situaţie neplăcută rugam în mod special toţi consumatorii să solicite informaţii suplimentare atunci cînd au nelămuriri privind orice campanie publicitară făcută prin orice mijloace (în cadrul magazinului, prin afişe sau pliante, prin anunţuri pe site etc)“, mai atrag atenţia oficialii de la ANPC.

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: Destul de greu cu ratele la bănci

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ pe final de an, nemţenii aveau credite în derulare, în lei şi valută, de 2.283 milioane de lei ■ cea mai mare parte a împrumuturilor erau în graficul de rambursare ■ pentru circa 109 milioane sînt restanţe la plată ■

Perioada rece, de iarnă, duce la creşterea cheltuielilor pentru fiecare gospodărie în parte, dar spre deosebire de cei care nu au nici un fel de datorie prin tîrg, cei care au împrumuturi bancare sînt mai apăsaţi financiar.

Aşa se face că din toţi cei care s-au împrumutat unii reuşesc să ţină pasul cu graficul de rambursase a datoriilor, alţii însă nu. În ultimele luni, suma pe care debitorii nu au mai putut să o achite a tot crescut şi dacă la 1 septembrie anul trecut vorbeam de restanţe la împrumuturi care se cifrau la circa 109 milioane de lei, la 1 octombrie datoria a ajuns la aproximativ 113 milioane de lei la nivelul judeţului Neamţ.

Unii au mai acoperit din datorie şi aşa se face că, la 1 decembrie, nemţenii aveau restanţe de aproximativ 109 milioane de lei. Spre deosebire de alte timpuri, acum stăm mai bine la restanţele la împrumuturile în lei, sume mai mari rămase neacoperite fiind la contractate în valută. Cei care au ales să se împrumute în moneda naţională se pare că sînt mai cîştigaţi.

De altfel, analiştii financiari au recomandat întotdeauna să ne împrumutăm în moneda în care luăm salariul, iar acest lucru s-a dovedit înţelept în majoritatea situaţiilor. Conform unei statistici lunare a Băncii Naţionale a României, la 1 decembrie 2019 restanţele la împrumuturile în moda naţională erau de 46,5 de milioane de lei, în timp ce restanţele la împrumuturile în valută ajunsese la 62,4 milioane de lei, împreună totalizînd 108,9 milioane lei.

Datele oficiale relevă faptul că la 1 decembrie datoriile în bănci ale nemţenilor persoane fizice şi juridice erau de 2.283,3 milioane de lei, aici fiind însumate creditele în moneda naţională, dar şi cele în valută. Plăţile la împrumuturi sînt în grafic pentru 2.174,3 milioane de lei.

În Neamţ, creditele în moneda naţională erau la începutul lunii trecute de 1.668,8 milioane de lei, iar cele în valută se cifrau la la 616,5 milioane de lei. Unii au reuşit să achite ratele, alţii au vrut dar nu au putut.

Aşa se face că sînt credite curente în moneda naţională care se cifrează la 1.620,2 milioane de lei, iar la împrumuturile în valută plăţile curente, pentru care bancherii nu-şi fac griji, se cifrează la 554,1 milioane de lei. Cea mai mare parte a împrumuturilor în lei fusese contractată de persoanele fizice, dar şi la contractele în valută, populaţia are cea mai mare parte din împrumuturi.

Cei care nu au fost grevaţi de datorii au reuşit să facă ceva economii şi au strîns în conturile în moneda naţională peste 1.230 milioane lei (aici intrînd atît societăţile nefinanciare, gospodăriile populaţiei, cît şi alte sectoare instituţionale), iar în cele în valută sînt economii ce totalizează mult mai puţin, echivalentul a 715 milioane lei.

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: Amenzi de 400.000 de lei pentru 20 de „negri“

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ inspectorii de muncă au dat de şapte patroni care foloseau muncitori fără forme legale ■ pentru fiecare amenda a fost de 20.000 de lei ■ unul dintre ei a fost formulată plîngere penală pentru nerespectarea regimului de muncă al minorilor ■

Activitatea inspectorilor de muncă nemţeni pentru luna noiembrie 2019, relevă faptul că patronii din judeţ nu s-au lecuit de munca la negru deşi pentru fiecare lucător fără forme legale amenda este de 20.000 de lei.

Numai pentru această abatere Inspectoratul Teritorial de Muncă a aplicat sancţiuni contravenţionale de 400.000 de lei, în cadrul controalelor efectuate în domeniul relaţiilor de muncă. În acelaşi domeniu au fost verificaţi 149 de agenţi economici, iar la final s-au dispus 193 de măsuri şi au aplicat în total 54 de sancţiuni contravenţionale pentru încălcări ale prevederilor Legii nr. 53/2003 – Codul muncii, republicată, modificată şi completată, ale Hotărîrii de Guvern 905/2017 şi ale Ordonanţei de Guvern nr.25/2014, modificată şi completată.

„În luna noiembrie 2019, au fost realizate un număr de 149 controale privind identificarea şi combaterea cazurilor de muncă nedeclarată. La un număr de şapte angajatori au fost depistate 20 persoane, din care un minor, pentru care angajatorii nu au încheiat forme legale de angajare. Pentru nerespectarea prevederilor legale privind munca nedeclarată au fost aplicate şapte amenzi în cuantum de 400.000 lei. Au fost dispuse şapte măsuri“, conform unui comunicat al Inspectoratul Teritorial de Muncă Neamţ. În cazul unui angajator s-au înaintat către organele de cercetare penală documentele necesare în vederea constatării infracţiunii pentru nerespectarea regimului de muncă al minorilor.

Pentru nerespectarea prevederilor Hotărîrii de Guvern 905/2017, au fost dispuse 52 de măsuri şi 4 angajatori au fost sancţionaţi contravenţional. În perioada de referinţă, angajatorii au încheiat şi înregistrat la ITM Neamţ 12 contracte colective de muncă. În ce priveşte activitatea în domeniul sănătăţii şi securităţii în muncă în noiembrie inspectorii de muncă au efectuat 122 vizite de control şi evaluare la angajatori şi au aplicat în total 100 de sancţiuni contravenţionale.

Inspectorii de muncă au participat la 6 şedinţe ale Comitetului de Sănătate şi Securitate în Muncă (CSSM) organizate la angajatori din judeţ În ce priveşte accidentele de muncă, la ITM Neamţ au fost comunicate 12 evenimente de acest fel, cauzele fiind diverse, de la cădere de la înălţime sau de la acelaşi nivel, utilizarea necorespunzătoare a echipamentelor de muncă, pînă la accident de traseu şi circulaţie.

Toate evenimentele sînt în curs de cercetare. În total inspectorii de muncă nemţeni au efectuat în noiembrie 2019 un număr de 271 controale, ocazie cu care s-au constatat 295 de deficienţe în domeniul relaţiilor de muncă şi al securităţii şi sănătăţii în muncă şi s-au dispus tot atîtea măsuri pentru remedierea deficienţelor constatate, aplicîndu-se 154 de sancţiuni contravenţionale.

Citește știrea

Trending